Domov Življenjski Stil Kako pripraviti svojo hrano vnaprej

Kako pripraviti svojo hrano vnaprej

Ker imamo trenutno težave z odhodi v trgovino, je smiselno biti pametnejši glede izbora živil, ki jih kupujemo. Spodaj vam dajemo nekaj uporabnih nasvetov, kako lahko izboljšate vaše navade.

Ocenite, kaj imate

Naredite seznam tega, kar že imate v hladilniku, zamrzovalniku in shrambi. Dobili boste predstavo o tem, kaj in koliko imate, in se izognili nakupu stvari, ki jih ne potrebujete.

Načrtujte svoje obroke

V sedanji situaciji, je pametno, da imate tudi glede načrtovanja obrokov dolgoročnejši načrt. Načrtujte vsaj za par dni vnaprej.

Nakup dolgotrajnih pridelkov

Še posebej odporne vrste zelenjave so krompir, sladek krompir, zelje, korenje, pesa, brokoli, brstični ohrovt in buča. Dolgotrajnejše sadje so jabolka, pomaranče, klementine in grenivke.

Banane denimo kupite, ko so še zelene. Konzervirano ali zamrznjeno sadje in zelenjava tudi zdaj pridejo prav. Kadar je mogoče, poskusite izbrati sadje ali zelenjavo v pločevinkah – živila pa pred uživanjem vedno operite pod vodo, da odstranite nekaj dodanega natrija.

Pravilno shranjujte živila

Zadnji del hladilnika je najhladnejši, vrata so najtoplejša. Izogibajte se temu, da bi v vrata postavili zelo pokvarljiva živila, kot so mleko in jajca, Občutljivo svežo hrano (pomislite na jagode in zelenjavo) hranite stran od zadnjega dela hladilnika, kjer se lahko takšna živila zamrznejo. Če vam predalčki za izdelke omogočajo prilagajanje ravni vlažnosti, nastavite zelenjavni predal na visoko vlažnost, predal za sadje pa na nizko vlažnost. Čebulo in krompir hranite izven hladilnika, na hladnem in suhem mestu.

Varno zamrznite

Če ste kupili hrano na zalogo, višek živil zamrznite, še preden se pokvarijo.

Foto: SHUTTERSTOCK