Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

6 prednosti pitja čaja vsak dan

Objavljeno

V redu

1. Pitje čaja vsak dan zmanjšuje vaše tveganje za možgansko kap in srčni napad

Raziskovalci so ugotovili, da pitje čaja zmanjša vaše možnosti za srčni zastoj ali kap za 35%.

Če želite, da vam čaj pomaga pri zdravju srca, morate piti vsaj 3 skodelice na dan. Pitje 4 ali več skodelic zelenega čaja, pa kaže na večje zmanjšanje tveganja srčnega infarkta in možganske kapi.

2. Čaj vsebuje antioksidante

Antioksidanti so snovi, ki preprečujejo ali zmanjšujejo poškodbe ali oksidacijo celic. Te snovi v telesu najdejo proste radikale, ki jih pogosto povzročata onesnaženje in prebava hrane in jih razstruplja

Zeleni in črni čaj imata 10-krat večjo vsebnost antioksidantov, kot je v sadju in zelenjavi.

Skoraj vsi čaji izvirajo iz čajne rastline kamelije, ki je bogata s polifenoli (antioksidantom).

Beli čaj ima večjo vsebnost antioksidantov v primerjavi s črnim ali zelenim čajem.

3. Čaj lahko izboljša zdravje kosti

Pitje zelenega čaja ščiti pred osteoporozo. Ta vrsta čaja zavira tudi nastajanje celic, ki škodujejo zdravju kost

Raziskave angleške medicinske fakultete Univerze v Cambridgeu so pokazale, da hranila v čaju starejše ženske ščitijo pred osteoporozo.

Pitje čaja ščiti pred zlomi kolka in zlomom kosti. Zlasti zeleni čaj poveča mineralno kostno gostoto in na splošno krepi vaše kosti.

4. Čaj lahko spodbuja izgubo teže

Pitje katerega koli čaja je povezano z izgubo teže. Zeleni čaj je znan predvsem po tem, da pomaga pri hujšanju.

Zeleni čaj vsebuje katehine in ginsenga. Katehini so antioksidanti, ki sproščajo maščobo iz maščobnih celic. Ginseng je poživilo, ki pospeši presnovo.

Nekateri ljudje celo jemljejo dodatke zelenega čaja za povečanje izgube teže.

5. Pitje čaja, proti diabetesu tipa 2

Pitje čaja zmanjšuje verjetnost, da boste zboleli za diabetesom tipa

Čaj zmanjšuje vaše možnosti za pojav sladkorne bolezni tipa 2 na več načinov. Pitje čaja izboljša občutljivost za inzulin. Prav tako telesu pomaga vzdrževati zdrav krvni tlak.

Čaj ne samo, da upočasni povečanje telesne teže, ampak tudi stabilizira raven sladkorja v krvi.

6. Pitje čaja lahko ublaži stres in tesnobo

Stres vas lahko dobesedno ubije, zato je pomembno, da stres sprostite na zdrav način.

Pitje čaja spodbuja lajšanje stresa. Obred pitja čaja prinaša mir umu. Kot nalašč za dan ali noč.

Če se spopadate s tesnobo, vam lahko kofein poslabša stanje. Najboljši čaji za tesnobo so zeliščni čaji z lastnostmi lajšanja tesnobe.

Življenjski Stil

To je astro znak, ki v ljubezni preseneča

Objavljeno

V redu

Avtor

Na prvi pogled deluje hladno, a v resnici je zelo zvest in čustven. Kateri astro znak v ljubezni preseneča? Preberite.

Osebe, ki so rojene v nebesnem znamenju device, vas bodo v ljubezni pozitivno presenetile. Če je vaš partner ali partnerica rojena v tem astro znaku, potem najbrž že veste, da so zelo čustveni in zvesti, a na prvi pogled nikakor ne delujejo tako.

Ker so rojeni perfekcionisti, gredo marsikomu na živce. Vedeti pa morate tudi, da so zelo inteligentni.

Pogosto živijo v svojem svetu, a so kljub temu zelo zanimivi in pogovor z njim vas bo navdušil. Imajo svoj pogled na življenje in najbrž vam bodo pokazali svoj in drugačen pogled na mnoge stvari.

Če se boste v devico zaljubili, pa vedite, da je brezbrižnost, ki jo na prvi vtis oddaja, le dobra krinka. Znajo ljubiti in želijo biti ljubljeni!

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Črn dim se vali, evo tradicionalno kurjenje, kaj folku ni jasno?

Objavljeno

V redu

Avtor

Živim v soseski hiš in očitno se vse prenaša iz roda v rod. Tako kot je večino hiš že zasedla mlajša generacija, sinovi ali hčere tistih, ki so jih gradili, tako tudi kurijo. Halo, na tistem metru trave, ki so jo pustili, ostalo so namreč prilagodili parkiranju velikih, ogromnih avtomobilov, nek se vidi raskoš.

Njihovi starši so sicer lahko zakurili malo večji ogenj, ker je bilo več prostora, ampak ta manjši je očitno bolj intenziven, ker se zdaj nabere več svinjarije. Kurijo vse, smeti, gume, cunje, vse, ker je verjetno predrag bencin, da bi odpeljali smeti na deponijo, smeti na smetišče, kaj tukaj ni jasno.

Ampak, dejmo zakurt, z masko jasno, letos jih imajo vsaj pri roki. Kako se ta smrdljivi, črn dim vali meni po sveže opranem perilu pa naprej v hišo, jih itak ne briga.

Tradicionalni črni dim na prvi dovolj topel, sončen dan, ko gre sveže perilo na štrik in so okna lahko končno na stežaj odprta. A luftat moramo, zaradi svežega lufta samega in še korone. Ha ha ha, nekdo je pa za hece. A naj pokličem okoljevarstvenike, policijo, koga? Ker to bo zdaj trajalo. Mogoče cigane, bodo prej odnesli torej zrihtali stvar, saj je sigurno kaj uporabnega. Uf.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Res je, vsako leto isto. Opažam tudi sama. Mi ni jasno kje imajo sploh skladiščeno vso to zalogo smeti in kako sploh lahko tako zelo onesnažujejo okolje.  Pri kurjenju česarkoli predstavlja glavni problem nevarnost požara. V zrak pa se sproščajo tudi toksični in karcinogeni dimi in saje.  V nekaterih občinah prepoved kurjenja določajo občinski predpisi, kot so npr. odloki o javnem redu in miru ali odloki o ravnanju z odpadki, ki konkretno za posamezna specifična področja določajo prepovedi in omejitve kurjenja v naravnem in bivalnem okolju. Pokličite na vašo občino in vprašajte za nasvet.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Botoks je učinkovita metoda pomlajevanja

Objavljeno

V redu

Avtor

Razmišljate o botoksu, pa bi radi vedeli več? Preberite nekaj dejstev.

Uporaba botoksa v namen pomlajevanja obraza je vse bolj razširjena tudi v Sloveniji. Vse več žensk, pa tudi moških, se odloča za to tehniko pomlajevanja obraza.

Kaj je botoks?

Botulin je eden najbolj smrtonosnih naravnih strupov ter najbolj toksična beljakovina sploh. V zelo majhnih odmerkih se uporablja kot mišični relaksant za blažitev bolečih mišičnih krčev ter v kozmetične namene (znan pod imenom botoks).

»Dobra stran botoksa je, da lahko z njegovo uporabo prekinemo kadarkoli. Res pa je, da se naša koža tudi med tretmaji z botoksom stara in če se bomo po desetih letih odločili, da botoksa ne želimo več, bo koža postarana,« je pojasnil lepotni strokovnjak dr. Andrej Testen.

Ko se boste odločili za pomlajevanje obraza z botoksom, morate vedeti, da je učinek viden šele sedem do 10 dni po posegu, terapijo pa je potrebno ponavljati na približno pol leta.

Ker je botoks v tekoči obliki, se ga v mišico vbrizga z iglo.

»Navadno se za to uporabi najtanjše možne iglice, tako da postopek ni pretirano boleč. Večinoma traja nekaj minut, tako da nekatere stranke na tretma, skočijo med malico,« je pojasnil dr.Testen.

Botoks – prej in potem (foto: Shutterstock)

Še več zanimivih informacij boste našli tukaj.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO