Domov Življenjski Stil Ljudje, ki uživajo v kritiziranju, so najbolj nesrečni

Ljudje, ki uživajo v kritiziranju, so najbolj nesrečni

Medtem ko v izboljšanje lastnega življenja ne želijo vlagati truda, so odkrito jezni na tiste, ki jim je uspelo požeti obilen pridelek.

Že kratek sprehod po družbenem omrežju razkriva prostrano morje posameznikov, ki strastno kritizirajo, opravljajo in prelivajo gnev na vse, ki si upajo slediti zastavljenim ciljem. Imate tudi v vašem okolju takšne osebe ali pa si upate priznati, da se z omenjenimi čustvi pravzaprav srečujete sami?

Kdo so največji kritiki, opravljivci?

Poleg posameznikov, ki jih je življenje prevečkrat spravilo na kolena, gre najbolj pogosto za ljudi, ki na odrekanje, izzive in trdo delo niso pripravljeni. Kratek spanec, dvojni delavniki, neprespane noči, dnevi in meseci brez sproščujočega počitka so jim tuji, zato morda ni tako nenavadno, da naštetega ne pripisujejo niti tistim, ki si grizejo kolena na poti do cilja. Ker se jim zdi krivično, da nekdo drug živi bolje, svoje nezadovoljstvo radi izražajo s kritiziranjem in negativnim ogovarjanjem. Slednje jim notranjo praznino zapolni z zadovoljstvom in pomembnostjo, tako se vsaj za nekaj trenutkov počutijo bolje.

Tisti, ki kritizirajo, so največkrat zelo nesrečni.

Kadar jih situacija prisili, da se zazrejo v podobo lastnega življenja, brž naprtijo krivdo za neuspeh drugim, sebe pa postavijo v vlogo žrtve. To je namreč lažje, kot si iskreno priznati, da bi morali stopiti izven cone udobja, zavihati rokave ter se namesto ogovarjanja ob skodelici kave lotiti načrtovanja boljše in lepše prihodnosti. A za slednje je potrebna volja, ne zgolj čas in pogum za pisanje žaljivih komentarjev in samozavestno mlatenje prazne slame.

Ne pozabite, da ste v prvi vrsti sami odgovorni za vašo srečo. Kaj ste pripravljeni zanjo storiti, pa nakazuje pot, ki ste jo izbrali. Razmislite – tudi o tem, da človek, ki poln zagona kuje svojo prihodnost, nima časa, želje in potrebe po tem, da bi kritiziral ljudi, ki jih srečuje na svoji poti.

Foto: Shutterstock