Domov Življenjski Stil Želite, da vaši otroci jedo zelenjavo?

Želite, da vaši otroci jedo zelenjavo?

Mama in očka, če želite, da vaši malčki jedo sadje in zelenjavo, morata oba biti zgled, pravijo finski raziskovalci.

Ugotovili so, da je zgodnje otroštvo kritičen čas za spodbujanje zdravih prehranjevalnih navad, ki se nadaljuje v odraslo dobo.

Raziskovalci so anketirali 100 staršev in videli, kako so vplivali na to, da so njihovi tri do petletniki jedli zelenjavo, sadje in jagode. Tri skupine živil so bile analizirane ločeno.

Otroci so sledili zgledu matere, ko je šlo za uživanje surove in kuhane zelenjave, pa tudi sadja in jagodičja. Očetov primer pa je bil najmočnejši, ko gre za otroke, ki jedo kuhano zelenjavo.

(Foto: Shutterstock)

Različico je mogoče ustvariti

“To kaže, da učiti otroke, da jedo zeleno, ni nekaj, kar bi morale mame delati same. Pomemben je pozitiven zgled obeh staršev, prav tako pa njihovo spodbujanje otroka,” je povedala avtorica študije Kaisa Kähkönen, nutricionistka z univerze iz Vzhodne Finske.

Večerja je bila najpomembnejši obrok za poučevanje otrok, da naj jedo zelenjavo. Staršem ponuja vsakodnevno priložnost za serviranje zelenjave v več oblikah, od glavne jedi do priloge in solate, so zapisali raziskovalci.

“Različico je mogoče ustvariti s serviranjem surove zelenjave, kot sta vedno priljubljena kumara in paradižnik, ki sta kuhana. Pravzaprav je veliko koreninske zelenjave, zelja in bučk najbolje postreženo kuhano,” je dejal Kähkönen v univerzitetni novici.

Glede na to, da otroke spodbujajo k uživanju sadja, so bili najpomembnejši večerni prigrizki, kaže študija.

Študija je bila nedavno objavljena na spletu v reviji Food Quality and Preference.