Connect with us

Življenjski Stil

6 prednosti pitja čaja vsak dan

Objavljeno

on

1. Pitje čaja vsak dan zmanjšuje vaše tveganje za možgansko kap in srčni napad

Raziskovalci so ugotovili, da pitje čaja zmanjša vaše možnosti za srčni zastoj ali kap za 35%.

Če želite, da vam čaj pomaga pri zdravju srca, morate piti vsaj 3 skodelice na dan. Pitje 4 ali več skodelic zelenega čaja, pa kaže na večje zmanjšanje tveganja srčnega infarkta in možganske kapi.

2. Čaj vsebuje antioksidante

Antioksidanti so snovi, ki preprečujejo ali zmanjšujejo poškodbe ali oksidacijo celic. Te snovi v telesu najdejo proste radikale, ki jih pogosto povzročata onesnaženje in prebava hrane in jih razstruplja

Zeleni in črni čaj imata 10-krat večjo vsebnost antioksidantov, kot je v sadju in zelenjavi.

Skoraj vsi čaji izvirajo iz čajne rastline kamelije, ki je bogata s polifenoli (antioksidantom).

Beli čaj ima večjo vsebnost antioksidantov v primerjavi s črnim ali zelenim čajem.

3. Čaj lahko izboljša zdravje kosti

Pitje zelenega čaja ščiti pred osteoporozo. Ta vrsta čaja zavira tudi nastajanje celic, ki škodujejo zdravju kost

Raziskave angleške medicinske fakultete Univerze v Cambridgeu so pokazale, da hranila v čaju starejše ženske ščitijo pred osteoporozo.

Pitje čaja ščiti pred zlomi kolka in zlomom kosti. Zlasti zeleni čaj poveča mineralno kostno gostoto in na splošno krepi vaše kosti.

4. Čaj lahko spodbuja izgubo teže

Pitje katerega koli čaja je povezano z izgubo teže. Zeleni čaj je znan predvsem po tem, da pomaga pri hujšanju.

Zeleni čaj vsebuje katehine in ginsenga. Katehini so antioksidanti, ki sproščajo maščobo iz maščobnih celic. Ginseng je poživilo, ki pospeši presnovo.

Nekateri ljudje celo jemljejo dodatke zelenega čaja za povečanje izgube teže.

5. Pitje čaja, proti diabetesu tipa 2

Pitje čaja zmanjšuje verjetnost, da boste zboleli za diabetesom tipa

Čaj zmanjšuje vaše možnosti za pojav sladkorne bolezni tipa 2 na več načinov. Pitje čaja izboljša občutljivost za inzulin. Prav tako telesu pomaga vzdrževati zdrav krvni tlak.

Čaj ne samo, da upočasni povečanje telesne teže, ampak tudi stabilizira raven sladkorja v krvi.

6. Pitje čaja lahko ublaži stres in tesnobo

Stres vas lahko dobesedno ubije, zato je pomembno, da stres sprostite na zdrav način.

Pitje čaja spodbuja lajšanje stresa. Obred pitja čaja prinaša mir umu. Kot nalašč za dan ali noč.

Če se spopadate s tesnobo, vam lahko kofein poslabša stanje. Najboljši čaji za tesnobo so zeliščni čaji z lastnostmi lajšanja tesnobe.

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals