Domov Življenjski Stil Nasveti: Kako prepoznati kvalitetno oljčno olje?

Nasveti: Kako prepoznati kvalitetno oljčno olje?

Če ste ljubitelji oljčnega olja, najbrž želite kupiti najboljšega. Toda, kako prepoznati, ali je olje kvalitetno? Preberite.

Kar sedemkrat dražje plačamo oljčno olje od navadnega in zato pričakujemo tudi, da bo kvalitetno. Ampak, vedno ni tako. Mnogokrat je mešano s sojinim oljem in zato veliko slabše kvalitete.

Mešanje oljčnega olja z ostalimi olji

Pravo oljčno olje boste po okusu težko prepoznali. Proiz7vajalci namreč dodajajo olju, ki ga mešajo, razne sestavine, ki imajo enak okus, kot pravo. Dejstvo pa je, da je kar 70 odstotkov oljčnega olja, ki se prodaja po vsem svetu za pravo, ekstra deviško, mešano  s sojinimi in ostalimi olji, ki so slabše kakovosti in niso tako zdrava.

Kako prepoznati pravo oljčno olje?

Kot smo ugotovili, po okusu ne bo šlo. Vseeno pa obstajata dva načina. Prvi je ta, da pravo sto odstotno oljčno olje zagori. Če ga boste nalili v oljno svetilko, bo zagorelo.

Drugi način je bolj enostaven. Pravo oljčno olje se v hladilniku strdi. Postane motno in gostejše. Če pa steklenico postavimo na toplo, spet postane lepo tekoče in svetlejše barve.  Če je olju primešano sojino, bo tudi pri nizkih temperaturah ostalo enako  tekoče.

Pravo oljčno olje se v hladilniku strdi. (foto: freepik.com)

Kje kupiti pravo deviško oljčno olje?

Še najbolje je, da ga kupite od proizvajalca, ki ga poznate. Ali pa od takšnega, ki ima certifikat, da je olje sto odstotno oljčno.

Shranjevanje oljčnega olja

Oljčno olje mora biti shranjeno v temni steklenici, postavljeno v hladen in temen prostor.

Foto: freepik.com