Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

7 dejstev, zakaj je dobro postati vegetarijanec

Objavljeno

V redu

Spadate med tiste, ki imajo radi meso in mesne izdelke ali pa je vaša prehrana izključno vegetarijanska? Preberite, kaj bi se zgodilo, če bi za leto dni opustili meso!

Zanimive študije prihajajo iz ZDA, iz univerz v Washingtonu in New Yorku. Raziskovalci so odkrili, kakšne prednosti prinaša prehrana brez mesa.

Če razmišljate, da bi tudi vi pričeli posegati zgolj po vegetarijanski prehrani, vas bodo našteta dejstva zagotovo navdušila.

Meso ali zelenjava?

Manj bolezni srca in ožilja

Raziskave so potrdile, da imajo vegetarijanci bolj zdravo srce in ožilje. Pri njih je riziko za razvoj srčno žilnih bolezni zelo nizek, prav tako pa imajo tudi nižjo raven nevarnega holesterola in uravnovešen krvni tlak.

Manj možnosti za razvoj sladkorne bolezni

Obsežna študija je dokazala, da imajo tisti ljudje, ki ne jedo mesa, za kar 29 odstotkov manj možnosti, da bi zboleli za sladkorno boleznijo tipa 2.

Mesojedci imajo več težav z zdravjem.

Zdrava telesna teža

Če leto dni ne bi jedli mesa, se uravna tudi telesna teža. S črtanjem mesa iz jedilnika, bi lahko v povprečju letno izgubili od štiri do pet kilogramov. Na splošno pa za vegetarijance velja, da imajo nižji indeks telesne teže od mesojedcev.

Manj možnosti za razvoj raka

Svetovna zdravstvena organizacija že vrsto let opozarja, kako škodljive so nekatere predelane mesnine. Le te lahko pospešijo tudi razvoj rakavih obolenj.

Zdravo črevesje

Še ena raziskava je dokazala, da imajo vegetarijanci veliko bolj zdravo črevesje, več dobrih bakterij, urejeno prebavo.

Vegetarijanska prehrana uravnava telesno težo.

Boljši občutek po vadbi

Če vas po naporni vadbi bolijo mišice, se bodo le te hitreje regenerirale, če ne uživate mesa. Tudi počutje bo veliko boljše

Več energije

Mnogi, ki so se odrekli mesu, priznavajo, da imajo več energije, več elana, počutijo se bolj privlačni in atraktivni.

Prehrana brez mesa krepi črevesje.

Foto: Pixabay.com, Freepik.com

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Življenjski Stil

Dame, to je TOP frizura leta 2021

Objavljeno

V redu

Avtor

Vas zanima, kakšna frizura bo v letošnjem letu najbolj modna? Preberite v prispevku.

Tudi na področju modnih frizur bo letos vse skupaj bolj enostavno in lahkotno. Spet bo prevladovala tako imenovana frizura bob, ki je zelo praktična, enostavna, prilega se k vsakemu obrazu in – kar je najboljše – pomlajuje.

Letos bo bob frizura povsem enostavna, klasična, dokaj kratka in androgenega videza. Frizura je dobila tudi naziv »boyfriend bob«, a to ne pomeni, da spominja na moško frizuro, le poudarek daje na ležernost in preprostost.

Nam je zelo všeč. Pa vam?

View this post on Instagram

A post shared by Kaia (@kaiagerber)

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Imaginarna pravica do nefiltriranega izražanja

Objavljeno

V redu

Avtor

Nefiltrirano izražanje ni nekaj, na kar je moč biti ponosen. Opletanje z jezikom brez razmisleka zgolj nakazuje na pomanjkanje empatije in bontona, kar spremlja skoraj otipljiva prisotnost občutka večvrednosti.

Ko tudi tisti, ki bi ljudem morali biti za zgled, lahkotno odvržejo vse zavore in na plan spustijo demone, ki jim kljuvajo dušo, potem je nemara vse težje upati, da bi družba pri sporazumevanju pogosteje uporabljala komunikacijsko sito. Saj veste, preden vihar svojih misli spustimo na plan, je modro pretehtati, kako, zakaj in na kakšen način bomo pisno ali ustno izrazili svoje mnenje in občutke.

Zlasti odkar je spletna komunikacija na družbenih omrežjih v popolnem razcvetu, pravo malo morje ljudi preveva občutek pravice do izražanja vsega, kar jim pade na misel, pri čemer glasno zagovarjajo pravico do svobode govora. Pri tem seveda večini ni mar, kako zvenijo izrečene besede in kakšen vpliv imajo na posameznika ali družbo.

Pa gre resnično zgolj za pravico izražanja?

Čeprav je težko verjeti,  posamezniki sklicujoč se na iskrenost trdno verjamejo, da lahko kruto, kritično in brezvestno ubesedijo svoja mnenja. A žal gre pred opevano pravico zlasti za dokazovanje pomanjkanja empatije in bontona, iz katerega družba vztrajno briše prijazno besedo. Je biti strpen in prijazen tako zelo težko, da sta v odnosih pretehtala nestrpnost in sovraštvo?

Bodite sprememba, ki jo želite videti v svetu

Premislite, preden izrečete besede, ki bolijo in ranijo. Obudite prijazne misli in se ne zatekajte h komunikaciji, ki vam ne more biti v ponos. Iskreni ste lahko tudi s preudarnim izbiranjem besed. Če boste z zgledom vplivali na samo enega človeka, boste pomembno vplivali na prihodnost družbe.

Saj veste, kako pravijo, ‘si to, kar misliš’, zato poskrbite, da bodo vaše misli konstruktivne, strpne, vzpodbudne in prijazne, le tako se boste znebili okov teme …

Foto: freepik.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Vas pestijo glivice na nohtih? S temi triki jih boste hitro odpravili

Objavljeno

V redu

Avtor

V prispevku boste našli super nasvete, s katerimi se boste končno rešili trdovratnih glivic. Le te se še posebej rade razmnožujejo na nohtih na nogah, prija jim vlažno okolje. Zato je prvo pravilo, da po prhanju ali umivanju nog le te vedno obrišete do suhega.

Če se pojavijo glivice, se noht odebeli, postane lahko več plasten ali pa rumenkaste barve. Postane lahko lomljiv in na pogled nezdrav.

Kako se rešiti glivic?

Soda bikarbona

Pomaga vam lahko soda bikarbona. V toplo vodo dodajte nekaj žličk sode bikarbone in v takšno mešanico za 20 minut potopite noge. Ponavljajte vsak večer.

Soda bikarbona uničuje glivice.

Eterična olja

Eterično olje cimeta, origana ali čajevca uspešno odpravlja glivice. Vsako jutro in vsak večer kanite kapljico eteričnega olja na noht, masirajte in pustite, da se posuši. Vztrajajte.

Ustna vodica

Tudi ustna vodica v kombinaciji z jabolčnim kisom vam lahko pomaga. Zmešajte obe sestavini v enakem razmerju in v takšno mešanico potopite nohte. Vztrajajte 20 minut in redno ponavljajte.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Nika Zorjan s svojo skladbo Poljubi me na božič.

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO