Hvaležna vam bo, če jo boste pravilno zalivali

<div id="midasWidget__r92"></div>

Imate doma guzmanijo? Preverite, če zanjo primerno skrbite …

Guzmanija je nezahtevna lončnica iz družine ananasovk.Gojenje te sobne rastline je povsem enostavno, potrebuje svetel prostor, godijo pa ji temperature od 13 do 18 stopinj Celzija. Ker je zemljo potrebno vzdrževati bolj suho, je zelo pomembno, da vemo, kako guzmanijo pravilno zalivati.

Iz pokončnega osrednjega stebla izraščajo listi, ki tvorijo rozeto. Če pogledate pobližje, boste videli, da listi v sredini rozete oblikujejo lijak. Poskrbite, da bo slednji vedno napolnjen z mehko vodo. Strokovnjaki svetujejo, da vodo v lijaku občasno odlijete in nadomestite s svežo. Pri dodajanju vode pazite le, da ne boste preveč zmočili zemlje v lončku, saj prevelika vlaga guzmaniji nikakor ne ustreza.

Guzmanija

Kdaj pa guzmanija cveti? Iz sredine rozete v zimskih mesecih požene cvet oziroma barviti ovršni listi. Slednji se ponašajo s čudovito rdeče oranžno barvo, ki predstavlja lep kontrast živo zelenim listom. Če boste med slednjimi opazili mlade stranske poganjke, jih preprosto oddelite od matične rastline in posadite v lonček napolnjen s prepustno prstjo. Mlade rastline vam bodo najbolj hvaležne, če boste izbrali mešanico iz enakih delov šote in prsti z ilovnato osnovo.

Foto: pexels.com

<div id="midasWidget__r92"></div>

Written By

Bum Novice