Domov Življenjski Stil Ko se vraščena dlaka razvije v nevarno cisto

Ko se vraščena dlaka razvije v nevarno cisto

Preverimo, kdaj se lahko vraščanje dlak razvije v boleče bolezensko stanje.

Vraščene dlake seveda nikomur niso prijetne, je pa res, da ob tem najbrž ne pomislite, da se lahko iz tako majhne težave razvije resno in boleče stanje. V kolikor se dlaka vraste v podkožje na predelu trtice ali križnice, se namreč lahko pojavi tvorba imenovana pilonidalna cista, ki vsebuje ostanke las in kože. Stanje še zdaleč ni nedolžno, zlasti, če sledi infekcija in vnetje, ki potrebuje kirurško zdravljenje.

A gremo lepo po vrsti, da boste vedeli, na kaj je potrebno biti pozoren in kako ugotoviti, da se vraščena dlaka razvija v pilonidalno bolezen. Če se vam vraste dlaka na predelu trtice ali križnice, naj oseba, ki vam je blizu, pregleda, ali je moč opaziti majhno luknjico. Dokler področje ne spremlja vnetje, stanje še ni nevarno, je pa modro obiskati zdravnika. Ko nastopi faza infekcije, postane koža vroča in pordela, pojavi se oteklina, prisotne so močne bolečine, ki so še posebej izrazite pri vsakdanjih opravilih.

Vraščena dlaka (foto: shutterstock)

Okuženo področje je potrebno odstraniti s kirurškim posegom ali drenažo. Sledi dolgotrajno celjenje, pri čemer je potrebno biti pozoren, da se tekom zdravljenja znova ne pojavi infekcija ali druge komplikacije, saj ostane po posegu na področju ciste odprta ranica. Med okrevanjem, ki traja nekaj tednov, je potrebno skrbno previjanje in čiščenje rane.

Foto: Shutterstock