Domov Življenjski Stil Cimet, oh ta cimet, že diši

Cimet, oh ta cimet, že diši

Diši po piškotih, je začimba, afrodiziak, tudi parfum. Oh, cimet in čas, ki prihaja, ko nam je njegov vonj še bližje, ko ga imamo tako radi v piškotih, pecivu, kuhanem vinu, ginu. Tudi v izparilniku. Ob cimetu nam na misel pridejo še pomaranča, mandarina, klinček, jelka.

Cimet so že davno v preteklosti uporabljali za aromatiziranje hrane in pijače. Zaradi njegovega delovanja, cimet namreč greje, je služil tudi kot afrodiziak. Rimljani so ga imeli tako zelo radi, da so iz njega delali parfume.

In tako pridemo do tega, da je cimet pravzaprav logično zimski, greje, diši in tudi deluje tam, kjer je pozimi aktualno.

Ima izrazito antiseptično delovanje, izboljšuje prekrvavitev in vzpodbuja delovanje živčnega sistema. Lajša prehlad, bronhitis, slabost. Uporablja se pri virusnih in bakterijskih infekcijah, pri infekcijah dihal. Lajša depresijo, menstrualne bolečine.

Uporaba v izparilniku, pri cimetu še posebej velja, manj je več, lahko namreč draži sluznico, za pripravke pa uporaba za laike ni priporočljiva. In ta cimet, ki je že tako čudovit dobi še dodatne pluse v kombinaciji z drugimi eteričnimi olji.

Sploh, ker je v kombinaciji z mandarino in jelko Praznična Aromatika. Par kapljic za čarobno praznično vzdušje in ugodje pa tudi za preventivo, podporo organizmu.   

Foto: pixabay.com