Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Kako sprejeti neomejene zmožnosti življenja, ki se skriva v našem umu?

Objavljeno

V redu

Eden od osnovnih Budovih naukov se glasi: Vse, kar mislimo, vse, kar rečemo, in vse, kar storimo, se nam povrne kot naša lastna izkušnja. Če nekomu povzročimo bolečino, sami veliko bolj izkusimo bolečino. Če prispevamo k sreči in blaginji drugega, sami veliko bolj izkusimo enako srečo. Če je naš um miren, potem bodo ljudje okrog nas izkusili podobno stopnjo mirnosti. Najnovejša znanstvena dognanja končno ponujajo merljive, objektivne dokaze, da umirjanje uma in razvijanje sočutja ustvarja višje ravni osebnega zadovoljstva, kar dejansko spreminja sestavo in delovanje možganov tako, da sreča postane naša stalnica.

Čustvena stanja, ki jih doživljamo skozi izurjeno razmišljanje, so nalezljiva. Ko smo v družbi pozitivno naravnanih ljudi, imamo priložnost, da se tudi sami naravnamo na višja čustva, ki plemenitijo naša življenja in ustvarjajo drugačno kakovost življenja. Iskrive radosti in nenasitne radovednosti se lahko nalezemo tudi z branjem knjige Radost življenja, ki sta jo napisala Yongey Mingyur Rinpoče, zvezda novega rodu tibetanskih budističnih mojstrov, in Eric Swanson. Eric Swanson je sicer tudi avtor knjige Kar je povedal lotos in soavtor knjige Karmapa: Sveta prerokba, ki je uradno sprejel budizem leta 1995. 

Yongey Mingyur Rinpoče nas z odkritimi in pogosto humornimi opisi svojih osebnih težav pouči o resnični radosti do življenja, ki izhaja iz naše notranjosti. Zelo izvirno in dostopno prepleta načela tibetanskega budizma, nevroznanosti in kvantne fizike. Pokaže nam, kako z uporabo osnovnih meditacijskih praks lahko odkrijemo poti skozi vsakodnevne probleme ter spremenimo ovire v priložnosti za spoznanje neomejenih zmožnosti našega uma.

Modrost meditacije

Meditacija je preprosta vaja počivanja v naravnem stanju uma. Umu ni mogoče preprečiti ustvarjanja misli, čustev in občutkov, ker je to njegovo naravno delovanje. Misli ne moremo ustaviti, lahko pa dosežemo počivanje uma v njegovem naravnem stanju. Namreč, ko si ogledamo misel, čustvo ali občutek, ta potem tudi izgine.

Dokler vzdržujemo občutek pozornosti ali zavedanja, izkušamo jasnost in praznino resnične narave svojega uma. To je pravi smisel meditacije – počivanje v zavedanju, ne glede na to, katere misli ali čustva se pojavijo. Kar koli se zgodi, ostajamo odprti in navzoči ter pustimo, da spet odide. Tudi če se nič ne zgodi, samo počivamo v tej naravni jasnosti.

Kako mislimo misli?

Ne obstajajo dobre ali slabe misli. So samo misli, ki se pojavijo kot posledica delovanja skupka nevronov, ki tvorijo signale. Meditacija je v resnici proces zavedanja misli brez presojanja. Ko vadimo preprosto opazovanje, kako naše misli prihajajo in odhajajo, se začnejo naša razlikovanja med dobrimi in slabimi mislimi razkrajati. V zavedanju delovanja svojega uma bomo prej ali slej spoznali pravo naravo misli, čustev, občutkov in zaznav, ki smo jih včasih imeli za trdne in resnične. Ko se navadimo gledati jasno površino svojega uma, vidimo, kdo in kaj si mislimo, da smo, ter prepoznamo svoje resnično bistvo in svojo božansko naravo.

»Namen je karma uma.«

Kaj pravijo svetovni zvezdniki o knjigi Radost življenja?

»Tu je resnična modrost. Sveža in jasna. Mingyur Rinpoče nam ponuja nekaj, kar bi prav lahko bila ključna vez med Budo ter sodobno nevroznanostjo in fiziko. Zlahka ustvarja povezave med navidezno povsem različnimi in zapletenimi disciplinami … Njegov glas je velikodušen, intimen in osvežujoče oseben. Kot nas vedno znova opominja, naše izkustvo nas samih in našega sveta ni nič drugega kot interaktivna projekcija našega uma; in najpomembneje pri tem je, da se um lahko spremeni. Naši nevroni lahko spremenijo sestavo in delovanje samo s tem, ko opazujemo tok svojega umskega delovanja. Ko vedno znova spoznavamo pozitivna stanja uma, kot sta ljubezen in sočutje, in ko preoblikujemo svoje omejujoče umsko konceptualiziranje v prostrano svobodo, lahko dosežemo od nekdaj navzoč osnovni um jasnosti in védenja – resnično srečo. Preberite to knjigo.« Richard Gere

»Mingyur Rinpoče je karizmatičen učitelj z zlatim srcem in nasmehom. Jasnost, humor in modrost njegovih zgodb in učenj so zbrani v tej knjigi, ki me bo vedno spremljala kot najbolj dragocena sopotnica. To je ena od tistih redkih knjig, pri kateri spoznaš avtorja in se učiš iz njegovega žara.« Lou Reed

Več o knjigi Radost življenja na povezavi: https://www.iskanja.si/knjige/radost-zivljenja.html

Yongey Mingyur Rinpoče in Eric Swanson
Radost življenja
Ključ do skrivnosti in znanosti sreče
Založba Iskanja

Pripravila: Mirela Smajić, PRavljična Agencija  – Srčna komunikacija in odnosi z javnostmi

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Življenjski Stil

Je to tudi v vaši denarnici? Takoj odstranite

Objavljeno

V redu

Avtor

Če tudi vi v denarnici hranite to, potem takoj odstranite, saj je to razlog, da v vaše življenje ne priteka dovolj denarja.

Feng šui strokovnjaki opozarjajo, da je zelo pomembno, kaj vse nosimo v denarnici, od tega je odvisno, ali bomo v svoje življenje privabljali denar ali ne.

Če imate tudi vi v denarnici razne papirčke, vizitke, račune, to takoj odstranite. Vse to ne spada v denarnico in preprečuje, da bi bilo v njej dovolj denarja. Prav tako vam nered v denarnici preprečuje, da bi denar pritekal.

Nasveti, s katerimi boste privabili še več denarja

Denarnica naj bo lepo urejena.

Feng šui strokovnjaki razkrivajo močne nasvete, s katerimi bo denar pričel pritekati v vaše denarnice. Najpomembnejše je, da v denarnici hranite le denar, plačilne in ostale kartice, ki jih potrebujete pri nakupovanju.

Pomembno je tudi, da denarnica nikoli ni povsem prazna. Vedno imejte v njej nekaj denarja, pa četudi je to le nekaj centov.

Prav tako je pomembno, da je v denarnici red, bankovce zložite, nikakor denar ne sme biti zmečkan.

V stanovanju mora imeti denarnica posebno mesto. To mesto mora biti čisto in lepo urejeno. Hranite jo lahko tudi v lepi in bogato okrašeni škatli.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Ne boste verjeli, čemu služi zaščitni čep na steklenici olja

Objavljeno

V redu

Avtor

Ste tudi vi vedno odstranili zaščitni čep na steklenici ali plastenki olja in ga odvrgli v smeti? Ko boste videli, čemu je v resnici namenjen, boste zagotovo šokirani.

Tiktokerka Sara Vurušić je delila posnetek, v katerem razkriva, kako se lahko zelo praktično uporabi zaščitni čep na steklenici olja, ki ga mnogi zavržemo.

Tega naj bi praviloma odstranili, nato pa obrnili in pričvrstili nazaj na odprtino steklenice ali plastenke. Na tak način naj bi lažje kontrolirali količino olja, ko ga nalivamo.

»25 let nisem vedela tega. Kdaj ste pa vi ugotovili, čemu služi ta čep,« je še vprašala Tiktokerka svoje sledilce in dodala posnetek, na katerem nazorno prikazuje, kako ga uporabiti.

Pogledate si ga lahko spodaj.

@saravlahvurusic

Pa hvala ko gojd da je podjelio moj video i zavrsio u novinama. 💖 Ljubim vas. #fyp

♬ original sound – Sara Vlah Vurušić

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Hov hov, kdo ima lepšo oblekico: kuža ali lastnica

Objavljeno

V redu

Avtor

Zadnje čase se veliko, več sprehajam. Sem velika ljubiteljica psov ampak zadnje čase se mi nič več ne zdi normalno, da ne rečem naravno. V razmočen hrib lezeta našobljena, po zadnji modi spedenana gospa in kužek, ki se komaj premika zaradi utesnjenosti oblačila, ki mu ga je namenila lastnica.

Ona ima ogromen plašč iz umetnega krzna in trendi,  po moje precej drage, superge. Srednje velik kuža pa teliran plašček z ogromnim ovratnikom iz umetnega krzna, ki je seveda usklajen z njenim plaščem in zapet z ogromnim svetlikajočim gumbom, da ubogi psiček res komaj premika vrat. In verjetno je fantek, pardon samec, saj je oblečen v temno modro. Meni se zdi, da mu, tako na prvi pogled, prav nič ne paše ta outfit po zadnji modi, saj se komaj premika. Ona je vsa hepi, vleče ga za seboj, ljubkovalno ogovarja in se s pomanjševalnicami pogovarja z njim, ubogi pes pa precej preplašeno gleda in ji sledi. Ta sigurno ne more laufat za palico, če mene vprašate, gre v tej oblekci še lulat in kakat težko. Prav vprašala sem se kakšne vrečke ima lastnica za pobiranje kakcev, morda kakšne z logom priznane modne znamke ali čipkastim robom. Na hitro sem pogledala, če ima slučajno tudi kakšne supergice na tacah.

Ne vem no, vse, kar je prav. Srednje velik kuža potrebuje mal svobode, da se premika, zlaufa, če se le lahko. Tudi, da se normalno sprehodi, v tem oblačilu, se res ne more.  Se mi zdi, da je šlo to čez vsako mejo in da mora biti tudi pri tem zdrava mera.

Zadnje čase res videvam kužke načičkane kot za na naslovnico pa z nekimi okraski na glavah pa led lučmi okrog vratu ponoči. Meni se to res zdi nepotrebno pretiravanje? A se vam zdi to v redu.  A ni šlo malo predaleč?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Tudi jaz se čudim zadnje čase temu in si mislim, da je pri nekaterih šlo malo čez mejo dobrega okusa, predvsem pa čez mejo dobrega počutja hišnega ljubljenca. Včasih se mi zdi, da so štirinožni prijatelji postali za nekatere nekakšen modni dodatek. Naravno je, da se kuža svobodno giblje, seveda mora biti poskrbljeno za varnost in tudi za njegovo bivanje primerno pasmi ali vremenskim razmeram. Pes potrebuje sprehod, mora opraviti potrebo, potrebuje tudi igro. Kakorkoli že, njegovo gibanje in počutje ne bi smelo biti okrnjeno zaradi trendov in želja lastnikov. Pomisliti moramo predvsem na to, kako se naš štirinožni prijatelj počuti, ker gre za živo bitje in ne igračko. 

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Nina Pušlar s svojo skladbo Ni ona retro

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO