Domov Življenjski Stil KOLUMNA: Otrok je v stiski, starši pa v kafiču

KOLUMNA: Otrok je v stiski, starši pa v kafiču

Hči je še osnovnošolka in letošnje leto je bilo vse prej kot lahko za šolarje. Mnogi se niso znašli pri pouku na daljavo, pa naj gre za otroke ali učitelje. Sama sem sicer naravnana, da se da z dobro voljo vse vendar nismo vsi takšni. Hčerko sem spodbujala na ta način, veliko sva se pogovarjali in reševali situacije. Tudi mož je bil velika podpora čeprav je bil bolj zaposlen kot jaz. A ni povsod tako.

Takoj po vrnitvi v šolo, je hči povedala, da se ji zdi, da je sošolec, njen prijatelj, s katerim si delita klop, v stiski. Da je drugačen, da skoraj ne govori, da je opazila, da je objokan, da se umika, skratka, da ni tak kot je bil prej, zdi se ji tudi bolj suh. Prav žalostna je bila, ker se ne pogovarja z njo. Priznam, da me je spreletelo, saj se mi je zavrtel film kako sem njegovega očeta in tudi mamo videvala pri neki garaži v soseski kjer so na skrivaj pijančevali, ko so bili kafiči zaprti. Ker moram pozno zvečer sprehoditi psa, sem videla njiju ali njun avto, če so bili zaprti v garaži, slišati pa je bilo, da je za vrati druženje.

Očitno je, da je nekaj zelo narobe. Hčerki sem rekla, naj nekako poskuša vzpostaviti pogovor, da bi morda izvedela kaj je, kako je z njim, a se je povsem zaprl vase. Bila sta dobra sošolca, leta delita klop, vedno sta se razumela, večkrat je bil tudi pri nas na obisku. A zaman. On se samo umika, kakšno uro ga tudi ni, v odmoru se oddalji od vseh.

Že prej sta bila starša pogosta obiskovalca kafičov in zabav, a je očitno nekako šlo, saj je fant veliko časa preživel v šoli, na treningu in tudi popoldansko druženja s sošolci so bila. Zdaj, si predstavljam, je bil v glavnem sam, zaprt za štirimi stenami.  Sama ne vem kaj naj storim. Časi so taki, da je takoj vse narobe, če kaj opaziš,  vprašaš. Potrebujem nasvet.  

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Situacija je pustila posledice, večje kot si morda včasih upamo priznati. Otroci, mladoletniki, šolarji so bili in so še v velikih stiskah. Na žalost nimajo vsi ljubečega, urejenega okolja in podpore roditeljev. Veliko stisk je skritih in vprašanje časa je, na kakšen način se bodo odražale na mladih ljudeh. Nekateri so bili zelo osamljeni, prepuščeni sebi in lastni iznajdljivosti. Glede na to, da je okolje situacije, ki jo opisujete šola, bi bilo morda najbolje, da bi vi govorili z razredničarko. Povejte ji kot ste opisali nam in jo prosite naj na primeren način ugotovi kaj se dogaja in temu primerno ukrepa.  

Foto: Shutterstock