Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Preproste vaje za sproščanje

Objavljeno

V redu

Joga lahko igra koristno vlogo pri skrbi za svoje zdravje. Nujno pa jo moramo kombinirati  s hranljivo hrano, dobrim počitkom in telesno aktivnostjo. Če dodamo še pozornost na dihanje, pa smo že ogromno storili za svoje telo.

V času izjemnega stresa se naš centralni živčni sistem “zapre”. Glede na to je tukaj ena izmed mojih najljubših pozicij joge: Noge počivajo ob zidu (Viparita Karani).

Poskusite sami in k poziciji joge zgoraj dodajte kratko vadbo meditacije in dihanja. Verjemite mi – morda ne bo videti kot težka vaja, toda ta poza dejansko blagodejno upliva na naše počutje veliko bolj, kot si morda mislite.

Inverzije prinašajo velik počitek centralnemu živčnemu sistemu, pomlajujejo možgane, odpirajo pljuča in na splošno olajšajo naša čustva. Mnogi med nami se zbujajo ponoči in imajo težave s spanjem. Morda bo pomagalo, da vstanete iz postelje in naredite to vajo.

Če imate občutek boleče hrbtenice, lahko, kot oporo za noge uporabite stol. Obe različici sta čudoviti.

Privoščite si nekaj trenutkov sprostitve. Zavedajte se, kje so noge postavljene, in poskusite biti mirni. Bodite pozorni, ali lahko popolnoma sprostite obraz z zaprtimi ali odprtimi očmi, ki mehčajo grlo, zadnji del vratu? Stiskate zobe in čeljust? Samo sprostite se. 

Načrtujte, da se v tem položaju zadržite približno 5 minut ali dlje. V tem času se bo vaš um spremenil in iskal, kaj bi lahko še storil.

Da bi bil vaš um osredotočen in telo sproščeno, preizkusite naslednjo meditacijo, ki se imenuje 5 čutov in 5 dihov, hkrati pa noge držite ob steni.


5 čutov in 5 dihov

V tej vaji boste raziskovali vsakega od svojih petih čutov, enega za drugim, pri vsakem pa začasno ustavili cikel s 5. vdihi:

Osredotočite se na to, kako je vaše telo v stiku s tlemi, stolom, steno. Ali obstajajo drugi fizični občutki, ki jih lahko tukaj zabeležite? Ideja je biti čim bolj prizemljen. Počasi vdihnite in izdihnite s ciklom petih vdihov, ki jih štejte:

Vdihnite do števila 1 – izdihite do števila 2

Vdih 3 – izdih 4

Vdih 5 – izdih 6

Vdih 7 – izdih 8

Vdih 9 – izdih 10

Vizija: Vizualizirajte pomirjujoče ali najljubše mesto. Oglejte si čim več podrobnosti – barve, oblike, druge posameznike in sebe. Počasi vdihnite in izdihnite s ciklom 5 vdihov.

Vizualizirajte pomirjujoče ali najljubše mesto / Foto: SHUTTERSTOCK

Sluh: Pozorno poslušajte okolico in bodite pozorni le na zvoke v sobi. Počasi vdihnite in izdihnite s ciklom 5 vdihov.

Vonj: To bi lahko bil vonj po sobi ali spomin. Počasi vdihnite in izdihnite s ciklom 5. vdihov.

Okus: Zavedajte se okusa v ustih. Počasi vdihnite in izdihnite s ciklom 5. vdihov.

Ko končate, kolena počasi objemite in se nežno zibajte naprej in nazaj. Zavihajte se na stran. Tu počivate za trenutek, preden se dvignete v sedeč položaj. Ponavljajte tako pogosto, kot potrebujete, in vzemite to darilo nege k srcu.

Foto: SHUTTERSTOCK

Življenjski Stil

Ste že pili ‘kavo’ iz želoda?

Objavljeno

V redu

Avtor

Pripravek iz želoda je zelo zdravilen, mnogi ga uporabljajo namesto kave. Pa vi, ste ga že pili?

Zdravilni želod so nekoč uporabljali kot moko in iz njega pekli kruh. Še dandanes se uporablja kot kavni nadomestek. Zdravilni napitek lahko pripravite sami. Pomembno pa je, da je želod pravilno obdelan.

Praženo seme želoda lahko uporabite kot kavni nadomestek. Želodova kava je priporočljiva predvsem pri ljudeh, ki imajo težave z rahitisom, boleznimi mehurja, priporoča se ga tudi pri zdravljenju driske. Pomaga tudi pri zdravljenju očesnih katarjev, ekcemov in pri oteklih bezgavkah.

»Želod je s škrobom obogatena hrana, delež škroba je približno ena tretjina. Vsebuje tudi čreslovine, sladkorje, malo beljakovin, eteričnih olj in rudnin. Želod za prehrano ni uporaben do trenutka, ko se ga pravilno obdela. Z namakanjem, spiranjem in kuhanjem sicer nekaj malega rudnin izgubimo, ohranimo pa lahko prebavljiv škrob, ki je osnovna sestavina želoda,« je povedala svetovalka za zdravo prehrano Mojca Kurent.  In dodala še: »Včasih so želod uporabljali za krepitev telesa in proti rahitisu, pili so poparek ali zavretek kot želodovo kavo.

Zavretek deluje razkuževalno, krči tkivo, ustavi krvavitve in rahlo zapira. Uporabljamo ga tudi pri glivičnih kožnih boleznih kot zunanje, lahko pri vnetju kože ali za grgranje ust in žrela. Sicer pa znižuje krvni sladkor, je dobra preventiva borelije ter uravnava delovanje ščitnice.

V kombinaciji z ječmenom je želodova kava dobra v zmanjševanju holesterola in bogata z vitamini E in B.

 Želodovo kavo pripravimo tako, da pol litru vrele vode dodamo eno do dve žlički kave, premešamo ter ponovno zavremo. Pustimo dve ali tri minute, nato pa tekočino odlijemo od gošče.«

Želod je uporaben tudi za okusno kavico. (foto: Shutterstock)

Pravilno pripravo kavnega nadomestka iz želoda opisuje v knjigi Zdravilne rastline in njih uporaba avtor Richard Willfort:

»Jeseni naberite zrel želod, ki sam odpade in ga olupite. Narežite v velikosti kavnih zrn in pražite na zmernem ognju. Med praženjem ga ne smete popariti, da ne izgubil hranilnih in zdravilnih snovi. Pražite ga kot pravo kavo, da postane temno rjav. Če je premočno pražen, izgubi okus in zdravilni učinek. Stolcite v možnarju v grob prašek takoj po praženju, ker kmalu otrdi. Ne smete ga mleti. Shranite ga v tesno zaprti stekleni posodi.«

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Kakšna kmetija je povsod, kje živim?

Objavljeno

V redu

Avtor

Take kmetije kot je zdaj ne pomnim, kmetje z zemljo vam se iskreno opravičujem, ker to kar je zadnje čase v mestih ste vi že zdavnaj prerastli.

Bogatuni oziroma wanna be bogatuni, vseznalci, fake Gucci za po kuči in oh in sploh na vsakem koraku, oni bi, a dlje od McDonldsa in Maje Šuput ne morejo.  In se nosijo in polivajo s poceni parfumi, poslušajo slovenske poperje, ki bi bili radi vsaj kot Grdović kadar so bl švoh, ko so v svojem ta hudem filmu, o ja, takrat pade Davor Borno.

In potem se grebejo za vabila in grejo na evente v plažnih havaji kratkih hlačah, japonkah in verjamejo, da je šampanjec in penina eno in isto in seveda ob tem sanjajo un štajerski špricer od prejšnjega tedna, radenska pa namizno belo. Ona pa umetne trepke, ki imajo od premetavanja po postelji trajno pa prelepljen sredinc, aja gel noht se je zlomil pa še ni prišla na vrsto.

Kamor koli se obrnem zadnje čase je to to. Kaj se dogaja. Kam so izginile elegantne ženske in urejeni moški. Kam je izginilo osnovna urejenost, osnoven dober okus pa naj gre za glasbo, oblačila, make up, vse to, kam je šel osnoven šlif?

Razočarana gospodinja

Foto: Shutterstock

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

O ja, opažam podobno. Vse se je izgubilo. Mislim, da tako slabo kot je zdaj v resnici še ni bilo pa naj gre za glasbo ali vse ostalo, kar naštevate. Predvsem manjka izvirnosti na višjem nivoju. Vsakič znova sem presenečena, saj me tudi to, da morajo ravnatelji pisno opozoriti, da naj pridejo maturanti primerno oblečeni na ustno maturo ali poslati navodila kako se obleči, urediti za obisk opere, da so naprimer kroksi prepovedani čeprav sem jih sama v tej hiši kulture in glasbe že videla.   Osnove ni in ni prav, da je tako. Ja, ja okusi so različni ampak nekatera osnovna pravila obstajajo in si zaslužijo spoštovanje. 

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Nasveti: Kako prepoznati kvalitetno oljčno olje?

Objavljeno

V redu

Avtor

Če ste ljubitelji oljčnega olja, najbrž želite kupiti najboljšega. Toda, kako prepoznati, ali je olje kvalitetno? Preberite.

Kar sedemkrat dražje plačamo oljčno olje od navadnega in zato pričakujemo tudi, da bo kvalitetno. Ampak, vedno ni tako. Mnogokrat je mešano s sojinim oljem in zato veliko slabše kvalitete.

Mešanje oljčnega olja z ostalimi olji

Pravo oljčno olje boste po okusu težko prepoznali. Proiz7vajalci namreč dodajajo olju, ki ga mešajo, razne sestavine, ki imajo enak okus, kot pravo. Dejstvo pa je, da je kar 70 odstotkov oljčnega olja, ki se prodaja po vsem svetu za pravo, ekstra deviško, mešano  s sojinimi in ostalimi olji, ki so slabše kakovosti in niso tako zdrava.

Kako prepoznati pravo oljčno olje?

Kot smo ugotovili, po okusu ne bo šlo. Vseeno pa obstajata dva načina. Prvi je ta, da pravo sto odstotno oljčno olje zagori. Če ga boste nalili v oljno svetilko, bo zagorelo.

Drugi način je bolj enostaven. Pravo oljčno olje se v hladilniku strdi. Postane motno in gostejše. Če pa steklenico postavimo na toplo, spet postane lepo tekoče in svetlejše barve.  Če je olju primešano sojino, bo tudi pri nizkih temperaturah ostalo enako  tekoče.

Pravo oljčno olje se v hladilniku strdi. (foto: freepik.com)

Kje kupiti pravo deviško oljčno olje?

Še najbolje je, da ga kupite od proizvajalca, ki ga poznate. Ali pa od takšnega, ki ima certifikat, da je olje sto odstotno oljčno.

Shranjevanje oljčnega olja

Oljčno olje mora biti shranjeno v temni steklenici, postavljeno v hladen in temen prostor.

Foto: freepik.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO