Domov Za Navdih ID, Ego in Superego: Kako je sestavljena vaša osebnost?

ID, Ego in Superego: Kako je sestavljena vaša osebnost?

Glede na Sigmunda Freuda, ki je oče naslednje teorije, je vaša osebnost razdeljena na 3 dele: nagon (id), realnost (ego) ter moralnost (superego).

Vaša realnost (ego) naj bi bila vodja vase osebnosti, neuravnoteženosti med tremi zgoraj navedenimi deli pa Froud prepisuje kot izvor motenj, ki se lahko pojavijo v posameznikovi osebnosti.

Verjeli v vse skupaj ali ne, verjamemo, da boste nekaj dobrih nasvetov le pobrali iz te teorije. 

Najprej si poglejmo, na katere tri dele je mislil Fraud

Identiteta

Naš id naj bi bil primitiven, ter prvi, ki se lahko izrodi. Ko ga poskušamo zatreti, bo le vprašanje časa, kdaj se bo prikazal v svoji najbolj impulzivni ter jezni luči. Id izvira iz otroštva, in je otrok v vas. Pustite ga na plano na zdrav način, da vas ne bi presenetil!

Ego

Ego naj bi bil najpomemnejši del naše osebnosti. Medtem, ko je id kaotičen, je ego razumen ter zbran. Je idealen za sprejemanje odločitev. Toda, tako kot id, je tudi ego bolj obseden s sabo, in z užitkom. Razlika je v poti, saj ego gleda na cilj in ne na enkratne prijetnosti.

Superego

Supergo je predvsem zaseden z moralo ter preprečevanjem impulzivnemu id-ju, da bi ta delal kar hoče, še posebej če je to nekaj, kar je družbeno neprimerno.

Supergo ima dve plati: vest in idealni jaz. Medtem, ko bo vest prinesla egu občutek krivde, bo idealni jaz pritisnil, da se obnašamo spodobno ter se ženemo za svojo najboljšo verzijo.

Če je idealni jaz previsoko, bo oseba imela občutek neuspeha.

Kaj se zgodi, ko ni ravnovesja?

Če ni ravnovesja med vsemi tremi deli osebnosti, lahko pride do težav.
/ Foto: SHUTTERSTOCK

Kot smo že rekli, glede na Freuda se tako razvijejo možne motnje. Prekomerna uporaba id-ja, ne le da vodi v impulzivnost temveč lahko tudi v kriminal. Medtem ko nekdo, ki prekomerno uporablja superego, postane ne le preobremenjen z moralnimi standardi, temveč tudi sodi drugim za katere je prepričan da so pač slabi.

Ključ je v tem, da gre vse preko ega, in ta naj bi bil odgovoren za ravnovesje. Toda, ko ta želi voditi sam, se prikaže sebična oseba, ki ne bo mogla zadržati drugih dveh delov brez posledic.

Nekaj besedic ob koncu

Ni vse tako slabo kot se sliši. V zdravi osebnosti, superego pomaga egu, da se ne obremenjuje sam s seboj, temveč tudi z moralnostjo. Naš nagon (id) pa nam pride dokaj prav v nevarnih situacijah.

Niti ena plat ni slaba, treba jih je le imeti pod nazorom, ter jih spustiti na plan na primeren način.