Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

KOLUMNA: Moja mama me ubija, z leti je vse težje

Objavljeno

V redu

Vem, vem, verjetno bo prvi vtis kako lahko kaj takega sploh napišem, prosim za pomoč, a verjemite, moja mama je res žleht. Ja, mama je ena sama, boste rekli, žal vedno ni tako.

Že od majhnega me žali, pravzaprav to počne od nekdaj, le, da sem bila pač primorana to prenašati, saj enostavno ni bilo druge možnosti. Žalila me je kako izgledam, da nisem tako luštna kot druge punčke, da sem neumna, nerodna, da zato nikoli ne bom imela pravih prijateljev in me nihče ne bo maral. Iz dneva v dan. Velikokrat sem jokala, se kam skrila, da mi ni bilo treba tega prenašati, se potikala okrog prijaznih sosedov. Včasih sem kakšni sosedi potarnala in povedala kaj se dogaja, a mi nobena ni verjela, saj je na ven delovala, dobro odigrala, kot najboljša mama na svetu.

Z leti se je to le še stopnjevalo, poleg žalitev in nadzora, se je ves čas vtikala v vse, kar sem počela. Ves čas je bila prisotna, tudi v družbi mojih prijateljev. Da sem imela mir, sem jo morala voditi s seboj, na zabave, v diskoteke, na morje, seveda je šlo mojim vrstnikom to na živce in so se me začeli izogibati. Če tega nisem storila ali sem se uprla, me je žalila do skrajne mere. Pripravila me je do tega, da sem na koncu hočeš, nočeš ves čas preživljala z njo. Ves čas me je držala na vrvici, kot kužka, če sem bila pridna, ubogala in naredila vse po njeno, je šlo. Čim sem se obrnila po svoje, sem dobila najhujšo vojno.

Moje življenje je bilo ubogaj, zdrži in bo v redu, sicer te bom uničila.  Uspelo ji je. Vse sem naredila kot je želela, povsod sem jo vozila, vse naredila za njo, jo celo vzdrževala. Leta pa so tekla.

Končno sem spoznala fanta s katerim sva skupaj, imava se zelo rada, se odlično razumeva in bi rada zaživela skupaj. Itak ves čas poslušam, da me izkorišča, da me nima rad, da je baraba in podobno. Ko sem omenila selitev, se je začelo pa tako grdo, da sploh več ne vidim izhoda. Meni grozi z vsem mogočim, če se bom odselila in jo pustila samo, opravlja me, laže. Sosedje, ki ne poznajo resnice, saj je vedno igrala, vsa prijazna, uslužna in  manipulativna, mi tudi odzdravijo ne več. Slišala sem, da hodi od vrat do vrat medtem, ko sem v službi in govori vse mogoče, v joku se laže, da sem ji vzela ves denar, da nima nič, da sem jo leta izkoriščala, zdaj bom pa odšla. Mlajša soseda, ki je očitno edina pri zdravi pameti, mi je zaupala kaj vse klati, tudi to, da jo maltretiram, tepem, zaklepam in da je tako prepričljiva, da ji sosedje verjamejo. Sem na robu živčnega zloma, nič od tega, kar govori, seveda ni res. Fant je postal nepotrpežljiv, saj se mu zdi, da se nekaj obotavljam, tudi skregava se, prej se nisva nikoli. Mene pa kar nekaj drži, čeprav si želim stran, neka mamina manipulatorska sila in strah, kaj mi bo storila, če bom odšla.  Povsem sem obupana, ne spim, jokam, kaj naj storim?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje, Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Pojdite stran. Zberite vso moč, zdravo pamet in pojdite na varno, da, na varno, saj gre za hudo čustveno manipulacijo, ki tako dolgo traja, da ste zaradi tega že malo izgubili stik z realnostjo. Morate imeti svoje življenje, morali bi imeti tudi svoje otroštvo, najstništvo, mladost. S svojimi groznimi dejanji vas je uspela nekako prepričati, da vas ima kljub vsemu rada le ona, še dobro, glede na to, da ste kakršni ste, po njenih besedah seveda.   Le tako, če vas drži na ta način, ste nekako njena sužnja, družba, lutka in to ji je, glede na vašo pripoved, tudi uspelo. Zdaj vas je zaradi ljubezni, torej izjeme v njeni zgodbi zamajalo v pravo smer in verjetno bo, ker je to seveda zaznala, pritisk na vas še večji. Odselite se, verjemite v ljubezen, ne ozirajte se na govorice, poskrbite zase, poiščite strokovno pomoč, da vam bo lažje predelati stvari, ki so se nabirale leta. Lahko si pomagate tudi z aromaterapijo, s kapljicami eteričnih olj, bor je za samozavest, pomaranča, rožmarin in bergamotka poskrbijo za koncentracijo, dobro voljo in motivacijo. Srečno.

Foto: freepik.com

Življenjski Stil

Skopuhi in večni dolžniki – ljudje, ki prinašajo slabo voljo

Objavljeno

V redu

Avtor

Med osebe, ki so v družbi zelo nepriljubljene, spadajo pretirano stiskaški posamezniki in pa tisti, ki si nenehno sposojajo denar, a ga vrnejo le redko ali celo nikoli.  

Kdo so skopuhi ali tako imenovani stiskači?

Ne, ne gre za ljudi, ki morajo zaradi šibkejše finančne situacije pošteno premisliti, kako bodo obrnili evro, da bodo prišli skozi mesec. Ali pa za varčne posameznike, ki se držijo zasnovanega finančnega plana za realizacijo zastavljenih ciljev. Tudi slednji se bodo denimo marsičemu odrekli, da bi jim uspelo kar so si zadali.

Skopuhi so navadno stiskaški ne glede na svoj finančni položaj. To so tisti, ki se po druženju vedno izognejo plačilu računa za pijačo, a so tam prvi, če vedo, da bodo lahko pili in jedli brezplačno oz. na račun nekoga drugega. Pravi stiskači namreč obožujejo brezplačne ponudbe, četudi bi si sami lahko privoščili veliko več. Čeprav bodo na obiskih z veseljem pospravili vse, kar jim boste ponudili, pa se sami kot gostitelji nikoli ne izkažejo. Nemalokrat se zgodi, da gostje obsedijo ob prazni mizi ali kozarcu vode.

‘Hej, mi lahko posodiš? Jutri ti bom vrnil, obljubim!’

Če boste posodili denar prijatelju, boste izgubili oboje. (foto: Shutterstock)

Denar in prijateljstvo ne gresta z roko v roki, zlasti če imamo opravka z osebami, ki zgolj jemljejo, ko pa je potrebno vrniti, jih moramo opominjati in malodane moledovati. Takšne osebe v prijateljske odnose vnesejo nemalo nemira. Večnih dolžnikov se zato družba izogiba, saj skorajda ne mine srečanje, da si ne bi želeli izposoditi denarja. V kolikor bi se izposojanja lotili odgovorno in poskrbeli za vračilo posojila, se jih seveda ne bi prijela grenka etiketa, tako pa gre za osebe, s katerimi okolica ne želi imeti nobenega opravka.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Mislim, da ima moj mož virtualno ljubico

Objavljeno

V redu

Avtor

Enostavno več ne vem kaj naj si mislim. Ves čas ima računalnik pri sebi, ok, delo od doma, Zoom, Skype in ne vem kaj še ampak saj ne more biti to do polnoči?

Umakne se v garderobno sobo, ker joj iz službe spet in rabi mir in potem nekaj mrmra, se hihita, napol cvili, a takoj zatem ima tisti glas, tisti nižji napol radijski, ki ga dobi tudi kadar se po dvajsetih letih zakona spet malo zmoti in mi piha na dušo. No, odkar s tem žametnim zvokom piha v garderobi, moja duša nima nič od tega.

In potem uho prislonim na vrata ampak nič ne slišim, razberem,  verjetno da še slušalke gor, ker slišati ni nič. Eno mlado »zoom pohotnico« bi pa že ujela no. In me žre in razmišljam in ga sprašujem, a bo to zdaj kar tako, da boš moral biti ves čas dosegljiv in priklopljen? Pa nekaj mrmra, da kako mi ni jasno, da so ljudje brez služb in tako naprej. Ja, seveda, vse razumem, ampak to, da tudi skoraj ob polnoči v spodnjih gatah laufa v garderobo z laptopom pod pazduho pa ne pije vode. Sem zavpila za njim, če ni malo neprimerno oblečen za v službo? Tresk, vrata so se glasno zaprla in to je to. Sem šla za njim in nežno, nežno pokljukala, zaklenjeno??? Do zdaj nisem vedela, da obstaja ključ od vrat garderobne sobe?

Ne vem kaj naj? Če ga sprašujem, se samo še bolj odmika. Če hodim za njim, se zaklepa. Najraje bi se s sodelavko zmenila in počela isto pa da vidim kako bo, ko bom z računalnikom zgoraj brez laufala v kopalnico. Kaj naj?

Razočarana gospodinja

Foto: Shutterstock

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ste me pa nasmejali, kljub temu, da vam sigurno ni smešno, ampak ste tako dobro opisali situacijo za katero sem prepričana, da ni osamljena in da je še in še takih oziroma podobnih scen. Posebne situacije privedejo do posebnih, tudi nepredvidljivih dogodkov. On se res nenavadno vede, vi pa ste tudi zagotovo bolj obremenjeni in pozorni kot bi bili, če bi normalno funkcionirali, hodili v službo, se posvečali drugim stvarem. Mislim, da je edina možnost pogovor. Skrivalnice in provokacije ne bodo pripeljale nikamor, kvečjemu še slabše je lahko.  Posedite ga za mizo, zaklenite, če bo treba, vzemite računalnik, če je pomanjkljivo oblečen nič hudega in z besedo na dan. Kar trdo ga primite.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Okrepite orhideje s česnovo vodo

Objavljeno

V redu

Avtor

Ste vedeli, da je česen odličen zdravilec za sobne rastline?

Česnova voda odlično vpliva na zdravje rastlin. Priljubljena je zlasti pri oskrbi lončnic, ponaša se namreč s številnimi koristnimi učinki. In kaj natanko se bo zgodilo, če boste sobne rastline zalili s česnovo vodo?

–          rastlino boste zaščitili pred boleznimi in škodljivci

–          okrepili boste koreninski sistem

–          spodbudili boste rast in cvetenje

–          pripomogli boste k splošni okrepitvi rastline

–          preprečili boste razvoj morebitnih okužb in glivičnih infekcij

Česnova voda prija orhidejam. (foto: pexels.com)

Česnova voda je priljubljena tudi za namakanje orhidej. Namesto, da bi priljubljeno lončnico namočili zgolj v postani vodi, slednji dodajte česnovo vodo. A previdno, v kolikor opazite, da orhideja nima zdravih korenin, je nikar ne namakajte v pripravku, saj lahko koncentracija česnovega soka povzroči dodatne poškodbe.

Orhideje lahko v česnovi vodi namakate dvakrat na mesec. Rezultat bo opazen že po prvem namakanju. Kot boste videli, bodo listi postali bolj sijoči, pojavile se bodo nove korenine, dva tedna kasneje pa vas lahko razveselijo že novi poganjki.

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO