Kontaktirajte nas

Kulinarika

S tem dragocenim dodatkom bo šmorn puhast kot oblak!

Objavljeno

V redu

Veliko receptov obljublja puhast šmorn, a z gotovostjo lahko zatrdimo, da enega najbolj osupljivih rezultatov prinaša skrivni dodatek droži kraljice Anite Šumer.

Imate radi šmorn? Še raje ga boste imeli, ko boste enkrat okusili praženec z dodatkom droži. Pravzaprav bodo nad puhastim šmornom navdušeni vsi, ki ga bodo okusili, vi pa ga boste morali pripravljati še pogosteje. Zdaj vas najbrž zanima, kako ga pripraviti, zato vam svetujemo, da za kar najboljši rezultat sledite Anitinemu receptu, s katerim je pred meseci povsem navdušila svoje sledilce.

Korak 1: V visoki plastični posodi zmešajte naslednje sestavine:

  • 3 velike žlice aktivnih in puhastih droži
  • 300 ml mleka
  • 2 ščepca soli
  • 250 gr moke
  • 3 jajca
  • ščepec mlete vanilje (lahko izpustite)
  • 1 poravnana žlica sladkorja

Korak 2: Posodo s pripravljeno maso pokrijte in pustite stati od 2 do 4 ure na sobni temperaturi.

Korak 3: »Puhasto maso previdno prelijemo v ponev. Spečemo v ponvi na maslu ali olju, najprej na eni strani, ko se zgornja plast utrdi, obrnemo in popečemo še na drugi strani. Odstranimo iz posode, narežemo na koščke. Ponovimo še enkrat oz. dokler nam ne zmanjka mase,« pojasnjuje avtorica uspešnice Drožomanija, ki koščke puhastega šmorna za piko na i še karamelizira.

Slednje stori tako, da v ponvi razpusti 2 žlici masla in nato doda 1 poravnano žlico sladkorja. »Pustimo, da se sladkor razpusti in karamelizira, nato dodamo koščke šmorna in vse lepo premešamo.«

Vse to se sliši okusno, hrustljavo in puhasto, kajne? Saj tudi je! Mi smo nad receptom navdušeni in verjamemo, da boste tudi vi!

Foto: Shutterstock

Kulinarika

Odličen trik: Med kuhanjem jajc dodajte sodo bikarbono

Objavljeno

V redu

Avtor

Že pripravljate pirhe? Ste že skuhali jajca? Poznate trik s sodo bikarbono?

Ko boste pričeli s kuhanjem jajc za pirhe, ne pozabite na odličen trik s sodo bikarbono. Vodi, v kateri jih boste kuhali, dodajte eno jedilno žlico sode bikarbone. S tem boste dosegli, da lupina jajc med kuhanjem ne bo počila, kasneje pa se bodo pirhi tudi veliko lažje lupili.

Ali veste, kakšna jajca so najbolj primerna za pirhe?

Jajca, ki jih boste uporabili za pirhe, naj bodo stara med sedem in 10 dni. Takšna se najlažje lupijo. Če so jajca zelo sveža, se bodo veliko težje lupila.

Soda bikarbona pomaga, da se pirhi lažje lupijo.

Foto: pexels.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Tako pire krompir pripravijo kuharski mojstri

Objavljeno

V redu

Avtor

Tehnika priprave in skrivna sestavina – to je skrivnost slastno kremastega pire krompirja, ki ga boste zagotovo pojedli kakšno žlico več …

Ste pri vas doma oboževalci pire krompirja? Ne ravno? No, morda pa boste postali po preizkusu naslednjih trikov. Ta preprosta priloga namreč še zdaleč ni tako pusta, če jo obogatimo s pravimi dodatki in pripravimo s tehniko kuharskih mojstrov.
 
Doslej ste se najbrž priprave krompirja lotili z mečkalcem za krompir, kajne? Dodali ste še malce masla, mogoče kanček mleka, dobro pretlačili in uala, jed je bila pripravljena. Za bogato in kremasto teksturo, se naslednjič lotite dela takole, pri čemer upoštevajte tudi nasvet za kuhanje …
 
–          Krompir olupite, narežite na kocke, denite v osoljeno vodo in kuhajte zgolj toliko časa, da bo krompir kuhan. Koščki ne smejo biti razkuhani, kar se zlahka zgodi, če pustimi, da vrejo nekaj minut preveč.
–          Namesto mečkalca za krompir vzemite cedilo in lopatico, s katero gladite koščke krompirja po mrežici cedila. Skozi drobne odprtine boste dobili fino, gladko teksturo, ki je s klasičnim mečkalcem ne  moremo doseči. Tehnika je zamudnejša, a vsekakor vredna vašega časa.
–          Da bo krompir kremast, mu pogumno dodajte maslo in mleko. A ne tako malo, kot to storite običajno! Več masla boste dodali, bolj polnega okusa bo pire. Jed bo še posebej fantastična, če boste krompirju dodali sladko smetano. Vse skupaj dobro premešajte, po potrebi dosolite in postrezite skupaj z vam ljubo jedjo.





Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Na travnik po pomladni gin&tonik

Objavljeno

V redu

Avtor

Pričarajte si pomlad v kozarcu! Nikar ne recite, da vam konec tedna ne bi prijal takšen cvetlični koktajl …

Dandanes so takšni časi, da je prav fino, če si znamo sami pričarati zabavo in popestritev. Tudi v kozarcu, kakopak! In če se na razvajanje ne moremo odpraviti na sončno teraso ljubega lokala, si lahko še vedno pripravite okusno pijačo v zavetju domačega doma. Saj veste, z malce domišljije je vse mogoče. Pravzaprav je lahko vaša kreacija še bolj bogata in domiselna.

Eno takšno simpatično idejo smo za vas pripravili tudi mi. Vse kar morate storiti je, da skočite na travnik po trobentice, marjetice in vijolice. Cvetove pomladnih cvetlic splahnite s hladno vodo, nato pa jih razporedite po površini alkoholne kopeli, ki ste jo poprej natočili v kozarec. Mi smo izbrali gin&tonik, vi pa si izberite napitek po vaši želji in okusu. Pa ne pozabite na ljubke papirnate slamice!

Vas skrbi, da omenjene cvetlice niso primerne za uporabo v prehrani? Brez skrbi, marjetice, trobentice in vijolice so zdrave in užitne, iz njih si denimo lahko pripravite krožnik okusne pomladne solate. Če morda niste vedeli, vse tri cvetlice pospešujejo izločanje strupov iz organizma.

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO