Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

KOLUMNA: Moja mama me ubija, z leti je vse težje

Objavljeno

V redu

Vem, vem, verjetno bo prvi vtis kako lahko kaj takega sploh napišem, prosim za pomoč, a verjemite, moja mama je res žleht. Ja, mama je ena sama, boste rekli, žal vedno ni tako.

Že od majhnega me žali, pravzaprav to počne od nekdaj, le, da sem bila pač primorana to prenašati, saj enostavno ni bilo druge možnosti. Žalila me je kako izgledam, da nisem tako luštna kot druge punčke, da sem neumna, nerodna, da zato nikoli ne bom imela pravih prijateljev in me nihče ne bo maral. Iz dneva v dan. Velikokrat sem jokala, se kam skrila, da mi ni bilo treba tega prenašati, se potikala okrog prijaznih sosedov. Včasih sem kakšni sosedi potarnala in povedala kaj se dogaja, a mi nobena ni verjela, saj je na ven delovala, dobro odigrala, kot najboljša mama na svetu.

Z leti se je to le še stopnjevalo, poleg žalitev in nadzora, se je ves čas vtikala v vse, kar sem počela. Ves čas je bila prisotna, tudi v družbi mojih prijateljev. Da sem imela mir, sem jo morala voditi s seboj, na zabave, v diskoteke, na morje, seveda je šlo mojim vrstnikom to na živce in so se me začeli izogibati. Če tega nisem storila ali sem se uprla, me je žalila do skrajne mere. Pripravila me je do tega, da sem na koncu hočeš, nočeš ves čas preživljala z njo. Ves čas me je držala na vrvici, kot kužka, če sem bila pridna, ubogala in naredila vse po njeno, je šlo. Čim sem se obrnila po svoje, sem dobila najhujšo vojno.

Moje življenje je bilo ubogaj, zdrži in bo v redu, sicer te bom uničila.  Uspelo ji je. Vse sem naredila kot je želela, povsod sem jo vozila, vse naredila za njo, jo celo vzdrževala. Leta pa so tekla.

Končno sem spoznala fanta s katerim sva skupaj, imava se zelo rada, se odlično razumeva in bi rada zaživela skupaj. Itak ves čas poslušam, da me izkorišča, da me nima rad, da je baraba in podobno. Ko sem omenila selitev, se je začelo pa tako grdo, da sploh več ne vidim izhoda. Meni grozi z vsem mogočim, če se bom odselila in jo pustila samo, opravlja me, laže. Sosedje, ki ne poznajo resnice, saj je vedno igrala, vsa prijazna, uslužna in  manipulativna, mi tudi odzdravijo ne več. Slišala sem, da hodi od vrat do vrat medtem, ko sem v službi in govori vse mogoče, v joku se laže, da sem ji vzela ves denar, da nima nič, da sem jo leta izkoriščala, zdaj bom pa odšla. Mlajša soseda, ki je očitno edina pri zdravi pameti, mi je zaupala kaj vse klati, tudi to, da jo maltretiram, tepem, zaklepam in da je tako prepričljiva, da ji sosedje verjamejo. Sem na robu živčnega zloma, nič od tega, kar govori, seveda ni res. Fant je postal nepotrpežljiv, saj se mu zdi, da se nekaj obotavljam, tudi skregava se, prej se nisva nikoli. Mene pa kar nekaj drži, čeprav si želim stran, neka mamina manipulatorska sila in strah, kaj mi bo storila, če bom odšla.  Povsem sem obupana, ne spim, jokam, kaj naj storim?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje, Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Pojdite stran. Zberite vso moč, zdravo pamet in pojdite na varno, da, na varno, saj gre za hudo čustveno manipulacijo, ki tako dolgo traja, da ste zaradi tega že malo izgubili stik z realnostjo. Morate imeti svoje življenje, morali bi imeti tudi svoje otroštvo, najstništvo, mladost. S svojimi groznimi dejanji vas je uspela nekako prepričati, da vas ima kljub vsemu rada le ona, še dobro, glede na to, da ste kakršni ste, po njenih besedah seveda.   Le tako, če vas drži na ta način, ste nekako njena sužnja, družba, lutka in to ji je, glede na vašo pripoved, tudi uspelo. Zdaj vas je zaradi ljubezni, torej izjeme v njeni zgodbi zamajalo v pravo smer in verjetno bo, ker je to seveda zaznala, pritisk na vas še večji. Odselite se, verjemite v ljubezen, ne ozirajte se na govorice, poskrbite zase, poiščite strokovno pomoč, da vam bo lažje predelati stvari, ki so se nabirale leta. Lahko si pomagate tudi z aromaterapijo, s kapljicami eteričnih olj, bor je za samozavest, pomaranča, rožmarin in bergamotka poskrbijo za koncentracijo, dobro voljo in motivacijo. Srečno.

Foto: freepik.com

Življenjski Stil

Presenečenje: Toliko časa ženske preživijo pred garderobno omaro

Objavljeno

V redu

Avtor

Vam je stavek »Saj nimam nič za obleči!«, kaj znan?

Mislite, da je lahko sprejeti tako težko odločitev, kot je, kaj obleči? Če ste moški, boste prikimali. Ženske pa boste seveda odkimale, saj veste, da to ni niti malo lahko. Pomembno je, da nam bo vroče ali da nas ne bo zeblo, ali je barvna kombinacija pravilna, ali se krilo ujema z uhani in tako dalje in tako dalje … Cela znanost! In ko enkrat ugotovimo, da je to dejansko cela znanost, potem nas raziskava o tem, koliko časa ženske namenijo načrtovanju, kaj bodo oblekle, sploh ne preseneti.

In kaj je pokazala raziskava?

Ženske v povprečju kar štiri mesece svojega življenja zapravijo s tem, ko razmišljajo, kaj bodo oblekle za v službo, za na zabavo, za v kino, itd. to pa je v povprečju 14 minut na dan ali dva dni in pol na leto.

Kar 76 odstotkov vprašanih ženska pa je priznalo še, da so zaradi tega pod stresom in da se zelo težko odločijo, kaj obleči.

Pa vi, koliko časa namenite izbiri garderobe?

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

5 enostavnih motivacijskih nasvetov za zgodnje prebujanje

Objavljeno

V redu

Avtor

Za nekatere ljudi je prebujanje zgodaj tako naravno kot dihanje – na njihovo srečo, jim vstajanje zgodaj ne predstavlja nekega posebnega problema.

Toda za mnoge druge, zbuditi se zgodaj je skoraj nemogoča misija. Če ste med njimi, ne obupujte.  S pomočjo spodnjih motivacijskih nasvetov, lahko veliko naredite, da si olajšate vaš začetek dneva, se zbudite zgodaj spočiti in pripravljeni, da z nasmehom vstopite v nov dan. 

Zbudite se v pravem okolju

Verjeli ali ne, a način, kako vaša soba v kateri spite izgleda, lahko pomaga ali ovira vašo sposobnost, da se zbudite zgodaj.

Razmetana in nepospravljena soba vas bo na splošno “navadila”, da se ne zbudite zgodaj, saj se nekje v sebi zavedate, da soba potrebuje čiščenje in se boste s to nalogo morali slej ali prej spopasti.

Ko pa se zbudite v čisti sobi, vas lahko že samo pogled nanjo napolni s pozitivnimi občutki in vas spodbudi, da z veseljem vstopite v novo jutro. 

Dajte si dober razlog, da se zbudite zgodaj

Zbudite se zgodaj

Zbujanje zgodaj prinese takojšnje koristi, kot so boljše zdravje, več časa, ki ga lahko porabite za stvari, ki jih želite početi, in večjo produktivnost. Dajte si deset minut, da razmislite o vseh pozitivnih razlogih, da se zbudite zgodaj in morda boste odkrili, da je le teh lahko veliko. Poskusite na te pozitivne razloge pomisliti takoj ko se zjutraj zbudite in videli boste, da boste kar z veseljem vstali iz postelje.

Privoščite  si najboljši spanec, ki si ga lahko

Eden od pogostih razlogov, zakaj se ljudje težko zgodaj zbudijo, je preprosto zato, ker so premalo časa spali, če pa so že spali – pa spanec ni bil dovolj kvaliteten.

Da bi imeli čim bolj kvaliteten spanec, najprej skušajte spremeniti vašo spalno rutino in čas, kdaj se običajno odpravite spat. Bi šli morda lahko spat bolj zgodaj?

Lahko stvari, kot so recimo branje novic, gledanje televizije, težki pogovori s prijatelji po telefonu in zadeve, ki jih morda običajno počnete pred spanjem, premaknete bolj nekam v sredino dneva?

Privoščite si toliko spanca, kot ga potrebujete. To se razlikuje od tega, da čez dan delate, kot bi bili avtomatizirani in nato spite cel dan samo zato, ker želite in ne zato, ker vaše telo zahteva počitek in sprostitev. Motivirati se, da se zbudite zgodaj, je lažje, ko vaše telo ne hrepeni po nasprotnem. Ne skušajte spati na silo.

Spite učinkovito

Vaše spanje bo veliko bolj kakovostno, če čez dan, v službi niste preveč premlevali težkih odločitev, ali pa če niste “pod preprogo pometli” težav doma in jih pustili nerešene. Težave skušajte reševati takoj, ko se pojavijo in jih ne prekladajte za kasneje. Lahko ste prepričani, da jih bo vaša podzavest prinesla s seboj v vašo posteljo.

Definitivno je pomembno tudi to, kje spite. Poskusite si narediti vaše ležišče udobno, kar se le da. Posteljnina naj bo vedno sveža in čista, preuredite sobo ali pa si privoščite klimatsko napravo – zaradi vseh teh dejavnikov boste bolje spali.

Nagrada in kazen

Najprej se osredotočimo na nagrade. Spomnite se, kako ste bili, kot otrok nagrajeni s strani vaših staršev in učiteljev ter ste, ko ste naredili kaj dobrega dobivali bonbone ali v šoli štempiljke? 

Kaj, ko bi podoben sistem nagrajevanja uporabili zato, da sami sebe motivirate, da bi bolj zgodaj vstajalli?

Da bi sistem nagrajevanja deloval dobro, morate vpeljati tudi kazen za primer, če zjutraj ne želite zlesti iz postelje in si pravite tisti “Ahh, še malo…”.

Ko vpeljujete metodi nagrajevanja in kazni ne iščite nobenih izgovorov. Ne skušajte racionalizirati svoje lenobe in ne iščite nobenih izgovorov. Če se obljubljenega ne boste držali – sledijo posledice in kazen, če pa se boste pa sledi nagrada. Le tako bo sistem dobro deloval. 

Poiščite si partnerja

Poiščite si partnerja

Poiščite nekoga, ki ima prav tako težave z zgodnjim vstajanjem in ki prav tako želi spremeniti te svoje navade. Tako bosta lahko drug drugega motivirala in si stala ob strani, ko stvari ne bodo potekale ravno tako, kot bi morale. V dvoje bosta lažje dosegla cilj, kot če na vpeljevanju nove spalne rutine dela samo ena oseba. Bodita drug drugemu osebna jutranja budilka in osebna motivatorja. Pa saj veste, v dvoje gre lažje.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Spletni statusi postajajo zgodovinski dokaz moči spletnih omrežij

Objavljeno

V redu

Avtor

Z neutemeljenim spletnim modrovanjem ne pišete le statusov. Se zavedate, da se tukaj in zdaj piše zgodovina, na katero nekoč mnogi ne bodo ponosni?

Medtem ko zdravstveni strokovnjaki bijejo bitko z virusom in si prizadevajo rešiti človeštvo, propaganda nezaupanja v stroko ustvarja sedanjosti nevarno družbo. Če je v črno belih časih znanje premagalo bolezen, se zdi, da v moderni dobi nevarno stremimo k temu, da bo del družbe do zadnjega preganjal čarovnice in onemogočal ekipno osvojitev skupnega cilja.

Če ne prej, bo tedaj, ko bomo stremeli v pogorišča, jasno, kako nevarno je lahko širjenje lažnih novic, hranjenje teorij zarote, opogumljanje sebe in podobno mislečih z  neutemeljenimi, škodljivimi komentarji in nenazadnje, koliko škode je naredila svoboda govora, ki vsakomur, ki za silo obvlada uporabo tipkovnice, dopušča megalomansko kričanje po spletu in spodkopavanje znanstvenih dognanj največjih strokovnjakov iz vsega sveta.

Veste, ko bo zgodovina napisana in vtisnjena v korenine, o njej ne bodo pripovedovale le knjige, učitelji v polnih šolskih učilnicah, videovsebine spletnih kanalov in časopisni stolpci pozabljenih novic. O tem, kako se je odvijala bitka s koronavirusom, bodo pričale tudi osebne objave navadnih ljudi na družbenih omrežjih. Če bodo torej med spletnimi zidovi ostali zapisi, ki so v imenu bitke za svobodo rušili reševanje ljudstva, bodo imeli naši zanamci jasen vpogled na posledice moči spletnih omrežij.

Kdo ve, morda pa se bomo iz tega še kaj naučili. Ali pa tudi ne … Bi bila pa nemara bitka z virusom za mnogo odtenkov lažja, če bi virtualnemu svetu pomahali v slovo, prenehali preganjati imaginarne pošasti in se pričeli zavedati, da brez odrekanja, brez žrtvovanja ugodja in brez skupinskega dela žal ne bomo slavili zmage. Vsaj takšne ne, kjer se nam pod nogami ne bodo kotalili okostnjaki …

Foto: Pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Nika Zorjan s svojo skladbo Poljubi me na božič.

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO