Domov Kulinarika Recept za okusno čokoladno torto

Recept za okusno čokoladno torto

SESTAVINE

Za tortni pekač s premerom 24 cm

  • 1 skodelica lešnikov
  • 1 skodelica mandljev
  • 1, 1/2 skodelice datljev
  • 1/2 skodelica presnega kakava
  • 2 žlici kokosovega masla
  • 2 žlici vode
  • 1/2 čajne žličke vanilije v prahu (ni obvezno)

Nadev:

Cca. 250g malin ali banan

Čokoladna masa:

  • 2 skodelici datljev
  • 1, 1/2 skodelica vode
  • 1/2 skodelice presnega kakava
  • 1/2 skodelice kokosovega masla

POSTOPEK

  1. Pred samim začetkom moramo v multipraktiku zmešati lešnike in mandlje, potem pa postopoma dodamo še datlje. Ko je vse lepo sesekljano, dodamo še ostale sestavine.
  2. V tortni pekač položimo plastično folijo za živila, da bomo tortico kasneje lažje vzeli ven. Osnovo čim bolj potlačimo v tortni pekač.
  3. Maline ali banane (ali kakšno drugo sadje) zložimo po osnovi. Sadje lahko tudi zmešamo v multipraktiku.
  4. Za čokoladno kremo datlje meljemo dokler ne nastane sprijeta krogla oz., da so sesekljani na res majhne koščke. Potem dodamo vodo in meljemo kar nekaj časa, dokler ne nastane gosta zmes (datljeva pasta)
  5. Vse mora biti lepo zmleto, brez delčkov. Dodamo še kakav in kokosovo maslo in zmeljemo še to.
  6. To čokoladmo maso prelijemo po tortici, nato jo damo v hladilnik, da se strdi (cca. 30 minut)
  7. Po želji lahko prej še potresemo s kokosom in okrasimo s sadjem ipd..

OPOMBE

  1. Vse sestavine morajo seveda biti presne. 
  2. Kokosovo maslo mora biti hladno stiskano nerafinirano. Zelo diši po kokosu. Pri 26°C se spremeni v tekoče stanje. Prodajajo ga v raznih trgovinah z bio izdelki in v večjih trgovinah.
  3. Namesto kakava lahko uporabimo tudi presni rožičev prah.
  4. Datljeva pasta – na način, kot smo ga opisali zgoraj (datlje meljemo toliko časa, da se sprimejo v kepo, dodamo vodo in meljemo, dokler ni vse zmešano in nastane neka gosta zmes) pripravim pasto in jo spravim v velik steklen kozarec in v hladilnik. Z njo si lahko sladkamo kosmiče, smoothie-je in še kaj.
  5. Čokoladna krema, ki je v receptu zgoraj, je odlična tudi kot nadev za palačinke.