Domov Glasba Glasbenik Sašo Vollmaier predstavlja album: Kind of Laibach

Glasbenik Sašo Vollmaier predstavlja album: Kind of Laibach

Sašo Vollmaier predstavlja Kind of Laibach. Album izide jutri, danes, ob 20. uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, pa lahko njegovo glasbo spoznate v živo.

Koncert bomo lahko spremljali tudi prek live streama na Facebook strani Jazz festivala Ljubljana in na Youtube kanalu Cankarjevega doma.

Predstavljajte si, kako iz ‘industrijsko’ monolitne laibachovske strukture zvoka izklesati klavirsko klasiko. Vollmaier se tega izziva ne loteva, kot bi mogoče lahko pričakovali, s prepariranjem ali elektronskimi posegi, temveč išče navdih v virtuoznem pianizmu Glenna Goulda in Vladimirja Horowitza pa tudi pri svojem profesorju (nekoč tudi že sodelavcu skupine Laibach) Aciju Bertonclju, zvestobo izvorni glasbi pa izkazuje s preizkušanjem skrajnih meja zmogljivosti izvajalca in glasbila. Laibachovo linearno strogost razbija prav z industrijsko natančnostjo in s fizično vztrajnostjo, vendar je končni rezultat, presenetljivo, še bolj monolitna, čeprav absolutno subtilna struktura, stkana samo s črnimi in belimi tipkami elegantnega stroja, koncertnega klavirja, ki je (tudi) Vollmaierju večji od življenja. 

Po končanem študiju na Akademiji za glasbo v Ljubljani je Sašo Vollmaier začel razvijati svoj glasbeni slog, na katerega so vplivale različne skupine, s katerimi je sodeloval (od ‘komorne’ do ‘alternativne glasbe’). V zadnjih letih je aktiven na področju performansa in teatra. Njegovi performansi vključujejo oblikovanje zvoka na odru z intervencijami giba in govorjene besede. Ustvarja glasbo za plesne in gledališke predstave. Strast do človeškega glasu ga je pripeljala v “Center Artistique International Roy Hart” na jugu Francije, kjer deluje kot glasbeni direktor za vokalna dela in pripravlja igralce in pevce na njihove vloge. Vollmaier je tudi sodelavec skupine Laibach, s katero je med leti 2007—2013 aktivno sodeloval kot klaviaturist, sedaj pa se vanjo vključuje projektno kot aranžer in studijski glasbenik.

Foto: Nika records