Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Beljakovine: ena najbolj vročih tem v svetu zdravja in fitnesa

Objavljeno

V redu

Ko se gre za dobro zdravje, izboljšanje telesne sestave in atletskih zmogljivosti je pogosto slišati, da imajo beljakovine najpomembnejšo vlogo.

Če ste se že kdaj vprašali, kaj so beljakovine, katerim funkcijam služijo in na kaj morate biti pozorni, preberite dalje.

Kaj točno so beljakovine?

Beljakovine so organske molekule, sestavljene iz aminokislin – sestavnih delov, ki služijo kot gradniki v živih organizmih.

Aminokisline treh kategorij so:

 • Esencialne – devet aminokislin, ki jih telo ne more narediti samo, zato jih moramo dobiti iz hrane.
 • Ne esencialne – šest aminokislin, ki jih telo lahko naredi same.
 • Pogojno esencialne – telo jih ponavadi lahko izdela samo, vendar to morda v določenih okoliščinah ni mogoče. Na primer, glutamin lahko postane pogojno nujen pri žrtvah z opeklinami in ljudeh z večjo fizično travmo.

Zakaj je pridobivanje dovoljšnje količine beljakovin tako pomembno

Ko beljakovine zaužijemo, se te razgradijo, telo pa iz njih pridobiva aminokisline. Nato prispevajo k temu, kar se imenuje bazen plazemskih aminokislin – neke vrste shrambi, ki potuje skozi krvni obtok. Ta plazemski bazen aminokislin po potrebi gradi gradnike.

Telo potrebuje aminokisline za različne procese, vključno za:

 • Obnavljanje in rast mišic
 • Proizvodnjo različnih pomembnih molekul – nevrotransmiterjev, protiteles, hormonov,encimov in podobnih snovi
 • Zamenjavo starih in dotrajanih celic
 • Transport različnih vitalnih snovi po telesu. Prenašalni protein hemoglobin na primer prenaša kisik
 • Osvobajanje maščobnih kislin in njihovo uporabo za gorivo (t.j. izguba maščobe)

Z drugimi besedami, beljakovine niso samo za bodybuilderje. Hranilo ima v telesu številne življenjsko pomembne vloge, uživanje beljakivin pa je ključnega pomena za normalno delovanje telesa.

Koliko beljakovin potrebujemo?

Na to vprašanje je nekoliko težje odgovoriti, saj je to odvisno od več dejavnikov, vključno z starostjo posameznika, stopnjo aktivnosti in spola. Zdi se, da je raven aktivnosti med najbolj kritičnimi dejavniki, saj mišično tkivo potrebuje kar nekaj beljakovin.

Splošno priporočilo je, da zaužijemo približno 0,8 grama beljakovin na kilogram telesne teže. Če torej tehtate 70 kilogramov, je to približno 56 gramov beljakovin na dan. Toda ta vrednost zgolj preprečuje pomanjkanje beljakovin.

Če želite optimizirati vnos beljakovin, zlasti če ste fizično aktivni, morate zaužiti nekje med 1,5 in 2 grama beljakovin na kilogram telesne teže. Če torej tehtate 70 kilogramov, to pomeni dnevni vnos beljakovin od 105 do 140 gramov. To je količina, ki jo potrebujemo za optimizacijo sinteze beljakovin in ki telesu omogoča izvajanje številnih procesov.

Foto: SHUTTERSTOCK

Ideje za zdravo in visoko beljakovinsko hrano

Preden zaključimo s to objavo, smo vam pripravili nekaj idej za visoko beljakovinsko hrano:

 • Pusto meso
 • Ribe
 • Kozice
 • Jajca
 • Mlečni izdelki (skuta, grški jogurt, mleko itd.)
 • Oreščki (arašidi, mandlji, orehi itd.) in semena
 • Beljakovinski praški

Življenjski Stil

Ta 3 astro znamenja brez slabe vesti varajo

Objavljeno

V redu

Avtor

Nekateri to naredijo težje, drugi pa lažje. Preberite, katera tri astro znamenja brez težav skočijo čez plot!

Astrologi svarijo ženske bred moškimi, ki so rojeni v teh treh nebesnih znakih. Ti naj bi varanje jemali kot nekaj vsakdanjega. Če torej iščete resno ljubezen, se jim raje ognite.

Kateri trije so?

Oven

Moški, rojeni v znamenju ovna, so po naravi lovci. Tudi kadar se zaljubijo, težko ostanejo zvesti, ves čas jih vleče k novi avanturi. Če jim pot prekriža ženska, ki je pripravljena na avanturo, se ne bodo branili.

Dvojčka

Dvojčki so znani po tem, da so dvolični. Ves čas potrebujejo tudi dokazovanje, da so veliki osvajalci in da se jim ženske ne morejo upreti. Tudi zato se pogosto zgodi, da flirtajo tudi, ko so v resni zvezi. Včasih le zato, da postane njihova partnerica ljubosumna.

Strelec

Moški, rojeni v znamenju strelca, so znani po tem, da ne ostanejo dolgo v zvezi. Ves čas potrebujejo flirtanje in osvajanje. Le redko se zgodi, da strelec ostane zvest eni in edini.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Slovenski vrtičkarji pridelke rešili s pomočjo sveč

Objavljeno

V redu

Avtor

To je uporaben trik, ki so se ga med aprilskim prihodom nizkih temperatur posluževali številni vrtičkarji.

Aprila nas je močno vznejevoljila vrnitev nizkih temperatur, ki so prizadele zlasti sadno drevje in vrtnine. Da bi preprečili pozebo, so se mnogi posluževali preventivnih ukrepov, vendar vsi žal niso obrodili sadov. Je pa vsekakor vredno omeniti trik za zaščito rastlin v rastlinjaku, saj so vrtičkarji z njim poželi daleč največji uspeh in odlično zaščitili vrtnine.

Ogrevanje rastlinjaka z nagrobnimi svečami

Ko se boste prihodnjič spraševali, kako vrtnine v rastlinjaku zaščititi pred nizkimi temperaturami, se spomnite na trik z nagrobnimi svečami, ki jih prižgete in čez noč namestite okoli rastlin. S tem boste dosegli, da se bo prostor segrel za kar nekaj stopinj nad ničlo, kar bo vrtnine obvarovalo pred pozebo. Da bo učinek še boljši, vrtnine prekrijte s kopreno.

Pozor! Ko nameščate sveče v rastlinjak, bodite pozorni na to, kam in kako jih boste postavili. Če bi se denimo sveča prevrnila na kopreno, lahko zlahka zanetite požar. Za varno namestitev tako poskrbite, da se bodo sveče nahajale na ravni podlagi, denimo na betonski ali kovinski plošči. Nekateri za varnost poskrbijo tudi tako, da sveče (eno ali več) postavijo v glineno ali odsluženo emajlirano posodo.

Foto: Pixabay

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Zakaj folk misli, da lahko sika na druge

Objavljeno

V redu

Avtor

Nikoli ne bom razumela zakaj nekateri, zadnje čase se mi zdi, da večina, misli, da lahko komentira, daje pripombe, sika na vsakega, ki pride mimo. Kako so si to zamislili, da si pač lahko, kar dovolijo.

Grem iz trgovine s polnim vozičkom, ker bi rada nakup odpeljala v avto in tam v miru zložila in tudi zaradi teže, pa saj to nima veze, ker tip, ki vstopa v trgovino z dvignjenim glasom reče proti meni; a boš zmogla? Halo, kdo pa si ti, da me tako ogovarjaš, da spuščaš pripombe, da me tikaš? Sem ravno hotela odgovoriti ne in mu v roke poriniti voziček pa ga že ni bilo več.  Takih je vse več, vsak dan se kakšen najde. A mislijo, da so smešni al kaj, vsemogočni? Pred pošto me je nazadnje en nahrulil, da sem bila nekam dolgo not? Ne razumem. Tega res ne razumem, s kakšno pravico se vsak, ki mu je malo dolgčas al pa bi rad dobil svojih par sekund pozornosti obregne ob prvega, ki pride mimo. Kje je olika, osnova obnašanja, spoštovanja? In ne niso vedno le moški, tudi kakšna ženska me je nahrulila, če grem v trgovino? Ja, če čakam pred trgovino zaradi omejitve  števila oseb, verjetno grem v trgovino, na uro nisem prišla gledat. No in to ni bilo takole; a čakate za v trgovino? To je bilo; a boš šla not, v trgovino al kaj čakaš?

Kljub maski se vidi, da sem gospa v zrelih letih in takšno obnašanje je zame nedopustno pa me že mika, da bi kaj rekla, ampak kaj, kaj naj pa rečem, saj ne bi razumeli oziroma z ljudmi, ki nimajo osnov obnašanja verjetno ne bi prišla daleč. Ignoriram in si mislim svoje, se mi pa zdi to skrajno neprimerno in žaljivo. Kaj menite?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ja, žal je tovrstne komunikacije vse več. Vse več dvigovanja glasu in vse več tega, da si mnogi res dovolijo preveč, ko kar tako tikajo, po vaše sikajo, imajo pripombe, komentarje. Brez osnovnega  bontona, spoštljive komunikacije, brez dober dan in tako naprej.  Vse se da z dobro komunikacijo, vse se da, če se hoče, je pa res, da se zadnje čase prav ti, ki jih opisujete počutijo še pomembnejši, saj prav tako komunikacijo slišijo vsak dan s strani tistih, ki nas dnevno nagovarjajo, tudi v medijih, žal.   

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO