Connect with us

Življenjski Stil

Soda bikarbona: Nasveti, ki vas bodo navdušili

Objavljeno

on

Soda bikarbona je zares vsestransko uporabna. Preberite te odlične nasvete in jih preizkusite. Navdušeni boste!

Soda bikarbona ni uporabna le v kuhinji, kot pomoč pri čiščenju, z njo lahko uspešno odpravite tudi razne zdravstvene tegobe, jo uporabite za nego las, nohtov, kože, zob …

Preizkusite te odlične nasvete in se prepričajte sami, kako zelo vsestransko je uporabna.

Za nego las

Soda bikarbona vam bo pomagala, da boste temeljito očistili lase in okrepili lasne korenine. Naredite lahko tako, da svoj šampon zmešate s sodo bikarbono v enakem razmerju in s takšno mešanico umivate lase. Vsake toliko pa šampon lahko tudi izpustite in lase umijete le z mešanico sode bikarbone in vode. Takšno zmes nežno masirajte v lasišče, pustite nekaj minut, nato pa sperite. Sodo bikarbono lahko uporabite tudi za suho umivanje las. Nanesite jo na lasišče, vtrite s krožnimi gibi, masirajte nekaj minut, nato pa lase dobro počešite.

Soda bikarbona okrepi lasne korenine, odpravi mastne lase, prhljaj, zdravi lasišče, lasem povrne sijaj.

Naravni dezodorant

Ni boljšega naravnega dezodoranta od sode bikarbone.

Soda uničuje bakterije in prepreči neprijetni vonj. Najprej pazduhe dobro umijte z vodo in milom. Nato osušite, nato pa v dlan natresite eno majhno žličko sode bikarbone, dodajte žličko vode, s prstom pomešajte, nato pa nanesite pod pazduho. Nežno vtrite.

Če ne verjamete, da vas bo soda ščitila pred neprijetnim vonjem ves dan, jo prvič preizkusite, ko boste doma. Navdušeni boste.

Kopel za mehko kožo

Privoščite si sproščujočo kopel. V kad natočite vodo, dodajte nekaj kapljic eteričnega olja sivke ali rožmarina, nato pa dodajte še dve žlici sode bikarbone. To pripravite tako, da jo sprva zmešate v kozarčku z vodo. Ko se stopi, pa zlijte v kad. Takšno kopel si privoščite enkrat tedensko. Navdušeni boste nad mehkobo kože.

Najboljša maska za obraz

Žličko sode bikarbone zmešajte s tremi žličkami vode. S takšno mešanico masirajte obraz dvakrat tedensko. Koža bo mehka, nežna, čista.

Za sveži dah in bele zobe

Sami lahko naredite vodico za izpiranje ustne votline. V dva decilitra vode dodajte eno majhno žličko sode bikarbone, dodajte še nekaj kapljic eteričnega olja mete. Zmešajte in hranite v steklenički. Takšno ustno vodico uporabljajte dvakrat tedensko.

Z njo boste odpravili neprijetni ustni zadah, pobelili boste zobe, uničili škodljive bakterije, ki se skrivajo v ustni votlini.

Za čiste in bele zobe pa lahko vsake toliko na ščetko dodate nekaj sode bikarbone in umijete zobe. Že po nekaj poskusih boste opazili, da so zobje bolj čisti in beli.

Za lepe in zdrave nohte

Zmešajte skupaj dve žlički vode in dve žlički sode bikarbone. S takšno mešanico masirajte nohte na rokah nekajkrat tedensko. Nato sperite pod toplo vodo. Nohti bodo lepši, bolj zdravi.

Za negovana stopala

V toplo vodo dajte dve do tri žlici sode bikarbone, dodate lahko tudi nekaj kapljic eteričnega olja sivke, origana, rožmarina ali limone. V takšno kopel potopite svoja stopala in jih namakajte pol ure. Nato jih dobro osušite z bombažno brisačko. Tako kopel ponavljajte enkrat do dvakrat na teden.

Foto: Shutterstock

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals