Connect with us

Življenjski Stil

Zdrave ideje za prigrizek za brzdanje “munchies”

Objavljeno

on

Vsi smo se že kdaj morali sprijeti s takšno situacijo:

Vaš dan normalno poteka in vse se zdi super. Privoščili ste si nekaj hranljivih obrokov in počutite se prav ponosni nase.

Toda pozno popoldne začnete čutiti intenzivno lakoto. Preden se zaveste pograbite manj zdrav prigrizek, da bi tako olajšali svoje hrepenenje po nezdravi hrani.

Da se boste lahko izognili omenjenim pregreham in da vam bomo pomagali pri tem, da boste pri sebi vedno imeli hranljiv prigrizek, smo sestavili seznam petih idej.

Ne glede na to, ali uživate v prigrizkih, za katere pripravo je potrebno kar nekaj časa, ali pa ste vedno na poti in potrebujete nekaj hitrega in preprostega, ta seznam je kot zanalašč za vas.

1. Jabolko

Kaj pa če želite imeti zdrav popoldanski prigrizek, vendar se vam ne da kuhati? Enostavno vzemite jabolko ali dve, in že je urejeno.

Jabolka so zdrava, hranljiva in okusna. Preskrbijo nas s prepotrebnimi hranili, srednje veliko jabolko pa ima samo 80 kalorij.

Če se počutite posebej navdihnjeni, lahko jabolko narežete, na rezine pa razmažete nekaj orehovega masla. Sladko-slana kombinacija je neverjetno okusna.

2. Kombinacija oreščkov

Če iščete zares zdrav prigrizek, ki vas bo napolnil in telesu zagotovil številne hranilne snovi, ne iščite dlje kot kombinacijo oreščkov.

Še več, priprava mešanice je neverjetno preprosta, kupite pa jo lahko celo vnaprej pripravljeno. Vse, kar morate storiti, je, da zmešate nekaj arašidov, mandljev, koščkov temne čokolade in suhega sadja. 

Omenjena mešanica vam bo zagotovila enakomeren dotok energije. Prav tako je bogata s prepotrebnimi beljakovinami, vlakninami in zdravimi maščobami.

3. Banana srednje velikosti

Banana / Foto: SHUTTERSTOCK

Banane so pogosto spregledan, a obenem neverjetno zdrav in priročen način za potešitev lakote. So okusne, hranljive in ​​nimajo veliko kalorij. Za referenco, srednje velika banana ima približno 120 kalorij.

Še več, banano lahko pripravite na številne načine. Na primer, v vročih poletnih popoldnevih si lahko pripravite osvežujoč bananin sladoled ali smoothie.

4. Skleda ovsa

Za pripravo ovsa porabite samo pet minut in je eden najbolj priročnih načinov za zdrav in okusen popoldanski prigrizek.

Na primer, ovsene kosmiče lahko pomešate z mlekom v razmerju ena proti ena, dodate nekaj narezanih banan in za sladilo (kot je Stevia). Za dodaten okus in večjo hranilnost lahko vključite tudi stvari, kot so suho sadje, proteinski prašek, cimet in orehovo maslo. 

Vse to lahko v kozarcu zmešate, pokrov čez noč zaprete in postavite v hladilnik, ter nato naslednje jutro vzamete s seboj.

5. Trdo kuhana jajca

Trdo kuhana jajca / Foto: SHUTTERSTOCK

Trdo kuhana jajca so še en fantastičen popoldanski prigrizek, za katerega potrebujete izredno malo časa za pripravo. Vse, kar morate storiti, je, da večer prej skuhate nekaj jajc, jih zjutraj olupite, daste v škatlo in voilá.

So izjemno okusna, precej sitostna in zelo hranljiva.

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals