Alenka Košir našla novo strast in fotografijo pokazala vsem

<div id="midasWidget__r92"></div>

Alenka Košir, ki je velika ljubiteljica športa, ima še eno strast – to je vrtnarjenje. Lotila se je prav posebnega hobija, gojenja zelenjave v loncih in kot je razvidno iz fotografije, ki jo je objavila na družbenem omrežju Instagram, ji pridelek odlično uspeva.

Na pogled običajna poletna solata paradižnika z mocarelo in baziliko…ampak zame ni običajna, kajti zelenjava je pridelana na moji terasi v loncih…in zagotavljam vam da pridelki, ki zrastejo pod vašim nadzorom imajo popolnoma drugačen okus…paradižnika tako polnega okusa že dolgo nisem jedla, da o aromatični baziliki niti ne govorim…z različnimi vrstami paradižnika ne zagotovite samo različnih okusov ampak tudi različne oblike in barve…,” je zapisala poleg fotografije in dodala še, da bo naslednje leto posadila še več zelenjave.

Alenka pa je za vse, ki jim je gojenje zelenjave v loncih, objavila tudi nekaj zelo uporabnih nasvetov:

Kaj je pomembno pri gojenju v loncih? Gojenje v loncih zahteva malenkost več »dela« kajti rastline so zaradi omejenega prostora bolj izpostavljene: temperaturnim nihanjem, hitrejši izsušitvi zemlje in hitrejši porabi hranil, kar je za njih lahko hitro usodno.
➡️1. SUBSTRAT: za paradižnike in ostale plodovke sem izbrala COMPO BIO za plodovke, za ostale vrtnine pa sem izbrala COMPO BIO universal.
➡️2. GNOJILO: ob presaditvi sem v zemljo zmešala COMPO BIO dolgotrajno gnojilo za plodovke, ki vsebuje tudi ovčjo volno katera poskrbi, da so rastline v sušnih obdobjih dobro preskrbljene z vlago. Tedensko pa sem dodajala hranila COMPO BIO tekoče gnojilo za paradižnik in Rasti PLOD gnojilo za plodovke.
➡️3. ZASTIRKA: lahko rečem, da mi je letos prav zastirka zagotovila bistveno manj šokov za rastline, ki se v loncih hitreje pregrevajo in izsušijo. Uporabljam organsko zastirko Frux o kateri sem že veliko napisala v prejšnjih objavah.
➡️4. Za konec pa še latinski pregovor: »Quod serimus, metimus, quod damus, accipimus.« … »Kar sejemo, to žanjemo, kar dajemo, to prejemamo.«”

View this post on Instagram

PRIDELEK NA TERASI ???️??Na pogled običajna poletna solata paradižnika z mocarelo in baziliko…ampak zame ni običajna, kajti zelenjava je pridelana na moji terasi v loncih…in zagotavljam vam da pridelki, ki zrastejo pod vašim nadzorom imajo popolnoma drugačen okus…paradižnika tako polnega okusa že dolgo nisem jedla, da o aromatični baziliki niti ne govorim…z različnimi vrstami paradižnika ne zagotovite samo različnih okusov ampak tudi različne oblike in barve…moj letošnji izbor??? je: Matina (rdeč), Black plum (rdeče-zelen), Lillit (oranžen) in Dattelwein (rumen). Letošnji test v loncu je opravil tudi ???, ki pa je »skravžljan« samo zato, ker sem se pri sejanju še lovila in mini sadike naknadno presajala v večji lonec…pa se je mala koreninica nagubala in tako so nastali korenčki, ki sploh ne izgledajo tako slabo ?…naslednje leto gredo semena direktno v lonec na stalno mesto in seveda jih bom posadila veliko več kot letos. Čiliji in paprike so pa tako lepo dekorativni, da bodo naslednje leto kar po celotni terasi. ??? Kaj je pomembno pri gojenju v loncih? Gojenje v loncih zahteva malenkost več »dela« kajti rastline so zaradi omejenega prostora bolj izpostavljene: temperaturnim nihanjem, hitrejši izsušitvi zemlje in hitrejši porabi hranil, kar je za njih lahko hitro usodno. ➡️1. SUBSTRAT: za paradižnike in ostale plodovke sem izbrala COMPO BIO za plodovke, za ostale vrtnine pa sem izbrala COMPO BIO universal. ➡️2. GNOJILO: ob presaditvi sem v zemljo zmešala COMPO BIO dolgotrajno gnojilo za plodovke, ki vsebuje tudi ovčjo volno katera poskrbi, da so rastline v sušnih obdobjih dobro preskrbljene z vlago. Tedensko pa sem dodajala hranila COMPO BIO tekoče gnojilo za paradižnik in Rasti PLOD gnojilo za plodovke. ➡️3. ZASTIRKA: lahko rečem, da mi je letos prav zastirka zagotovila bistveno manj šokov za rastline, ki se v loncih hitreje pregrevajo in izsušijo. Uporabljam organsko zastirko Frux o kateri sem že veliko napisala v prejšnjih objavah. ➡️4. Za konec pa še latinski pregovor: »Quod serimus, metimus, quod damus, accipimus.« … »Kar sejemo, to žanjemo, kar dajemo, to prejemamo.« #compo #sustainbility @compo_slovenija #samooskrba @metrob.slovenia

A post shared by Alenka Košir (@vformizalenkokosir) on

Foto: Facebook

<div id="midasWidget__r92"></div>

Written By

Bum Novice