Domov Zanimivosti Kaj nam sporočajo barve?

Kaj nam sporočajo barve?

Preden se začnemo z določeno barvo povezovati, jo najprej opazimo v odsevu oči. Vaš um iz zunanjega sveta prejme informacijo, še preden sploh lahko zavedno rečete, da je nekaj modre ali rumene barve. Po drugi strani, kako pogosto sploh znamo ceniti prisotnost barv? Barve nam pomagajo razlikovati predmet in mu “dodajo” lepoto, si predstavljate namreč svet brez barv? Zato so barve povsod – drevesa so zelena, moja majica je v trenutku, ko pišem ta članek modra, vi pa sedite na rdečem kavču in podobno. V trenutku, ko pogledate nekaj, kar vam je všeč, pomeni, da obstaja zapletenost, ki vas pritegne v nešteto odtenkovnih oblik.

Danes si bomo ogledali, kaj določene barve, ki jih vidimo vsak dan, pomenijo v smislu “uporabnosti” na vaši poti duhovne rasti, ne da bi se poglabljali v mešanice in barvne kode. To kar boste prebrali v nadaljevanju, vam morda bo ali ne bo znano. Kot bomo videli, vam v duhovnosti lahko barva nekaj sporoča ali pa vam pošilja energetska sporočila. Ker smo si po svoji naravi različni, lahko določena barva za vas pomeni nekaj drugega, kot nekomu drugemu – enako, kot pri glasbi saj tudi glasba v različnih ljudeh vzbuja različne poglede in občutke.

Rdeča

V rdeči barvi so doma energija, moč, kreativnost, varnost, pogum in toplina. Pri nekaterih ljudeh se rdeča barva lahko povezuje tudi z agresivnostjo. Rdeča barva se uporablja tudi pri energetskem zdravljenju tako, da privablja toploto in odganja bolezen. Rdeča predstavlja osebo svetovljanskih nazorov, okolici sporoča, da ste sentimentalni pa tudi hitre jeze.

Modra

Modra v nas privablja in kliče pristno duhovnost. Če denimo nosite oblačila v modri barvi boste okolici sporočali, da ste vredni zaupanja in boste v ljudeh zbujali zaupanje. Modra barva v nas budi tudi občutek notranjega miru. Žalostni in depresivni ljudje se prav tako lahko zlahka poistovetijo z modro barvo. Za potrebe energetskega zdravljenja, se modra barva uporablja za hlajenje in pomiritev, tisto fizično, mentalno ter duhovno. V informativnem smislu modra barva sporoča umirjenost, zadovoljstvo in duhovno rast.

Zelena

Ljubitelji zelene barve na sebe kličete veselje, plodnost in srečo v življenju. Po drugi strani zelena barva prav tako simbolizira negativna čustva zavisti. Že v nas samih je vgrajeno nekaj, kar nas naredi zadovoljne, ko denimo vidimo zelenje, to pa v nas že nekako spontano vzbudi občutke naravnega zdravljenja. Ta barva prinaša tudi ravnovesje med stvarmi, situacijami, mir in vsesplošni občutek zdravja.

Oranžna

Razkriva, kako se povezujemo s svetom okoli nas. Za boljšo razlago – oranžna barva je povezana z našimi fizičnimi potrebami in kako se veselimo njihovega izpolnjevanja. Oranžna kot oblika energije dviguje našo imuniteto in spolno željo. V intelektualnem smislu ta barva simbolizira premišljenega posameznika, ki pa je hkrati tudi zelo ustvarjalen.

Rumena

Je barva intelekta, veselja, ustvarjalnosti in prepričljive, argumentirane narave. Z druge strani se ta barva povezuje s strahopetnostjo. Za potrebe duhovnega razvoja, jo lahko uporabite za promocijo svojih misli in jasne vizualizacije. Predstavlja intelektualni napredek v materialnem ali duhovnem smislu.

Vijolična

V vijolični barvi je moč, tako fizična kot duhovna. Ljudje z duševnimi težavami se lahko s prisotnostjo vijolične barve zdravijo in si izboljšujejo počutje. Vijolična barva simbolizira duhovno rast in prehajanje na višje ravni zavesti.

Rjava

Predstavlja barvo zemlje. Kdorkoli se odloča za rjavo, v ljudeh prebuja občutek prakse, koncentracije in materialnega uspeha. Če se boste odločali za rjave odtenke oblačil boste okolici sporočali, da ste oseba, ki uporablja zdravo pamet in to, da ste prizemljeni.

Bela

Je zelo “čista” barva, ki predstavlja čiščenje, celjenje, občutek zaščite in čistosti. Za potrebe energetskega zdravljenja, lahko belo uporabimo za odstranjevanje bolečine in trpljenja. Če nosite belo barvo boste okolici sporočali, da ste zaupanja vredna oseba, na katero se je možno zanesti in ki je pripravljena pomagati.

Črna

Predstavlja skrivnostnost in “nezavedno”. Črno lahko uporabimo tudi za tlakovanje poti globokemu razmišljanju in meditaciji. Po drugi strani ta barva simbolizira tudi zlo in slabe namene. Črna barva okolici sporoča, da je nekaj pri človeku “blokirano”, skrito in zavito v tančico skrivnosti.

Katero barvo boste oblekli danes?

(Foto: Shutterstock)