Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Borovnice ščitijo srce in možgane, preprečujejo razvoj raka

Objavljeno

V redu

Borovnice zagotovo spadajo med superživila in strokovnjaki svetujejo, da po njih posežemo čim bolj pogosto. V času, ko so zrele, je prav, da uživamo sveža, izven sezone pa so prav tako zdravilni zamrznjeni sadeži, ki jih lahko odtajimo in uživamo v različnih oblikah.

Borovnice spadajo med najbolj zdravilne sadeže, ne le zaradi visokega odstotka vitamina C, ampak tudi zaradi antioksidantov, fitonutrientov in vlaknin, ki ščitijo telo pred oksidativnim stresom – pravi ameriška nutricionistka Ella Davar.

Kaj borovnice vsebujejo?

Predvsem železo, cink, kalcij, magnezij in kalij, pa tudi vitamine C, E in K. Ena skodelica borovnic vsebuje približno 84 kalorij, 1 gram beljakovin, 4 grame vlaknin, 21 gramov ogljikovih hidratov in ne vsebuje maščob.
Borovnice nam uspešno pomagajo krepiti imunski sistem. Vsebujejo antocianine, znane po svojih protivnetnih lastnostih. Fitokemikalije in vlaknine borovnic vplivajo na črevesno floro, od koder prihaja od 60 do 80% našega imunskega sistema. Antocianini izboljšajo črevesni mikrobiom s pomočjo dobrih bakterij, kar zmanjša črevesno vnetje in krepi splošno imunost.

To jagodičevje je tudi polno vitamina C in cinka, ki pomagata v boju proti bolezni. Uživanje borovnic znižuje krvni tlak, kaže raziskava, objavljena v reviji The Journals of Gerontology.

Borovnice so koristne tudi za naše srce. V raziskavi Ameriškega združenja za srce (AHA) so udeleženci, ki so jedli borovnice (in jagode), tri ali večkrat tedensko, zmanjšali tveganje za srčni napad za kar 32%.

Foto: pexels.com

Borovnice torej ščitijo pred boleznijo srca in ožilja, prav tako pa ščitijo tudi pred ravojem rakavih bolezni.

Borovnice vsebujejo vitamin K, magnezij in kalcij, ki prispevajo k krepitvi in razvoju kosti. Ameriško diabetično združenje pa trdi, da so borovnice odlične tudi za sladkorne bolnike. Ker imajo nizek glikemični indeks so lahko tudi v veliko pomoč pri hujšanju.

Borovnice so dobre tudi za duševno zdravje. Raziskave kažejo, da lahko uživanje borovnic upočasni kognitivni propad, izboljša spomin in ublaži simptome depresije pri starejši populaciji. Raziskave, objavljene v reviji Annals of Neurology, so pokazale, da vsaj en obrok borovnic na teden, upočasni kognitivni upad pri starejših ženskah za dve leti in pol.

Ne le, da so borovnice odlične za naše notranje organe – odlične so tudi za kožo. To je zato, ker so bogate z antioksidanti, vključno s flavonoidi, ki pomagajo pomiriti vnetja in ščitijo celice pred škodo, ki jo povzroči stres.

Borovnice je mogoče uporabiti na različne načine. Idealne so za zajtrk, koktajle, frapeje, sadne solate, lahko pa tudi za pripravo domačih izdelkov za nego kože.

Foto: pexels.com, freepik.com

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Življenjski Stil

En kozarec, pa bo napihnjenost izginila, trebuh pa bo raven

Objavljeno

V redu

Avtor

Vas mučijo vetrovi, slaba prebava, napihnjenost trebuha? S tem enostavnim receptom bo teh težav takoj konec.

Spadate med tiste, ki imajo leno in neredno prebavo? Potem veste, kako neugodno je, ker je tudi trebuh bolj napihnjen, pojavljajo se vetrovi in krči, prebava je neredna in pogosto se nabirajo tudi odvečni kilogrami.

A rešitev je zelo preprosta. Pomaga vam lahko napitek, ki mu dodate jabolčni kis.

Potrebujete dve žlički jabolčnega kisa in en kozarec mlačne vode. Kis zmešajte v vodo in popijte na tešče ali pa pol ure pred obrokom.

Jabolčni kis vsebuje pektin in koristne encime, ki pomagajo, da prebava deluje dobro. S tem napitkom boste pospešili metabolizem in delovanje črevesja. Napihnjenost in vetrov ne bo več.

Jabolčni kis ureja prebavo.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Ljudje, ki ne odzdravljajo

Objavljeno

V redu

Avtor

Kakšno sporočilo o sebi predajajo okolici ljudje, ki se na pozdrav odzovejo z molkom?

Pravzaprav ni nič nenavadnega, da je med mladimi vse manj tistih, ki vljudno pozdravijo. Čeprav je pozdrav osnova bontona, je namreč vse pogosteje moč zaslediti odrasle osebe, ki jim je za mimobežno vljudno komunikacijo prav malo mar.

Ste tudi vi na ulici pozdravili mimoidočega, pa vas je le nemo gledal? Vaša vljudna gesta ob tem grenko obvisi v zraku, dokler ga ne obteži skeleč občutek nespoštovanja. Odzdravljanje je človekova dolžnost in čeprav se oseba, ki je bila deležna ignorance počuti slabše od osebe, ki je molče odkorakala mimo, je kristalno jasno, komu bi moralo biti neprijetno.

Človek, ki ne odzdravi, vam o sebi in o svojem odnosu do vas pove veliko več, kot se zdi na prvi pogled. Kaj natanko? To, da je oseba neolikana, da ni poučena o bontonu, da vas ne spoštuje in da ji ni mar, če ste ji namenili prijazno besedo.

Ko se vam takšen pripetljaj pripeti naslednjič, se nikar ne počutite slabo. Namesto tega se opomnite, da ste eden izmed redkih posameznikov, ki vztrajajo pri bontonu in lepemu vedenju.  Neprijetno bi se morali počutiti odrasle osebe, ki nespoštljivo vedenje predajajo mlajšim generacijam. Saj veste, tistim šolarjem, ki z visoko dvignjeno glavo stopajo po ulici, medtem ko jim med trdno stisnjenimi ustnicami počiva prezirljiv nasmeh.

Ne obupajte torej, naučite mladino lepega vedenja tako, da ste jim sami najboljši vzor.

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Hitra izguba kilogramov je lahko znak za preplah

Objavljeno

V redu

Avtor

Pogosto si želimo, da bi lahko hitro izgubili nekaj odvečnih kilogramov. A če do tega pride brez hujšanja ali diet, je to lahko znak za alarm.

Nenadna in hitra izguba kilogramov največkrat ne pomeni nič dobrega in je lahko eden od znakov, da se v našem telesu dogaja nekaj negativnega, da se razvija bolezen. Je pa res, da če je tako, se pojavijo tudi ostali znaki, kot so trajajoč glavobol, hitra menjava razpoloženja, kronična utrujenost in močna vrtoglavica, veliko pomanjkanje apetita.

Kaj lahko to pomeni?

Nepravilno delovanje ščitnice

Za hitro izgubo kilogramov je pogosto lahko vzrok nepravilno delovanje ščitnice. Če ščitnica deluje prehitro, potem pride do nenadnega hujšanja. Če pa deluje prepočasi, se pričnejo kilogrami zelo hitro kopičiti.

Stres

Če smo pod zelo hudim stresom, se zgodi, da ne moremo jesti. In posledično pride do hujšanja.

Depresija

Eden od znakov hude depresije je tudi izguba kilogramov.

Nenadna izguba telesne teže je lahko znak za preplah.

Sladkorna bolezen

Če se pojavi sladkorna bolezen, je den izmed prvih znakov lahko nenadno hujšanje.

Rak

Tudi rak spada med tiste bolezni, ki povzročijo izgubo telesne teže. Najpogosteje se to zgodi, če gre za raka na želodcu.

Teh znakov nikar ne ignorirajte, posvetujte se s svojim zdravnikom.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO