Kontaktirajte nas

Glasba

Aleksandar Arsov: »V življenju nam skoraj nikoli ni dano, da bi dobili vse« INTERVJU

Objavljeno

V redu

Aleksandar Arsov je začel glasbeno kariero v zgodnjih 80. letih z zelo znano alternativno skupino Gast’r’bajtrs, s katero je sodeloval tudi pri izdaji njenega prvega albuma. Potem je za nekaj časa glasbeno poniknil ter se nato spet pojavil ob koncu 90., ko je na Slovenskem oglaševalskem festivalu (SOF) dobil nagrado za najboljšo glasbo v oglaševanju. Sledilo je kar nekaj avtorskih albumov. Njegov prvenec je izšel v Čikagu, in tudi vsa nadaljnja leta je sodeloval s tujimi založbami. Njegove pesmi so izšle v različnih glasbenih zbirkah, tako v tujini kot doma.

S svojim glasbenim ustvarjanjem je bil velikokrat pred svojim časom. Kot je dejal v neformalnem klepetu: Kdor posluša glasbo in spremlja svet okoli sebe, mu ni pretirano težko ujeti, v katero smer se vse skupaj nagiba.

Iz albuma v album je menjaval žanre. Začel je z downtempo elektroniko, vmes posnel Soukous album skupaj z znanim afriškim glasbenikom Jeannotom Belom, pri katerem si seveda ni mogel kaj, da ne bi dodal kar precej evropskega duha in tako soustvaril zelo zanimiv križanec kulturnih vplivov. Izdal je tudi dva albuma predelav slovenskih narodnih pesmi z namenom ozaveščanja mladine.

Njegov najnovejši album Unhappy – Contribution To The Common Madness pa ga je spet pahnil v bolj raziskovalne vode, ki prinašajo zelo izvirno mešanico elektronike in glasbil v živo. Za ta album je tako spremenil zvok kitare, da se v več kot polovici skladb sploh ne opazi, da je velika večina albuma posneta le s kitaro.  Vsekakor bo Aleksandar tudi v prihodnje poskrbel za kar nekaj presenečenj. Posnel je še zelo odmeven album za otroke in med drugim album z znano slovensko erotično pesnico Vido Mokrin Pauer.  Njegova glasbena raznovrstnost sega od elektronike, prek rocka pa vse do etna.

Aleksandar, kakšna je vaša današnja glasbena pot? Kaj se dogaja na vašem glasbenem področju ta hip?

Poleg avtorske glasbe poučujem igranje električne kitare prek Skypa. Včasih so učenci hodili k meni domov, a ta lock-down je prinesel svoje in po nekaj urah učenja na daljavo sem se tako navdušil nad to možnostjo poučevanja, da sem ustvaril tudi spletno stran, učenje kitare na daljavo, na kateri ponujam izključno takšno poučevanje. Jaz srečen, učenci srečni. Tudi v lock-downu se znajdemo (smeh).

Glede na moje dolgoletne glasbene izkušnje ustvarjanja glasbe z računalnikom in pogostega vprašanja, kako začeti, sem ustvaril internetno stran Home Studio Advice za vse tiste, ki želijo ustvarjati avtorsko glasbo. Pogosto sem namreč zasledil, da imajo začetniki napačne predstave o tem, kaj potrebujejo in kako naj začnejo. Predvsem prevladuje napačno mnenje, da že na začetku potrebujejo zelo veliko. V resnici pa je začetni vložek veliko manjši, kot si oni to predstavljajo.

Vsoto, ki jo omenjajo, bi jaz raje porabil za pot okrog sveta, kot pa začel ustvarjati svojo lastno glasbo (smeh).

Ali še čutite strast do ustvarjanja glasbe?

Tudi če je ne bi, je to očitno sestavni del mojega življenja. Vsekakor glasba okupira kar precejšen del mojih možganskih celic in tam vedno nekaj ropoče in žvižga. Glasba mi vsekakor pomaga ohranjati duševni mir in ravnovesje. Nekako prinaša barve tudi tja, kjer jih ni. Ko sem se pred dvema letoma preselil v dokaj neopremljeno stanovanje, je bil prav gramofon ena od prvih stvari, ki sem jih prinesel s seboj. Ko sem sestavil ozvočenje in položil ploščo na gramofon, se mi je zdelo, kot da bi nenadoma nekdo vklopil barve in celo stanovanje je zaživelo. Ne predstavljam si življenja brez glasbe.

Ali ste v navezi z drugimi slovenskimi glasbeniki, kujete kakšen skupni glasbeni projekt?

Vedno. Nazadnje sem se pogovarjal s Tinkaro, da bi bil že res čas, da narediva kakšno skupno skladbo. Nisva postavila nobenih datumov, tako da bo, ko bo. Se pa tudi dogovarjam in pogovarjam z lokalnimi glasbeniki, tako da sem vedno v nekih povezovanjih in sodelovanjih. Včasih se mi zdi, da smo velikokrat omejeni v nekem svojem razmišljanju in vedno me navduši, če nekdo prinese svoj kos sveta s seboj in potem se te energije in tonalitete premešajo in ustvarijo nekaj novega, nekaj, česar sam nikakor ne bi zmogel. V slogi je moč. Rad sodelujem z drugimi.

Koliko časa mine od ideje do izvedbe – dokončane skladbe?

Tehnična izvedba steče zelo hitro. Čas od ideje do izvedbe pa je včasih malo daljši. Včasih dobim kakšno idejo, pa si jo posnamem na telefon, potem pa čez kakšen dan mi pade na pamet, da bi še to in tisto šlo zraven. Pri snemanju in sestavljanju pesmi se potem veliko zanašam na improvizacijo. Posnamem vse, kar mi pade na pamet, na koncu dneva pa vzamem metlo in pometem vso odvečno navlako iz pesmi. Nato si vzamem še kak dan za dodatno »likanje« končnega izdelka, ker kot pravijo, so za tako opravilo potrebna spočita ušesa.

Kateri izzivi so za vas največji zalogaj na poti samostojnega glasbenika?

Finančni. Z ustvarjalnostjo nisem imel nikoli težav. 

Ali obžalujete kar koli v svoji glasbeni karieri oz. ali bi kaj spremenili?

Mešani občutki. V življenju nam skoraj nikoli ni dano, da bi dobili vse. Če vzameš eno, zgubiš drugo in obratno.  Mogoče lahko rečem, da si pogosto domišljam, da bi marsikaj spremenil, a resnici na ljubo, kot sem že omenil, je glasba prevelik del mene, da bi bilo drugače. Ukvarjanje z glasbo ni smrtno nevarna bolezen, je pa neozdravljiva. Vsak glasbenik se mora naučiti živeti s tem.

Kakšni so načrti za naprej?

Če kdo ve odgovor, naj mi prosim sporoči. Selitev na morje je vsekakor eden od poglavitnih ciljev, glede glasbe pa – vedno je bilo nekaj in vedno bo nekaj in.

Povezava do učenja kitare na daljavo: ucenjekitarenadaljavo.eu
Povezava za svetovanje pri samostojnem avtorskem glasbenem ustvarjanju: https://homestudioadvice.net/

Avtorica intervjuja: Mirela Smajić, PRavljična Agencija – Srčna komunikacija in odnosi z javnostmi
www.pravljicna-agencija.si

Foto: osebni arhiv

PREBERITE ŠE:
Sasha Raven, glasbenik, ki piše ponoči INTERVJU
Sebastian: »Danes se trudim, da živim življenje« INTERVJU
Darja Gajšek: “V pesem sva vpletla najino poroko in pokazala najino hčer” INTERVJU
Yugo Nostalgica: Večkrat si zaželimo, da bi se vrnili v Jugo ‘jeans generacijo’ INTERVJU
Samantha Maya: »Ko sem prvič stopila na oder, sem stopila iz cone udobja« INTERVJU
Lombardo: “Igrali smo v izložbi” INTERVJU
Natalija Kolšek: »Mi planiramo, življenje splanira« INTERVJU
Skupina Objem: “Skrivnost je ljubezen do glasbe!” INTERVJU


Glasba

‘Samo milijon nas je 2021’ združeni v borbi za boljše čase

Objavljeno

V redu

Avtor

‘Samo milijon nas je 2021’ je skoraj 100 slovenskih pevcev in glasbenikov podarili Sloveniji ob 30. rojstnem dnevu, posneli so tudi video na Prešernovem trgu, na ulicah in strehi ene najvišjih stavb v prestolnici. Na dan mladosti, 25. maja, pa bosta sledila še pesem in video ‘Svobodno sonce 2021’.

Aleš Klinar (Agropop, Rock Partyzani), Matjaž Zupan (California, MZ Hektor), Jure Doles in Sergej Škofljanec (San Di Ego), Vlado Poredoš (Orlek), Urška Majdič (UMA, Billysi), Raiven, Simon Vadnjal (CoverLover), Bor Zuljan, Cveto Polak in Matjaž Jelen (Šank Rock), Manca Trampuš (Koala Voice), Mare Novak in Karmen Klinc (Rock Partyzani), Trkaj, Rok Ahačevčič (Lumberjack) in Renata Mohorič (I.C.E.) sestavljajo prvi del projekta SLO BAND AID, ki bo poskrbel za neuradno glasbeno podlago praznovanja 30-letnice Slovenije, nas spomnil na čas, ko so nas povezovali enotnost, solidarnost, optimizem, občutek svobode, želja po boljšem življenju pa tudi ljubezen do lastnega jezika in (pop)kulture.

Združeni pevci in glasbeniki različnih generacij in obdobij naše glasbene scene so stopili skupaj in v času, ko je njim zaradi okoliščin zelo težko, pokazali, da zmorejo sodelovati in pokazati, da so se pripravljeni boriti z in za glasbo, saj je to njihovo življenje in tudi vir preživetja.

Foto: Slo Band Aid

NADALJUJTE Z BRANJEM

Glasba

Luka Basi se veseli poletja, preberite, zakaj

Objavljeno

V redu

Avtor

Priljubljeni slovenski pevec Luka Basi ima več razlogov za veselje …

Eden najbolj priljubljenih izvajalcev pri nas in eden najbolj opaženih mladih izvajalcev na Hrvaškem, LUKA BASI, niza hit za hitom. Tokrat predstavlja novo skladbo, LJUBAV MOG ŽIVOTA. Tik ob izidu pesmi pa je Luka naznanil tudi velik uspeh. Letos julija bo ponovno del SPLITSKEGA FESTIVALA!

Spet se bo pelo in veselilo! Za to je poskrbel eden najbolj priljubljenih in uspešnih glasbenikov pri nas, LUKA BASI. Luka je znan po tem, da je vsaka njegova pesem velika uspešnica, ki dvigne družbo, jo prepevajo množice in vsakič znova osvaja milijone ogledov. Hitom Istrijanko, ružo mojaMetaTaxiProkleto zlatoRužo bila in drugim, se je pridružila nova. LJUBAV MOG ŽIVOTA je pesem, na katero stavi naš pevec, ki še naprej velja za enega najbolj priljubljenih izvajalcev zabavne glasbe tudi pri naših sosedih Hrvatih.

Pesem govori o neuslišani ljubezni in o tem, kako zelo boli, če ob sebi nimaš osebe, ki ti pomeni vse na svetu.

Videospot je Luka snemal na slovenski obali in v Splitu. Prihajajoče obdobje bo za Basija glasbeno (po)polno, saj bo nastopil na kar dveh največjih festivalih pop glasbe na Hrvaškem. S singlom Ljubav mog života bo nastopil junija na CMC Festivalu Vodice in bo tako že peto leto zaporedoma del tega festivala. Za letošnje poletje je Luka naznanil tudi duet z zvezdo Ivano Kovač, hčerko legendarnega Miše Kovača. Pred kratkim ga je razveselila izjemna novica, da so prav ta duet med več kot 300 prijavljenimi skladbami sprejeli na letošnji Splitski festival, kjer bo Luka nastopil že drugič v družbi najuspešnejših imen naših sosedov.

»V tem trenutku, ko odštevamo do momenta, ko bom spet lahko na odru s svojimi poslušalci, je najbližji občutek tistim na odru, kadar izdamo novo pesem. Veselim se komentarjev, odzivov, posnetkov ljudi, ki prepevajo moje pesmi. Ne glede na to, kaj nam glasbeno prinaša poletje, je padla odločitev, da izdamo pesem, za katero verjamemo, da bo še ena tistih, ki jo bo publika vzela za svojo in jo prepevala na vsa grla. To, da bom lahko nastopil na dveh največjih glasbenih festivalih na Hrvaškem, CMC-ju in ponovno na Splitskem festivalu, pa je velik razlog, da komaj čakam in odštevam do poletnih mesecev.«

Za skladbo je poskrbela Lukova stalna ekipa – glasbo je napisal Raay, besedilo Nenad Ninčević, videospot pa je posnela ekipa NEO VISUALS.

NADALJUJTE Z BRANJEM

Glasba

Neisha: “Za laži in manipulacije ni več prostora!”

Objavljeno

V redu

Avtor

Priljubljena slovenska pevka Neisha se vrača …

LAJF JE TVOJ je igriva, lahkotna, sveža, pomladna glasbena popotnica, s katero vam je tokrat postregla Neisha. Naj vam razveseljuje ušesa in sončne dni!

Tokrat bodo ob nalezljivem ritmu garantirano pomigali tudi boki. ’Down tempo disco groove’ je zapakiran v povsem unikaten paket in predstavlja popolno svežino na naši glasbeni sceni. Pesem je prva iz niza skladb, ki jih Neisha počasi kuje s svojo ekipo v vidu izida naslednje studijske plošče. Do takrat vas bo pa še naprej razveseljevala z energičnimi singli, ki kar kličejo po tem, da se scena na odrskih deskah čimprej vzpostavi, da se navije ozvočenje, da vriskajo grla in da zopet z glasbo v živo dvigujemo vibracijo in slavimo dar življenja.

Avtorsko pero pesmi je v polnosti držala sama, kot tudi poskrbela za vokale in klaviature, mix in produkcija sta delo Dejana Radičevića, sodelujoči glasbeniki na posnetku pa so: Dado Marinković (bobni), Miha Koren (bas) in Tilen Jan (kitara). Videospot je zloženka aprilskega sproščenega dogajanja, prav nič preresno zastavljen, kot je tudi včasih treba znati jemati življenje, po svoje in z dodatno dozo lahkotnosti. Neisha vas tako spusti v svoj dom, med svoje prijatelje, v svoj studio, skratka v svoj LAJF, ki je samo njen in si ga neobremenjeno kroji po svoje.

Neisha o LAJFU in skladbi:

Treba je dvigniti frekvenco, vibracijo, zemlja to že nekaj časa počne in trenja so neizogbna. Treba je z njimi doseči spravo tukaj in sedaj, za laž in manipulacije ni več ne prostora, ne tolerance, stari sistemi so v krčih in kot da bi velikanski kuščarji švigali s svojimi ogromnimi repi, take tresljaje doživljamo v teh časih. Znotraj in okoli sebe. Staro mora iti, da bo prostor za novo. Odložiti je treba rožnata očala, postati samostojni mislec z lastno presojo in lastnim tolmačenjem vsega kar vidiš, slišiš in doživiš, treba je biti avteničen, resnicoljuben, človekoljuben in pošten, se sprijazniti s svetom, ga vzeti brezkompromisno kot del sebe in se pomiriti s tem, s čimmanj pričakovanji kreirati čimmanj razočaranj, živeti pošteno, zaupati karmi, da bo pravično vihtela svoj meč, pustiti svoj pečat s svojim posvečenim delom, a se vseeno ne pozabiti IMETI FAJN. Sledite klicu srca, ostanite v svoji svetli luči in s svojim unikatnim talentom plemenitite svet okoli sebe … delajte dobro in dobro se bo povrnilo… in vse bo v redu, če ne prej, pa slej.”

To je Neishina popotnica vsem vam, ki jo radi spremljate in prisluhnete njenim melodijam.

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO