Connect with us

Življenjski Stil

Borovnice ščitijo srce in možgane, preprečujejo razvoj raka

Published

on

Borovnice zagotovo spadajo med superživila in strokovnjaki svetujejo, da po njih posežemo čim bolj pogosto. V času, ko so zrele, je prav, da uživamo sveža, izven sezone pa so prav tako zdravilni zamrznjeni sadeži, ki jih lahko odtajimo in uživamo v različnih oblikah.

Borovnice spadajo med najbolj zdravilne sadeže, ne le zaradi visokega odstotka vitamina C, ampak tudi zaradi antioksidantov, fitonutrientov in vlaknin, ki ščitijo telo pred oksidativnim stresom – pravi ameriška nutricionistka Ella Davar.

Kaj borovnice vsebujejo?

Predvsem železo, cink, kalcij, magnezij in kalij, pa tudi vitamine C, E in K. Ena skodelica borovnic vsebuje približno 84 kalorij, 1 gram beljakovin, 4 grame vlaknin, 21 gramov ogljikovih hidratov in ne vsebuje maščob.
Borovnice nam uspešno pomagajo krepiti imunski sistem. Vsebujejo antocianine, znane po svojih protivnetnih lastnostih. Fitokemikalije in vlaknine borovnic vplivajo na črevesno floro, od koder prihaja od 60 do 80% našega imunskega sistema. Antocianini izboljšajo črevesni mikrobiom s pomočjo dobrih bakterij, kar zmanjša črevesno vnetje in krepi splošno imunost.

To jagodičevje je tudi polno vitamina C in cinka, ki pomagata v boju proti bolezni. Uživanje borovnic znižuje krvni tlak, kaže raziskava, objavljena v reviji The Journals of Gerontology.

Borovnice so koristne tudi za naše srce. V raziskavi Ameriškega združenja za srce (AHA) so udeleženci, ki so jedli borovnice (in jagode), tri ali večkrat tedensko, zmanjšali tveganje za srčni napad za kar 32%.

Foto: pexels.com

Borovnice torej ščitijo pred boleznijo srca in ožilja, prav tako pa ščitijo tudi pred ravojem rakavih bolezni.

Borovnice vsebujejo vitamin K, magnezij in kalcij, ki prispevajo k krepitvi in razvoju kosti. Ameriško diabetično združenje pa trdi, da so borovnice odlične tudi za sladkorne bolnike. Ker imajo nizek glikemični indeks so lahko tudi v veliko pomoč pri hujšanju.

Borovnice so dobre tudi za duševno zdravje. Raziskave kažejo, da lahko uživanje borovnic upočasni kognitivni propad, izboljša spomin in ublaži simptome depresije pri starejši populaciji. Raziskave, objavljene v reviji Annals of Neurology, so pokazale, da vsaj en obrok borovnic na teden, upočasni kognitivni upad pri starejših ženskah za dve leti in pol.

Ne le, da so borovnice odlične za naše notranje organe – odlične so tudi za kožo. To je zato, ker so bogate z antioksidanti, vključno s flavonoidi, ki pomagajo pomiriti vnetja in ščitijo celice pred škodo, ki jo povzroči stres.

Borovnice je mogoče uporabiti na različne načine. Idealne so za zajtrk, koktajle, frapeje, sadne solate, lahko pa tudi za pripravo domačih izdelkov za nego kože.

Foto: pexels.com, freepik.com

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals