Connect with us

Glasba

Aleksandar Arsov: »V življenju nam skoraj nikoli ni dano, da bi dobili vse« INTERVJU

Published

on

Aleksandar Arsov je začel glasbeno kariero v zgodnjih 80. letih z zelo znano alternativno skupino Gast’r’bajtrs, s katero je sodeloval tudi pri izdaji njenega prvega albuma. Potem je za nekaj časa glasbeno poniknil ter se nato spet pojavil ob koncu 90., ko je na Slovenskem oglaševalskem festivalu (SOF) dobil nagrado za najboljšo glasbo v oglaševanju. Sledilo je kar nekaj avtorskih albumov. Njegov prvenec je izšel v Čikagu, in tudi vsa nadaljnja leta je sodeloval s tujimi založbami. Njegove pesmi so izšle v različnih glasbenih zbirkah, tako v tujini kot doma.

S svojim glasbenim ustvarjanjem je bil velikokrat pred svojim časom. Kot je dejal v neformalnem klepetu: Kdor posluša glasbo in spremlja svet okoli sebe, mu ni pretirano težko ujeti, v katero smer se vse skupaj nagiba.

Iz albuma v album je menjaval žanre. Začel je z downtempo elektroniko, vmes posnel Soukous album skupaj z znanim afriškim glasbenikom Jeannotom Belom, pri katerem si seveda ni mogel kaj, da ne bi dodal kar precej evropskega duha in tako soustvaril zelo zanimiv križanec kulturnih vplivov. Izdal je tudi dva albuma predelav slovenskih narodnih pesmi z namenom ozaveščanja mladine.

Njegov najnovejši album Unhappy – Contribution To The Common Madness pa ga je spet pahnil v bolj raziskovalne vode, ki prinašajo zelo izvirno mešanico elektronike in glasbil v živo. Za ta album je tako spremenil zvok kitare, da se v več kot polovici skladb sploh ne opazi, da je velika večina albuma posneta le s kitaro.  Vsekakor bo Aleksandar tudi v prihodnje poskrbel za kar nekaj presenečenj. Posnel je še zelo odmeven album za otroke in med drugim album z znano slovensko erotično pesnico Vido Mokrin Pauer.  Njegova glasbena raznovrstnost sega od elektronike, prek rocka pa vse do etna.

Aleksandar, kakšna je vaša današnja glasbena pot? Kaj se dogaja na vašem glasbenem področju ta hip?

Poleg avtorske glasbe poučujem igranje električne kitare prek Skypa. Včasih so učenci hodili k meni domov, a ta lock-down je prinesel svoje in po nekaj urah učenja na daljavo sem se tako navdušil nad to možnostjo poučevanja, da sem ustvaril tudi spletno stran, učenje kitare na daljavo, na kateri ponujam izključno takšno poučevanje. Jaz srečen, učenci srečni. Tudi v lock-downu se znajdemo (smeh).

Glede na moje dolgoletne glasbene izkušnje ustvarjanja glasbe z računalnikom in pogostega vprašanja, kako začeti, sem ustvaril internetno stran Home Studio Advice za vse tiste, ki želijo ustvarjati avtorsko glasbo. Pogosto sem namreč zasledil, da imajo začetniki napačne predstave o tem, kaj potrebujejo in kako naj začnejo. Predvsem prevladuje napačno mnenje, da že na začetku potrebujejo zelo veliko. V resnici pa je začetni vložek veliko manjši, kot si oni to predstavljajo.

Vsoto, ki jo omenjajo, bi jaz raje porabil za pot okrog sveta, kot pa začel ustvarjati svojo lastno glasbo (smeh).

Ali še čutite strast do ustvarjanja glasbe?

Tudi če je ne bi, je to očitno sestavni del mojega življenja. Vsekakor glasba okupira kar precejšen del mojih možganskih celic in tam vedno nekaj ropoče in žvižga. Glasba mi vsekakor pomaga ohranjati duševni mir in ravnovesje. Nekako prinaša barve tudi tja, kjer jih ni. Ko sem se pred dvema letoma preselil v dokaj neopremljeno stanovanje, je bil prav gramofon ena od prvih stvari, ki sem jih prinesel s seboj. Ko sem sestavil ozvočenje in položil ploščo na gramofon, se mi je zdelo, kot da bi nenadoma nekdo vklopil barve in celo stanovanje je zaživelo. Ne predstavljam si življenja brez glasbe.

Ali ste v navezi z drugimi slovenskimi glasbeniki, kujete kakšen skupni glasbeni projekt?

Vedno. Nazadnje sem se pogovarjal s Tinkaro, da bi bil že res čas, da narediva kakšno skupno skladbo. Nisva postavila nobenih datumov, tako da bo, ko bo. Se pa tudi dogovarjam in pogovarjam z lokalnimi glasbeniki, tako da sem vedno v nekih povezovanjih in sodelovanjih. Včasih se mi zdi, da smo velikokrat omejeni v nekem svojem razmišljanju in vedno me navduši, če nekdo prinese svoj kos sveta s seboj in potem se te energije in tonalitete premešajo in ustvarijo nekaj novega, nekaj, česar sam nikakor ne bi zmogel. V slogi je moč. Rad sodelujem z drugimi.

Koliko časa mine od ideje do izvedbe – dokončane skladbe?

Tehnična izvedba steče zelo hitro. Čas od ideje do izvedbe pa je včasih malo daljši. Včasih dobim kakšno idejo, pa si jo posnamem na telefon, potem pa čez kakšen dan mi pade na pamet, da bi še to in tisto šlo zraven. Pri snemanju in sestavljanju pesmi se potem veliko zanašam na improvizacijo. Posnamem vse, kar mi pade na pamet, na koncu dneva pa vzamem metlo in pometem vso odvečno navlako iz pesmi. Nato si vzamem še kak dan za dodatno »likanje« končnega izdelka, ker kot pravijo, so za tako opravilo potrebna spočita ušesa.

Kateri izzivi so za vas največji zalogaj na poti samostojnega glasbenika?

Finančni. Z ustvarjalnostjo nisem imel nikoli težav. 

Ali obžalujete kar koli v svoji glasbeni karieri oz. ali bi kaj spremenili?

Mešani občutki. V življenju nam skoraj nikoli ni dano, da bi dobili vse. Če vzameš eno, zgubiš drugo in obratno.  Mogoče lahko rečem, da si pogosto domišljam, da bi marsikaj spremenil, a resnici na ljubo, kot sem že omenil, je glasba prevelik del mene, da bi bilo drugače. Ukvarjanje z glasbo ni smrtno nevarna bolezen, je pa neozdravljiva. Vsak glasbenik se mora naučiti živeti s tem.

Kakšni so načrti za naprej?

Če kdo ve odgovor, naj mi prosim sporoči. Selitev na morje je vsekakor eden od poglavitnih ciljev, glede glasbe pa – vedno je bilo nekaj in vedno bo nekaj in.

Povezava do učenja kitare na daljavo: ucenjekitarenadaljavo.eu
Povezava za svetovanje pri samostojnem avtorskem glasbenem ustvarjanju: https://homestudioadvice.net/

Avtorica intervjuja: Mirela Smajić, PRavljična Agencija – Srčna komunikacija in odnosi z javnostmi
www.pravljicna-agencija.si

Foto: osebni arhiv

PREBERITE ŠE:
Sasha Raven, glasbenik, ki piše ponoči INTERVJU
Sebastian: »Danes se trudim, da živim življenje« INTERVJU
Darja Gajšek: “V pesem sva vpletla najino poroko in pokazala najino hčer” INTERVJU
Yugo Nostalgica: Večkrat si zaželimo, da bi se vrnili v Jugo ‘jeans generacijo’ INTERVJU
Samantha Maya: »Ko sem prvič stopila na oder, sem stopila iz cone udobja« INTERVJU
Lombardo: “Igrali smo v izložbi” INTERVJU
Natalija Kolšek: »Mi planiramo, življenje splanira« INTERVJU
Skupina Objem: “Skrivnost je ljubezen do glasbe!” INTERVJU


Glasba

Nenadne smrti umrl član skupine Depeche Mode

Published

on

V 61. letu starosti je umrl član priljubljene angleške skupine.

Andrew Fletcher je bil klaviaturist priljubljene skupine Depeche Mode. Novico o njegovi smrti so ostali člani delili preko Twitterja. Zapisali so, da so šokirani nad njegovo nenadno smrtjo, vzroka še ne poznajo.

»Šokirani smo in zelo žalostni, ker nas je prezgodaj zapustil naš dragi prijatelj, član skupine in družinski član, Andy Fletch Fletcher. Imel je zares zlato srce in je vedno nudil oporo, ko si potreboval pomoč, pogovor, smeh ali pa hladno pivo,« so tvitnili.

Skupina je leta 2017 nastopila tudi v ljubljanskih Stožicah. Delovati so pričeli v začetku 80. let prejšnjega stoletja, prodali pa več kot sto milijonov albumov. Leta 2020 so bili sprejeti v rokersko alejo slavnih. Njihov zadnji album Spirit je nastal pred petimi leti.

Continue Reading

Glasba

Kostariški glasbenik Rj Chambers nam predstavlja svoj single “Mysterious”

Published

on

V našem uredništvu smo zelo veseli, kadar lahko predstavimo tudi kakega mednarodnega glasbenika, saj menimo, da glasba res ne pozna meja.

Tokrat vam predstavljamo Rj Chambersa – mladega, talentiranega in vsestranskega glasbenika, ki bo zagotovo našel svoje oboževalce tudi v Sloveniji.

Roshawn Jones Chambers, znan kot Rj Chambers, je kostariški umetnik, pevec in pisec besedil, skladatelj, koproducent ter igralec in nekdanji model. Poje v angleščini in španščini. Na njegovem istoimenskem albumu je predstavljenih pet strastnih pesmi, kar kaže, da je Rj Chambers človek, ki ustvarja glasbo iz srca za srce.

Rj Chambers

Raztegne krila in uspešno vmeša sodobnejši latinskoameriški pridih v material, pri tem pa nikoli ne žrtvuje čustev. Ni le še en reggaetonski izvajalec, ki bi bil kot piškot; zdi se, da je bolj spreten, uglajen in jasnejši glede svoje ustvarjalne vizije in potenciala.

Rj Chambers izžareva karizmo in vas pritegne s svojim svilnato gladkim glasom in ritmi. V pesmi je čutiti nežno ranljivost, ki pa se nikoli ne preda saharinu. Glas Rj Chambersa nas popelje nazaj v čas, ko je bila glasba malo bolj resnična, iskrena in prava.

Rj Chambers – Mysterious

Rj Chambersa lahko spremljate tudi na Instagramu in sicer na njegovem profilu @iamrjcbway

Continue Reading

Glasba

Udarna mednarodna glasbena zasedba The Parlophonics nam predstavlja svoj novi single “These Days”

Published

on

V našem uredništvu smo zelo veseli, kadar lahko predstavimo tudi kake mednarodne glasbenike, saj menimo, da glasba res ne pozna meja.


Tokrat vam predstavljamo The Parlophonics, alternativno rock skupino, ki ustvarja odličen Power pop/rock, čeprav člani zasedbe še nikoli niso sodelovali skupaj v “skupnem prostoru”. Skupina se dejansko še nikoli ni sestala v živo.


Če kaj, je razdalja med člani zasedbe le še povečala originalnost zvoka skupine, ki temelji na klasičnem britanskem popu in rocku iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja.

Člani skupine, ki so hkrati tudi avtorji pesmi Robert Horvath (kitare, bas), Fernando Perdomo (kitare, bobni) in Hugh Macdonald (vodilni glas, klaviature) so leta 2021 izdali svoj prvenec A Day in The Life. Gre za čudovit nabor melodičnih izvirnih skladb, ki so ga med pandemsko zaporo posneli na daljavo, tako da so si prek spleta pošiljali datoteke.

Roberta Horvatha je osamljenost v času pandemije navdihnila, da je posnel in končno objavil nekaj pesmi, ki jih je pisal vse življenje. Za projekt je angažiral Fernanda Perdoma (kitarista skupine “Echo in the CanyonJakoba Dylana) in Hugha Macdonalda (Fairhazel) in trije glasbeniki so na daljavo razvili kemijo, ki osvetli vse, kar igrajo.

Skupino so primerjali z Beatli, Oasis in Paulom Wellerjem, vendar pa je v resnici preveč edinstvena, da bi jo lahko opisali s tako preprostimi besedami.

Prvenec skupine The Parlophonics, album A Day in the Life, je bil 20. avgusta 2021 v digitalni obliki izdan na Apple Music, Spotify in Google Play. Fizične izdaje so na voljo od 20. novembra 2021, ravno pravočasno za praznično sezono in za tiste, ki želijo zgoščenko dodati v svojo zbirko. Album je k tej mednarodni skupini pritegnil svetovno občinstvo in to zasluženo. Ljubitelji izvrstno napisanega pop/rocka morajo takoj odkriti skupino The Parlophonics. Tega še ne veste, vendar bodo fantje zagotovo vaša nova najljubša skupina.

Opis ni na voljo

The Parlophonics lahko spremljate tudi na družbenih omrežjih:
Facebook: https://www.facebook.com/Parlophonics
https://www.instagram.com/parlophonics/
https://twitter.com/parlophonics

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals