Ko ljudje životarijo zaradi lastne lenobe

Velika je razlika med umetniško lenobo, ki v človeku prebuja ustvarjalnost, da bi čim hitreje in enostavneje prišel do cilja ter lenobo z negativno konotacijo, ki je lahko obsežna do te mere, da posameznik sam do sebe ne goji prav nobenih pričakovanj.

Marljiv človek bo navkljub neuspehom in padcem skušal ohraniti glavo nad vodo, stremel k iskanju rešitev in si prizadeval doseči zastavljene cilje, medtem ko se len človek raje prepusti toku, brez želje po tem, da bi zgrabil veslo in vplival na smer ter kvaliteto življenjske poti.

Gre za posameznike, ki so ponotranjili miselnost, da pač nimajo takšne sreče, kot vsi tisti, ki imajo polne bančne račune, hkrati pa pričakujejo od okolice in širše družbe, da bodo drugi poskrbeli za njihovo dobrobit. Ker sami ne morejo, ne znajo. A seveda ne gre za slednje, beseda namreč ne teče o lenobi, ki se pojavi kot posledica depresije ali težkih življenjskih preizkušenj. Gre za način življenja in miselnost, ki jih odvrača od vsakršnega truda s katerim bi lahko korenito vplivali na svojo prihodnost.

Lenoba se lahko z leti stopnjuje do te mere, da človek ne poskrbi niti za svoje najbolj osnovne potrebe, kot je denimo osebna higiena, priprava hrane, skrb za zdravje in bivalno okolje. Na resnost situacije opozarjajo stanja, ko so zdravi in opravilno sposobni ljudje povsem zadovoljni z životarjenjem, začinjenim z nesnago, s katero polnijo kotičke svojega domovanja. A tu ne gre za opis skromnega človeka, ki je našel srečo v majhnih stvareh, pač pa leno osebo, ki bo raje z ostanki na krožniku obsedela na kavču, posejanem z drobtinami, kot pa se sprehodila do pomivalnega korita.

Imate takšno osebo v svojem okolju? Nosite breme njihove lenobe na svojih plečih ali vztrajate, da sami nosijo nastale posledice? Zaupajte nam v komentarju na Facebooku.

Foto: Shutterstock

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com