Connect with us

Življenjski Stil

KOLUMNA: Moja mama me ubija, z leti je vse težje

Objavljeno

on

<div id="midasWidget__r92"></div>

Vem, vem, verjetno bo prvi vtis kako lahko kaj takega sploh napišem, prosim za pomoč, a verjemite, moja mama je res žleht. Ja, mama je ena sama, boste rekli, žal vedno ni tako.

Že od majhnega me žali, pravzaprav to počne od nekdaj, le, da sem bila pač primorana to prenašati, saj enostavno ni bilo druge možnosti. Žalila me je kako izgledam, da nisem tako luštna kot druge punčke, da sem neumna, nerodna, da zato nikoli ne bom imela pravih prijateljev in me nihče ne bo maral. Iz dneva v dan. Velikokrat sem jokala, se kam skrila, da mi ni bilo treba tega prenašati, se potikala okrog prijaznih sosedov. Včasih sem kakšni sosedi potarnala in povedala kaj se dogaja, a mi nobena ni verjela, saj je na ven delovala, dobro odigrala, kot najboljša mama na svetu.

Z leti se je to le še stopnjevalo, poleg žalitev in nadzora, se je ves čas vtikala v vse, kar sem počela. Ves čas je bila prisotna, tudi v družbi mojih prijateljev. Da sem imela mir, sem jo morala voditi s seboj, na zabave, v diskoteke, na morje, seveda je šlo mojim vrstnikom to na živce in so se me začeli izogibati. Če tega nisem storila ali sem se uprla, me je žalila do skrajne mere. Pripravila me je do tega, da sem na koncu hočeš, nočeš ves čas preživljala z njo. Ves čas me je držala na vrvici, kot kužka, če sem bila pridna, ubogala in naredila vse po njeno, je šlo. Čim sem se obrnila po svoje, sem dobila najhujšo vojno.

Moje življenje je bilo ubogaj, zdrži in bo v redu, sicer te bom uničila.  Uspelo ji je. Vse sem naredila kot je želela, povsod sem jo vozila, vse naredila za njo, jo celo vzdrževala. Leta pa so tekla.

Končno sem spoznala fanta s katerim sva skupaj, imava se zelo rada, se odlično razumeva in bi rada zaživela skupaj. Itak ves čas poslušam, da me izkorišča, da me nima rad, da je baraba in podobno. Ko sem omenila selitev, se je začelo pa tako grdo, da sploh več ne vidim izhoda. Meni grozi z vsem mogočim, če se bom odselila in jo pustila samo, opravlja me, laže. Sosedje, ki ne poznajo resnice, saj je vedno igrala, vsa prijazna, uslužna in  manipulativna, mi tudi odzdravijo ne več. Slišala sem, da hodi od vrat do vrat medtem, ko sem v službi in govori vse mogoče, v joku se laže, da sem ji vzela ves denar, da nima nič, da sem jo leta izkoriščala, zdaj bom pa odšla. Mlajša soseda, ki je očitno edina pri zdravi pameti, mi je zaupala kaj vse klati, tudi to, da jo maltretiram, tepem, zaklepam in da je tako prepričljiva, da ji sosedje verjamejo. Sem na robu živčnega zloma, nič od tega, kar govori, seveda ni res. Fant je postal nepotrpežljiv, saj se mu zdi, da se nekaj obotavljam, tudi skregava se, prej se nisva nikoli. Mene pa kar nekaj drži, čeprav si želim stran, neka mamina manipulatorska sila in strah, kaj mi bo storila, če bom odšla.  Povsem sem obupana, ne spim, jokam, kaj naj storim?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje, Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Pojdite stran. Zberite vso moč, zdravo pamet in pojdite na varno, da, na varno, saj gre za hudo čustveno manipulacijo, ki tako dolgo traja, da ste zaradi tega že malo izgubili stik z realnostjo. Morate imeti svoje življenje, morali bi imeti tudi svoje otroštvo, najstništvo, mladost. S svojimi groznimi dejanji vas je uspela nekako prepričati, da vas ima kljub vsemu rada le ona, še dobro, glede na to, da ste kakršni ste, po njenih besedah seveda.   Le tako, če vas drži na ta način, ste nekako njena sužnja, družba, lutka in to ji je, glede na vašo pripoved, tudi uspelo. Zdaj vas je zaradi ljubezni, torej izjeme v njeni zgodbi zamajalo v pravo smer in verjetno bo, ker je to seveda zaznala, pritisk na vas še večji. Odselite se, verjemite v ljubezen, ne ozirajte se na govorice, poskrbite zase, poiščite strokovno pomoč, da vam bo lažje predelati stvari, ki so se nabirale leta. Lahko si pomagate tudi z aromaterapijo, s kapljicami eteričnih olj, bor je za samozavest, pomaranča, rožmarin in bergamotka poskrbijo za koncentracijo, dobro voljo in motivacijo. Srečno.

Foto: freepik.com

<div id="midasWidget__r92"></div>

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals