Kontaktirajte nas

Promo

Kaj je aktivno sanjanje?

Objavljeno

V redu

Aktivno sanjanje pomeni, da smo z vsem svojim bitjem prisotni na tem svetu, obenem pa smo v stiku z drugim svetom, kjer prebiva globlja logika in smisel našega življenja. Utelešamo védenje svoje duše o temeljnih stvareh in se spominjamo: kdo smo, od kod smo in kateri je naš sveti smisel ter namen v tem življenju in njega onkraj. Ko pozabimo svoje temelje, izgubimo svojo večjo zgodbo. Ker ne vemo, kdo smo in kdo naj bi postali, lahko zadajamo nepredstavljivo bol sebi in drugim.

Sanje so besede, s katerimi nas vodi duša.
Carl Jung

 Tri temeljna področja aktivnega sanjanja so:

  • pogovor o sanjah,
  • »sprehajanje« sanj, s čimer pripeljemo energijo in vodstvo iz sveta sanj v vsakdanje življenje,
  • šamansko lucidno sanjanje in zavestno življenje.

Aktivni sanjavci smo ljudje, ki znamo prepoznati, da v vsaki situaciji imamo možnost izbire in odločanja. Viktor Frankl, nas je naučil, kako nas sanje lahko ponesejo onkraj pekla, groze in brezupa v svobodo in radóst. Njegovo povzpenjanje iz Auschwitza nam pokaže, da ljudje enako potrebujemo smisel kot zrak, hrano in vodo. To pomeni tudi, da znamo ustvariti smisel in čim bolj pogosto drugim pomagati poiskati smisel v življenju.

Trije načini aktivnega sanjanja

Osnova sanj ni v tem, kar se dogaja ponoči, ampak, kar se dogaja, ko se zbudimo. V naši vsakdanji rutini, v kateri hodimo kot mesečniki, večinoma izpolnjujemo začrtane obveznosti in pričakovanja drugih ljudi, ki namesto nas odločajo, kdo smo, kaj zmoremo in česa ne ter, kaj je pomembno za nas. Medtem pozabimo, da ima naše življenje morda širši smisel.

Ko sanjamo, se prebudimo v večji zgodbi.

Kaj je aktivno sanjanje?

Sanje v spanju nam pokažejo, kaj se dogaja v telesu. Težave lahko diagnosticiramo, še preden se pojavijo simptomi. Pokažejo nam, kaj telo potrebuje, da bo še naprej zdravo. V sanjah lahko rešujemo težave in se prebudimo v jasnost, ki nam je manjkala pred nočjo.

Izjavo »O nečem sem sanjal« lahko obrnemo v drugo izjavo: »Nekaj je sanjalo o meni.«

Aktivno sanjanje ni namenjeno zgolj metodi za razvozlavanje sanj v spanju. Je bolj disciplina, v kateri se izurimo, da sčasoma lahko sanjamo na vse višjih ravneh. Pri aktivnem sanjanju se v osnovi urimo v trojem.

  1. Sanje živimo: vpeljujemo energijo in vodstvo iz sveta sanj v svoj vsakdan. Učimo se ustvarjati varen prostor, v katerem lahko drug drugega spodbujamo k ustvarjalnemu in zdravilnemu delovanju. Medtem, ko predstavljamo sanje drugim, se zgodi alkimija glasu, s katerim vse bolje pripovedujemo zgodbe in se sporazumevamo z drugimi, ustvarjamo tesnejše prijateljske vezi in postavljamo temelje za novo obliko sobivanja. Modrost staroselskih sanjavcev se glasi, da ne sanjamo dobro, če po sanjah ne zavihamo rokavov.
  2. Šamanske lucidne sanje temeljijo na sanjah, za katere ne potrebujemo spanja. Aktivno sanjanje je tehnika, ki nam pomaga, da zavestno krmarimo po sanjah. Ne gre za to, da sanje nadzorujemo, kar pomeni, da postavljamo ego na čelo nečesa, kar je bolj modro in smiselno od njega samega.
  3. Aktivno sanjanje nas vabi, da spoznamo naravno pot svojih energij in ji sledimo. Vabi nas, da postanemo bolj zavestni in se spomnimo večje in drznejše zgodbe, ki jo pripovedujemo in živimo, da jo bodo lahko slišali in sprejemali tudi drugi ljudje. Omogoči nam, da sinhrono krmarimo v vsakdanjem življenju in opazujemo naključne dogodke ter jih sprejemamo kot namige globljega reda. Energija našega bitja, ki vpliva na naše odločitve (zavestne ali nezavedne) na svet delujejo na svet kot magnet, ki privlači ali odbija srečanja in okoliščine.

»Svet je nenehno presenečenje v nenehnem gibanju. In nenehno vabilo k ustvarjanju.«
Stephen Nachmanovitch

Zavestno živeti pomeni sprejeti izziv ustvarjanja, torej delovati onkraj scenarijev, in na svet prinesti nekaj novega.

Več v knjigi Aktivno sanjanje na povezavi: https://www.cangura.com/aktivno-sanjanje
www.cangura.si

Pripravila: Mirela Smajić, PRavljična Agencija – Srčna komunikacija in odnosi z javnostmi
FB: @izbranozmirelo
IG: izbrano_z_mirelo
www.pravljicna-agencija.si

Foto: Pixabay.com

Promo

Gozdovi niso le drevesa

Objavljeno

V redu

Avtor

Slovenija je bogata država, ki ima veliko naravnih bogastev. Posebej smo lahko ponosni na gozdove, ki obsegajo več kot polovico površine. Zavedati se moramo, da imamo privilegij, saj v energiji dreves lahko živimo, rastemo in se razvijamo. Energija lesa nas motivira, povezuje in je izjemno aktivna. Uči nas, kako živeti povezano z naravo. Že samo sprehodi v naravo, nas napolnijo s pozitivno energijo in se počutimo odlično, kajti drevesa imajo tako kot vsa živa bitja svojo energijo. Postanemo čustveno pozitivni, daje nam sposobnost ljubiti brezpogojno sebe in druge. Posebno v spomladanskem času, ko se krošnje dreves prebujajo oziroma ponovno rodijo. Takrat nastaja novo življenje. Zelena barva, je barva regeneracije, harmonije in ravnotežja, stabilnosti in vzdržljivosti.

Drevesa se ne morejo premikati, so stacionirana. Zato so bili primorani razviti poseben način zaščite pred škodljivimi dejavniki, ki jih ogrožajo. Proizvajati so začeli fitocide, ki so naravni antibiotik. Izločanje teh snovi je povečano pri napadanih drevesih, kjer jih ogrožajo glive, virusi in bakterije. Kadar so drevesa stara in bolna, kadar se ne morejo ozdraviti, jih moramo posekati. Vsakokrat pa moramo drevo nadomestiti. Zato je pomembno pogozdovanje in ne le sečnja. Kajti drevesa so za naše življenje izredno pomembna saj so glavni proizvajalci kisika. Poleg tega dajejo zavetje mnogim živalskim vrstam. V gozdu domuje preko 200 različnih vrst ptic, sesalcev, plazilcev, dvoživk. Tudi čebele rade poiščejo drevesa in si v zavetju krošenj urejajo svoja domovanja. Tako s pomočjo čebel nastaja gozdni med, ki je temnejši, močnega vonja in okusa. Čebele nabirajo medičino iz različnih dreves in gozdnih cvetlic. Gozdni med je zato precej raznolik, saj je odvisno v kakšnem gozdu čebele nabirajo medičino.

Gozdovi in drevesa nam dajejo polno pozitivne energije, oskrbujejo nas z lesom, ki je danes vse bolj priljubljen pri proizvodnji. Les uporabljamo za ogrevanje, proizvodnjo pohištva, izdelavo okrasnih in unikatnih izdelkov… Velikokrat rečemo, da se leseni izdelki »vračajo nazaj«. Res je! Ob vseh poplavah raznih izdelkov iz umetnih materialov, ki so mnogokrat škodljivi, ljudje posegajo po naravnih materialih, tako v starejših kot tudi mlajših  generacijah. Danes se stara znanja vračajo, preizkušamo stare, uporabne in učinkovite načine, da se počutimo pozitivno  in naredimo nekaj dobrega  za svoje zdravje. Zato je v naših bivalnih prostorih, vedno več lesenih proizvodov, ne le v obliki pohištva, temveč tudi kot dekoracije in  kuhinjskih pripomočkov. Vedno bolj je priljubljen tudi lesen nakit, saj imamo  ljudje na sebi vedno delček gozda, s seboj vedno nosimo naravno bogastvo, ki  nas motivira in polni z pozitivno energijo.

Tania Košir

Luna unikatni izdelki

Brezplačna objava

NADALJUJTE Z BRANJEM

Promo

Za nekatere odpadki, za modno industrijo zlato

Objavljeno

V redu

Avtor

Pomarančna lupina, ananasovi listi, korenine gob so nadomestki za bombažne in poliestrske materiale ter usnje, kateriega proizvodnja ni ekološko sporna. 

Čeprav kolekcije oblačil in dodatkov znanih modnih hiš največ pozornosti pritegnejo s kroji, barvami in vzorci, prava revolucija v oblačilih ne poteka v oblikovalskih studiih, temveč v laboratorijih biotehnoloških podjetij, ki se ukvarjajo z raziskovanjem tehnološko naprednih materialov. 

Tako na primer nemški AMsilk proizvaja svilenim podobne niti s pomočjo gensko spremenjenih bakterij iz pajkovega DNK, japonski Spiber se ukvarja s proizvodnjo materialov s fermentacijo iz sadja in zelenjave, izraelski Algalife pa vlakna iz morskih alg.

Čeprav zveni kot znanstvena fantastika, ne gre za neko ekstravagantno akcijo namenjeno bogati klianteli, ki stalno hoče nekaj posebnega, ampak za materiale, ki bodo v bližnji prihodnosti zamenjali bombaž in poliester.

Njihova proizvodnja namreč zahteva znatno porabo že tako omejenih naravnih virov: sadike bombaža, črede ovc, porušeno naravno ravnovesje, ogromna poraba pitne vode. Njihova predelava pa zastruplja okolje z veliko kemikalijami, da o proizvodnji poliesterskih vlaken, kot je poliester, pridobljen z rafiniranjem nafte ne  govorimo.

Zato so partnerji biotehnoloških podjetij velike modne korporacije, ki želijo imeti “zeleno” podobo in pravočasno zagotoviti dostop do novih materialov. Tako že obstaja Myla, usnju podoben material, pridobljen iz micelija, rastlinskega dela gobe. 

Vse gre v smer razvoja tehnologije, da bi bil kos oblačila popolnoma okolju prijazen, tako mora biti vsaka stopnja njegove izdelave okolju prijazna. Zato je slavna modna univerza Central Saint Martins v Londonu lani uvedla specializacijo iz biodizajna, katere udeleženci so med drugim izdelali material iz gobe kombuče, ki je močnejši od jekla in bolj odporen od materiala za izdelavo neprebojnih jopičev ter material Immunotex, ki ščiti pred mikrobnimi in bakterijskimi okužbami.

V Sloveniji je tako ekološko naravnana oblikovalka Matea Benedetti, ki že uporablja nove materiale, materiale prihodnosti, iz katerih bodo izdelana oblačila in obutev. Njena jakna iz usnja iz listov ananasa je požela veliko odobravanja, o tem so pisale pomembne modne revije po vsem svetu. Pri ananasovem usnju so za razvoj porabili 9 let. Zdaj so zmožni proizvajati velike količine, svoje usnje pa prodajajo samo ekološko naravnanim podjetjem.

Foto: CLAYTON COTTEREL, Profimedia

NADALJUJTE Z BRANJEM

Promo

Poprova meta odpravi glavobol in lajša migreno

Objavljeno

V redu

Tako dišeča in uporabna je znana že od antičnih časov. Grki in Rimljani so eterično olje uporabljali v svojih kopelih, za parfume, ga dajali v vino in omake za izboljšanje prebave. S poprovo meto so drgnili mize pred postavitvijo, ker ima ta sposobnost odganjati žuželke, zlasti mravlje.

Zaradi osvežujočega vonja so jo cenili tudi Kitajci, ki so na nek način kot nakit nosili dišeče kroglice iz metinih listov. V srednjem veku so jo uporabljali za prikrivanje neprijetnih vonjav, zaradi sposobnosti hlajenja pa kot obkladek pri pikih žuželk, bolečinah v mišicah in pri vnetjih živcev.

Danes je  poprova meta nepogrešljiva pri odpravljanju glavobola in migrene, kapljica mete v izparilniku ali v baznem olju, ki ga vtrete v senca bo pomirila napad migrene. Uporablja se tudi  za zdravljenje vnetnih stanj sklepov in mišic zaradi hladilnega učinka, za zdravljenje živčne izčrpanosti in splošne izčrpanosti kot posledice dolgotrajne bolezni. Uporablja se tudi pri prebavnih motnjah in v pripravkih za nego ustne votline

Danes je  poprova meta nepogrešljiva pri odpravljanju glavobola in migrene, kapljica mete v izparilniku ali v baznem olju, ki ga vtrete v senca bo pomirila napad migrene.

Vendar previdno, manj je več, saj majhni odmerki pomirjajo, večji pa spodbujajo in tako povzročajo nelagodje.

Avtorica prispevka Urša Mravlje, Aromatica Slovenija, je diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije.

Brezplačna objava

Foto: Photospinglavobol, MediMetry

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO