Kontaktirajte nas

Glasba

Goran Šarac: »Pesem Simone Weiss, Božične zvezdice, so v njeni deželi že drugič zavrnili« INTERVJU

Objavljeno

V redu

Jutri bo minilo pet let od smrti kraljice ljudskih src Simone Weiss, njeno pesem Božične zvezdice pa so spet zavrnili. Njen mož Goran Šarac je spregovoril za portal BumNovice.si.


19. decembra bo minilo pet let, odkar nas je zapustila tako zelo priljubljena Simona Weiss, pevka in psihologinja, ki se je z vsem, kar je počela tako zelo dotaknila src poslušalcev, da so jo poimenovali »Kraljica ljudskih src«. Za njo, ob njej, z njo je stal njen mož, avtor Goran Šarac za katerega se žal zdi, da so ga mnogi dojemali in ga še dojemajo le kot njenega moža, kljub temu, da je podpisan pod mnoge uspešnice različnih izvajalcev. Letos je na hrvaškem festivalu MIK slavil z mladim izvajalcem Tedijem Grubico in se uvrstil tudi na Zagrebški festival, ki bo januarja 2021, kar se slovenskim avtorjem ne zgodi prav pogosto.

Kaj pravite na to?

Res je, skladatelji smo vedno nekje v ozadju, poznajo nas glasbeniki, za poslušalce pa smo večinoma neznani. Tudi v primeru Simone in njene kariere, kjer so pomembno vplivale moje skladbe, prepoznaven zvok pesmi, ki jih je ona tako mojstrsko nadgradila z besedili. Moja skladateljska pot se je začela pred 40 leti, ko sem pisal za takrat zelo znane pevce, potem za mojo skupino Rendez vous. Seveda so zame prišli trenutki prenasičenosti z glasbenim ustvarjanjem, potem dnevi žalosti in tako skoraj desetletje ali več nisem napisal nobene pesmi. Potem je v moje življenje prišla Jana in ona je bila tista, ki mi je pomagala na tej poti nazaj v ustvarjanje. Provocirala me je, kako sem jaz glasbeno ustvarjal, ko pa grem mimo klavirja, kot, da ga igrati ne znam. Drugič je dodala: A ga imamo za prah brisat? Pa spet: Tale klavir je pa odlično stojalo za rože! Pa sem preslišal. Preveč je bilo bolečine, da bi ustvarjal. To je tako pogosto ponavljala, da me je končno izzvala in ko sem se lani, po dolgi pavzi znova usedel, začel igrati je dobesedno steklo. Ustvaril sem že nekaj deset pesmi, ki so vse pozitivno »nabite«, ki nosijo vedrino. Skladanje je moje življenje, me neznansko veseli, pišem v vseh slogih in jezikih. Avgusta sem zmagal v enem tednu na dveh festivalih. Na hrvaškem MIK in v Makedoniji na narodnem festivalu. Ponovno vzpostavljam povezave z ljudmi s katerimi sem nekoč plodno sodeloval, a kaj, ko je večina za katere vprašam ali v pokoju ali pa so umrli. Ugotavljam, da sem tudi v slovenskem glasbenem prostoru morda najstarejši skladatelj, ki se s tem aktivno preživlja. Pa še nekaj je, poznam stile glasbe, ki so poslušalcem všeč, a jih nihče že dolgo ne zna več napisati. Na vizitko sem si tako napisal: »skladatelj lahkih not od Triglava do Vardarja«.(smeh)

Ker smo v predbožičnem prazničnem času, sem se spomnil pesmi Božične zvezdice.

V spomin na drago Simono, njeno glasbeno pot in tudi na željo njenih poslušalcev ste skupaj z glasbenimi kolegi načrtovali »In memoriam koncert«, ki pa ga zaradi trenutne Covid situacije niste mogli izpeljati. Potem je prišla ideja, da bi posneli album njej v spomin in tako ste z Darjo Gajšek posneli prvo pesem, ki nosi tudi zgodbo, zgodbo o tem kako so Božične zvezdice zavrnili. Kaj se je pravzaprav zgodilo?

Včasih sem bil uspešen koncertni manager, morda celo najuspešnejši v prvem desetletju po osamosvojitvi. S Simono sem po 17-ih letih glasbene suše vrnil poslušalce v Halo Tivoli in potem še v vse ostale športne dvorane. Prebili smo led,  slovensko glasbo sem iz klubov in veselic vrnil na velike odre. Zato mi je bila velika želja, da bi ob peti obletnici njenega odhoda priredil »In memoriam« koncert. Imeli smo rezerviran termin, nastopajoče. Potem je prišla ta situacija, ko smo zaprti, najbolj na udaru pa je koncertna dejavnost. Ker ne vem kako bo v prihodnje, se je porodila ideja, da posnamemo CD s pesmimi, ki so vezane na njo. Tistimi, ki jih je pela, ki bi jih pela  ali tistimi, ki bodo ustvarjene na njena neobjavljena besedila.

Seveda, ker smo v predbožičnem prazničnem času, sem se spomnil pesmi Božične zvezdice. Simonina verzija je nastala daljnega leta 1988, v prejšnji državi, ko ustvarjanje tovrstnih pesmi ni bilo najbolj zaželeno. Pesem so na takratnem radiu Ljubljana zavrnili, kar je Simono zelo razžalostilo, tako zelo, da je pozneje ni izvajala na svojih koncertih. A pesem je kljub temu preživela, saj so jo pozneje, ko je Božič postal Državni praznik, začeli prepevati pevski zbori po šolah. In če bo v Darjini izvedbi, kljub temu, da je bila v teh dneh ponovno zavrnjena, živela v srcih ljudi še nadaljnjih 32 let bom neizmerno srečen.

Božične zvezdice so našle pot do ljudi, vi kot avtor pa do Darje. Se vidi, da sta se ujela.

Večkrat me vprašajo, mislim na kolege glasbenike, kako, da sem se odločil za sodelovanje z Darjo. Ponavadi jim za hec postavim naslednje vprašanje: kakšna pa je razlika med Darjo in »prvo damo«? Ko vidim, da se obotavljajo pri odgovoru rečem – 30 let! (smeh)

Tako bom pojasnil, umetnik umre dvakrat. Prvič, ko fizično odide, drugič, ko je njegovo delo pozabljeno. In glasbeni slog, ki sva ga desetletja ustvarjala s Simono je bil po 15. letih, kar nisem ustvarjal na poti, da zamre. Zato mi je bil cilj, da ohranim ta zvok in melodije s pevko, ki bi najbolj sledila Simoninemu glasbenemu izročilu. Ta potencial sem prepoznal v Darji Gajšek, ki je glasbeno kompetentna, fizično prezentna in tudi njene etične vrline, življenjska zgodba in okolje, kjer je odraščala, družinska zgodba, spadajo v sklop lastnosti, ki so potrebne, da nadaljuje to tradicijo. Pozabil sem najpomembnejše – da ima rada Simonine pesmi in mojo glasbo. Vse pa je proces, ki lahko traja nekaj let in verjamem, da bo Darja prepoznana kot pomembna izvajalka zabavne glasbe. Trenutni odzivi so nadvse spodbudni.

Kraljica ljudskih src, Simona Weiss

Na glasbeni sceni je vedno pestro, je bilo takrat, je še danes.  Veliko se dogaja, kar poslušalci ne vidijo, ne slišijo. Kaj bi recimo vi kot avtor, ki je na sceni že res dolgo izpostavili, da je zdaj zelo drugače napram sceni na primer leta 99, ko je Simona  pela z Al Banom Ci sara?

Predvsem je glasba visoko proračunski posel ali po ljudsko – malo denarja, malo muzike. Včasih je glasbena industrija imela izdelek, CD, LP, kaseto in iz prodaje teh se je vlagalo v skladbe, spote. Sedaj je breme tega na plečih pevcev, skupin, ker je edini prihodek od koncertov in nastopanja. Tako je bilo od pradavnin, od potujočih glasbenikov naprej, tako bo kot kaže tudi v prihodnje. To so visoke in predvsem drage zadeve, ki jih ne uspejo dolgo časa financirati. In tam kjer zagospodari denar se odmika kakovost, talent. V ospredje stopajo drugi faktorji in na površje splavajo tudi manj kakovostni, ki pa imajo finančno podporo, da lahko furajo kariero.

Se Al Bano na poti v Zagreb, kjer živi njegova hčerka, kdaj ustavi pri vas na kavi?

O dobra ideja, ga bom povabil. Sicer on nerad potuje z avtom. Je pa usoda zelo zanimiva,  da je njegova Christel poročena s Hrvatom.

Kaj želite glasbenikom, ustvarjalcem in tudi nam, ki koncerte pogrešamo v letu 2021?

Želim jim, da vzdržijo še teh nekaj mesecev v upanju, da se bo  obrnilo na bolje, naj bodo ustvarjalni.

In če bi si zase kot avtorju zaželeli eno stvar?

Samo eno? Zlata ribica bi mi dovolila tri želje. (smeh) Torej, želim si uvrstitev na Slovensko popevko in Emo ter zmago na Zagrebfestu, kjer sem po 35. letih spet med izbranci.

Foto: osebni arhiv, Domen Jančič

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Glasba

Takšno presenečenje pripravlja znana hrvaška pevka

Objavljeno

V redu

Avtor

Virtualna senzacija! Josipa Lisac bo na svoj rojstni dan s koncertom razveselila oboževalce.

Na Valentinovo in hkrati na svoj rojstni dan bo legendarna hrvaška pevka Josipa Lisac skozi svoj impresivni katalog brezčasnih pesmi tako rekoč popeljala občinstvo po vsem svetu, a tudi predstavila nekaj novejših pesmi, ustvarjenih pred nekaj leti.

Na virtualnem koncertu 14. februarja ob 20:00 bo Josipa v spremstvu svoje odlične skupine, pa tudi izjemne avdio-vizualne produkcije, svoj prepoznavni zvok in pesmi, ki so za mnoge še posebej pomembne, prinesel v domove poslušalcev po vsem svetu. 

Josipa Lisac pripravlja presenečenje.

V tej unikatni izvedbi bo virtualni koncert seznam njenih številnih, odličnih pesmi, hitov,  ki jih Josipa v izjemni karieri podaja že več kot pol stoletja. Spomnimo na največje, kot so “Boginja”, “O jednoj mladosti”, “Dok razmišljam o nama”, “1000 razloga”, “Živim po svome”, “Vjerujem ti sve”, “Gdje Dunav ljubi nebo”, “Hir, hir, hir”, “Danas sam luda”, “Magla” in novejše “Tu”, “Tebi putujem” in mnoge druge.

Ena in edina Josipa Lisac tako dokazuje, da je prava dama, diva, ki se zna prilagoditi in se tudi drugače, kot bo očitno zdaj postalo običajno, približati svojim poslušalcem.

Foto: Press, Cro Rec/CMC

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT Tedna

Hit tedna: Vaša zmagovalca sta Ines Erbus & David Amaro s svojo uspešnico Kad ti dotaknem usne!

Objavljeno

V redu

Avtor

HIT 1. TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV IN POSLUŠALCEV JE PESEM: INES ERBUS & DAVID AMARO - KAD TI DOTAKNEM USNE

Glasovanje za HIT 1. tedna je zaključeno in Vi, dragi bralci ste izbrali. Vaša zmagovalca tega tedna sta najboljša prijatelja Ines Erbus in David Amaro s skladbo Kad ti dotaknem usne.

Svoje glasove ste lahko oddali do nedelje 10.01.2021, 00:00 in odziv je bil zares neverjeten, za kar se Vam iskreno zahvaljujemo.

Čestitke zmagovalcema. Takoj, ko smo sešteli glasove, smo Ines in Davida kontaktirali ter z njima poklepetali v našem video intervjuju. Bilo je prav simpatično! Video intervju si poglejte spodaj.  Z Ines in Davidom je poklepetala Urša Mravlje.

Dolgoletna prijatelja Ines Erbus in David Amaro, ki smo ju spremljali tudi v šovu Znan obraz ima svoj glas, sta na željo mnogih oboževalcev končno zapela v duetu. Priljubljena pevca se tokrat predstavljata s čudovito balado z naslovom Kad ti dotaknem usne.   Ideja za pesem se je porodila naključno in sicer ob srečanju z legendarnim avtorjem Goranom Šaracem. Predstavil jima je pesem, v kateri sta takoj videla potencial. Tako so se združili ustvarjalci različnih generacij in balada Kad ti dotaknem usne je zaživela. S pesmijo sta izredno zadovoljna, komaj čakata nastope in imata tudi načrte, kakšne, boste izvedeli v našem intervjuju.  

PREDLOGI ZA HIT NASLEDNJEGA 2. TEDNA SO:

Slovenija je majhna dežela, premore pa veliko odličnih glasbenikov, ki za nas ustvarjajo pesmi, ki postanejo del naših življenj. Na portalu Bumnovice podpiramo dobro slovensko glasbo, Vi, naši zvesti bralci pa lahko vsak teden glasujete za svojega glasbenega favorita. 

Vsak teden bomo v naši redakciji pripravili seznam treh svežih slovenskih pesmi, ki si po našem mnenju zaslužijo, da jih uvrstimo v izbor za HIT tedna, z zmagovalcem po vašem izboru pa bomo nato naredili video intervju in ga objavili na našem portalu! Glasujete tako, da kliknete na gumb “Glasuj” pod skladbo, ki Vam je najbolj všeč.  Naj zmaga pesem, ki vam je najbolj všeč. Glasujte! Rezultate glasovanja bomo objavili v ponedeljek 18.01.2020. 

V tem tednu smo v naši glasbeni redakciji v izbor za HIT tedna uvrstili naslednje glasbene predloge:

PREDLOG 1: SIMON VADNJAL - KAM?

Po čudovitem letu, nastopu v finalnem večeru na izboru pesmi za Evrovizijo in odmevnemu sodelovanju s priznanim režiserjem Rudijem Uranom za skladbo ‘Pozabila navodila’, je Simon Vadnjal čustven vstop v novo leto, saj je že drugič postal očka, proslavil s sodobnimi pop ritmi.

Prazne ulice, trgi, zapuščena otroška igrišča. Takšni, na trenutke srhljivi prizori, so bili ena od stalnic preteklega leta in zaenkrat nič ne kaže, da bo kmalu drugače. Stanje duha v slovenski družbi ni rožnato, če se ozremo preko meja, ni dosti boljše….vse to je bila inspiracija za nastanek pesmi Kam. Skladba je sad sodelovanja avtorja glasbe Kevina Koradina in nizozemskega producenta Clifforda Goila. Snemanje vokalov je bilo prilagojeno trenutnim razmeram, saj je s pomočjo spleta in tehnologije potekalo na liniji Ljubljana, Karibsko otočje in slovenska Obala.

Share on facebook
Deli

PREDLOG 2: SAN DI EGO - VEČNO ZALJUBLJENI

Tokrat se nam San Di Ego predstavljajo s skladbo Večno zaljubljeni. Fantje v teh dneh praznujejo tudi svojo obletnico skupnega ustvarjanja, v vseh teh letih se je zgodilo marsikaj – imeli so veliko število koncertov po vsej Sloveniji, izšli so trije studijski albumi, sodelovali so z legendarno Samantho Fox, na družbenih omrežjih pa imajo vedno več rock n’ rolla lačnih oboževalcev.

San Di Ego so sicer aprila lanskega leta objavili album ‘Zdaj je čas’ na katerem je 11 skladb, ki nam sporočajo 11 različnih zgodb. Najprej je na začetku marca izšel singel in videospot ‘Zdaj je čas’, v katerem se rokerji sprašujejo zakaj je na tem svetu prav vse obrnjeno na glavo. Sledila sta singla in videospota: ‘Včasih jočem, ko sem sam’ ter ljubezenska balada, ‘Ti’.

 
Share on facebook
Deli

PREDLOG 3: BOŠTJAN VELKAVRH - IL COLORI DELL’ AMORE

Boštjan Velkavrh je oktobra 2019 izdal album ‘Potovanje’, kjer  se nahaja 10 skladb, med njimi tudi pesem Barve ljubezni. Album ‘izžareva vse kar Boštjan predstavlja, saj sam verjame, da je ‘življenje potovanje, ki ga obkrožata glasba in ljubezen’.

Že kmalu po izidu albuma leta 2019 je zaživela ideja, da bi Barve ljubezni prevedli še v italijanski jezik. Vonj po morju je na Obali vseprisoten, zakaj ne bi s pesmijo podrl meje in s sporočilom ljubezni prišel do ljudi?

Lara Baruca, priznana glasbenica, pevka in tekstopiska je pesem priredila v italijanski jezik in nastala je

‘Il colori dell’ amore, ki na tenkočuten način opisuje različne barvne spektre ljubezni – od zaljubljenosti, strasti, do tiste ljubezni, ko barv ni več.

Share on facebook
Deli
NADALJUJTE Z BRANJEM

Glasba

To o Darji Gajšek menijo oboževalci Simone Weiss

Objavljeno

V redu

Avtor
Oboževalci “Kraljice ljudskih src” Simone Weiss, so Darjo Gajšek vzeli za svojo.

Solza je še ena pesem, ki ji je Darja Gajšek dala dušo in srce. Čuti se, da pevka končno živi svoje pevske sanje. 

Zagotovo je največji kompliment to, da so jo za svojo vzeli številni oboževalci Simone Weiss, ki ji pišejo, čestitajo in iskreno dajo vedeti, da so jo vzeli za svojo. Sodelovanje z avtorjem Goranom Šarcem ji je v kratkem prineslo to, o čemer je prej leta sanjala. Več kot očitno je to prava kombinacija, saj z vsako novo pesmijo preseneti, število poslušalcev,  občudovalcev in sledilcev pa se povečuje.

Skladba Solza, skladatelja Gorana Šarca je življenjska, opisuje bolečino ob slovesu od partnerja, bolečino ob spominu na veliko ljubezen. Pesem, ki je napisana v mediteranski glasbeni maniri tako v sebi združuje globoka čustva in ponos hkrati. Darja Gajšek v tej pesmi še posebej čustveno in hkrati zrelo pripoveduje tisto, kar smo vsi že doživeli in kar pride v tej pesmi do posebnega izraza, saj sledi vokalnemu izročilu, ki ga je omenjeni avtor začrtal skupaj s svojo ženo, pokojno pevko Simono Weiss in je v slovenskem prostoru priljubljeno pri širši publiki.

Videospot v režiji mladega Domna Jančiča je posnet v razkošju dvorca Štatenberg, le streljaj od Darjinega rojstnega kraja, ki je s svojo veličastnostjo in romantiko idealna kulisa za opevano ljubezensko. In v vsem tem Darja močno spominja na svojo vzornico. Foto: Domen Jančič
NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Nika Zorjan s svojo skladbo Poljubi me na božič.

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO