Connect with us

Življenjski Stil

Kako sprejeti neomejene zmožnosti življenja, ki se skriva v našem umu?

Objavljeno

on

<div id="midasWidget__r92"></div>

Eden od osnovnih Budovih naukov se glasi: Vse, kar mislimo, vse, kar rečemo, in vse, kar storimo, se nam povrne kot naša lastna izkušnja. Če nekomu povzročimo bolečino, sami veliko bolj izkusimo bolečino. Če prispevamo k sreči in blaginji drugega, sami veliko bolj izkusimo enako srečo. Če je naš um miren, potem bodo ljudje okrog nas izkusili podobno stopnjo mirnosti. Najnovejša znanstvena dognanja končno ponujajo merljive, objektivne dokaze, da umirjanje uma in razvijanje sočutja ustvarja višje ravni osebnega zadovoljstva, kar dejansko spreminja sestavo in delovanje možganov tako, da sreča postane naša stalnica.

Čustvena stanja, ki jih doživljamo skozi izurjeno razmišljanje, so nalezljiva. Ko smo v družbi pozitivno naravnanih ljudi, imamo priložnost, da se tudi sami naravnamo na višja čustva, ki plemenitijo naša življenja in ustvarjajo drugačno kakovost življenja. Iskrive radosti in nenasitne radovednosti se lahko nalezemo tudi z branjem knjige Radost življenja, ki sta jo napisala Yongey Mingyur Rinpoče, zvezda novega rodu tibetanskih budističnih mojstrov, in Eric Swanson. Eric Swanson je sicer tudi avtor knjige Kar je povedal lotos in soavtor knjige Karmapa: Sveta prerokba, ki je uradno sprejel budizem leta 1995. 

Yongey Mingyur Rinpoče nas z odkritimi in pogosto humornimi opisi svojih osebnih težav pouči o resnični radosti do življenja, ki izhaja iz naše notranjosti. Zelo izvirno in dostopno prepleta načela tibetanskega budizma, nevroznanosti in kvantne fizike. Pokaže nam, kako z uporabo osnovnih meditacijskih praks lahko odkrijemo poti skozi vsakodnevne probleme ter spremenimo ovire v priložnosti za spoznanje neomejenih zmožnosti našega uma.

Modrost meditacije

Meditacija je preprosta vaja počivanja v naravnem stanju uma. Umu ni mogoče preprečiti ustvarjanja misli, čustev in občutkov, ker je to njegovo naravno delovanje. Misli ne moremo ustaviti, lahko pa dosežemo počivanje uma v njegovem naravnem stanju. Namreč, ko si ogledamo misel, čustvo ali občutek, ta potem tudi izgine.

Dokler vzdržujemo občutek pozornosti ali zavedanja, izkušamo jasnost in praznino resnične narave svojega uma. To je pravi smisel meditacije – počivanje v zavedanju, ne glede na to, katere misli ali čustva se pojavijo. Kar koli se zgodi, ostajamo odprti in navzoči ter pustimo, da spet odide. Tudi če se nič ne zgodi, samo počivamo v tej naravni jasnosti.

Kako mislimo misli?

Ne obstajajo dobre ali slabe misli. So samo misli, ki se pojavijo kot posledica delovanja skupka nevronov, ki tvorijo signale. Meditacija je v resnici proces zavedanja misli brez presojanja. Ko vadimo preprosto opazovanje, kako naše misli prihajajo in odhajajo, se začnejo naša razlikovanja med dobrimi in slabimi mislimi razkrajati. V zavedanju delovanja svojega uma bomo prej ali slej spoznali pravo naravo misli, čustev, občutkov in zaznav, ki smo jih včasih imeli za trdne in resnične. Ko se navadimo gledati jasno površino svojega uma, vidimo, kdo in kaj si mislimo, da smo, ter prepoznamo svoje resnično bistvo in svojo božansko naravo.

»Namen je karma uma.«

Kaj pravijo svetovni zvezdniki o knjigi Radost življenja?

»Tu je resnična modrost. Sveža in jasna. Mingyur Rinpoče nam ponuja nekaj, kar bi prav lahko bila ključna vez med Budo ter sodobno nevroznanostjo in fiziko. Zlahka ustvarja povezave med navidezno povsem različnimi in zapletenimi disciplinami … Njegov glas je velikodušen, intimen in osvežujoče oseben. Kot nas vedno znova opominja, naše izkustvo nas samih in našega sveta ni nič drugega kot interaktivna projekcija našega uma; in najpomembneje pri tem je, da se um lahko spremeni. Naši nevroni lahko spremenijo sestavo in delovanje samo s tem, ko opazujemo tok svojega umskega delovanja. Ko vedno znova spoznavamo pozitivna stanja uma, kot sta ljubezen in sočutje, in ko preoblikujemo svoje omejujoče umsko konceptualiziranje v prostrano svobodo, lahko dosežemo od nekdaj navzoč osnovni um jasnosti in védenja – resnično srečo. Preberite to knjigo.« Richard Gere

»Mingyur Rinpoče je karizmatičen učitelj z zlatim srcem in nasmehom. Jasnost, humor in modrost njegovih zgodb in učenj so zbrani v tej knjigi, ki me bo vedno spremljala kot najbolj dragocena sopotnica. To je ena od tistih redkih knjig, pri kateri spoznaš avtorja in se učiš iz njegovega žara.« Lou Reed

Več o knjigi Radost življenja na povezavi: https://www.iskanja.si/knjige/radost-zivljenja.html

Yongey Mingyur Rinpoče in Eric Swanson
Radost življenja
Ključ do skrivnosti in znanosti sreče
Založba Iskanja

Pripravila: Mirela Smajić, PRavljična Agencija  – Srčna komunikacija in odnosi z javnostmi

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals