Kulinarika
Recept za preprost dip iz fižola in sira

SESTAVINE
- 450 g lahko prečiščenega fižola
- 225 g kremnega sira z nizko vsebnostjo maščob
- 180 g naribanega sira z nizko vsebnostjo maščob (na primer cheddar), razdeljenega na pol
NAVODILA
- Prečiščen fižol in kremni sir postavimo v srednje veliko posodo, varno za mikrovalovno pečico.
- Pokrijemo in postavimo v mikrovalovno pečico za 3 minute.
- Premešamo mešanico; nato pokrijemo in damo v mikrovalovno pečico še za 3 minute.
- V mešanico dodamo ½ sira in dobro premešamo.
- Preostali sir potresemo po narejenem dip-u za pomakanje in postrežemo s koruznim čipsom ali svežo zelenjavo.
Dober tek!
Kulinarika
Poznate slavni trik za najboljši pečeni krompirček?

Ljubitelji pečenega krompirčka boste navdušeni.
Radi pripravljate krompir v pečici? Mi tudi! Da pa je krompirček še posebej slasten, je modro slediti preprostemu triku, s pomočjo katerega boste dosegli, da bo sredica mehka in maslena, skorjica pa hrustljava in zlato zapečena. Sliši se zelo mamljivo, zato le sledite našim napotkom.
Krompir olupite in narežite na krhlje, rezine ali manjše kocke. Slednje operite, zatem pa stresite v posodo. Vse skupaj posolite, prilijte vodo in pristavite na štedilnik. Krompir zavrite, nato pa na zmerni temperaturi kuhajte 5 do 10 minut. Pazite, da se ne razkuha!
Medtem ko se krompir kuha, segrejte pečico na 200 stopinj Celzija. Pekač obložite s peki papirjem, nanj nakapajte olje, da se razporedi po celotni površini. Za nekaj minut ga denite v vročo pečico.

Krompir dobro odcedite in ga stresite v pekač. Zatem še malce posolite in premešajte, da se maščoba razporedi ko kosih krompirja. Krompirček, ki ste ga poprej malce pokuhali, se bo pekel krajši čas. V pečici ga pustite toliko časa, da vas bo razveselil pogled na zlato rumeno skorjico. Jed med peko vsaj enkrat premešajte.
Tako pripravljen krompirček vas zaradi predhodnega kuhanja razveselil z mehko sredico, peka v pečici pa bo poskrbela za hrustljavo skorjico.
Pa dober tek, dragi bralci!
Foto: Pixabay.com
Kulinarika
Skrivnosti rahlih palačink, ki se topijo v ustih

Skrivnost tankih in rahlih palačink se skriva v postopku priprave mase in dodatku sestavin, ki jih morda doslej še niste uporabili.
Si tudi vi želite pripraviti popolne palačinke? Da bodo tanke in rahle, je potrebno poznati nekaj ključnih nasvetov kuharskih mojstrov. Triki se skrivajo tako v dodatnih sestavinah, kot v samem postopku priprave.
Sestavine za pripravo mase za palačinke
Klasična masa za palačinke se pripravlja iz jajc, mleka, moke in ščepca soli. Da pa bodo palačinke še posebej rahle, kuharski mojstri priporočajo, da v maso vmešate ščepec sode bikarbone, žlico stopljenega masla, malce mineralne vode, del mleka nadomestite z vodo
Priprava mase: Upoštevajte naslednje nasvete
– moko presejte
– uporabite pol mehke in pol ostre moke
– uporabite jajca, ki ste jih poprej segreli na sobni temperaturi
– mleko sestavinam počasi prilivamo med mešanjem
– masa mora biti dovolj tekoča
– pripravljena masa naj počiva 10 minut, nato jo tik pred peko znova premešajte

Peka palačink:
Če imate namensko ponev za peko palačink, ne bi smeli imeti večjih težav. Poskrbite le, da bo ponev dovolj vroča. Če boste uporabili olje, lahko odvečno maščobo popivnate s papirnato brisačo. Prepričajte se, da je masa dovolj tekoča. V kolikor bo pregosta, bodo palačinke debele in zbite. Če se slednje pripeti, masi le dodajte malce vode.
Tako, zdaj pa zavihajte rokave! Če boste svoj slasten izdelek delili z nami na Facebooku, bomo seveda zelo veseli.
Foto: pexels
Kulinarika
Trik s katerim bodo piščančja bedra nebeško slastna

Imate radi piščančje peruti ali bedrca? Potem vam z največjim veseljem predajamo naslednji nasvet. Navdušeni boste!
Takole je, ne bomo se delali fine, velja? Če radi obirate piščančje peruti in bedrca, govorimo isti jezik. Če temu prištejemo še naklonjenost zlato zapečeni kožici, pa si lahko kar podamo roke. Da boste lahko uživali v krožniku sočnih, zlato zapečenih in nebeško slastnih kosov mesa, sledite izvedbi dveh preprostih trikov.
Mlečna marinada – skrivnost sočnega mesa
Da bodo bedrca in perutničke za več odtenkov bolj sočne in okusne, kose mesa eno uro pred peko premažite z mlečno marinado. Mešanica stopljenega masla, mleka in jogurta bo razvila naravnost neverjeten učinek. Mlečne kisline namreč vplivajo na mehčanje mesa in izboljšajo okus. Se vam zdi predlog nenavaden? Verjemite, da je vredno poizkusiti. Ne bo vam žal!

Kako do zlato rjave skorjice?
Ne boste verjeli, a spet smo pri mlečnih kislinah. Ker mlečni izdelki vsebujejo sladkorje, slednji med peko karamelizirajo. Preden se torej lotite pečenja, kožo na mesu premažite z maslom. Med peko se bo kožica slastno zapekla in vas mamila tako z izgledom, kot omamnim vonjem.
Naj se ples brbončic prične! Pa ne pozabite deliti nasveta s svojimi prijatelji.
Foto: pexels
-
Zabava21.01.2021
Velik šok za Igorja iz Ugodno oddam sina
-
Zanimivosti27.01.2021
Lili Žagar objavila fotografijo, a tega najbrž ni pričakovala
-
Zanimivosti23.01.2021
Helena Blagne objavila fotografijo, a tokrat ni požela pohval ona
-
Zanimivosti22.01.2021
Dončićeva mladostna mati Mirjam Poterbin spet zažiga! Poglejte njene zadnje fotografije
-
Zanimivosti02.02.2021
Marko Potrč je to iskreno priznal vsem
-
Zabava21.01.2021
Jasna Kuljaj otrpnila od šoka – to ji je storila mama Manka
-
Zanimivosti30.01.2021
Prepoznate tega malčka? Danes je zelo znan glasbenik
-
Zabava29.01.2021
Tako ponosen je danes Marko Sandalić (Ugodno oddam sina)