Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Izgubite odvečne kilograme z HIIT vadbo. Veste kaj je to?

Objavljeno

V redu

Ena največjih ovir, ki jih imajo ljudje pri redni vadbi, je pomanjkanje časa.

Kolikokrat ste se znašli v situaciji, ko ste enostavno dejali: “Preprosto nimam dovolj časa za telovadbo.«

Če to velja tudi za vas, potem je visoko intenzivna   (HIIT) vadba za vas prava izbira.

Čeprav se sliši nekoliko zapleteno, ne skrbite – zares ni. HIIT je preprosto način telovadbe, ki vključuje kratke intervale intenzivne vadbe, ki jim sledijo krajša vmesna obdobja za odmor.

Spodaj si bomo ogledali štiri največje prednosti HIIT telovadbe.

1. Velika kalorična poraba energije v zgolj tretjini sicer potrebnega časa

Intenzivna HIIT vadba porabi veliko kalorij

Čeprav je vsaka HIIT vadba relativno kratka, boste zahvaljujoč dvema dejavnikoma porabili veliko kalorij. To sta:

  1. Kompaktnost opravljenega treninga – v kratkem času boste opravili veliko dela.
  2. Intenzivnost napora – sebe boste potisnili do svojih meja, čeprav za kratek čas.

Zahvaljujoč tema faktorjema ni redko, da v 20 do 25 minutah visoko intenzivnega intervalnega treninga porabite tudi do nekaj sto kalorij.

2. Majhen, a pomemben t.i »afterburn« učinek

Večinoma kalorije porabimo med samo vadbo. Ko je vadba končana, telo nadaljuje s porabo kalorij s svojo običajno hitrostjo.

No, super stvar pri HIIT-u je ta, da lahko tudi več ur po končanem treningu pričakujemo, da bomo porabili dodatne kalorije.

To je znano kot presežna poraba kisika po telesni vadbi (EPOC). Raziskave pa kažejo, da lahko v urah po vadbi na takšen način porabimo tudi do15 odstotkov več kalorij. Če torej na primer s samo vadbo porabite 250 kalorij, lahko pričakujete, da boste po končani vadbi izgubili še dodatnih 40 kalorij.

Seveda se morda to ne sliši veliko, vendar če opravite tri HIIT vaje na teden, je to dodatnih 120 porabljenih kalorij, ne da bi vam sploh bilo kaj potrebno storiti.

3. Visoko intenzivna intervalna vadba nam pomaga, da zgradimo mišice in postanemo bolj atletski

Pred vadbo ne pozabite na raztegovanje

Redno kardio vadba je priporočljiva, saj prinaša številne zdravstvene koristi. Ima pa tudi eno pomembno pomanjkljivost:

Zelo malo nam pomaga pri tem, da ohranimo mišično maso (na primer pri dieti), njen učinek na hipertrofijo mišic pa je v najboljšem primeru minimalen.

V tem pogledu je visoko intenzivna intervalna vadba veliko boljša izbira. Raziskave kažejo, da je izvajanje HIIT vadbe odličen način za pospeševanje rasti mišic in nam med dieto pomaga, da ohranimo več t.i vitke mase.

4. HIT lahko izboljša vašo porabo kisika

Poraba kisika se nanaša na sposobnost mišic, da porabijo kisik. Boljša kot je njihova poraba kisika, več energije lahko proizvedejo in boljša je njihova delovna zmogljivost.

Raziskave so pokazale, da je HIIT poleg rednih treningov vzdržljivosti neverjetno učinkovita metoda vadbe za izboljšanje porabe kisika.

V nekaterih raziskavah so preiskovanci, ki so izvajali tri do štiri 20-minutnih HIIT vaj na teden, v petih tednih izboljšali porabo kisika za kar deset odstotkov.

Foto: Shutterstock

Življenjski Stil

Skopuhi in večni dolžniki – ljudje, ki prinašajo slabo voljo

Objavljeno

V redu

Avtor

Med osebe, ki so v družbi zelo nepriljubljene, spadajo pretirano stiskaški posamezniki in pa tisti, ki si nenehno sposojajo denar, a ga vrnejo le redko ali celo nikoli.  

Kdo so skopuhi ali tako imenovani stiskači?

Ne, ne gre za ljudi, ki morajo zaradi šibkejše finančne situacije pošteno premisliti, kako bodo obrnili evro, da bodo prišli skozi mesec. Ali pa za varčne posameznike, ki se držijo zasnovanega finančnega plana za realizacijo zastavljenih ciljev. Tudi slednji se bodo denimo marsičemu odrekli, da bi jim uspelo kar so si zadali.

Skopuhi so navadno stiskaški ne glede na svoj finančni položaj. To so tisti, ki se po druženju vedno izognejo plačilu računa za pijačo, a so tam prvi, če vedo, da bodo lahko pili in jedli brezplačno oz. na račun nekoga drugega. Pravi stiskači namreč obožujejo brezplačne ponudbe, četudi bi si sami lahko privoščili veliko več. Čeprav bodo na obiskih z veseljem pospravili vse, kar jim boste ponudili, pa se sami kot gostitelji nikoli ne izkažejo. Nemalokrat se zgodi, da gostje obsedijo ob prazni mizi ali kozarcu vode.

‘Hej, mi lahko posodiš? Jutri ti bom vrnil, obljubim!’

Če boste posodili denar prijatelju, boste izgubili oboje. (foto: Shutterstock)

Denar in prijateljstvo ne gresta z roko v roki, zlasti če imamo opravka z osebami, ki zgolj jemljejo, ko pa je potrebno vrniti, jih moramo opominjati in malodane moledovati. Takšne osebe v prijateljske odnose vnesejo nemalo nemira. Večnih dolžnikov se zato družba izogiba, saj skorajda ne mine srečanje, da si ne bi želeli izposoditi denarja. V kolikor bi se izposojanja lotili odgovorno in poskrbeli za vračilo posojila, se jih seveda ne bi prijela grenka etiketa, tako pa gre za osebe, s katerimi okolica ne želi imeti nobenega opravka.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Mislim, da ima moj mož virtualno ljubico

Objavljeno

V redu

Avtor

Enostavno več ne vem kaj naj si mislim. Ves čas ima računalnik pri sebi, ok, delo od doma, Zoom, Skype in ne vem kaj še ampak saj ne more biti to do polnoči?

Umakne se v garderobno sobo, ker joj iz službe spet in rabi mir in potem nekaj mrmra, se hihita, napol cvili, a takoj zatem ima tisti glas, tisti nižji napol radijski, ki ga dobi tudi kadar se po dvajsetih letih zakona spet malo zmoti in mi piha na dušo. No, odkar s tem žametnim zvokom piha v garderobi, moja duša nima nič od tega.

In potem uho prislonim na vrata ampak nič ne slišim, razberem,  verjetno da še slušalke gor, ker slišati ni nič. Eno mlado »zoom pohotnico« bi pa že ujela no. In me žre in razmišljam in ga sprašujem, a bo to zdaj kar tako, da boš moral biti ves čas dosegljiv in priklopljen? Pa nekaj mrmra, da kako mi ni jasno, da so ljudje brez služb in tako naprej. Ja, seveda, vse razumem, ampak to, da tudi skoraj ob polnoči v spodnjih gatah laufa v garderobo z laptopom pod pazduho pa ne pije vode. Sem zavpila za njim, če ni malo neprimerno oblečen za v službo? Tresk, vrata so se glasno zaprla in to je to. Sem šla za njim in nežno, nežno pokljukala, zaklenjeno??? Do zdaj nisem vedela, da obstaja ključ od vrat garderobne sobe?

Ne vem kaj naj? Če ga sprašujem, se samo še bolj odmika. Če hodim za njim, se zaklepa. Najraje bi se s sodelavko zmenila in počela isto pa da vidim kako bo, ko bom z računalnikom zgoraj brez laufala v kopalnico. Kaj naj?

Razočarana gospodinja

Foto: Shutterstock

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ste me pa nasmejali, kljub temu, da vam sigurno ni smešno, ampak ste tako dobro opisali situacijo za katero sem prepričana, da ni osamljena in da je še in še takih oziroma podobnih scen. Posebne situacije privedejo do posebnih, tudi nepredvidljivih dogodkov. On se res nenavadno vede, vi pa ste tudi zagotovo bolj obremenjeni in pozorni kot bi bili, če bi normalno funkcionirali, hodili v službo, se posvečali drugim stvarem. Mislim, da je edina možnost pogovor. Skrivalnice in provokacije ne bodo pripeljale nikamor, kvečjemu še slabše je lahko.  Posedite ga za mizo, zaklenite, če bo treba, vzemite računalnik, če je pomanjkljivo oblečen nič hudega in z besedo na dan. Kar trdo ga primite.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Okrepite orhideje s česnovo vodo

Objavljeno

V redu

Avtor

Ste vedeli, da je česen odličen zdravilec za sobne rastline?

Česnova voda odlično vpliva na zdravje rastlin. Priljubljena je zlasti pri oskrbi lončnic, ponaša se namreč s številnimi koristnimi učinki. In kaj natanko se bo zgodilo, če boste sobne rastline zalili s česnovo vodo?

–          rastlino boste zaščitili pred boleznimi in škodljivci

–          okrepili boste koreninski sistem

–          spodbudili boste rast in cvetenje

–          pripomogli boste k splošni okrepitvi rastline

–          preprečili boste razvoj morebitnih okužb in glivičnih infekcij

Česnova voda prija orhidejam. (foto: pexels.com)

Česnova voda je priljubljena tudi za namakanje orhidej. Namesto, da bi priljubljeno lončnico namočili zgolj v postani vodi, slednji dodajte česnovo vodo. A previdno, v kolikor opazite, da orhideja nima zdravih korenin, je nikar ne namakajte v pripravku, saj lahko koncentracija česnovega soka povzroči dodatne poškodbe.

Orhideje lahko v česnovi vodi namakate dvakrat na mesec. Rezultat bo opazen že po prvem namakanju. Kot boste videli, bodo listi postali bolj sijoči, pojavile se bodo nove korenine, dva tedna kasneje pa vas lahko razveselijo že novi poganjki.

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO