Connect with us

Življenjski Stil

Miti o fitnesu

Objavljeno

on

<div id="midasWidget__r92"></div>

Zaradi poplave informacij in tudi popačenih informacij nastajajo takšni in drugačni miti s katerimi se v fitnesih, telovadnicah ali med pogovorom s prijatelji srečujemo na vsakem koraku. Danes bomo razbili še nekaj mitov, ki so globoko zakoreninjeni v miselnosti nekaterih posameznikov. Pogovarjali se bomo z Arielo Mandelc, ki se s športom ukvarja že celo življenje.

Omenili ste, da je šport del vašega življenja, s čim ste se ukvarjali? 

15 let sem bila profesionalna plesalka modernih tekmovalnih plesov-hip hop. Udeležili smo se državnih kot tudi evropskih in svetovnih prvenstev v tujini, kjer smo dosegali najboljša mesta. Zadnje leto plesne poti sem zaključila z prvim mestom v malih skupinah in mislim, da lepšega zaključka si človek ne more želeti.

Na Youtube kanalu omenjate le fintes. Kako vas je pot zanesla v te vode?

 Moja pot je nato vodila v svet fitnesa. V fitnesu sem sedaj 3 leta in v tem resnično uživam. Uživam zato, ker po končnem treningu vem, da sem naredila nekaj dobrega zase, za moje zdravje in za svoje telo. Zmotno je, da fitnes vsi povezujejo s tekmovalci bodybuilding itd, kar je daleč od tega. 

Če bi želeli izgubiti nekaj kilogramov, je to dolgi proces? 

Fitnes izhaja iz besede “fit”, kar pomeni biti zmožen gibanja in skrbeti za svoje zdravje, zdrava prehrana, … Lahko bi rekli, da to predstavlja življenjski slog. V fitnesu sebi resnično dokažemo, česa smo zmožni, če je le volja in dovolj vztrajnosti, ki nas pripelje do končnega cilja oziroma naprej. Seveda pa se moramo zavedati, da to niso hitre rešitve iz danes na jutri, 1-3 mesece,… temveč gre za dolgoročni proces, življenjski slog. 

Je kakšna rutina, ki jo moramo osvojiti?

Zelo pomembno je, da v svojo rutino uvedemo trening z utežmi, saj nam pripomore k zdravju moči naših kosti, preventiva za poškodbe, pospešuje metabolizem in izgubo maščobe, uravnava raven inzulina in preprečuje razne bolezni (diabetes), izboljšuje držo, spanje in nivo energije, seveda k tem potem pripisujemo tudi fizičen izgled kot tudi psihičen, pripomore k boljši samozavesti, in še in še bi lahko naštevali.

Ogromno žensk misli: »Nočem mišic, zato raje ne dvigujem uteži ampak delam samo kardio«, je to eden izmed mitov?

Zmotno je, da ljudje mislijo, da morajo ure in ure preživeti na cardio napravah, ja posledično kg bojo topneli, zaradi kalorij, deficita, vendar mišice bodo visele in ne bodo lepo tonirane kot bi bile lahko. Zmotno je tudi, da se ženske bojijo uteži, saj nočejo izgledati kot bodybuilderji. Drage moje, ženske imamo premalo testosterona, da bi bile lahko take za nami bi moralo biti vrsto let treniranja, in še to verjetno nebi bile take. Tako da, kar pogumno! 

Imate še kakšen nasvet?

Nasvet preden se odpravite po uteži, posvetujte se z nekom o pravilni izvedbi vaj, zapomnite si: pravilna izvedba je ključ vsega! Želim vam lep preostanek tedna. 

Foto: SHUTTERSTOK

<div id="midasWidget__r92"></div>

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals