Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

3 načini izbire pravilne prehrane

Objavljeno

V redu

Oseba je uvrščena med debele, kadar je njihov indeks telesne mase (razmerje med telesno maso in višino) več kot 30.

Medtem ko medicinski strokovnjaki v zadnjih letih indeks telesne mase kritizirajo, da ne predstavlja natančnega prikaza nekega skupnega zdravstvenega stanja, nezdrava teža, kljub temu vpliva na vaše zdravje, saj povečuje tveganje za kronične bolezni, kot je hipertenzija in diabetes tipa 2.

Na žalost shujšati ni tako enostavno, kot se sliši. Preplavilo nas je toliko divjih diet in izdelkov za hujšanje, da jih je enostavno pomešati. Prav tako želimo hitre rezultate in ponavadi poskusimo vse, kar ponuja obljubo hitrega hujšanja.

Vendar pa za optimalno zdravje ni ključna le zdrava teža. Vaš življenjski slog kot celota potrebuje popoln pregled.

Tukaj je nekaj smernic, ki vam bodo pomagale izbrati najboljši življenjski slog:

1. Morali bi najti svoj načrt

Foto: SHUTTERSTOCK

Če niste izbrali načrta prehrane ali prehranjevanja, ki mu boste lahko sledili v nedogled, se boste verjetno z novo prehrano vrnili na svoje stare slabe poti. Preden boste vedeli, boste spet pri svoji stari teži.

Vaša nova teža je “stalna”, ko jo boste uspeli obdržati celo leto. Nacionalni register za nadzor telesne teže je dolgoročna študija, ki trenutno opazuje več kot 10 000 ljudi, ki so izgubili veliko teže. To so storili, da so ohranili svojo težo:

78% zajtrkuje vsak dan.
75% jih se tehta vsaj enkrat na teden.
62% jih gleda manj kot deset ur televizije na teden.
90% vadi v povprečju približno eno uro na dan.

2. Jejte zdravo hrano

Foto: SHUTTERSTOCK

“Zdrava prehrana” se mora držati številnih načel. Najpomembnejše je, da je treba večino vaše hrane minimalno predelati (pojesti jo tako, kot jo najdemo v naravi). Ta hrana temelji pretežno na rastlinski osnovi.

Tu je še nekaj praktičnih predlogov za krepitev dobrega zdravja:

Poskusite jesti raznovrstno hrano in ne le “tisto staro – tisto, ki ste jo navajeni jesti”. Različna živila vsebujejo različne vitamine, minerale in antioksidante, zato je raznolikost bistvenega pomena za pridobitev vrste hranil.

Jejte veliko rastlinskih izdelkov. Prizadevajte si pojesti vsaj pet porcij zelenjave in sadja na dan, pri čemer dajete prednost zelenjavi.

Dajte prednost srčno zdravim nenasičenim maščobam, kot so oljke, oljčno olje, kanolovo olje, oreščki in avokado.
Dnevno pijte šest do osem kozarcev vode.
Preskočite sol (ali jo vsaj zmerno uporabljajte).

3. Izberite dieto, ki je v okviru vašega proračuna

Foto: SHUTTERSTOCK

Pomembno je, da lahko vzdržujete svoj novi način prehranjevanja, ne samo z mentalnega vidika, ampak tudi z ekonomskega.

Nagnjeni smo k razmišljanju, da mora biti zdrava prehrana sestavljena iz dragih superživil. Zdrav življenjski slog pa je lahko (in bi moral) biti stroškovno učinkovit.

Raje vključite minimalno predelana polna živila, ki jih lahko kupite. Lahko vključite tudi zelenjavni vrt.

Življenjski Stil

Ta 3 astro znamenja brez slabe vesti varajo

Objavljeno

V redu

Avtor

Nekateri to naredijo težje, drugi pa lažje. Preberite, katera tri astro znamenja brez težav skočijo čez plot!

Astrologi svarijo ženske bred moškimi, ki so rojeni v teh treh nebesnih znakih. Ti naj bi varanje jemali kot nekaj vsakdanjega. Če torej iščete resno ljubezen, se jim raje ognite.

Kateri trije so?

Oven

Moški, rojeni v znamenju ovna, so po naravi lovci. Tudi kadar se zaljubijo, težko ostanejo zvesti, ves čas jih vleče k novi avanturi. Če jim pot prekriža ženska, ki je pripravljena na avanturo, se ne bodo branili.

Dvojčka

Dvojčki so znani po tem, da so dvolični. Ves čas potrebujejo tudi dokazovanje, da so veliki osvajalci in da se jim ženske ne morejo upreti. Tudi zato se pogosto zgodi, da flirtajo tudi, ko so v resni zvezi. Včasih le zato, da postane njihova partnerica ljubosumna.

Strelec

Moški, rojeni v znamenju strelca, so znani po tem, da ne ostanejo dolgo v zvezi. Ves čas potrebujejo flirtanje in osvajanje. Le redko se zgodi, da strelec ostane zvest eni in edini.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Slovenski vrtičkarji pridelke rešili s pomočjo sveč

Objavljeno

V redu

Avtor

To je uporaben trik, ki so se ga med aprilskim prihodom nizkih temperatur posluževali številni vrtičkarji.

Aprila nas je močno vznejevoljila vrnitev nizkih temperatur, ki so prizadele zlasti sadno drevje in vrtnine. Da bi preprečili pozebo, so se mnogi posluževali preventivnih ukrepov, vendar vsi žal niso obrodili sadov. Je pa vsekakor vredno omeniti trik za zaščito rastlin v rastlinjaku, saj so vrtičkarji z njim poželi daleč največji uspeh in odlično zaščitili vrtnine.

Ogrevanje rastlinjaka z nagrobnimi svečami

Ko se boste prihodnjič spraševali, kako vrtnine v rastlinjaku zaščititi pred nizkimi temperaturami, se spomnite na trik z nagrobnimi svečami, ki jih prižgete in čez noč namestite okoli rastlin. S tem boste dosegli, da se bo prostor segrel za kar nekaj stopinj nad ničlo, kar bo vrtnine obvarovalo pred pozebo. Da bo učinek še boljši, vrtnine prekrijte s kopreno.

Pozor! Ko nameščate sveče v rastlinjak, bodite pozorni na to, kam in kako jih boste postavili. Če bi se denimo sveča prevrnila na kopreno, lahko zlahka zanetite požar. Za varno namestitev tako poskrbite, da se bodo sveče nahajale na ravni podlagi, denimo na betonski ali kovinski plošči. Nekateri za varnost poskrbijo tudi tako, da sveče (eno ali več) postavijo v glineno ali odsluženo emajlirano posodo.

Foto: Pixabay

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Zakaj folk misli, da lahko sika na druge

Objavljeno

V redu

Avtor

Nikoli ne bom razumela zakaj nekateri, zadnje čase se mi zdi, da večina, misli, da lahko komentira, daje pripombe, sika na vsakega, ki pride mimo. Kako so si to zamislili, da si pač lahko, kar dovolijo.

Grem iz trgovine s polnim vozičkom, ker bi rada nakup odpeljala v avto in tam v miru zložila in tudi zaradi teže, pa saj to nima veze, ker tip, ki vstopa v trgovino z dvignjenim glasom reče proti meni; a boš zmogla? Halo, kdo pa si ti, da me tako ogovarjaš, da spuščaš pripombe, da me tikaš? Sem ravno hotela odgovoriti ne in mu v roke poriniti voziček pa ga že ni bilo več.  Takih je vse več, vsak dan se kakšen najde. A mislijo, da so smešni al kaj, vsemogočni? Pred pošto me je nazadnje en nahrulil, da sem bila nekam dolgo not? Ne razumem. Tega res ne razumem, s kakšno pravico se vsak, ki mu je malo dolgčas al pa bi rad dobil svojih par sekund pozornosti obregne ob prvega, ki pride mimo. Kje je olika, osnova obnašanja, spoštovanja? In ne niso vedno le moški, tudi kakšna ženska me je nahrulila, če grem v trgovino? Ja, če čakam pred trgovino zaradi omejitve  števila oseb, verjetno grem v trgovino, na uro nisem prišla gledat. No in to ni bilo takole; a čakate za v trgovino? To je bilo; a boš šla not, v trgovino al kaj čakaš?

Kljub maski se vidi, da sem gospa v zrelih letih in takšno obnašanje je zame nedopustno pa me že mika, da bi kaj rekla, ampak kaj, kaj naj pa rečem, saj ne bi razumeli oziroma z ljudmi, ki nimajo osnov obnašanja verjetno ne bi prišla daleč. Ignoriram in si mislim svoje, se mi pa zdi to skrajno neprimerno in žaljivo. Kaj menite?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ja, žal je tovrstne komunikacije vse več. Vse več dvigovanja glasu in vse več tega, da si mnogi res dovolijo preveč, ko kar tako tikajo, po vaše sikajo, imajo pripombe, komentarje. Brez osnovnega  bontona, spoštljive komunikacije, brez dober dan in tako naprej.  Vse se da z dobro komunikacijo, vse se da, če se hoče, je pa res, da se zadnje čase prav ti, ki jih opisujete počutijo še pomembnejši, saj prav tako komunikacijo slišijo vsak dan s strani tistih, ki nas dnevno nagovarjajo, tudi v medijih, žal.   

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO