Connect with us

Življenjski Stil

Izgubite odvečne kilograme z HIIT vadbo. Veste kaj je to?

Published

on

Ena največjih ovir, ki jih imajo ljudje pri redni vadbi, je pomanjkanje časa.

Kolikokrat ste se znašli v situaciji, ko ste enostavno dejali: “Preprosto nimam dovolj časa za telovadbo.«

Če to velja tudi za vas, potem je visoko intenzivna   (HIIT) vadba za vas prava izbira.

Čeprav se sliši nekoliko zapleteno, ne skrbite – zares ni. HIIT je preprosto način telovadbe, ki vključuje kratke intervale intenzivne vadbe, ki jim sledijo krajša vmesna obdobja za odmor.

Spodaj si bomo ogledali štiri največje prednosti HIIT telovadbe.

1. Velika kalorična poraba energije v zgolj tretjini sicer potrebnega časa

Intenzivna HIIT vadba porabi veliko kalorij

Čeprav je vsaka HIIT vadba relativno kratka, boste zahvaljujoč dvema dejavnikoma porabili veliko kalorij. To sta:

  1. Kompaktnost opravljenega treninga – v kratkem času boste opravili veliko dela.
  2. Intenzivnost napora – sebe boste potisnili do svojih meja, čeprav za kratek čas.

Zahvaljujoč tema faktorjema ni redko, da v 20 do 25 minutah visoko intenzivnega intervalnega treninga porabite tudi do nekaj sto kalorij.

2. Majhen, a pomemben t.i »afterburn« učinek

Večinoma kalorije porabimo med samo vadbo. Ko je vadba končana, telo nadaljuje s porabo kalorij s svojo običajno hitrostjo.

No, super stvar pri HIIT-u je ta, da lahko tudi več ur po končanem treningu pričakujemo, da bomo porabili dodatne kalorije.

To je znano kot presežna poraba kisika po telesni vadbi (EPOC). Raziskave pa kažejo, da lahko v urah po vadbi na takšen način porabimo tudi do15 odstotkov več kalorij. Če torej na primer s samo vadbo porabite 250 kalorij, lahko pričakujete, da boste po končani vadbi izgubili še dodatnih 40 kalorij.

Seveda se morda to ne sliši veliko, vendar če opravite tri HIIT vaje na teden, je to dodatnih 120 porabljenih kalorij, ne da bi vam sploh bilo kaj potrebno storiti.

3. Visoko intenzivna intervalna vadba nam pomaga, da zgradimo mišice in postanemo bolj atletski

Pred vadbo ne pozabite na raztegovanje

Redno kardio vadba je priporočljiva, saj prinaša številne zdravstvene koristi. Ima pa tudi eno pomembno pomanjkljivost:

Zelo malo nam pomaga pri tem, da ohranimo mišično maso (na primer pri dieti), njen učinek na hipertrofijo mišic pa je v najboljšem primeru minimalen.

V tem pogledu je visoko intenzivna intervalna vadba veliko boljša izbira. Raziskave kažejo, da je izvajanje HIIT vadbe odličen način za pospeševanje rasti mišic in nam med dieto pomaga, da ohranimo več t.i vitke mase.

4. HIT lahko izboljša vašo porabo kisika

Poraba kisika se nanaša na sposobnost mišic, da porabijo kisik. Boljša kot je njihova poraba kisika, več energije lahko proizvedejo in boljša je njihova delovna zmogljivost.

Raziskave so pokazale, da je HIIT poleg rednih treningov vzdržljivosti neverjetno učinkovita metoda vadbe za izboljšanje porabe kisika.

V nekaterih raziskavah so preiskovanci, ki so izvajali tri do štiri 20-minutnih HIIT vaj na teden, v petih tednih izboljšali porabo kisika za kar deset odstotkov.

Foto: Shutterstock

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals