Domov Življenjski Stil Kako zgraditi zdrav odnos

Kako zgraditi zdrav odnos

Oblikovanje zdravega odnosa se kar precej razlikuje od oblikovanja dolgoročnega odnosa; glede teh dveh imamo ponavadi vedno napačne predstave. Nekdo se lahko znajde v dolgoročnem razmerju in je to razmerje lahko povsem zdravo, brez nekih dodatnih sestavin. Spet nekdo drug se  lahko nahaja v zdravem kratkoročnem odnosu. Duševni mir je zgolj eden rezultatov zdravega odnosa, saj se v takšnem odnosu avtomatsko počutite dobro in udobno. V bistvu velja nekako tako, da zdrav odnos iz vas izvabi vaše najboljše lastnosti.

Obstaja nekaj pomembnih ključnih točk, ki jih je treba upoštevati pri vzpostavljanju zdravega odnosa. Te vključujejo: LJUBEZEN, tako preprosta, kot se to zdi, je prvi in najpomembnejši del odnosa, ki potrebuje ustrezno pozornost. Da, ljubezen je zelo pomembna in jo je potrebno vsakodnevno deliti. Prava ljubezen ne potrebuje preveč truda, da bi bila očitna. Prihaja enostavno od znotraj. Vaš plamen ljubezni mora goreti do neskončnosti in ne smete dovoliti, da ugasne. Morda mislite, da je to misija nemogoče, pa vendar je resnično vse mogoče, če si želite ohranjati zdrav odnos.

Zaupanje

Zaupanje / Foto: SHUTTERSTOCK

Je druga najpomembnejša sestavina za vzpostavitev zdravega odnosa. Vzemite si čas, da med vami in zakoncem zgradite zaupanje. O vašem partnerju ne smete imeti nikaršnih dvomov. Prepričani morate biti, da vaš partner ne bo storil ničesar s čimer bi vam lahko škodoval ali vaš odnos porušil. Nekateri posamenziki so že po naravi bolj zaupljivi, drugi pa za zaupanje v druge potrebujejo več časa.

Iskrenost

Je povezana z zaupanjem. Če med vami in vašim zakoncem vlada iskrenost, z zaupanjem ne boste imeli težav. Bodite odprti, govorite po resnici in bodite v svojih dejanjih do partnerja jasni.

Spoštovanje

Spoštujte osebnost in potrebe vašega partnerja / Foto: SHUTTERSTOCK

Spoštujte partnerjevo mnenje, ne glede na to, ali se vam zdi smiselno ali ne. Izkazujte mu spoštovanje na vseh področjih.  Spoštovanje preprosto konotira ponižnost. Zavedajte se svojih meja in se ustrezno prilagodite vašemu partnerju, spoštujte njegova prepričanja, kulturo, vrednote in mnenja.

Komunikacija

Nazadnje, komunikacija je tista, ki v dobrih odnosih odpira mnogokatera vrata. Če ste z partnerjem pogosto v obsežnih razpravah, potem ste se nahajate v zdravem odnosu. Ohranjanje skrivnosti je eden izmed znakov nezdravega odnosa, ki lahko v končni fazi privede do zlomljenega srca in razhoda. Komunikacija vam bo omogočila, da se med seboj bolje spoznata. Pomanjkanje komunikacije vaš odnos izpostavlja nevarnosti.

Zdaj ko ste popolnoma opremljeni z idejami, kako popestriti vaš odnos, zakaj tega tudi ne poskusite in veseli boste, da ste to storili.

Foto: SHUTTERSTOCK