Connect with us

Življenjski Stil

Kako čas vpliva na naša življenja?

Objavljeno

on

<div id="midasWidget__r92"></div>

Kako čas vpliva na naša življenja? Kaj bi naredili, če bi imeli več časa? Kaj bi naredili, če bi imeli manj časa? Kaj bi naredili, če ne bi imeli časa? Kako drugačno bi bilo naše življenje, če čas ne bi bil pomemben?

Čas nam povzroča veliko preglavic, ker živimo v prepričanju, da nam ga vedno primanjkuje. Primanjkuje nam časa zase, za otroke, prijatelje, dopust, razne hobije, tudi službene obveznosti in ideje, ki bi jih radi razvili. Zdi se, da čas vedno lovimo za rep. Časa nam je primanjkovalo v pospešenem tempu življenju pred varnostnimi ukrepi in zdaj, ko smo doma in se je življenje skoraj ustavilo. Pravijo, da je čas denar in sveta vladar.

Zaradi časa se obremenjujemo, prepiramo in pritožujemo. (»Dala sem ti najboljša leta svojega življenja!«). Vsaka stvar ima svoj čas, ki ga doživljamo skozi rojstvo, dozorevanje, zrelost in razkroj. Tudi letni časi imajo svoj začetek in konec. Stvari, ki so nam pri srcu, se prej ali slej končajo. Ljudje, ki jih imamo radi, umirajo. Drugi se rojevajo. Videti je, da nas čas obvladuje in upravlja z našimi življenji. Radi bi imeli več časa na voljo, a po drugi strani ga doživljamo kot sovražnika, ker nam odšteva dragocene minute življenja.

Kaj pa, če je čas namenjen temu, da ga izkoristimo v svojo korist tako, da se lažje osredotočimo na tisto, kar nas resnično osrečuje? Kaj pa, če nam čas pomaga, da lažje določimo prioritete in uskladimo delovanje s svojim namenom? Ali si želimo ves čas porabiti za služenje denarja in letati sem ter tja po opravilih, ki jih nikoli ni konec? Ali si želimo uživati v povezanosti, se izražati in biti ustvarjalni?

Tečaj čudežev gleda na čas na drugačen način. Pravi nam, da naš pravi Jaz živi daleč onkraj časa. Namen časa je v tem, da nam omogoči učenje ustvarjalne rabe časa. Vsak dan naj bo posvečen čudežem.

Če smo že kdaj imeli čudežen dan, pomeni, da je bil stkan v minutah in trenutkih, ki so našo notranjost napolnili s smislom in resničnim zadovoljstvom. Do takih čudežev imamo pravico vsak dan. Zato lahko izkoristimo čas kot opomnik in spodbudo, da ga čim bolj izkoristimo. Če bi zdaj morali zapustiti svet, ali bi bili zadovoljni s tem, kako smo preživeli svoj čas na njem? Če ne, kaj bi v naš preostali čas tukaj vneslo več smisla? Vsak večer se iskreno zazrimo vase in se vprašajmo, kaj smo počeli tisti dan in kaj bi naslednji dan naredili drugače, da bi doživeli čim več veličastnih trenutkov v času, ki nam je odmerjen v tej življenjski dimenziji.

Čas je le igra. Če ni zdaj, NI.

Tečaj čudežev pravi, da je čas zgodba, ki smo si jo izmislili, oziroma igra, v katero smo privolili. Kot iznajdba uma se čas širi ali krči glede na našo zavest. Ko smo popolnoma zatopljeni v dani trenutek, ga sploh ne izkusimo. Ko smo veseli, izstopimo iz območja, za katero se zdi, da mu čas vlada.

Pravijo: »Ljubimci imajo čas za norca.« Ko smo zaljubljeni, nam je vseeno za čas. Želimo si samo uživati v družbi dragega ali drage. Koga briga, koliko kaže ura. Ko smo prestrašeni, pa sekunde minevajo boleče počasi. Vemo, da kdor nestrpno čaka, nikoli ne dočaka. Skrivnost zmage nad časom je ostati zaljubljen. S tem ni mišljena samo romantična ljubezen. Pomeni imeti zavedanje, da je ljubezen povsod, mi pa smo sredi nje.

Staroselci imajo zelo drugačen občutek za čas od tistih, ki živimo v bolj mehaniziranih civilizacijah. Ljudje, ki so povezani z naravo in naravnimi cikli, živijo v sedanjem trenutku. Čas, kot ga doživljamo v moderni družbi, je v njihovem življenju bolj ali manj nepomemben dejavnik.

V knjigi Tečaj čudežev avtor opiše zgodbo, kako je v času, ko je živel na Fidžiju, svojemu oskrbniku posestva povedal, da bo mogoče nekega dne postavil skalnato steno. Oskrbnik ga je vprašal, če želi, da to naredi takoj zdaj. Namreč, besed »mogoče nekega dne« v stavku sploh ni zaznal, ker se je zavedal samo dneva, ki ga je pravkar živel. Ni si znal predstavljati prihodnosti. Njegova edina predstava je bila sedanji trenutek. Fidžijci ne vedo, kdaj so se rodili, niti ne poznajo rojstnih datumov svojih otrok. Je to sploh pomembno? Če ni zdaj, ni.

Kako stopimo iz časa v večnost?

Tečaj čudežev nas vabi, naj stopimo iz časa v večnost. Večnost ni svet, v katerega vstopimo po tem, ko umremo, ampak je razširjena stvarnost v času in prostoru, ki obstajata v tem trenutku. Živeti v sedanjem trenutku pomeni približati se doživetju večnosti. Večnosti ne moremo doseči skozi čas, ki ga dojemamo linearno. Zaporedje »četrtek, petek, sobota … večnost« ne obstaja. V večnost vstopimo, ko smo na določeni stopnji zavedanja, da je ves čas z nami in nas vabi, naj vstopimo, ko bomo pripravljeni.

Kako ego in duh uporabljata čas?

Romanopisec Ray Cummings je dejal, da čas »preprečuje, da bi se vse dogajalo hkrati«. Vse, kar je kdaj obstajalo in bo obstajalo, obstaja že zdaj. Na stvarstvo lahko gledamo kot na hologram. Celota je v vsakem delu stvarstva. Vse je že zdaj in tukaj.

Ego uporablja čas, da nas loči od tega, kar je že zdaj, tako kot nas s prostorom ločuje od tega, kar je že tukaj. V svetu Duha pa ločenosti, ki jih definirata čas in prostor, ne obstajajo. Brez časovnih in prostorskih ločenosti ega bi vse, kar hočemo, imeli zdaj in tukaj. Potem ne bi bilo nobenega hotenja, saj bi bili v takšni zavesti, da bi bili vse, kar si želimo zdaj in tukaj.

Višja zavest uporablja iluzijo časa tako, da nam pomaga pri osredotočenosti. Čas postane naš prijatelj, kadar ga uporabljamo za to, da odkrivamo in izražamo svetost življenja ter preprosto uživamo. Čas lahko postane celo naš prijatelj, če ga uporabljamo za zdravljenje, dobro počutje ipd., namesto da ga lovimo ali bežimo pred njim.

Časovni rok ustreza opisu tega, kako ego uporabi čas, da bi nas podredil, saj nas z njim nenehno priganja. Za Duha je čas prijatelj, ki nas vabi, da sprejmemo dar vsakega trenutka, ki nam je na razpolago.

Več v knjigi Tečaj čudežev na povezavi: https://www.gnostica.si/zbirke/tecaj-cudezev.

Knjiga Tečaj čudežev je izšla v okviru zbirke PREPROSTO, ki je namenjena hitremu, učinkovitemu in praktičnemu učenju.

Druge knjige iz zbirke PREPROSTO:

Alan Cohen, TAO: https://www.gnostica.si/zbirke/tao
Matteo Pistono, Meditacija: https://www.gnostica.si/zbirke/meditacija
Atasha Fyfe, Odkrivanje preteklih življenj: https://www.gnostica.si/zbirke/odkrivanje-preteklih-zivljenj
www.gnostica.si

Pripravila: Mirela Smajić
FB: @izbranozmirelo
IG: izbrano_z_mirelo
www.pravljicna-agencija.si

Foto: Pixabay.com

<div id="midasWidget__r92"></div>

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals