Domov Življenjski Stil Na pomoč, kakšen ekcem je to?

Na pomoč, kakšen ekcem je to?

Zlasti v hladnih mesecih se lahko na koži pojavijo rdeči izpuščaji, ki srbijo, koža pa se lahko na vnetih predelih lušči. Za kakšen ekcem pravzaprav gre?

Poimenovanje ekcem zajema različne vrste kožnih izpuščajev, ki jih spremlja srbeča, pekoča, razdražena, luščeča se, lahko tudi vneta koža. Pojav ekcema pri otrocih je zelo pogost, seveda pa se lahko z njim spopadajo tudi odrasli.

O tem, za kakšno vrsto ekcema gre, bo v posameznem primeru seveda presodil zdravnik, ne bo pa odveč, če se seznanite s tem, da ekceme razvrščamo v več skupin, saj se izpuščaji med seboj razlikujejo tako po vzrokih nastanka, kot podrobnejših simptomih.

Ekcem imenujemo različne vrste izpuščajev.

Vrste ekcemov:

Alergijski kontaktni ekcem  – lahko se pojavi kot posledica izpostavitve kože z dražečo snovjo, kot je denimo preveč agresivno milo, mehčalec in čistila. Na pojav lahko vplivajo tudi dejavniki iz okolja, na primer mraz in vročina. Pri občutljivih posameznikih lahko razvoj izpuščaja izzovejo tudi telesni izločki, kot je znoj, urin in blato.

Seboroični dermatitis oziroma seboroični ekcem – pojavlja se v obliki mastnih kožnih lusk. Pogosto jih zasledimo ob lasišču, v ušesu, ob obrveh, nosu, vekah, lahko pa tudi v osrednjem delu prsnega koša.

Dishidroza – gre za stanje kože na dlaneh in stopalih,  kjer se pojavijo izpuščaji v obliki drobnih mehurčkov. Močno srbeči mehurčki so napolnjeni s tekočino, ko slednji počijo, se pojavi luščenje kože, ki postane zelo suha. Pojavijo se lahko večji mehurji.

Foto: Shutterstock