Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Kako čas vpliva na naša življenja?

Objavljeno

V redu

Kako čas vpliva na naša življenja? Kaj bi naredili, če bi imeli več časa? Kaj bi naredili, če bi imeli manj časa? Kaj bi naredili, če ne bi imeli časa? Kako drugačno bi bilo naše življenje, če čas ne bi bil pomemben?

Čas nam povzroča veliko preglavic, ker živimo v prepričanju, da nam ga vedno primanjkuje. Primanjkuje nam časa zase, za otroke, prijatelje, dopust, razne hobije, tudi službene obveznosti in ideje, ki bi jih radi razvili. Zdi se, da čas vedno lovimo za rep. Časa nam je primanjkovalo v pospešenem tempu življenju pred varnostnimi ukrepi in zdaj, ko smo doma in se je življenje skoraj ustavilo. Pravijo, da je čas denar in sveta vladar.

Zaradi časa se obremenjujemo, prepiramo in pritožujemo. (»Dala sem ti najboljša leta svojega življenja!«). Vsaka stvar ima svoj čas, ki ga doživljamo skozi rojstvo, dozorevanje, zrelost in razkroj. Tudi letni časi imajo svoj začetek in konec. Stvari, ki so nam pri srcu, se prej ali slej končajo. Ljudje, ki jih imamo radi, umirajo. Drugi se rojevajo. Videti je, da nas čas obvladuje in upravlja z našimi življenji. Radi bi imeli več časa na voljo, a po drugi strani ga doživljamo kot sovražnika, ker nam odšteva dragocene minute življenja.

Kaj pa, če je čas namenjen temu, da ga izkoristimo v svojo korist tako, da se lažje osredotočimo na tisto, kar nas resnično osrečuje? Kaj pa, če nam čas pomaga, da lažje določimo prioritete in uskladimo delovanje s svojim namenom? Ali si želimo ves čas porabiti za služenje denarja in letati sem ter tja po opravilih, ki jih nikoli ni konec? Ali si želimo uživati v povezanosti, se izražati in biti ustvarjalni?

Tečaj čudežev gleda na čas na drugačen način. Pravi nam, da naš pravi Jaz živi daleč onkraj časa. Namen časa je v tem, da nam omogoči učenje ustvarjalne rabe časa. Vsak dan naj bo posvečen čudežem.

Če smo že kdaj imeli čudežen dan, pomeni, da je bil stkan v minutah in trenutkih, ki so našo notranjost napolnili s smislom in resničnim zadovoljstvom. Do takih čudežev imamo pravico vsak dan. Zato lahko izkoristimo čas kot opomnik in spodbudo, da ga čim bolj izkoristimo. Če bi zdaj morali zapustiti svet, ali bi bili zadovoljni s tem, kako smo preživeli svoj čas na njem? Če ne, kaj bi v naš preostali čas tukaj vneslo več smisla? Vsak večer se iskreno zazrimo vase in se vprašajmo, kaj smo počeli tisti dan in kaj bi naslednji dan naredili drugače, da bi doživeli čim več veličastnih trenutkov v času, ki nam je odmerjen v tej življenjski dimenziji.

Čas je le igra. Če ni zdaj, NI.

Tečaj čudežev pravi, da je čas zgodba, ki smo si jo izmislili, oziroma igra, v katero smo privolili. Kot iznajdba uma se čas širi ali krči glede na našo zavest. Ko smo popolnoma zatopljeni v dani trenutek, ga sploh ne izkusimo. Ko smo veseli, izstopimo iz območja, za katero se zdi, da mu čas vlada.

Pravijo: »Ljubimci imajo čas za norca.« Ko smo zaljubljeni, nam je vseeno za čas. Želimo si samo uživati v družbi dragega ali drage. Koga briga, koliko kaže ura. Ko smo prestrašeni, pa sekunde minevajo boleče počasi. Vemo, da kdor nestrpno čaka, nikoli ne dočaka. Skrivnost zmage nad časom je ostati zaljubljen. S tem ni mišljena samo romantična ljubezen. Pomeni imeti zavedanje, da je ljubezen povsod, mi pa smo sredi nje.

Staroselci imajo zelo drugačen občutek za čas od tistih, ki živimo v bolj mehaniziranih civilizacijah. Ljudje, ki so povezani z naravo in naravnimi cikli, živijo v sedanjem trenutku. Čas, kot ga doživljamo v moderni družbi, je v njihovem življenju bolj ali manj nepomemben dejavnik.

V knjigi Tečaj čudežev avtor opiše zgodbo, kako je v času, ko je živel na Fidžiju, svojemu oskrbniku posestva povedal, da bo mogoče nekega dne postavil skalnato steno. Oskrbnik ga je vprašal, če želi, da to naredi takoj zdaj. Namreč, besed »mogoče nekega dne« v stavku sploh ni zaznal, ker se je zavedal samo dneva, ki ga je pravkar živel. Ni si znal predstavljati prihodnosti. Njegova edina predstava je bila sedanji trenutek. Fidžijci ne vedo, kdaj so se rodili, niti ne poznajo rojstnih datumov svojih otrok. Je to sploh pomembno? Če ni zdaj, ni.

Kako stopimo iz časa v večnost?

Tečaj čudežev nas vabi, naj stopimo iz časa v večnost. Večnost ni svet, v katerega vstopimo po tem, ko umremo, ampak je razširjena stvarnost v času in prostoru, ki obstajata v tem trenutku. Živeti v sedanjem trenutku pomeni približati se doživetju večnosti. Večnosti ne moremo doseči skozi čas, ki ga dojemamo linearno. Zaporedje »četrtek, petek, sobota … večnost« ne obstaja. V večnost vstopimo, ko smo na določeni stopnji zavedanja, da je ves čas z nami in nas vabi, naj vstopimo, ko bomo pripravljeni.

Kako ego in duh uporabljata čas?

Romanopisec Ray Cummings je dejal, da čas »preprečuje, da bi se vse dogajalo hkrati«. Vse, kar je kdaj obstajalo in bo obstajalo, obstaja že zdaj. Na stvarstvo lahko gledamo kot na hologram. Celota je v vsakem delu stvarstva. Vse je že zdaj in tukaj.

Ego uporablja čas, da nas loči od tega, kar je že zdaj, tako kot nas s prostorom ločuje od tega, kar je že tukaj. V svetu Duha pa ločenosti, ki jih definirata čas in prostor, ne obstajajo. Brez časovnih in prostorskih ločenosti ega bi vse, kar hočemo, imeli zdaj in tukaj. Potem ne bi bilo nobenega hotenja, saj bi bili v takšni zavesti, da bi bili vse, kar si želimo zdaj in tukaj.

Višja zavest uporablja iluzijo časa tako, da nam pomaga pri osredotočenosti. Čas postane naš prijatelj, kadar ga uporabljamo za to, da odkrivamo in izražamo svetost življenja ter preprosto uživamo. Čas lahko postane celo naš prijatelj, če ga uporabljamo za zdravljenje, dobro počutje ipd., namesto da ga lovimo ali bežimo pred njim.

Časovni rok ustreza opisu tega, kako ego uporabi čas, da bi nas podredil, saj nas z njim nenehno priganja. Za Duha je čas prijatelj, ki nas vabi, da sprejmemo dar vsakega trenutka, ki nam je na razpolago.

Več v knjigi Tečaj čudežev na povezavi: https://www.gnostica.si/zbirke/tecaj-cudezev.

Knjiga Tečaj čudežev je izšla v okviru zbirke PREPROSTO, ki je namenjena hitremu, učinkovitemu in praktičnemu učenju.

Druge knjige iz zbirke PREPROSTO:

Alan Cohen, TAO: https://www.gnostica.si/zbirke/tao
Matteo Pistono, Meditacija: https://www.gnostica.si/zbirke/meditacija
Atasha Fyfe, Odkrivanje preteklih življenj: https://www.gnostica.si/zbirke/odkrivanje-preteklih-zivljenj
www.gnostica.si

Pripravila: Mirela Smajić
FB: @izbranozmirelo
IG: izbrano_z_mirelo
www.pravljicna-agencija.si

Foto: Pixabay.com

Življenjski Stil

Lepotne skrivnosti, ki so jih poznale že naše prednice

Objavljeno

V redu

Avtor

Ženske so že od nekdaj hrepenele po lepoti. Rade so se razvajale in se lepšale. Nekaj starih lepotnih nasvetov, ki so uporabni še danes, smo zbrali v prispevku.

Olivno olje

Že nekoč so cenili oljčno olje, ga uporabljali na različne načine. Tudi v lepotne namene. Z njim so mazali lase in kožo. Olivno olje igra še danes pomembno vlogo v negi in lepoti.

Kopeli

V starem Rimu so ženske mnogo ur preležale v raznih dišečih kopelih. Uživale so v razvajanju, se pogovarjale in uporabljale tudi tako imenovano knajpanje. Menjale so vročo in hladno vodo in tako skrbele za svojo kožo.

Masaža z aromaterapijo

Aromaterapija je znana že od nekdaj. Takšna masaža je bila med ženskami priljubljena že nekoč. Do danes se to ni spremenilo.

Bombažna krpica za umivanje

Že nekoč so uporabljali za nego telesa bombažno krpico. Z njo lahko zelo temeljito odstranimo odmrle delce kože, jo masiramo in pospešimo prekrvavitev.

Sladka depilacija

Ne ve se, kdo je izumitelj sladke depilacije, a dejstvo je, da so si ženske na tak način odstranjevale dlačice že nekoč. Tudi danes je ta metoda še vedno priljubljena.

Vrtnica za nego in lepoto

Vrtnice so že nekoč predstavljale pojem lepote. Iz njih so izdelovali mila, parfume, negovalne kreme. Tudi danes so še vedno zelo dragocene in priljubljene v te namene.

Medene maske

Tudi med je že dolgo v službi lepote. Medene maske so priljubljene že stoletja. Z medom so odpravljali celulit, negovali obraz, lase. Tudi danes je zelo dobrodošel za nego in lepoto.

Kana

Naravna barva iz kane je bila poznana že nekoč. Z njo so negovali lase in jih barvali. Tudi danes jo lahko uporabite v tak namen.

Jajčni rumenjak za sijaj

Tako nekoč, kot tudi danes se uporablja jajčni rumenjak za zdrave, močne in sijoče lase.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: MSN ali PCT, saj ne vem, katero nadlegovanje je hujše?

Objavljeno

V redu

Avtor

Vse gre nekam. Sploh ne smem razmišljati, kaj ima tip v glavi ali v hlačah, da ti kar piše na msn. In seveda, kaj piše. Nisva frenda na FBju, ne poznam ga, a uletelo je. Kako si? Men si ful huda. Jaz vedno ignoriram in zbrišem preden v resnici odprem, ker itak vidim kaj je, ko uleti.

Naprej nakupujem, sem bila ravno v trgovini tik pred PCT sranjem. In opa, prleti kaj delaš v erotiki? Ja nič, budala zmešana, jogurte kupujem. Seveda moj odgovor le v moji glavi, ki je potegnil za seboj razmišljanje.

A ti tipi res mislijo, a ti tipi res dobijo kakšen resen odziv, morda celo zmenek, skok, novo erotično spoznanje? Seks igračko?

Ja, osamljenost, ja, korona gonja že predolgo, ljudje se nimajo več kje spoznati, ženske same okol, moški očitno doma, domišljija dela svoje, glava in gate tudi. Ampak stil  navezovanja stikov je pa hud.

Morda sem pa jaz zaplankana pa gre skozi? In to omenim prijateljici in ona pravi, itak gre skozi, vsaj dve ženski poznam, ki si tako najdeta oziroma z odzivom priskrbita noč erotike, takšne in drugačne!

No, mene je čas povozil, mene ni v tem kontekstu, ne obstajam!  A se ve kdaj odzovete? To me res zanima.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Jaz se ne. Poznam pa punce, ki se včasih zabavajo v smislu, da odgovorijo: nimam časa, ker kuham za moža in 6 otrok ali pa, kje pa si in potem nadaljujejo,  mož prihaja, ti bo razložil kaj delam v postelji. Slišala sem tudi za zgodbe »ljubezen življenja« na podlagi msn pogovorov. Očitno je bolj pestro kot si predstavljate, predstavljam. Ampak moj princip je ignoriraj, briši, blokiraj.  Slišim pa, da je tega vse več. Osamljenost, izolacija in premikanja nekih mej ter večja sproščenost na online področju, so tudi tu očitno naredile svoje. Se pa spomnim časov, ko ti je kakšen model v živo prišel pred obraz in spregovoril, na prav tak način.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Trik, ki prepreči, da bi se strgale najlonke

Objavljeno

V redu

Avtor

Hladnejši dnevi prihajajo, spet bomo nosile hlačne nogavice. Kako jim podaljšati obstojnost in preprečiti, da bi se strgale? Preprosto je.

Hlačne nogavice ali po domače najlonke, pa tudi dokolenke se zelo pogosto zelo hitro strgajo. Največkrat je celo tako, da jih oblečemo le enkrat, pa so že strgane, ali se pričnejo gubati, včasih se na njih pričnejo delati majhne kepice in podobno. Kako doseči, da se to ne bo več dogajalo? Zelo preprosto.

Zamrznite jih!

Ko boste kupili nove hlačne nogavice, jih vzemite iz škatlice, zmočite jih pod hladno vodo, dajte v plastično vrečko, zaprite in postavite v zamrzovalnik ali skrinjo.  Ta jih pustite kar čez noč, da dobro zamrznejo. Zjutraj pa jih postavite na sobno temperaturo in počasi odtalite. Nato jih osušite in uporabite. Boste videli, da se ne bodo več trgale!

Če boste hlačne nogavice zamrznili, se ne bodo trgale. (foto: Shutterstock)

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

NOVO! BUM IGRE

Igrajte spletne igre na Bum novicah! Obiščite naše BUM Igre!

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO