Domov Glasba Aleksandar Arsov: »V življenju nam skoraj nikoli ni dano, da bi dobili...

Aleksandar Arsov: »V življenju nam skoraj nikoli ni dano, da bi dobili vse« INTERVJU

Aleksandar Arsov je začel glasbeno kariero v zgodnjih 80. letih z zelo znano alternativno skupino Gast’r’bajtrs, s katero je sodeloval tudi pri izdaji njenega prvega albuma. Potem je za nekaj časa glasbeno poniknil ter se nato spet pojavil ob koncu 90., ko je na Slovenskem oglaševalskem festivalu (SOF) dobil nagrado za najboljšo glasbo v oglaševanju. Sledilo je kar nekaj avtorskih albumov. Njegov prvenec je izšel v Čikagu, in tudi vsa nadaljnja leta je sodeloval s tujimi založbami. Njegove pesmi so izšle v različnih glasbenih zbirkah, tako v tujini kot doma.

S svojim glasbenim ustvarjanjem je bil velikokrat pred svojim časom. Kot je dejal v neformalnem klepetu: Kdor posluša glasbo in spremlja svet okoli sebe, mu ni pretirano težko ujeti, v katero smer se vse skupaj nagiba.

Iz albuma v album je menjaval žanre. Začel je z downtempo elektroniko, vmes posnel Soukous album skupaj z znanim afriškim glasbenikom Jeannotom Belom, pri katerem si seveda ni mogel kaj, da ne bi dodal kar precej evropskega duha in tako soustvaril zelo zanimiv križanec kulturnih vplivov. Izdal je tudi dva albuma predelav slovenskih narodnih pesmi z namenom ozaveščanja mladine.

Njegov najnovejši album Unhappy – Contribution To The Common Madness pa ga je spet pahnil v bolj raziskovalne vode, ki prinašajo zelo izvirno mešanico elektronike in glasbil v živo. Za ta album je tako spremenil zvok kitare, da se v več kot polovici skladb sploh ne opazi, da je velika večina albuma posneta le s kitaro.  Vsekakor bo Aleksandar tudi v prihodnje poskrbel za kar nekaj presenečenj. Posnel je še zelo odmeven album za otroke in med drugim album z znano slovensko erotično pesnico Vido Mokrin Pauer.  Njegova glasbena raznovrstnost sega od elektronike, prek rocka pa vse do etna.

Aleksandar, kakšna je vaša današnja glasbena pot? Kaj se dogaja na vašem glasbenem področju ta hip?

Poleg avtorske glasbe poučujem igranje električne kitare prek Skypa. Včasih so učenci hodili k meni domov, a ta lock-down je prinesel svoje in po nekaj urah učenja na daljavo sem se tako navdušil nad to možnostjo poučevanja, da sem ustvaril tudi spletno stran, učenje kitare na daljavo, na kateri ponujam izključno takšno poučevanje. Jaz srečen, učenci srečni. Tudi v lock-downu se znajdemo (smeh).

Glede na moje dolgoletne glasbene izkušnje ustvarjanja glasbe z računalnikom in pogostega vprašanja, kako začeti, sem ustvaril internetno stran Home Studio Advice za vse tiste, ki želijo ustvarjati avtorsko glasbo. Pogosto sem namreč zasledil, da imajo začetniki napačne predstave o tem, kaj potrebujejo in kako naj začnejo. Predvsem prevladuje napačno mnenje, da že na začetku potrebujejo zelo veliko. V resnici pa je začetni vložek veliko manjši, kot si oni to predstavljajo.

Vsoto, ki jo omenjajo, bi jaz raje porabil za pot okrog sveta, kot pa začel ustvarjati svojo lastno glasbo (smeh).

Ali še čutite strast do ustvarjanja glasbe?

Tudi če je ne bi, je to očitno sestavni del mojega življenja. Vsekakor glasba okupira kar precejšen del mojih možganskih celic in tam vedno nekaj ropoče in žvižga. Glasba mi vsekakor pomaga ohranjati duševni mir in ravnovesje. Nekako prinaša barve tudi tja, kjer jih ni. Ko sem se pred dvema letoma preselil v dokaj neopremljeno stanovanje, je bil prav gramofon ena od prvih stvari, ki sem jih prinesel s seboj. Ko sem sestavil ozvočenje in položil ploščo na gramofon, se mi je zdelo, kot da bi nenadoma nekdo vklopil barve in celo stanovanje je zaživelo. Ne predstavljam si življenja brez glasbe.

Ali ste v navezi z drugimi slovenskimi glasbeniki, kujete kakšen skupni glasbeni projekt?

Vedno. Nazadnje sem se pogovarjal s Tinkaro, da bi bil že res čas, da narediva kakšno skupno skladbo. Nisva postavila nobenih datumov, tako da bo, ko bo. Se pa tudi dogovarjam in pogovarjam z lokalnimi glasbeniki, tako da sem vedno v nekih povezovanjih in sodelovanjih. Včasih se mi zdi, da smo velikokrat omejeni v nekem svojem razmišljanju in vedno me navduši, če nekdo prinese svoj kos sveta s seboj in potem se te energije in tonalitete premešajo in ustvarijo nekaj novega, nekaj, česar sam nikakor ne bi zmogel. V slogi je moč. Rad sodelujem z drugimi.

Koliko časa mine od ideje do izvedbe – dokončane skladbe?

Tehnična izvedba steče zelo hitro. Čas od ideje do izvedbe pa je včasih malo daljši. Včasih dobim kakšno idejo, pa si jo posnamem na telefon, potem pa čez kakšen dan mi pade na pamet, da bi še to in tisto šlo zraven. Pri snemanju in sestavljanju pesmi se potem veliko zanašam na improvizacijo. Posnamem vse, kar mi pade na pamet, na koncu dneva pa vzamem metlo in pometem vso odvečno navlako iz pesmi. Nato si vzamem še kak dan za dodatno »likanje« končnega izdelka, ker kot pravijo, so za tako opravilo potrebna spočita ušesa.

Kateri izzivi so za vas največji zalogaj na poti samostojnega glasbenika?

Finančni. Z ustvarjalnostjo nisem imel nikoli težav. 

Ali obžalujete kar koli v svoji glasbeni karieri oz. ali bi kaj spremenili?

Mešani občutki. V življenju nam skoraj nikoli ni dano, da bi dobili vse. Če vzameš eno, zgubiš drugo in obratno.  Mogoče lahko rečem, da si pogosto domišljam, da bi marsikaj spremenil, a resnici na ljubo, kot sem že omenil, je glasba prevelik del mene, da bi bilo drugače. Ukvarjanje z glasbo ni smrtno nevarna bolezen, je pa neozdravljiva. Vsak glasbenik se mora naučiti živeti s tem.

Kakšni so načrti za naprej?

Če kdo ve odgovor, naj mi prosim sporoči. Selitev na morje je vsekakor eden od poglavitnih ciljev, glede glasbe pa – vedno je bilo nekaj in vedno bo nekaj in.

Povezava do učenja kitare na daljavo: ucenjekitarenadaljavo.eu
Povezava za svetovanje pri samostojnem avtorskem glasbenem ustvarjanju: https://homestudioadvice.net/

Avtorica intervjuja: Mirela Smajić, PRavljična Agencija – Srčna komunikacija in odnosi z javnostmi
www.pravljicna-agencija.si

Foto: osebni arhiv

PREBERITE ŠE:
Sasha Raven, glasbenik, ki piše ponoči INTERVJU
Sebastian: »Danes se trudim, da živim življenje« INTERVJU
Darja Gajšek: “V pesem sva vpletla najino poroko in pokazala najino hčer” INTERVJU
Yugo Nostalgica: Večkrat si zaželimo, da bi se vrnili v Jugo ‘jeans generacijo’ INTERVJU
Samantha Maya: »Ko sem prvič stopila na oder, sem stopila iz cone udobja« INTERVJU
Lombardo: “Igrali smo v izložbi” INTERVJU
Natalija Kolšek: »Mi planiramo, življenje splanira« INTERVJU
Skupina Objem: “Skrivnost je ljubezen do glasbe!” INTERVJU