Domov Življenjski Stil Soda bikarbona: Nasveti, ki vas bodo navdušili

Soda bikarbona: Nasveti, ki vas bodo navdušili

Soda bikarbona neguje lase. (foto: Shutterstock)

Soda bikarbona je zares vsestransko uporabna. Preberite te odlične nasvete in jih preizkusite. Navdušeni boste!

Soda bikarbona ni uporabna le v kuhinji, kot pomoč pri čiščenju, z njo lahko uspešno odpravite tudi razne zdravstvene tegobe, jo uporabite za nego las, nohtov, kože, zob …

Preizkusite te odlične nasvete in se prepričajte sami, kako zelo vsestransko je uporabna.

Za nego las

Soda bikarbona vam bo pomagala, da boste temeljito očistili lase in okrepili lasne korenine. Naredite lahko tako, da svoj šampon zmešate s sodo bikarbono v enakem razmerju in s takšno mešanico umivate lase. Vsake toliko pa šampon lahko tudi izpustite in lase umijete le z mešanico sode bikarbone in vode. Takšno zmes nežno masirajte v lasišče, pustite nekaj minut, nato pa sperite. Sodo bikarbono lahko uporabite tudi za suho umivanje las. Nanesite jo na lasišče, vtrite s krožnimi gibi, masirajte nekaj minut, nato pa lase dobro počešite.

Soda bikarbona okrepi lasne korenine, odpravi mastne lase, prhljaj, zdravi lasišče, lasem povrne sijaj.

Naravni dezodorant

Ni boljšega naravnega dezodoranta od sode bikarbone.

Soda uničuje bakterije in prepreči neprijetni vonj. Najprej pazduhe dobro umijte z vodo in milom. Nato osušite, nato pa v dlan natresite eno majhno žličko sode bikarbone, dodajte žličko vode, s prstom pomešajte, nato pa nanesite pod pazduho. Nežno vtrite.

Če ne verjamete, da vas bo soda ščitila pred neprijetnim vonjem ves dan, jo prvič preizkusite, ko boste doma. Navdušeni boste.

Kopel za mehko kožo

Privoščite si sproščujočo kopel. V kad natočite vodo, dodajte nekaj kapljic eteričnega olja sivke ali rožmarina, nato pa dodajte še dve žlici sode bikarbone. To pripravite tako, da jo sprva zmešate v kozarčku z vodo. Ko se stopi, pa zlijte v kad. Takšno kopel si privoščite enkrat tedensko. Navdušeni boste nad mehkobo kože.

Najboljša maska za obraz

Žličko sode bikarbone zmešajte s tremi žličkami vode. S takšno mešanico masirajte obraz dvakrat tedensko. Koža bo mehka, nežna, čista.

Za sveži dah in bele zobe

Sami lahko naredite vodico za izpiranje ustne votline. V dva decilitra vode dodajte eno majhno žličko sode bikarbone, dodajte še nekaj kapljic eteričnega olja mete. Zmešajte in hranite v steklenički. Takšno ustno vodico uporabljajte dvakrat tedensko.

Z njo boste odpravili neprijetni ustni zadah, pobelili boste zobe, uničili škodljive bakterije, ki se skrivajo v ustni votlini.

Za čiste in bele zobe pa lahko vsake toliko na ščetko dodate nekaj sode bikarbone in umijete zobe. Že po nekaj poskusih boste opazili, da so zobje bolj čisti in beli.

Za lepe in zdrave nohte

Zmešajte skupaj dve žlički vode in dve žlički sode bikarbone. S takšno mešanico masirajte nohte na rokah nekajkrat tedensko. Nato sperite pod toplo vodo. Nohti bodo lepši, bolj zdravi.

Za negovana stopala

V toplo vodo dajte dve do tri žlici sode bikarbone, dodate lahko tudi nekaj kapljic eteričnega olja sivke, origana, rožmarina ali limone. V takšno kopel potopite svoja stopala in jih namakajte pol ure. Nato jih dobro osušite z bombažno brisačko. Tako kopel ponavljajte enkrat do dvakrat na teden.

Foto: Shutterstock