Kontaktirajte nas

Kulinarika

Tako pire krompir pripravijo kuharski mojstri

Objavljeno

V redu

Tehnika priprave in skrivna sestavina – to je skrivnost slastno kremastega pire krompirja, ki ga boste zagotovo pojedli kakšno žlico več …

Ste pri vas doma oboževalci pire krompirja? Ne ravno? No, morda pa boste postali po preizkusu naslednjih trikov. Ta preprosta priloga namreč še zdaleč ni tako pusta, če jo obogatimo s pravimi dodatki in pripravimo s tehniko kuharskih mojstrov.
 
Doslej ste se najbrž priprave krompirja lotili z mečkalcem za krompir, kajne? Dodali ste še malce masla, mogoče kanček mleka, dobro pretlačili in uala, jed je bila pripravljena. Za bogato in kremasto teksturo, se naslednjič lotite dela takole, pri čemer upoštevajte tudi nasvet za kuhanje …
 
–          Krompir olupite, narežite na kocke, denite v osoljeno vodo in kuhajte zgolj toliko časa, da bo krompir kuhan. Koščki ne smejo biti razkuhani, kar se zlahka zgodi, če pustimi, da vrejo nekaj minut preveč.
–          Namesto mečkalca za krompir vzemite cedilo in lopatico, s katero gladite koščke krompirja po mrežici cedila. Skozi drobne odprtine boste dobili fino, gladko teksturo, ki je s klasičnim mečkalcem ne  moremo doseči. Tehnika je zamudnejša, a vsekakor vredna vašega časa.
–          Da bo krompir kremast, mu pogumno dodajte maslo in mleko. A ne tako malo, kot to storite običajno! Več masla boste dodali, bolj polnega okusa bo pire. Jed bo še posebej fantastična, če boste krompirju dodali sladko smetano. Vse skupaj dobro premešajte, po potrebi dosolite in postrezite skupaj z vam ljubo jedjo.

Foto: Shutterstock

Kulinarika

Trik: Tako boste najhitreje odtajali meso

Objavljeno

V redu

Avtor

Se tudi vam kdaj zgodi, da pozabite iz zamrzovalnika vzeti meso? Kako ga pravilno in hitro odtajati, če pa vemo, da ni primerna uporaba mikrovalovne pečice ali vroče vode?

Najboljša rešitev, da hitro odtalite še zamrznjeno meso je, da ga potopite v mrzlo vodo.

Strokovnjaki odsvetujejo, da ga čez noč puščate na pultu, saj se na ta način lahko razvijejo škodljive bakterije. Prav tako ni priporočljivo, da ga odtalite v mikrovalovni pečici, saj se na tak način meso na nekaterih delih lahko skuha. Tudi vroča voda ni najboljša rešitev, saj boste tako uničili kvaliteto mesu.

Zato je najboljši način, da meso odtalite hitro, uporaba hladne vode. Nalijete jo v večjo posodo, potopite vanjo kos mesa in počakate, svetuje Jeff Porter, znani kuharski mojster.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Poznate kvinojo? Preberite, zakaj mora biti na vašem jedilniku!

Objavljeno

V redu

Avtor

Kvinoja spada med najbolj zdrava živila. Poznali so jo že pred našim štetjem, skoraj je utonila v pozabo, sedaj pa se zaradi svojega odličnega okusa in zdravilnih lastnosti spet vrača. Jejte jo!

Kvinoja  spada med najbolj zdrava živila vseh časov, a je kljub temu še vedno ne pozna in ne uporablja mnogo ljudi.  Inki so jo nekoč imenovali »mati vseh žit«. A četudi se pripravlja in servira podobno kot žitarice, to ni. Kvinoja je sorodnica špinače, blitve in rdeče pese. Užiten del kvinoje so njena semena, ki spominjajo na semena sezama ali prosa. Običajno so bledo rumene barve, pri nekaterih vrstah (poznamo jih okrog 1800) pa so semena bela, roza, oranžna, rdeča ali celo vijolična ali črna. So brez glutena in se jih kuha podobno kot riž. Zelo primerna so za prehrano vegetarijancev, saj so odličen vir beljakovin.

Ker je kvinoja zelo bogata s proteini, spada med ene najbolj zdravih živil na svetu. Vsebuje vse potrebne esencialne aminokisline in je zato popoln vir beljakovin. Poleg tega je bogata z vlakninami in železom. Spodbuja delovanje jeter in preprečuje osteoporozo.

Kvinoja je super živilo.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Triki, brez katerih v kuhinji ne boste več mogli

Objavljeno

V redu

Avtor

Zbrali smo nekaj zares odličnih trikov, s katerimi si boste olajšali kuhanje. Preberite jih!

Kako preprečiti, da se testenine ne zlepijo?

Najbolj pomembno je, da je lonec, v katerem se kuhajo testenine, dovolj velik in da je v njem dovolj slane vode. Ta mora testenine prekriti. ko voda zavre in ko vanjo stresete testenine, dodajte še žličko olja in premešajte. Med kuhanjem jih še večkrat premešate. Kuhane odcedite, ne spirajte jih pod vodo.

Kako narezati čebulo, da vas ne bo spravila v jok?

Bolj ko je nož tanek in oster, manj boste jokali. Bolj, ko je nož top, več čebulnega soka se sprošča v ozračje, ta pa draži vaše oči. Ali, če razložimo nekoliko bolj strokovno:  čebulne celice se pri rezanju poškodujejo in encimi se pomešajo s sulfidi. Med njimi pride do kemijske reakcije, te se razkrajajo v hitro hlapljiv plin. Ta se širi skozi zrak in pride tudi do oči.

Kuharji svetujejo tudi, da čebulo, preden se je lotite rezati, za nekaj minut postavite v zamrzovalnik in ohladite. Pomagajo tudi sončna očala. Nekateri prisegajo, da se jim oči ne solzijo, če imajo med rezanjem v ustih grižljaj kruha.

Če pa vam vseeno ne uspe in se vam oči zasolzijo, jih sperite pod tekočo vodo.

Če boste čebulo za nekaj časa postavili v zamrzovalnik, jo boste narezali brez solz. (foto: pexels.com)

Kako ohraniti zelišča čim dlje časa sveža?

Popolnoma enostavno – negujte jih tako, kot rezano cvetje! Peteršilj, drobnjak, meto, baziliko, kar koli pač uporabljate pri kuhi, postavite v lonček z vodo. Čeznje poveznite plastično vrečko in njih postavite v hladilnik. Na tak način bodo zelišča dlje časa sveža.

Kako ugotoviti, če so jajca sveža?

Jajca v hladilniku zdržijo kar nekaj dni. Prav zato pa včasih lahko pozabimo, kdaj smo jih kupili ali dobili. Če na škatli ni datuma, ga lahko ob nakupu napišemo sami. Če pa pozabimo zapisati datum, lahko naredimo drugačen preizkus: V posodo natočimo vodo. Sveža jajca so težja, zato bodo potonila na dno posode, manj sveža bodo potonila, toda, postavila se bodo pokonci. Tista, ki pa niso več uporabna, bodo plavala na površju.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

 

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals