Connect with us

Promo

Kaj je aktivno sanjanje?

Published

on

Aktivno sanjanje pomeni, da smo z vsem svojim bitjem prisotni na tem svetu, obenem pa smo v stiku z drugim svetom, kjer prebiva globlja logika in smisel našega življenja. Utelešamo védenje svoje duše o temeljnih stvareh in se spominjamo: kdo smo, od kod smo in kateri je naš sveti smisel ter namen v tem življenju in njega onkraj. Ko pozabimo svoje temelje, izgubimo svojo večjo zgodbo. Ker ne vemo, kdo smo in kdo naj bi postali, lahko zadajamo nepredstavljivo bol sebi in drugim.

Sanje so besede, s katerimi nas vodi duša.
Carl Jung

 Tri temeljna področja aktivnega sanjanja so:

  • pogovor o sanjah,
  • »sprehajanje« sanj, s čimer pripeljemo energijo in vodstvo iz sveta sanj v vsakdanje življenje,
  • šamansko lucidno sanjanje in zavestno življenje.

Aktivni sanjavci smo ljudje, ki znamo prepoznati, da v vsaki situaciji imamo možnost izbire in odločanja. Viktor Frankl, nas je naučil, kako nas sanje lahko ponesejo onkraj pekla, groze in brezupa v svobodo in radóst. Njegovo povzpenjanje iz Auschwitza nam pokaže, da ljudje enako potrebujemo smisel kot zrak, hrano in vodo. To pomeni tudi, da znamo ustvariti smisel in čim bolj pogosto drugim pomagati poiskati smisel v življenju.

Trije načini aktivnega sanjanja

Osnova sanj ni v tem, kar se dogaja ponoči, ampak, kar se dogaja, ko se zbudimo. V naši vsakdanji rutini, v kateri hodimo kot mesečniki, večinoma izpolnjujemo začrtane obveznosti in pričakovanja drugih ljudi, ki namesto nas odločajo, kdo smo, kaj zmoremo in česa ne ter, kaj je pomembno za nas. Medtem pozabimo, da ima naše življenje morda širši smisel.

Ko sanjamo, se prebudimo v večji zgodbi.

Kaj je aktivno sanjanje?

Sanje v spanju nam pokažejo, kaj se dogaja v telesu. Težave lahko diagnosticiramo, še preden se pojavijo simptomi. Pokažejo nam, kaj telo potrebuje, da bo še naprej zdravo. V sanjah lahko rešujemo težave in se prebudimo v jasnost, ki nam je manjkala pred nočjo.

Izjavo »O nečem sem sanjal« lahko obrnemo v drugo izjavo: »Nekaj je sanjalo o meni.«

Aktivno sanjanje ni namenjeno zgolj metodi za razvozlavanje sanj v spanju. Je bolj disciplina, v kateri se izurimo, da sčasoma lahko sanjamo na vse višjih ravneh. Pri aktivnem sanjanju se v osnovi urimo v trojem.

  1. Sanje živimo: vpeljujemo energijo in vodstvo iz sveta sanj v svoj vsakdan. Učimo se ustvarjati varen prostor, v katerem lahko drug drugega spodbujamo k ustvarjalnemu in zdravilnemu delovanju. Medtem, ko predstavljamo sanje drugim, se zgodi alkimija glasu, s katerim vse bolje pripovedujemo zgodbe in se sporazumevamo z drugimi, ustvarjamo tesnejše prijateljske vezi in postavljamo temelje za novo obliko sobivanja. Modrost staroselskih sanjavcev se glasi, da ne sanjamo dobro, če po sanjah ne zavihamo rokavov.
  2. Šamanske lucidne sanje temeljijo na sanjah, za katere ne potrebujemo spanja. Aktivno sanjanje je tehnika, ki nam pomaga, da zavestno krmarimo po sanjah. Ne gre za to, da sanje nadzorujemo, kar pomeni, da postavljamo ego na čelo nečesa, kar je bolj modro in smiselno od njega samega.
  3. Aktivno sanjanje nas vabi, da spoznamo naravno pot svojih energij in ji sledimo. Vabi nas, da postanemo bolj zavestni in se spomnimo večje in drznejše zgodbe, ki jo pripovedujemo in živimo, da jo bodo lahko slišali in sprejemali tudi drugi ljudje. Omogoči nam, da sinhrono krmarimo v vsakdanjem življenju in opazujemo naključne dogodke ter jih sprejemamo kot namige globljega reda. Energija našega bitja, ki vpliva na naše odločitve (zavestne ali nezavedne) na svet delujejo na svet kot magnet, ki privlači ali odbija srečanja in okoliščine.

»Svet je nenehno presenečenje v nenehnem gibanju. In nenehno vabilo k ustvarjanju.«
Stephen Nachmanovitch

Zavestno živeti pomeni sprejeti izziv ustvarjanja, torej delovati onkraj scenarijev, in na svet prinesti nekaj novega.

Več v knjigi Aktivno sanjanje na povezavi: https://www.cangura.com/aktivno-sanjanje
www.cangura.si

Pripravila: Mirela Smajić, PRavljična Agencija – Srčna komunikacija in odnosi z javnostmi
FB: @izbranozmirelo
IG: izbrano_z_mirelo
www.pravljicna-agencija.si

Foto: Pixabay.com

Promo

Ognjič pomaga, ko stisne mraz

Published

on

Zima in mraz, razkužila in maske, ogrevani prostori in suh zrak, so naredili svoje.

Čas je za ognjič.

Suha, zelo suha, poškodovana koža na rokah in obrazu. Ognjič je naravna pomoč.

Ognjič so uporabljali že stari Egipčani in Rimljani, saj so poleg negovalnega, zdravilskega verjeli tudi v njegov pomlajevalni učinek. Med ameriško državljansko vojno so ga uporabljali na bojišču, z njim so oskrbovali, zdravili tudi večje rane, saj je ognjič znan tudi po tem, da hitro in lepo zaceli rane. Tako še danes ognjičeve kreme in mazila uporabljamo pri vseh vrstah ran, pri ozeblinah, po operacijah za brazgotine in predvsem za nego suhe in poškodovane kože.

Ognjičeva krema je blagodejna za nego občutljive, suhe kože, razpokanih ustnic, suhih ekcemov ter za nego dojenčkove kože in pri vnetju prsnih bradavic pri doječih materah.

Kot zanimivost velja, da ima ognjič podoben učinek kot arnika, pri tem pa ne draži kože. Zato ga pri občutljivi koži in koži, nagnjeni k alergijam, pogosto uporabljamo namesto arnike.

Najbolje, da imate ognjičevo kremo kar pri roki, tako lahko hitro poskrbite za vašo kožo, tudi ustnice.

V teh hladnih dneh pa si lahko privoščite tudi ognjičev čaj, naredite ga tako, da prelijete eno do dve veliki žlici zdravilnega čaja s skodelico vrele vode in pokrito pustite stati pet do deset minut. Če ga boste pili, boste imeli čistejšo kri in zdrava jetra.

Ognjičeva krema

Avtorica prispevka Urša Mravlje, Aromatica Slovenija, je diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije.

Brezplačna objava

foto: AromaticaSlovenija

Continue Reading

Promo

Čiščenje organizma, za dobro počutje in lepoto

Published

on

Stres, hiter tempo življenja, onesnaženo okolje, vplivajo na nas in obremenjuje naš organizem. To počnejo zunanji onesnaževalci, vsakodnevno pa telo obremenjujemo in onesnažujemo tudi od znotraj.

Nepravilna  prehrana, premalo gibanja sta velikokrat kriva za toksičnost našega telesa, ta vpliva na organe in naše počutje.

Naše telo dnevno proizvaja velike količine presnovnih odpadkov, ki niso samo odpadki, ki nastanejo pri razgradnji in prebavi hrane, temveč tudi običajni presnovni procesi, ki potekajo v telesu. Vsi procesi, ki povzročajo nastanek odpadkov, ki se izločajo iz našega telesa skozi limfni sistem, jetra, ledvice in črevesje prav ta del močno obremenjujejo. Zato je dobro, če jim občasno olajšamo delo.

Čiščenje naj traja od 3 do 7 dni, odvisno od vašega stanja in pripravljenosti za izvajanje programa.  Sedem dni je namreč potrebnih za res dober počitek in čiščenje notranjih organov in krvnega obtoka. Treba se je pripraviti, kar pomeni, da teden dni pred razstrupljanjem začnemo zmanjševati vnos trde hrane v telo in pijemo zeliščne čaje, ki bodo v pomoč pri čiščenju telesa (regrat, kopriva).

Eterično olje limona

Med razstrupljanjem ne jemo trde hrane, temveč smo na tekoči, poltekoči ali kašasti dieti. Jemo  oziroma pijemo zelenjavne in sadne sokove ter bistre zelenjavne juhe. Če je to za vas premalo, lahko tudi zelenjavne ali sadne kaše (smoothie). Čez dan zaužijemo vsaj 3 litre tekočine. V času razstrupljanja bolj počivamo, izpustimo športne aktivnosti in nasploh damo obremenitve na minimum. Če imate možnost savnanja je to odlično, vsekakor pojdite v slano kopel. Takšno si lahko naredite doma, kar z dobro pestjo morske soli. V sol lahko dodate nekaj kapljic eteričnega olja bora, limone, rožmarina, ciprese ali grenivke. Očiščeni se boste bolje počutili na vseh nivojih, tudi na pogled boste blesteli.

Aromatična sol

Avtorica prispevka Urša Mravlje, Aromatica Slovenija, je diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije.

Brezplačna objava

Continue Reading

Promo

Kako si lahko sami lajšamo stres

Published

on

Z eteričnimi olji, ki vplivajo na naše počutje.  Mešanici Antistres in Relax,  sivka, limonska trava, pomaranča in mandarina.

V izparilniku, kopeli, namažemo se z oljem, ki deluje aromaterapevtsko, saj vsebuje pravo koncentracijo eteričnih olj, ki dobro vplivajo na naše počutje, tudi osvežilec prostora s tema eteričnima oljema je dobra izbira.

Pomirijo, nas dvignejo, tudi potolažijo.

Mešanica Antistres Aromatika, mešanica eteričnih olj limonske trave in sivke, res deluje antistresno. Kombinacija pomirja in hkrati osveži, dvigne pozitivno energijo v smislu počutja zmorem in hkrati umirja strah, nervozo. Sivka je »mama« blaga, a vendar zaščitniška. Nudi oporo in mir. Limonska trava nas dviga, lajša depresijo in krepi stanje duha.

Razpoloženje izboljša tudi kombinacija limonske trave in pomaranče. Pomirja in krepi.

Mandarina pa je eterično olje, ki ga skoraj morate imeti doma, saj je znano kot olje otroške radosti in tako vpliva na razpoloženje. Vrača radost. Pomaga pri nespečnosti in vznemirjenosti, je odlično tudi za otroke, za mirnejši spanec.

Nekaj kapljic v izparilniku lahko res koristi. Kapljico ali dve lahko kapnete na naravno keramiko in jo imate v avtu, spalnici, pisarni.

Foto: iStock

Avtorica prispevka Urša Mravlje je diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapijeAromatica Slovenija.

Brezplačna objava

Continue Reading

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Nika Zorjan s svojo skladbo Poljubi me na božič.

Zadnje novice

Kategorije

Ad

POPULARNO