Recept za kruh s krompirjem

SESTAVINE

  • 100 g bele ostre moke
  • 100 g bele mehke moke
  • 100 g polnozrnate moke
  • 1 srednje velik krompir
  • cca. 150 ml mlačne vode
  • pol žličke soli
  • 3 g suhega kvasa
  • jajce za premaz
  • semena 
  • žlička olja (po želji)

POSTOPEK

  1. Krompir skuhamo, ga skoraj do konca ohladimo in pretlačimo.
  2. Iz moke, kvasa, soli, krompirja, vode in olja zamesimo testo. Navedena je približna količina vode, zato jo dodajamo postopoma, po potrebi.
  3. Testo, ki se ne lepi na roke, oblikujemo v kepo in položimo v skledo, ki jo pokrijemo npr. s krožnikom (naj ne bo neprodušno zaprta).
  4. Testo na sobni temperaturi vzhaja vsaj 2 uri, lahko pa tudi več. 
  5. Testo na pomokani površini na hitro premesimo in oblikujemo v željeno obliko. Nato naj približno 1 uro vzhaja v posodi, ki je prekrita s peki papirjem.
  6. Kruh premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s semeni po želji (bučnice, sončnice, lan, sezam …).
  7. Pečico segrejemo na 230 stopinj celzija. Ko damo kruh v pečico, temperaturo zmanjšamo na 200 stopinj celzija.
  8. Po nekaj minutah kruh pokrijemo s peki papirjem. Če nimamo parne pečice, zraven “pečemo” še skodelico z vodo.
  9. Pečemo približno 45 minut. Ko kruh vzamemo iz pečice, odstranimo peki papir in ga narahlo poškropimo z vodo in pustimo, da se ohladi.

Foto: Shutterstock

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com