Domov Zabava Jay Shetty: Menih moderne dobe

Jay Shetty: Menih moderne dobe

Pisalo se je leto 2007. Jay Shetty je bil star 19 let in študiral je znanost na Cass Business School v Londonu. Bil je povsem običajen, tipičen univerzitetni študent. Obiskoval je večino poukov, za zabavo je igral nogomet. Rad je bral o uspešnih direktorjih in podjetnikih ter fantaziral o lastni prihodnosti: diploma, delo v podjetju, poroka, imeti otroke in ustvariti lep dom.

Nekega večera ga je njegov najboljši prijatelj povabil, da se pogovori z hindujskim menihom Gauranga Dasom. To Jaya ni zanimalo, ker je v takih pogovorih že sodeloval v preteklosti. Vendar pa se je vseeno tokrat vse spremenilo, saj je Shetty spoznal osebo, ki je postala njegov mentor in je verjetno to eden največjih vplivov na to, kdo je postal in kje je danes.

“Spoznala sem bogate ljudi,” pravi Shetty. “Spoznal sem ljudi, ki so bili znani, vendar mislim, da še nikoli nisem srečal nekoga, ki je bil srečen. Menih se mi je zdel vesel. Videti je bil, kot da ima smiselno življenje.”

Shetty je bil popolnoma očaran, toliko, da je v Veliki Britaniji sledil menihu, vsakič, ko je imel različna predavanja. Prvič, na univerzitetnih in podjetniških dogodkih; nato med poletnimi počitnicami, ko je šel na šolanje v Indijo v Ašram. Tam je svoj prosti čas začel preživljati razdvojen med podjetniškimi praksami in ašramom. V šoli je vodil tedenske razprave, na katerih je govoril, kaj se je naučil od menihov in o njegovem študiju pri slednjh. Bolj ko se je učil od Gauranga Dasa in drugih menihov, bolj so se mu vse sanje, ki jih je imel do tedaj, začele zdeti čudne.

Zgodil se je preobrat, brez pomisleka je nekega dne sporočil družini in prijateljem, da bi moral drugače živeti, se učiti in služiti kot menih.

V hindujskem ašramu tik pred Mumbajem Shetty sprejme oranžne halje ter si obrije glavo. Njegova soba je brez vsega, ima le podlogo za spanje. Zdaj se počuti kot doma.

“Ko sem postal menih, nisem dobil občutka, kot da bi se začel nečemu odpovedati,” pravi Shetty. “V resnici sem se počutil, kot da sem se odločil najbolje.”

Čas, ki ga človek preživi kot menih, se imenuje Shettyjeva Dharma. Vsaj misli. Dharma je sanskrtska beseda. Tako kot mnoge druge besede v tem jeziku tudi za to ni popolnega prevoda. Dharma pomeni ohlapno “klicanje”. Shetty ga tako definira: Dharma je vmesnik med strastjo, spretnostmi in koristnostjo.

Leto 2020

32-letni Shetty je po vsem svetu znan po svojih navdihujočih video posnetkih in podcastih. Je pripovedovalec in avtor nove knjige Misli kot menih. Njegovi družbeni mediji imajo skupaj 34 milijonov oboževalcev. Njegove videoposnetke so si ogledali več kot 6,5 milijarde krat, nagrajen film The Purpose, pa je vodilni zdravstveni podcast na svetu. Gostoval je tudi na oddaji Today Show in Ellen. Ima navdihujoče pogovore z zvezdniki.

Njegov cilj je prinašati starodavno modrost na način, ki je smiseln v sodobnem času. Ljudem pomaga, da ustvarijo prostor za svoj namen, da se razkrijejo in jim nato neumorno sledijo, da si zgradijo izpolnjujoče in smiselno življenje.

Kako narediti modrost relevantno in dostopno?” Odgovarja Shetty. “Kako združujemo zabavo in izobraževanje? Živimo v svetu, kjer prevladuje zabava, če pa ima lahko zabava izobraževalno srce, lahko resnično spremenimo življenje ljudi. “

Foto: Kathy Hutchins / SHUTTERSTOCK