Kontaktirajte nas

Zanimivosti

Superživilo, ki krepi možgane, odpravlja stres, zavira staranje in še in še

Objavljeno

V redu

Maca je trpežna in skromna rastlina, ki izhaja iz Andov. Tam raste v zahtevnih pogojih na več kot štiri tisoč metrih nadmorske višine, kjer uspevajo le rastline, ki se lahko spopadajo z najtežjimi pogoji, kot so nizka temperatura (tudi do –10 °C, v povprečju pa redko več kot 13 °C), močan veter in revna prst. Kljub takšnim neprijaznim razmeram je maca ena najkoristnejših rastlin na svetu, ravno zaradi njih pa večina pridelkov in izdelkov (maca v prahu, kapsulah) izhaja iz Peruja, nekaj jo pridelajo tudi v Braziliji.

Maca je zaslovela predvsem kot hrana, ki krepi (inkovski bojevniki naj bi jo uživali pred spopadi), v sodobnem času pa kot afrodiziak tako za moške kot za ženske, ki naj bi odpravljal tudi težave z erekcijo in prezgodnjim izlivom. Cena, ki jo je ta koristna rastlina plačala za velik sloves, je predvsem dejstvo, da so uporabniki spregledali številne druge koristne učinke. Maca namreč:

 • pomaga pri premagovanju stresa
 • izboljša spomin in delovanje možganov
 • pomaga pri depresiji in tesnobi
 • zavira staranje
 • zavira nastajanje aken
 • krepi vzdržljivost in imunski sistem
 • uravnava raven spolnih hormonov
 • zmanjšuje težave, povezane z menopavzo
 • zmanjšuje težave pri PMS
 • ugodno vpliva na prostato
 • deluje protibolečinsko
 • upočasnjuje izpadanje las

Na kaj morate paziti pri uživanju mace?

Tako kot vsako drugo tako imenovano superživilo je tudi maca najboljša, če je pridelana ekološko. Bio maca ima namreč mnogo več koristnih sestavin in obenem seveda ne vsebuje škodljivih pesticidov, herbicidov in gnojil. Uporaba oziroma primerna dnevna količina je vedno navedena na embalaži, običajno pa strokovnjaki za prehrano svetujejo od 3 do 5 gramov dnevno.

Čeprav raziskave niso pokazale škodljivih učinkov zauživanja mace, pa se zaradi vsebnosti joda in glukozinolata uživanju raje izogibajo ljudje, ki imajo težave s ščitnico. Tudi raziskave v zvezi z nosečnostjo oziroma vplivom mace na mater in plod niso pokazale nobenih posebnih sprememb. Naj kot zanimivost dodamo, da npr. v Peruju maco uživajo tako odrasli kot otroci.

Maca je prava energijska bomba, zato ne priporočamo uživanja tik pred spanjem

V Sloveniji je kar nekaj ponudnikov, pri katerih je na voljo ekološko pridelana bio maca. Kot vedno pa velja, da previdnost ni odveč. Še tako kakovostni izdelki oziroma rastline nimajo pravega učinka, če ob jemanju ne poskrbite za uravnoteženo prehrano, pravo mero gibanja in zdrav življenjski slog. Zdrav duh v zdravem telesu je vedno prava kombinacija.

Foto: Shutterstock

Zanimivosti

Umrl legendarni slovenski glasbenik, njegove pesmi prepevamo vsi

Objavljeno

V redu

Avtor

Poslovil se je legendarni glasbenik in avtor številnih skladb …

Slovenski glasbeni svet žaluje, umrl je priznani glasbenik, ki se je zaradi bolezni nekoliko odmaknil iz oči javnosti.

Preko družbenih omrežij se je razširila novica, da je umrl priznani glasbenik Enzo Hrovatin, ki se je podpisal pod mnoge zimzelene skladne, kot so: Solinar, To je moj dom, Mi ljudje smo kot morje in številne druge.

Hrovatin je bil dolga leta član ter vokalist skupine Faraoni. Potem ko je javnosti razkril, da je zbolel, se je nekoliko umaknil iz javnega življenja in se posvetil risanju.

Star je bil 61 let.

Foto: pexels.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Zanimivosti

Znana slovenska pevka povedala resnico, takšnih komentarjev ni pričakovala

Objavljeno

V redu

Avtor

Zato ker je povedala resnico brez dlake na jeziku, je dobila takšne komentarje.

Priljubljena slovenska pevka Natalija Kolšek je s svojim iskrenim zapisom ponovno navdušila mnoge svoje spletne oboževalce.

»Dober dan Nisem normalna, z vidika slovenske glasbene mašinerije, saj si ne kupujem ogledov na you tube, ne nosim lasnih podaljškov, nimam lepotnih operacij, čeprav bi bilo slednje smiselno, glede na leta no, barva las pa že od nekdaj posebna Ampak število ogledov je izjemno veliko, realno Hvaležna, da me sprejemate, odprto, preprosto “Kaj te češ, taka pač sn” Največ na svetu mi pomeni resnica in brezpogojna ljubezen je zapisala in za te besede prejela več sto komentarjev.

»Super si, nič ne spreminjaj. Naravna si najlepša,« je zapisal eden izmed mnogih komentatorjev.

Na tako velik odziv se je pevka ponovno javila in priznala, da tega res ni pričakovala. »Toliko lepih besed in pohval …« je zapisala.

Foto: Facebook

NADALJUJTE Z BRANJEM

Zanimivosti

Šok: Se ta zelo znani in priljubljeni slovenski par res ločuje?

Objavljeno

V redu

Avtor

Veljata za enega najlepših slovenskih znanih parov, a govorice o tem, da se ločujeta, so vse glasnejše. Kaj se dogaja?

V medijih je odjeknila novica, da naj bi se razhajala priljubljena slovenska glasbenika Alex Volasko in Saša Lešnjek Volasko, ki sta poročena dobri dve leti.

Par velja za enega najbolj talentiranih, skupaj ustvarjata glasbo. A kot poroča žurnal24, naj bi se v njunem zakonu pojavile težave in naj bi se zasebno razhajala, še vedno pa naj bi sodelovala kot glasbenika.

»Zaenkrat tega ne morem komentirati, bo pa vse jasno v tednu ali dveh. Veliko je v zraku, so vzponi in so padci, a to je življenje,” je odgovoril Alex Volasko za omenjeni portal.

Foto: Instagram

NADALJUJTE Z BRANJEM

 

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals