Connect with us

Glasba

Poznavalec Eurosonga Alesh Maatko: “Nekoliko sem razočaran nad našim celotnim dogajanjem na odru”

Published

on

Pesem Evrovizije ima veliko oboževalcev po vsem svetu, ne le v Evropi. Tako tudi naše izvajalce, iz tako majhne države, mnogi dobro poznajo in jih tudi vabijo na srečanja, prireditve, koncerte. Skratka, oboževalci Evrovizijo živijo. Oboževalec in hkrati kritik je tudi Alesh Maatko, lastnik »vsakdanjega evrovizijskega centra« Evrovizija.com, ki o tej prireditvi in o vsem, kar sodi zraven res veliko ve, saj jo je tudi večkrat obiskal. Pozna sistem, izvajalce, zmagovalce in princip tega spektakla, ki se skozi leta sicer spreminja, prilagaja času, a vendar ohranja bistvo; naj se država predstavi tako, da jo bomo skozi glasbo in nastop spoznali tudi drugi.

Je to bistvo po vašem mnenju, še dovolj prisotno in močno?

Ja in ne. Želel bi si, da bi bila kakopak v ospredju glasba, saj je ne nazadnje to pevsko tekmovanje. Najbolj pogrešam raznolikost jezikov, saj je bil dolga leta ravno to tisti čar, ki je (mene) privlačil. Na letošnji Evroviziji je recimo kar 21 skladb v angleščini, torej več kot polovica. Le sedem držav pa ne prepeva v angleščini. In še nekaj, na Evroviziji se glasba posluša z očmi, to pa vemo, kaj posledično prinese za sabo … Hvala bogu, da so pred leti sprejeli pravilo, da so številni rekviziti ter živali prepovedane, sicer bi imeli na odru pravi cirkus, kot smo ga nekoč že imeli. Prav tako bi bilo dobro, da države ne iščejo vzorcev in povezav, kaj je zmagalo lani, predlani ali leta tega in tega. Glasba se dela s srcem. Če je dobra, bo našla pot do cilja oziroma do zmage!

Z Mišo Molk, ki je v svetu Evrovizije izjemno spoštovana, večkrat obujata evrovizijske spomine.

Bili ste na veliko Evrovizijah, letos spremljate na daljavo, a ste zelo prisotni. Če pogledate nazaj, katera leta so bila po vašem mnenju najboljša, kar se tiče te prireditve in glasbe?

Ja pandemija je veliko spremenila. Zaradi omejitev sem se odločil, da lahko letos več naredim na daljavo. Zveza EBU je ravno zaradi tega letos prvič naredila online press center, kar pomeni, da lahko vse spremljamo preko računalnika, od vaj, generalk, intervjujev do predogledov. Tudi če bi bil v Rotterdamu, bi se moral gibati v mehurčkih, veliko stvari bi moral opraviti preko spleta. Potemtakem, kot velika večina medijev, spremljam raje vse skupaj od doma. Pa še vrtajo ne po meni na 48 ur. (smeh)

Glede preteklih izborov … ne morem mimo Rusije 2009. Bilo je res veličastno, tako velikega odra še nisem videl. Pa tudi Putina sem srečal, saj si je ravno po naši vaji ogledal novinarsko središče. (smeh). Prav tako ne morem mimo Avstrije 2015, kjer je bilo s strani Dunaja res lepo poskrbljeno. Tu je še Abbin Stockholm 2016, pa seveda Tel Aviv 2019, ko so nas gostitelji res razvajali. Če se ozrem pa nazaj, so tu še Sestre (Estonija 2002). Takrat, ko še ni bilo nič kaj digitalno, niti pametnih telefonov in družbenih omrežjih ne, je bilo res izjemno zanimanje za Slovenijo. Oh, lepi spomni.

Z Nušo Derenda sta se skupaj udeležila kar nekaj festivalov.

Kaj menite o naši letošnji predstavnici Ani Soklič in njenem nastopu, saj smo na vajah že videli kako izgleda?

Ana Soklič je izjemna vokalistka, to smo lahko videli tako skozi vaje kot tudi skozi generalke. Glede vokala nimam pripomb. Takih glasov si lahko na Evroviziji želimo znova in znova. Nekoliko sem razočaran nad našim celotnim dogajanjem na odru, sploh ker je Ana sama in se nič ne zgodi. Pred nami in za nami sta dve močni državi, tako da se vmes kar malo izgubimo. To je tisto, kot sem prej dejal, žal zadnja leta vse preveč takšne nastope in prireditve poslušamo z očmi, tako da na koncu pesem premalokrat pride do izraza.

Kaj pa o samem izboru EMA? Je še dovolj aktualen ali bi kaj spremenili?

Izbor Ema je na mestu, naredil bi ga edino bolj ljudskega, torej bi dal na oder tudi tiste glasbenike, ki jih imajo poslušalci in gledalci radi. Sicer je velik problem tudi v glasbenikih, saj starih mačkov festivali ne zanimajo več, mlada neznana imena pa včasih obujejo prevelike čevlje. Na koncu imamo še telefonsko glasovanje, ki se ga mnogi bojijo kot hudič križa.

Z Majo Keuc od Eme leta 2011 do Stockholma 2016, kjer sta si ogledala Evrovizijo.

Stavnice so večna tema, hočeš nočeš krojijo »pred eurosongovsko« vzdušje in napetost? Jim gre verjeti?

Najprej mora vsak verjeti sam vase. Kar se stavnic tiče menim, da predvsem sugestirajo. Ljudje na koncu vplačajo za tisto državo, ki ji najbolje kaže, zato za te tekmovalce % samo rastejo in rastejo. Je bilo pa recimo letos zanimivo, da so bile nekatere države na prvem mestu, čeprav njihova pesem sploh ni bila še izbrana. Torej se je glasovalo za državo, ne pa za pesem. To veliko pove o tem, kako pomembna je pesem, kajne?!

Malta je bila absoluten favorit, zdaj so na vrhu Italijani, za petami je Francija, Ana Soklič je ves čas na repu. Imate svojega favorita?

Imam. Barbaro Pravi iz Francije. Sploh mi je všeč njena umetniška videzgodba in sporočilo. Če bo to dovolj za zmago, ne vem, saj letos ni izrazitih favoritov, prav tako se produkcijsko vidijo, da so nekatere skladbe narejeno šibko, druge mogočno. Sicer pa, na Evroviziji je vse mogoče!

Spoznal je tudi prvo evrovizijsko zmagovalko (iz leta 1956), Lys Assia.

Foto: osebni arhiv, Aljoša Kravanja

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Glasba

Nenadne smrti umrl član skupine Depeche Mode

Published

on

V 61. letu starosti je umrl član priljubljene angleške skupine.

Andrew Fletcher je bil klaviaturist priljubljene skupine Depeche Mode. Novico o njegovi smrti so ostali člani delili preko Twitterja. Zapisali so, da so šokirani nad njegovo nenadno smrtjo, vzroka še ne poznajo.

»Šokirani smo in zelo žalostni, ker nas je prezgodaj zapustil naš dragi prijatelj, član skupine in družinski član, Andy Fletch Fletcher. Imel je zares zlato srce in je vedno nudil oporo, ko si potreboval pomoč, pogovor, smeh ali pa hladno pivo,« so tvitnili.

Skupina je leta 2017 nastopila tudi v ljubljanskih Stožicah. Delovati so pričeli v začetku 80. let prejšnjega stoletja, prodali pa več kot sto milijonov albumov. Leta 2020 so bili sprejeti v rokersko alejo slavnih. Njihov zadnji album Spirit je nastal pred petimi leti.

Continue Reading

Glasba

Kostariški glasbenik Rj Chambers nam predstavlja svoj single “Mysterious”

Published

on

V našem uredništvu smo zelo veseli, kadar lahko predstavimo tudi kakega mednarodnega glasbenika, saj menimo, da glasba res ne pozna meja.

Tokrat vam predstavljamo Rj Chambersa – mladega, talentiranega in vsestranskega glasbenika, ki bo zagotovo našel svoje oboževalce tudi v Sloveniji.

Roshawn Jones Chambers, znan kot Rj Chambers, je kostariški umetnik, pevec in pisec besedil, skladatelj, koproducent ter igralec in nekdanji model. Poje v angleščini in španščini. Na njegovem istoimenskem albumu je predstavljenih pet strastnih pesmi, kar kaže, da je Rj Chambers človek, ki ustvarja glasbo iz srca za srce.

Rj Chambers

Raztegne krila in uspešno vmeša sodobnejši latinskoameriški pridih v material, pri tem pa nikoli ne žrtvuje čustev. Ni le še en reggaetonski izvajalec, ki bi bil kot piškot; zdi se, da je bolj spreten, uglajen in jasnejši glede svoje ustvarjalne vizije in potenciala.

Rj Chambers izžareva karizmo in vas pritegne s svojim svilnato gladkim glasom in ritmi. V pesmi je čutiti nežno ranljivost, ki pa se nikoli ne preda saharinu. Glas Rj Chambersa nas popelje nazaj v čas, ko je bila glasba malo bolj resnična, iskrena in prava.

Rj Chambers – Mysterious

Rj Chambersa lahko spremljate tudi na Instagramu in sicer na njegovem profilu @iamrjcbway

Continue Reading

Glasba

Udarna mednarodna glasbena zasedba The Parlophonics nam predstavlja svoj novi single “These Days”

Published

on

V našem uredništvu smo zelo veseli, kadar lahko predstavimo tudi kake mednarodne glasbenike, saj menimo, da glasba res ne pozna meja.


Tokrat vam predstavljamo The Parlophonics, alternativno rock skupino, ki ustvarja odličen Power pop/rock, čeprav člani zasedbe še nikoli niso sodelovali skupaj v “skupnem prostoru”. Skupina se dejansko še nikoli ni sestala v živo.


Če kaj, je razdalja med člani zasedbe le še povečala originalnost zvoka skupine, ki temelji na klasičnem britanskem popu in rocku iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja.

Člani skupine, ki so hkrati tudi avtorji pesmi Robert Horvath (kitare, bas), Fernando Perdomo (kitare, bobni) in Hugh Macdonald (vodilni glas, klaviature) so leta 2021 izdali svoj prvenec A Day in The Life. Gre za čudovit nabor melodičnih izvirnih skladb, ki so ga med pandemsko zaporo posneli na daljavo, tako da so si prek spleta pošiljali datoteke.

Roberta Horvatha je osamljenost v času pandemije navdihnila, da je posnel in končno objavil nekaj pesmi, ki jih je pisal vse življenje. Za projekt je angažiral Fernanda Perdoma (kitarista skupine “Echo in the CanyonJakoba Dylana) in Hugha Macdonalda (Fairhazel) in trije glasbeniki so na daljavo razvili kemijo, ki osvetli vse, kar igrajo.

Skupino so primerjali z Beatli, Oasis in Paulom Wellerjem, vendar pa je v resnici preveč edinstvena, da bi jo lahko opisali s tako preprostimi besedami.

Prvenec skupine The Parlophonics, album A Day in the Life, je bil 20. avgusta 2021 v digitalni obliki izdan na Apple Music, Spotify in Google Play. Fizične izdaje so na voljo od 20. novembra 2021, ravno pravočasno za praznično sezono in za tiste, ki želijo zgoščenko dodati v svojo zbirko. Album je k tej mednarodni skupini pritegnil svetovno občinstvo in to zasluženo. Ljubitelji izvrstno napisanega pop/rocka morajo takoj odkriti skupino The Parlophonics. Tega še ne veste, vendar bodo fantje zagotovo vaša nova najljubša skupina.

Opis ni na voljo

The Parlophonics lahko spremljate tudi na družbenih omrežjih:
Facebook: https://www.facebook.com/Parlophonics
https://www.instagram.com/parlophonics/
https://twitter.com/parlophonics

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals