Connect with us

Zanimivosti

Superživilo, ki krepi možgane, odpravlja stres, zavira staranje in še in še

Published

on

Maca je trpežna in skromna rastlina, ki izhaja iz Andov. Tam raste v zahtevnih pogojih na več kot štiri tisoč metrih nadmorske višine, kjer uspevajo le rastline, ki se lahko spopadajo z najtežjimi pogoji, kot so nizka temperatura (tudi do –10 °C, v povprečju pa redko več kot 13 °C), močan veter in revna prst. Kljub takšnim neprijaznim razmeram je maca ena najkoristnejših rastlin na svetu, ravno zaradi njih pa večina pridelkov in izdelkov (maca v prahu, kapsulah) izhaja iz Peruja, nekaj jo pridelajo tudi v Braziliji.

Maca je zaslovela predvsem kot hrana, ki krepi (inkovski bojevniki naj bi jo uživali pred spopadi), v sodobnem času pa kot afrodiziak tako za moške kot za ženske, ki naj bi odpravljal tudi težave z erekcijo in prezgodnjim izlivom. Cena, ki jo je ta koristna rastlina plačala za velik sloves, je predvsem dejstvo, da so uporabniki spregledali številne druge koristne učinke. Maca namreč:

 • pomaga pri premagovanju stresa
 • izboljša spomin in delovanje možganov
 • pomaga pri depresiji in tesnobi
 • zavira staranje
 • zavira nastajanje aken
 • krepi vzdržljivost in imunski sistem
 • uravnava raven spolnih hormonov
 • zmanjšuje težave, povezane z menopavzo
 • zmanjšuje težave pri PMS
 • ugodno vpliva na prostato
 • deluje protibolečinsko
 • upočasnjuje izpadanje las

Na kaj morate paziti pri uživanju mace?

Tako kot vsako drugo tako imenovano superživilo je tudi maca najboljša, če je pridelana ekološko. Bio maca ima namreč mnogo več koristnih sestavin in obenem seveda ne vsebuje škodljivih pesticidov, herbicidov in gnojil. Uporaba oziroma primerna dnevna količina je vedno navedena na embalaži, običajno pa strokovnjaki za prehrano svetujejo od 3 do 5 gramov dnevno.

Čeprav raziskave niso pokazale škodljivih učinkov zauživanja mace, pa se zaradi vsebnosti joda in glukozinolata uživanju raje izogibajo ljudje, ki imajo težave s ščitnico. Tudi raziskave v zvezi z nosečnostjo oziroma vplivom mace na mater in plod niso pokazale nobenih posebnih sprememb. Naj kot zanimivost dodamo, da npr. v Peruju maco uživajo tako odrasli kot otroci.

Maca je prava energijska bomba, zato ne priporočamo uživanja tik pred spanjem

V Sloveniji je kar nekaj ponudnikov, pri katerih je na voljo ekološko pridelana bio maca. Kot vedno pa velja, da previdnost ni odveč. Še tako kakovostni izdelki oziroma rastline nimajo pravega učinka, če ob jemanju ne poskrbite za uravnoteženo prehrano, pravo mero gibanja in zdrav življenjski slog. Zdrav duh v zdravem telesu je vedno prava kombinacija.

Foto: Shutterstock

Zanimivosti

Znana slovenska igralka s takšno korenito preobrazbo vse pustila brez besed

Published

on

Odločila se je za veliko spremembo videza in to tudi pokazala.

Priljubljena slovenska igralka Tina Gorenjak je s svojimi spletnimi oboževalci delila nekaj fotografij, na katerih pa je popolnoma drugačna.

50-letna igralka je sklenila, da se poslovi od svojih dolgih las in po mnogih letih spremeni frizuro.

»Malo spremembe,« je pripisala poleg fotografij, s katerimi je pokazala, kako je videti sedaj. Igralka je videti več kot odlično, svoja leta zelo dobro skriva!

Foto: Facebook

Continue Reading

Zanimivosti

Znana Slovenka v objemu žalosti: Usoda ji je vzela dve ljubi osebi

Published

on

Znana Slovenka je z javnostjo delila žalostno novico. Izgubila je dve, njej zelo ljubi osebi …

Nekdanja televizijska voditeljica, danes pa uspešna podjetnica in avtorica knjig, Alenka Kesar, je s svojimi spletnimi prijatelji delila žalostno novico. Razkrila je namreč, da je pred nekaj leti izgubila svojo mamo in tudi svojo prijateljico.

»Moji čudoviti mami, ki je umrla na današnji dan pred 5. leti.

In moji čudoviti prijateljici Špeli, ki je umrla na današnji dan pred 8. leti.

Pogrešam vaju vsak dan je zapisala poleg objave.

Številni njeni prijatelji so ji poslali tolažilni emotikon, zapisali nekaj lepih besed …

Foto: pexels.com

Continue Reading

Zanimivosti

Ojoj, ste slišali, kakšen spodrsljaj se je zgodil Jani Morelj?

Published

on

Priljubljena televizijska voditeljica je priznala, da je bil to njen največji spodrsljaj …

Priljubljena radijska napovedovalka in televizijska voditeljica vremena na POP TV Jana Morelj, je v posnetku na družbenih omrežjih razkrila, katerega spodrsljaja, ki se ji je zgodil pred kamerami, se najbolj spominja.

»Odkar delam na Popu sem si jaz osebno najbolj zapomnila, pa imam občutek, da tudi vi vsi gledalci, moj mali spodrsljaj,« je pričela in dodala, da je nekoč z nekoliko drugačnimi besedami napovedala vreme.

»Nekoč mi je med vodenjem vremenske napovedi ušel seks do nižin. Skratka, od tistega dneva dalje mislim, da je Višnja Gora pridobila na prepoznavnosti in vsi se zabavamo, ko pade sneg,« je smeje priznala Moreljeva.

Foto: POP TV

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals