Domov Zanimivosti 5 Zdravilnih zelišč ki ne smejo manjkati v vaši kuhinji

5 Zdravilnih zelišč ki ne smejo manjkati v vaši kuhinji

Uporaba zelišč v kulinarične in zdravilne namene sega daleč v preteklost. Tudi v Sloveniji imamo bogato tradicijo zeliščarstva oz. fitoterapije. Zelišča se lahko uporabljajo na nešteto načinov v obliki mazil, tinktur, čajev, kopeli in tako naprej. V spodnjem članku vam bomo predstavili 5 zdravilnih zelišč, ki ne smejo manjkati v vaši kuhinji in pojasnili zakaj.

Poprova meta (Mentha piperita)

Poprova meta / Foto: SHUTTERSTOCK

Poprova meta je križanec med navadno meto in vodno meto. Že stoletja se uporablja kot zdravilna rastlina, predvsem za zdravljenje želodčnih težav. Ta trajnica je eden glavnih naravnih virov mentola, ki pričara svež, poživljajoč vonj in okus, ki ga najdete v žvečilnih gumijih, zobnih pastah in bonbonih. Pogosto se uporablja tudi v različnih kremah za lajšanje bolečin, gelih in mazilih saj je zelo nežen analgetik, ki nima nevarnih stranskih učinkov.


Peteršilj (Petroselinum crispum)

Peteršilj / SHUTTERSTOCK

Peteršilj je eno najbolj priljubljenih kulinaričnih zelišč, žal pa se pozablja, da je tudi izjemno zdravilna rastlina. Doma je iz Sredozemlja, vendar se je razširil po vsem svetu in se že tisočletja uporablja kot zdravilo za različne tegobe. Zdravilna uporaba sega vse do rimskih časov. Užitna je cela rastlina, zdravilne lastnosti pa so skoncentrirane v listih. To čudovito zelišče je polno izjemno pomembnih vitaminov in mineralov, kot so A, C, K, in B vitamin, železo, kalcij, magnezij, baker, kalij in celo jod. Morda presenetljivo, vendar peteršilj vsebuje, kar trikrat več vitamina C kot limone.


Sivka (Lavandula angustifolia)

Sivka / SHUTTERSTOCK

Sivka je seveda najbolj znana zaradi svojega prijetno cvetličnega in pomirjujočega vonja. Ni pa to edina stvar, ki jo ponuja. Ima namreč močan protivnetni učinek, tudi v majhnih odmerkih, kar pomeni, da lahko zmanjša manjše otekline. Je tudi analgetik, kar pomeni, da lahko hitro in trajno lajša bolečine. Zmanjšuje pa tudi občutke stresa, strahu in tesnobe, kar pomeni, da je idealna sestavina za večerni čaj ali toplo kopel pred spanjem.


Žajbelj (Salvia officinalis)

Žajbelj / SHUTTERSTOCK

Žajbelj je ena najbolj priljubljenih tradicionalnih zdravilnih rastlin pri nas in z dobrim razlogom. Žajbelj je ena najbolj vsestranskih rastlin, saj vsebuje antioksidante, protivnetne, antibakterijske in celo antidepresivne sestavine. Lahko izboljša vaš krvni obtok in vam pomaga ohranjati zdravo srce in žile. Učinkovit je tudi v boju proti virusu gripe, predvidoma zaradi visoke vsebnosti terpenov. Žajbelj vam torej poleg tega, da je izjemno okusen lahko pomaga tudi na drugih področjih.


Kopriva (Urtica dioica)

Kopriva / SHUTTERSTOCK

Kopriva je trajnica, ki jo zaradi pekočih listov večina ljudi verjetno dojema kot nadlogo. Ste vedeli, da imajo ravno listi koprive tudi izjemno blagodejne učinke? Listi koprive se uporabljajo za pospeševanje celotne telesne presnove in so pomembna sestavina mnogih čajnih mešanic za zdravljenje protina in revmatičnih bolezni prav tako pa tudi težav z jetri in žolčem. Vsebuje velike količine vitamina C, kalcija in veliko mineralov, zlasti železa. Kopriva se v ljudski medicini uporablja za lajšanje krčev (antispazmodik) in za zdravljenje kašlja (olajša izkašljevanje), uporablja pa se tudi pri terapiji astme. Izvlečki listov lajšajo tudi revmatoidni artritis. Kopriva se uporablja tudi za nego lasišča v primeru prhljaja ali kako drugače problematične kože.