Domov Življenjski Stil Preproste vaje za sproščanje

Preproste vaje za sproščanje

Joga lahko igra koristno vlogo pri skrbi za svoje zdravje. Nujno pa jo moramo kombinirati  s hranljivo hrano, dobrim počitkom in telesno aktivnostjo. Če dodamo še pozornost na dihanje, pa smo že ogromno storili za svoje telo.

V času izjemnega stresa se naš centralni živčni sistem “zapre”. Glede na to je tukaj ena izmed mojih najljubših pozicij joge: Noge počivajo ob zidu (Viparita Karani).

Poskusite sami in k poziciji joge zgoraj dodajte kratko vadbo meditacije in dihanja. Verjemite mi – morda ne bo videti kot težka vaja, toda ta poza dejansko blagodejno upliva na naše počutje veliko bolj, kot si morda mislite.

Inverzije prinašajo velik počitek centralnemu živčnemu sistemu, pomlajujejo možgane, odpirajo pljuča in na splošno olajšajo naša čustva. Mnogi med nami se zbujajo ponoči in imajo težave s spanjem. Morda bo pomagalo, da vstanete iz postelje in naredite to vajo.

Če imate občutek boleče hrbtenice, lahko, kot oporo za noge uporabite stol. Obe različici sta čudoviti.

Privoščite si nekaj trenutkov sprostitve. Zavedajte se, kje so noge postavljene, in poskusite biti mirni. Bodite pozorni, ali lahko popolnoma sprostite obraz z zaprtimi ali odprtimi očmi, ki mehčajo grlo, zadnji del vratu? Stiskate zobe in čeljust? Samo sprostite se. 

Načrtujte, da se v tem položaju zadržite približno 5 minut ali dlje. V tem času se bo vaš um spremenil in iskal, kaj bi lahko še storil.

Da bi bil vaš um osredotočen in telo sproščeno, preizkusite naslednjo meditacijo, ki se imenuje 5 čutov in 5 dihov, hkrati pa noge držite ob steni.


5 čutov in 5 dihov

V tej vaji boste raziskovali vsakega od svojih petih čutov, enega za drugim, pri vsakem pa začasno ustavili cikel s 5. vdihi:

Osredotočite se na to, kako je vaše telo v stiku s tlemi, stolom, steno. Ali obstajajo drugi fizični občutki, ki jih lahko tukaj zabeležite? Ideja je biti čim bolj prizemljen. Počasi vdihnite in izdihnite s ciklom petih vdihov, ki jih štejte:

Vdihnite do števila 1 – izdihite do števila 2

Vdih 3 – izdih 4

Vdih 5 – izdih 6

Vdih 7 – izdih 8

Vdih 9 – izdih 10

Vizija: Vizualizirajte pomirjujoče ali najljubše mesto. Oglejte si čim več podrobnosti – barve, oblike, druge posameznike in sebe. Počasi vdihnite in izdihnite s ciklom 5 vdihov.

Vizualizirajte pomirjujoče ali najljubše mesto / Foto: SHUTTERSTOCK

Sluh: Pozorno poslušajte okolico in bodite pozorni le na zvoke v sobi. Počasi vdihnite in izdihnite s ciklom 5 vdihov.

Vonj: To bi lahko bil vonj po sobi ali spomin. Počasi vdihnite in izdihnite s ciklom 5. vdihov.

Okus: Zavedajte se okusa v ustih. Počasi vdihnite in izdihnite s ciklom 5. vdihov.

Ko končate, kolena počasi objemite in se nežno zibajte naprej in nazaj. Zavihajte se na stran. Tu počivate za trenutek, preden se dvignete v sedeč položaj. Ponavljajte tako pogosto, kot potrebujete, in vzemite to darilo nege k srcu.

Foto: SHUTTERSTOCK