Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Beljakovine: ena najbolj vročih tem v svetu zdravja in fitnesa

Objavljeno

V redu

Ko se gre za dobro zdravje, izboljšanje telesne sestave in atletskih zmogljivosti je pogosto slišati, da imajo beljakovine najpomembnejšo vlogo.

Če ste se že kdaj vprašali, kaj so beljakovine, katerim funkcijam služijo in na kaj morate biti pozorni, preberite dalje.

Kaj točno so beljakovine?

Beljakovine so organske molekule, sestavljene iz aminokislin – sestavnih delov, ki služijo kot gradniki v živih organizmih.

Aminokisline treh kategorij so:

 • Esencialne – devet aminokislin, ki jih telo ne more narediti samo, zato jih moramo dobiti iz hrane.
 • Ne esencialne – šest aminokislin, ki jih telo lahko naredi same.
 • Pogojno esencialne – telo jih ponavadi lahko izdela samo, vendar to morda v določenih okoliščinah ni mogoče. Na primer, glutamin lahko postane pogojno nujen pri žrtvah z opeklinami in ljudeh z večjo fizično travmo.

Zakaj je pridobivanje dovoljšnje količine beljakovin tako pomembno

Ko beljakovine zaužijemo, se te razgradijo, telo pa iz njih pridobiva aminokisline. Nato prispevajo k temu, kar se imenuje bazen plazemskih aminokislin – neke vrste shrambi, ki potuje skozi krvni obtok. Ta plazemski bazen aminokislin po potrebi gradi gradnike.

Telo potrebuje aminokisline za različne procese, vključno za:

 • Obnavljanje in rast mišic
 • Proizvodnjo različnih pomembnih molekul – nevrotransmiterjev, protiteles, hormonov,encimov in podobnih snovi
 • Zamenjavo starih in dotrajanih celic
 • Transport različnih vitalnih snovi po telesu. Prenašalni protein hemoglobin na primer prenaša kisik
 • Osvobajanje maščobnih kislin in njihovo uporabo za gorivo (t.j. izguba maščobe)

Z drugimi besedami, beljakovine niso samo za bodybuilderje. Hranilo ima v telesu številne življenjsko pomembne vloge, uživanje beljakivin pa je ključnega pomena za normalno delovanje telesa.

Koliko beljakovin potrebujemo?

Na to vprašanje je nekoliko težje odgovoriti, saj je to odvisno od več dejavnikov, vključno z starostjo posameznika, stopnjo aktivnosti in spola. Zdi se, da je raven aktivnosti med najbolj kritičnimi dejavniki, saj mišično tkivo potrebuje kar nekaj beljakovin.

Splošno priporočilo je, da zaužijemo približno 0,8 grama beljakovin na kilogram telesne teže. Če torej tehtate 70 kilogramov, je to približno 56 gramov beljakovin na dan. Toda ta vrednost zgolj preprečuje pomanjkanje beljakovin.

Če želite optimizirati vnos beljakovin, zlasti če ste fizično aktivni, morate zaužiti nekje med 1,5 in 2 grama beljakovin na kilogram telesne teže. Če torej tehtate 70 kilogramov, to pomeni dnevni vnos beljakovin od 105 do 140 gramov. To je količina, ki jo potrebujemo za optimizacijo sinteze beljakovin in ki telesu omogoča izvajanje številnih procesov.

Foto: SHUTTERSTOCK

Ideje za zdravo in visoko beljakovinsko hrano

Preden zaključimo s to objavo, smo vam pripravili nekaj idej za visoko beljakovinsko hrano:

 • Pusto meso
 • Ribe
 • Kozice
 • Jajca
 • Mlečni izdelki (skuta, grški jogurt, mleko itd.)
 • Oreščki (arašidi, mandlji, orehi itd.) in semena
 • Beljakovinski praški

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

V redu

Avtor

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

V redu

Avtor

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

V redu

Avtor

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals