Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Preproste vaje za sproščanje

Objavljeno

V redu

Joga lahko igra koristno vlogo pri skrbi za svoje zdravje. Nujno pa jo moramo kombinirati  s hranljivo hrano, dobrim počitkom in telesno aktivnostjo. Če dodamo še pozornost na dihanje, pa smo že ogromno storili za svoje telo.

V času izjemnega stresa se naš centralni živčni sistem “zapre”. Glede na to je tukaj ena izmed mojih najljubših pozicij joge: Noge počivajo ob zidu (Viparita Karani).

Poskusite sami in k poziciji joge zgoraj dodajte kratko vadbo meditacije in dihanja. Verjemite mi – morda ne bo videti kot težka vaja, toda ta poza dejansko blagodejno upliva na naše počutje veliko bolj, kot si morda mislite.

Inverzije prinašajo velik počitek centralnemu živčnemu sistemu, pomlajujejo možgane, odpirajo pljuča in na splošno olajšajo naša čustva. Mnogi med nami se zbujajo ponoči in imajo težave s spanjem. Morda bo pomagalo, da vstanete iz postelje in naredite to vajo.

Če imate občutek boleče hrbtenice, lahko, kot oporo za noge uporabite stol. Obe različici sta čudoviti.

Privoščite si nekaj trenutkov sprostitve. Zavedajte se, kje so noge postavljene, in poskusite biti mirni. Bodite pozorni, ali lahko popolnoma sprostite obraz z zaprtimi ali odprtimi očmi, ki mehčajo grlo, zadnji del vratu? Stiskate zobe in čeljust? Samo sprostite se. 

Načrtujte, da se v tem položaju zadržite približno 5 minut ali dlje. V tem času se bo vaš um spremenil in iskal, kaj bi lahko še storil.

Da bi bil vaš um osredotočen in telo sproščeno, preizkusite naslednjo meditacijo, ki se imenuje 5 čutov in 5 dihov, hkrati pa noge držite ob steni.


5 čutov in 5 dihov

V tej vaji boste raziskovali vsakega od svojih petih čutov, enega za drugim, pri vsakem pa začasno ustavili cikel s 5. vdihi:

Osredotočite se na to, kako je vaše telo v stiku s tlemi, stolom, steno. Ali obstajajo drugi fizični občutki, ki jih lahko tukaj zabeležite? Ideja je biti čim bolj prizemljen. Počasi vdihnite in izdihnite s ciklom petih vdihov, ki jih štejte:

Vdihnite do števila 1 – izdihite do števila 2

Vdih 3 – izdih 4

Vdih 5 – izdih 6

Vdih 7 – izdih 8

Vdih 9 – izdih 10

Vizija: Vizualizirajte pomirjujoče ali najljubše mesto. Oglejte si čim več podrobnosti – barve, oblike, druge posameznike in sebe. Počasi vdihnite in izdihnite s ciklom 5 vdihov.

Vizualizirajte pomirjujoče ali najljubše mesto / Foto: SHUTTERSTOCK

Sluh: Pozorno poslušajte okolico in bodite pozorni le na zvoke v sobi. Počasi vdihnite in izdihnite s ciklom 5 vdihov.

Vonj: To bi lahko bil vonj po sobi ali spomin. Počasi vdihnite in izdihnite s ciklom 5. vdihov.

Okus: Zavedajte se okusa v ustih. Počasi vdihnite in izdihnite s ciklom 5. vdihov.

Ko končate, kolena počasi objemite in se nežno zibajte naprej in nazaj. Zavihajte se na stran. Tu počivate za trenutek, preden se dvignete v sedeč položaj. Ponavljajte tako pogosto, kot potrebujete, in vzemite to darilo nege k srcu.

Foto: SHUTTERSTOCK

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Življenjski Stil

KOLUMNA: Jezi me. Sosedje dnevno mečejo hrano v smeti

Objavljeno

V redu

Avtor

Jezi me, ko vidim kako sosedje mečejo hrano v smeti. Vsak dan. Njihovi bio odpadki torej ta kontejner je poln sveže hrane, niso smeti ampak hrana, ki jo kupijo in skoraj takoj zavržejo.

To sem opazila pred časom, potem sem bila tako pogumna, da sem začela gledati v njihov kontejner. Imamo skupaj ene vrste otok za smetnjake. Hrana v smeteh izgleda tako kot, če bi jo jaz iz vrečke, ko prinesem domov namesto v hladilnik vrgla v smetnjak.

Sadje, zelenjava, solata, kruh, rogljički. Noro prav noro. In ker sem že skoraj obsedena s tem sem pogledala še v njihov smetnjak z embalažo. Mleko, sok, jogurti, ne embalaža ampak na pol, četrt uporabljeno, kakšen jogurt še neodprt in nikjer ni pretečen rok. Sploh ne razumem.   Vmes je kdaj tudi škatla piškotov, neodprta, z rokom trajanja še pol leta. Mene je groza, res.

Vem, da ne živijo v pomanjkanju, oba imata res dobri službi in vodstveni mesti ampak vse, kar je prav, toliko hrane v smeti.

Nimamo sosedskih odnosov, dober dan, dober dan, sem in tja par vljudnih stavkov in to je v glavnem to. Ne poznam jih dobro. Par dni se nekako že pripravljam, da bom šla, kar na vrata. Zdaj se sploh bolj od daleč pozdravljamo in druge možnosti skoraj ni. Mislim, da je moja dolžnost, da grem k njim in jim povem, da je to početje nesprejemljivo, če se zelo lepo izrazim, in jim poskušam dopovedati naj tega ne počnejo več. Naj raje preberejo koliko ljudi, otrok je lačnih. Kaj mislite? Si lahko drznem in to storim?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

To morate storiti. Ni važno, vtikanje gor ali dol. To je pravzaprav vaša dolžnost. Počakajte, če se morda vendarle  srečate, sicer pa pozvonite pri vratih in odraslim povejte kot je. Da ste pač opazili, da imajo dnevno veliko še dobre hrane v smetnjaku in da vas to moti in se vam zdi nesprejemljivo. Recite, da jih prosite, ker se vam zdi to, da zavržejo toliko hrane res grozno in naj s tem početjem nehajo.  Potem se pa odzovite glede na odziv, morda bo šlo lepo in ste zlepa preprečili grozno početje. Če ne bo zaleglo, še vedno lahko pokličete pristojne in prijavite.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Japonska voda: Topi maščobo na trebuhu in stegnih

Objavljeno

V redu

Avtor

Japonska voda? Gre za priljubljen pripravek iz ingverja, ki spodbuja izgorevanje maščob tudi na trdovratnejših predelih, kot sta denimo trebuh in stegna.

Prek meja je v teh dneh priljubljen pripravek, ki sliši na ime japonska voda. Recept je deležen številnih delitev, kar gre nemara predpisati predvsem poimenovanju in obljubljenim učinkom. Tako imenovana japonska voda je pravzaprav ingverjev napitek ali ingverjeva voda, ki se resnično ponaša s številnimi zdravju koristnimi učinkovinami. Pijača namreč deluje tako, da pospeši metabolizem, zmanjšuje občutek lakote, pomaga pri topljenju maščobnih oblog, uravnava krvni tlak, blaži simptome prehlada in gripe, krepi imunski sistem, deluje protivnetno, odplavlja strupe iz telesa, pospešuje cirkulacijo krvi, preprečuje nalaganje holesterola, lajša bolečine v sklepih in mišicah, povečuje energijo, odpravlja utrujenost, blaži slabosti in še in še.

Ingver topi odvečno maščobo. (foto: freepik.com)

Tole se pa ne sliši slabo, kajne? Bi si ingverjev napitek želeli pripraviti tudi vi? Nič lažjega. Potrebujete liter in pol vode, sok polovice limone ter košček ingverjeve korenike (vsaj 1 cm).

Postopek priprave: Vodo zavrite, medtem olupite kos ingverja. Ko bo voda zavrela, vanjo na tanko narežite ingver. Vse skupaj lahko ugasnete ali na nizki temperaturi pokuhavate 20 min. Temu naj sledi hlajenje pripravka. V ohlajen poparek dodajte sok limone, premešajte, precedite in pretočite  v sterilno steklenico. Ingverjevo vodo lahko uživate vsak dan, zlasti je priporočljivo, da si jo privoščite na tešče.

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

To je daleč najbolj šarmanten astro znak

Objavljeno

V redu

Avtor

Ali veste, v katerem astrološkem znaku so rojeni ljudje, ki slovijo po tem, da so najbolj šarmantni?

Kot pravijo astrologi, so ljudje, ki so rojeni v znamenju leva, najbolj šarmantni. To so ljudje, ki že s svojo pojavo znajo pritegniti druge. So rojeni igralci in se v življenju vedno dobro znajdejo. Kadar so v družbi, so vedno v središču pozornosti, pa jim v to sploh ni potrebno vlagati veliko truda. Ljudje jih imajo radi, saj niso vsiljivi, pa vendar zelo markantni.

So tudi zelo zabavni, vedno se znajdejo in znajo povedati pravo šalo. Kadar so v družbi, je vedno dovolj smeha in zabave. Znajo biti sproščeni in prijazni.

Ker pa se znajo tudi dobro promovirati in vnovčiti, jim je pogosto odprta tudi pot do bogastva.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO