Kontaktirajte nas

Kulinarika

Recept za čokoladno pogačo s cimetom

Objavljeno

V redu

SESTAVINE

Testo:

  • ½ kocke svežega/ 1 vrečkasuhega kvasa
  • 1 vrečka kislega testa
  • 700 g moke
  • 300 g mleka
  • 130 g masla
  • 50 g sladkorja
  • 4 žlice kakava v prahu
  • 3 jajca
  • 2 mali žlički soli

Nadev:

  • 150 g masla
  • 150 g sladkorja
  • cimet

Preliv:

  • 2 dl mleka
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 jajce za premaz

POSTOPEK

  1. V mleku raztopimo sveži ali suhi kvas in ga primešamo moki, dodamo ostale sestavine brez masla in kakava v prahu ter zamesimo kvašeno testo. Med počasnim mešanjem počasi dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, tik pred koncem vmešamo še kakav v prahu. Testo pokrijemo in damo na toplo vzhajati.
  2. Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo, razdelimo na pol (za dve pogači) in pustimo počivati nekaj minut. 
  3. Medtem zmešamo zmehčano maslo, cimet in sladkor. 
  4. Zatem testo razvaljamo na dolg, ozek pravokotnik, ga premažemo z dišečim maslom in zvijemo v zavitek. Odrežemo del, ki je enak premeru modela, ostalega razrežemo na široke rezine. Rezine zložimo ob zunanjem robu modela, tako da vsaka naslednja rezina delno prekrije predhodno. Del zavitka, ki smo ga na začetku odrezali, po dolžini prerežemo na pol, zarežemo ga tako, da se na eni strani še drži skupaj. Nato oba dela med seboj prepletemo in spleteno kito ter ga položimo na sredino modela. Na koncu pa zapolnimo z rezinami še prazen prostor med kito na sredini in rezinami ob zunanjem robu. 
  5. Enako oblikujemo drugo pogačo.
  6. Pecivo damo na toplo vzhajati, nato ga premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico.
  7. Pečemo ga približno 40 minut na 175 stopinjah celzija. Po vrhu ga med peko pokrijemo, da se nebi zaradi sladkorja preveč obarvalo.
  8. Pečeno pecivo vzamemo iz pečice, ga prelijemo z vrelim sladkanim mlekom (količina zadošča za obe pogači) in za minuto ali dve postavimo nazaj v pečico. Pečeno pecivo vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.

Dober tek 🙂

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kulinarika

Poznate slavni trik za najboljši pečeni krompirček?

Objavljeno

V redu

Avtor

Ljubitelji pečenega krompirčka boste navdušeni.

Radi pripravljate krompir v pečici? Mi tudi! Da pa je krompirček še posebej slasten, je modro slediti preprostemu triku, s pomočjo katerega boste dosegli, da bo sredica mehka in maslena, skorjica pa hrustljava in zlato zapečena. Sliši se zelo mamljivo, zato le sledite našim napotkom.

Krompir olupite in narežite na krhlje, rezine ali manjše kocke. Slednje operite, zatem pa stresite v posodo. Vse skupaj posolite, prilijte vodo in pristavite na štedilnik. Krompir zavrite, nato pa na zmerni temperaturi kuhajte 5 do 10 minut. Pazite, da se ne razkuha!

Medtem ko se krompir kuha, segrejte pečico na 200 stopinj Celzija. Pekač obložite s peki papirjem, nanj nakapajte olje, da se razporedi po celotni površini. Za nekaj minut ga denite v vročo pečico.

Če ga boste prej pokuhali, bo še bolj hrustljav.

Krompir dobro odcedite in ga stresite v pekač. Zatem še malce posolite in premešajte, da se maščoba razporedi ko kosih krompirja. Krompirček, ki ste ga poprej malce pokuhali, se bo pekel krajši čas. V pečici ga pustite toliko časa, da vas bo razveselil pogled na zlato rumeno skorjico. Jed med peko vsaj enkrat premešajte.

Tako pripravljen krompirček vas zaradi predhodnega kuhanja razveselil z mehko sredico, peka v pečici pa bo poskrbela za hrustljavo skorjico.

Pa dober tek, dragi bralci!

Foto: Pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Skrivnosti rahlih palačink, ki se topijo v ustih

Objavljeno

V redu

Avtor

Skrivnost tankih in rahlih palačink se skriva v postopku priprave mase in dodatku sestavin, ki jih morda doslej še niste uporabili.

Si tudi vi želite pripraviti popolne palačinke? Da bodo tanke in rahle, je potrebno poznati nekaj ključnih nasvetov kuharskih mojstrov. Triki se skrivajo tako v dodatnih sestavinah, kot v samem postopku priprave.

Sestavine za pripravo mase za palačinke

Klasična masa za palačinke se pripravlja iz jajc, mleka, moke in ščepca soli. Da pa bodo palačinke še posebej rahle, kuharski mojstri priporočajo, da v maso vmešate ščepec sode  bikarbone, žlico stopljenega masla, malce mineralne vode, del mleka nadomestite z vodo

Priprava mase: Upoštevajte naslednje nasvete

–          moko presejte

–          uporabite pol mehke in pol ostre moke

–          uporabite jajca, ki ste jih poprej segreli na sobni temperaturi

–          mleko sestavinam počasi prilivamo med mešanjem

–          masa mora biti dovolj tekoča

–          pripravljena masa naj počiva 10 minut, nato jo tik pred peko znova premešajte

Klasična masa za palačinke se pripravlja iz jajc, mleka, moke in ščepca soli.

Peka palačink:

Če imate namensko ponev za peko palačink, ne bi smeli imeti večjih težav. Poskrbite le, da bo ponev dovolj vroča. Če boste uporabili olje, lahko odvečno maščobo popivnate s papirnato brisačo. Prepričajte se, da je masa dovolj tekoča. V kolikor bo pregosta, bodo palačinke debele in zbite. Če se slednje pripeti, masi le dodajte malce vode.

Tako, zdaj pa zavihajte rokave! Če boste svoj slasten izdelek delili z nami na Facebooku, bomo seveda zelo veseli.

Foto: pexels

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Trik s katerim bodo piščančja bedra nebeško slastna

Objavljeno

V redu

Avtor

Imate radi piščančje peruti ali bedrca? Potem vam z največjim veseljem predajamo naslednji nasvet. Navdušeni boste!

Takole je, ne bomo se delali fine, velja? Če radi obirate piščančje peruti in bedrca, govorimo isti jezik. Če temu prištejemo še naklonjenost zlato zapečeni kožici, pa si lahko kar podamo roke. Da boste lahko uživali v krožniku sočnih, zlato zapečenih in nebeško slastnih kosov mesa, sledite izvedbi dveh preprostih trikov.

Mlečna marinada – skrivnost sočnega mesa

Da bodo bedrca in perutničke za več odtenkov bolj sočne in okusne, kose mesa eno uro pred peko premažite z mlečno marinado. Mešanica stopljenega masla, mleka in jogurta bo razvila naravnost neverjeten učinek. Mlečne kisline namreč vplivajo na mehčanje mesa in izboljšajo okus. Se vam zdi predlog nenavaden? Verjemite, da je vredno poizkusiti. Ne bo vam žal!

Kako do zlato rjave skorjice?

Ne boste verjeli, a spet smo pri mlečnih kislinah. Ker mlečni izdelki vsebujejo sladkorje, slednji med peko karamelizirajo. Preden se torej lotite pečenja, kožo na mesu premažite z maslom. Med peko se bo kožica slastno zapekla in vas mamila tako z izgledom, kot omamnim vonjem.

Naj se ples brbončic prične! Pa ne pozabite deliti nasveta s svojimi prijatelji.

Foto: pexels

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO