Kulinarika
Triki, ki ohranijo vitamine pri pripravi zelenjave

Vsi vemo, da je zelenjava zelo zdrava in vemo tudi, da se s kuhanjem uničujejo vitamini. Kako jo pripraviti, da jih čim več obdržimo? Preberite nekaj nasvetov.
Pri shranjevanju, pripravi in kuhanju zelenjave nehote počnemo napake, s katerimi pa uničujemo še kako pomembne hranilne snovi, še posebej pa vitamine. Mnogi vitamini so občutljivi na toploto. Tako s kuhanjem lahko uničimo vitamine B1, B6 in C, folno kislino. Vitamin A, riboflavin, niacin ter vlaknine pa so bolj odporni na toploto.

Kako shranjevati, pripravljati in kuhati zelenjavo, da bo le ta ohranila čim več vitaminov in mineralov?
Ko odkopljemo gomoljno zelenjavo, ko odrežemo solato, ko utrgamo paradižnik, se prične odštevanje. To pomeni, da prične zelenjava izgubljati vitamine in minerale, zato je najbolje, da jo takoj uporabimo. Seveda to vedno ni mogoče, sploh če imamo količinsko več določene zelenjave.
Kaj storiti? Pravilno jo shranite
Ko boste zelenjavo shranjevali, je nikar ne čistite. Če je možno, ji pustite korenine in liste. Tako shranjena bo dlje časa obdržala vitamine in minerale.
Shranjujte jo na hladnem in temnem, v primerni kleti ali v hladilniku.

Kuhanje
Med kuhanjem zelenjava izgublja vitamine, minerali pa se ohranjajo. Kako jo torej skuhati, da boste obdržali čim več vitaminov?
Priporoča se kuhanje nad soparo. Če pa jo boste kuhali v vodi, dolijte manj vode in kuhajte manj časa. Prav tako vode ne zavrzite, uporabite jo za jušno osnovo, saj so v njej številni vitamini.
Zelenjavo kuhajte v večjih kosih, tako boste izgubili manj vitaminov. Ne pogrevajte je, skuhajte je le toliko, kot je boste pojedli.

Foto: Pixabay.com
Kulinarika
Trik za paniranje popolnoma brez packarije

Verjamete, da lahko panirate z rokami, a si ob tem ne umažete prstov? Je to sploh mogoče? O, ja pa je. Berite dalje.
Pri paniranju mesa se kljub uporabi vilic dela lotevate tudi s prsti. Če želite, da se moka in drobtine dobro oprimejo površine, je namreč potrebno več kot zgolj obračanje s priborom. Ob vsem tem je seveda sila nadležno, ker se na pomokane prste prime razžvrkljano jajce, nato pa še drobtine in če nismo previdni, je vse skupaj videti, kot bi panirali lastne prste.
Vsemu temu se zlahka izognete z najbolj preprostim trikom na svetu. A čeprav je tako enostaven, zanj ve le malo gospodinj. Kar povprašajte svoje mame in babice! Rešitev se namreč skriva zgolj v tem, da se celotnega postopka NE lotevate z obema rokama hkrati.

V moki povaljate z levo roko kos mesa, nato ga denete na krožnik, v katerem je razžvrkljano jajce. Sedaj leve roke ne uporabljajte več! Z desno roko primite vilico, meso obrnite v razžvrkljanem jajcu, da se oprime površine, nato kos mesa z vilico ponesite v malce bolj globoko posodo, v katero ste natresli krušne drobtine. Z desno roko posodo stresite, da se oprime jajčnega sloja, nato pa drobtine potapkajte s prsti in dlanjo – seveda z desno roko. Kot boste videli, se sestavine ne bodo prijele na vaše prste. Paniranje bo potekalo veliko hitreje, časa ne boste izgubljali s čiščenjem prstov, pa še v posodi z drobtinami se ne bodo nabirali svaljki, ki so vam poprej nabirali na rokah.
Kako preprosta rešitev, kajne? No, mi odslej paniramo le še tako.

Foto: pixabay.com
Kulinarika
Poznate slavni trik za najboljši pečeni krompirček?

Ljubitelji pečenega krompirčka boste navdušeni.
Radi pripravljate krompir v pečici? Mi tudi! Da pa je krompirček še posebej slasten, je modro slediti preprostemu triku, s pomočjo katerega boste dosegli, da bo sredica mehka in maslena, skorjica pa hrustljava in zlato zapečena. Sliši se zelo mamljivo, zato le sledite našim napotkom.
Krompir olupite in narežite na krhlje, rezine ali manjše kocke. Slednje operite, zatem pa stresite v posodo. Vse skupaj posolite, prilijte vodo in pristavite na štedilnik. Krompir zavrite, nato pa na zmerni temperaturi kuhajte 5 do 10 minut. Pazite, da se ne razkuha!
Medtem ko se krompir kuha, segrejte pečico na 200 stopinj Celzija. Pekač obložite s peki papirjem, nanj nakapajte olje, da se razporedi po celotni površini. Za nekaj minut ga denite v vročo pečico.

Krompir dobro odcedite in ga stresite v pekač. Zatem še malce posolite in premešajte, da se maščoba razporedi ko kosih krompirja. Krompirček, ki ste ga poprej malce pokuhali, se bo pekel krajši čas. V pečici ga pustite toliko časa, da vas bo razveselil pogled na zlato rumeno skorjico. Jed med peko vsaj enkrat premešajte.
Tako pripravljen krompirček vas zaradi predhodnega kuhanja razveselil z mehko sredico, peka v pečici pa bo poskrbela za hrustljavo skorjico.
Pa dober tek, dragi bralci!
Foto: Pixabay.com
Kulinarika
Skrivnosti rahlih palačink, ki se topijo v ustih

Skrivnost tankih in rahlih palačink se skriva v postopku priprave mase in dodatku sestavin, ki jih morda doslej še niste uporabili.
Si tudi vi želite pripraviti popolne palačinke? Da bodo tanke in rahle, je potrebno poznati nekaj ključnih nasvetov kuharskih mojstrov. Triki se skrivajo tako v dodatnih sestavinah, kot v samem postopku priprave.
Sestavine za pripravo mase za palačinke
Klasična masa za palačinke se pripravlja iz jajc, mleka, moke in ščepca soli. Da pa bodo palačinke še posebej rahle, kuharski mojstri priporočajo, da v maso vmešate ščepec sode bikarbone, žlico stopljenega masla, malce mineralne vode, del mleka nadomestite z vodo
Priprava mase: Upoštevajte naslednje nasvete
– moko presejte
– uporabite pol mehke in pol ostre moke
– uporabite jajca, ki ste jih poprej segreli na sobni temperaturi
– mleko sestavinam počasi prilivamo med mešanjem
– masa mora biti dovolj tekoča
– pripravljena masa naj počiva 10 minut, nato jo tik pred peko znova premešajte

Peka palačink:
Če imate namensko ponev za peko palačink, ne bi smeli imeti večjih težav. Poskrbite le, da bo ponev dovolj vroča. Če boste uporabili olje, lahko odvečno maščobo popivnate s papirnato brisačo. Prepričajte se, da je masa dovolj tekoča. V kolikor bo pregosta, bodo palačinke debele in zbite. Če se slednje pripeti, masi le dodajte malce vode.
Tako, zdaj pa zavihajte rokave! Če boste svoj slasten izdelek delili z nami na Facebooku, bomo seveda zelo veseli.
Foto: pexels
-
Zabava21.01.2021
Velik šok za Igorja iz Ugodno oddam sina
-
Zanimivosti27.01.2021
Lili Žagar objavila fotografijo, a tega najbrž ni pričakovala
-
Zanimivosti23.01.2021
Helena Blagne objavila fotografijo, a tokrat ni požela pohval ona
-
Zanimivosti22.01.2021
Dončićeva mladostna mati Mirjam Poterbin spet zažiga! Poglejte njene zadnje fotografije
-
Zanimivosti02.02.2021
Marko Potrč je to iskreno priznal vsem
-
Zabava21.01.2021
Jasna Kuljaj otrpnila od šoka – to ji je storila mama Manka
-
Zanimivosti30.01.2021
Prepoznate tega malčka? Danes je zelo znan glasbenik
-
Zabava29.01.2021
Tako ponosen je danes Marko Sandalić (Ugodno oddam sina)