Kontaktirajte nas

Zanimivosti

Superživilo, ki krepi možgane, odpravlja stres, zavira staranje in še in še

Objavljeno

V redu

Maca je trpežna in skromna rastlina, ki izhaja iz Andov. Tam raste v zahtevnih pogojih na več kot štiri tisoč metrih nadmorske višine, kjer uspevajo le rastline, ki se lahko spopadajo z najtežjimi pogoji, kot so nizka temperatura (tudi do –10 °C, v povprečju pa redko več kot 13 °C), močan veter in revna prst. Kljub takšnim neprijaznim razmeram je maca ena najkoristnejših rastlin na svetu, ravno zaradi njih pa večina pridelkov in izdelkov (maca v prahu, kapsulah) izhaja iz Peruja, nekaj jo pridelajo tudi v Braziliji.

Maca je zaslovela predvsem kot hrana, ki krepi (inkovski bojevniki naj bi jo uživali pred spopadi), v sodobnem času pa kot afrodiziak tako za moške kot za ženske, ki naj bi odpravljal tudi težave z erekcijo in prezgodnjim izlivom. Cena, ki jo je ta koristna rastlina plačala za velik sloves, je predvsem dejstvo, da so uporabniki spregledali številne druge koristne učinke. Maca namreč:

 • pomaga pri premagovanju stresa
 • izboljša spomin in delovanje možganov
 • pomaga pri depresiji in tesnobi
 • zavira staranje
 • zavira nastajanje aken
 • krepi vzdržljivost in imunski sistem
 • uravnava raven spolnih hormonov
 • zmanjšuje težave, povezane z menopavzo
 • zmanjšuje težave pri PMS
 • ugodno vpliva na prostato
 • deluje protibolečinsko
 • upočasnjuje izpadanje las

Na kaj morate paziti pri uživanju mace?

Tako kot vsako drugo tako imenovano superživilo je tudi maca najboljša, če je pridelana ekološko. Bio maca ima namreč mnogo več koristnih sestavin in obenem seveda ne vsebuje škodljivih pesticidov, herbicidov in gnojil. Uporaba oziroma primerna dnevna količina je vedno navedena na embalaži, običajno pa strokovnjaki za prehrano svetujejo od 3 do 5 gramov dnevno.

Čeprav raziskave niso pokazale škodljivih učinkov zauživanja mace, pa se zaradi vsebnosti joda in glukozinolata uživanju raje izogibajo ljudje, ki imajo težave s ščitnico. Tudi raziskave v zvezi z nosečnostjo oziroma vplivom mace na mater in plod niso pokazale nobenih posebnih sprememb. Naj kot zanimivost dodamo, da npr. v Peruju maco uživajo tako odrasli kot otroci.

Maca je prava energijska bomba, zato ne priporočamo uživanja tik pred spanjem

V Sloveniji je kar nekaj ponudnikov, pri katerih je na voljo ekološko pridelana bio maca. Kot vedno pa velja, da previdnost ni odveč. Še tako kakovostni izdelki oziroma rastline nimajo pravega učinka, če ob jemanju ne poskrbite za uravnoteženo prehrano, pravo mero gibanja in zdrav življenjski slog. Zdrav duh v zdravem telesu je vedno prava kombinacija.

Foto: Shutterstock

Zanimivosti

Opa, poglejte kateri znani mladenič objema Heleno Blagne

Objavljeno

V redu

Avtor

Uf, to pa je vroča fotografija. Kaj sta počela?

Priljubljena slovenska pevka in žirantka šova Znan obraz ima svoj glas, Helena Blagne, je tokrat svoje številne spletne oboževalce navdušila, pa tudi presenetila s fotografijo, na kateri je skupaj s postavnim mladeničem. Če se sprašujete, kdo to je – župan občine Sveta trojica David Klobasa, ki na svojem Instagramu objavlja fotografije, na katerih je z lepoticami. Seveda mednje sodi tudi priljubljena pevka.

»Sošolca na zaključnem je zapisala poleg, David pa je fotografijo komentiral z besedami: »Ooo draga sošolka… to je to, zaključni izlet, zadnji sedeži na avtobusu, sendvič s posebno in pingo sok. Nepozabno…«

Očitno je, da sta dobra prijatelja, seveda pa sta s skupno fotografijo navdušila tudi svoje oboževalce.

Foto: Facebook

NADALJUJTE Z BRANJEM

Zanimivosti

Rebeka Dremelj po hudi izgubi sedaj objokana sporočila še to

Objavljeno

V redu

Avtor

Priljubljena pevka je razkrila vse …

Ena najbolj priljubljenih slovenskih pevk, uspešna podjetnica in predana mamica Šajane in Sije, Rebeka Dremelj, je preko Instagram zgodbe razkrila svoja čustva. S tem je želela pokazati, da tudi njen dan ni vedno nasmejan in popoln in da ima tudi sama vzpone in padce.

»Nikakor ne morem priti na zeleno vejo s svojim počutjem, ne vem, kaj mi je,« je pojasnila in povedala, da od trenutka, ko je prišla nazaj iz Grčije, ji je vse »dol padlo.« Iskreno je dodala še, da so njeni občutki takšni najbrž zaradi stresa in žalosti, ki jo doživlja v zadnjih dneh, vse odkar so izvedeli, da jih je zapustila njihova dolgoletna mačka Leni. »Skoz imam objokane oči, ne vem, kaj je to,« ji ni bilo težko priznati.

»Zakaj vam to govorim? Zato, da ne bo vedno oh in sploh … in kako imamo vsi tako neverjetno čudovito življenje. Pač, pridejo trenutki, ko si seveda tudi totalno sesut, ko se ne počutiš dobro in pač, vse je to človeško,« je še razložila.

S svojo iskreno izpovedjo je pevka ponovno dokazala, zakaj je med številnimi tako priljubljena.

Foto: Facebook

NADALJUJTE Z BRANJEM

Zanimivosti

Ste vedeli, da ima Marjetka Vovk takšno mnenje o Janu Plestenjaku? To vas zna presenetiti …

Objavljeno

V redu

Avtor

Pevka je iskreno spregovorila o njem …

Priljubljeni slovenski pevec Jan Plestenjak je pred časom mnoge svoje oboževalce navdušil, ko je predstavil novo pesem V naju še verjamem, ki je nastala v sodelovanju z duom Maraaya. Mnogi menijo, da sta pevec in Marjetka Vovk pesem čudovito odpela in so jo takoj vzeli za svojo. Da je sodelovanje bilo zares uspešno, pa je potrdila tudi Marjetka, ki je na svoj Instagram račun zapisala: »Vedno bolj se poznava, vedno večja je najina glasbena energija na odru! Kdaj spet ponoviva @janplestenjak ?«

To pomeni, da bosta morda presenetila še s kakšno lepo pesmijo? Mi upamo, da bo tako.

Foto: Facebook

NADALJUJTE Z BRANJEM

 

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals