Kam na krajše počitnice in izlete v Sloveniji?

<div id="midasWidget__r92"></div>

Trenutno zaradi situacije s koronavirusom še ni možno potovati izven meja oziroma v druge države. Nihče pravzaprav ne ve, kdaj se bodo ukrepi za potovanja v tujino razrahljali. Vendar, nič zato, saj lahko ta čas izkoristite za odkrivanje in potep po čudovitih kotičkih v Sloveniji. Na počitnice se lahko odpravite v številna turistična območja ali pa podaljšan vikend izkoristite za izlete in obiščete znane slovenske turistične atrakcije.

Postojnska jama in Predjamski grad

Postojnska jama / Foto: SHUTTERSTOCK

Postojnska jama vsako leto privablja množico domačih in tujih obiskovalcev. Ker v času strožjih ukrepov in prepovedi potovanj ni veliko obiska, se lahko v skrivnostno kraško podzemlje podate v manjši skupini in tako dodobra raziščete notranjost jame na vodenem ogledu. Zapeljite se s sodobnim električnim vlakcem, opazujte mogočne jamske formacije in spoznajte najbolj znanega prebivalca jame, malo človeško ribico.

Ker se Predjamski grad nahaja le nekaj kilometrov od Postojnske jame, je to odlična priložnost, da obe znamenitosti obiščete v enem dnevu. Sprehodite se po notranjosti gradu in si oglejte številne srednjeveške predmete ter prisluhnite zgodbi o slavnem Erazmu Predjamskem.

Škocjanska jama in Lipica

Lipica / SHUTTERSTOCK

Škocjanska jama, ki je vpisana v UNESCO svetovno dediščino, je idealno mesto za odkrivanje kraške pokrajine in reke Reke, ki je izoblikovala notranjost podzemskega kanjona. Sprehodite se po kanjonu, podzemskih rovih, jamskih dvoranah, ki jih bogatijo jezerca in slapovi, ter občudujte pristno kraško naravo, ko boste prečkali reko na naravnih kamnitih mostovih.

Vikend izlet po slovenskem Krasu lahko podaljšate in se zapeljete nekaj deset kilometrov stran v Lipico, ki velja za zgodovinski in kulturološki ponos Slovenije. Tu lahko opazujete Lipicance pri treningu in negovanju, ali pa se s kočijo zapeljete po posesti in skozi stoletni drevored.

Poletne počitnice na slovenski obali

Piran / SHUTTERSTOCK

Počitnice v Sloveniji lahko preživite tudi na slovenski obali. Čeprav je slovenska obala razmeroma kratka, pa na drugi strani ponuja številne možnosti za raziskovanje. Tako lahko obiščete Strunjanske in Sečoveljske soline, raziščete stare vasice v zaledju, srkate koktejle na portoroški plaži, se sprehodite po kamnitih uličicah Pirana kot muzeja na prostem, preživite popoldne v Mesečevem zalivu v Strunjanu ali pa se odpravite na potep po obalnih mestih, kot so Koper, Izola in Ankaran.

Bohinj, Bled in Triglavski narodni park

Bohinj / SHUTTERSTOCK

Če bi počitnice v Sloveniji želeli preživeti v neokrnjeni alpski naravi, se lahko podate na Gorenjsko, natančneje v Bled in Bohinj. Tako lahko odkrivate pristno naravo Triglavskega narodnega parka in mogočne Julijske Alpe. S pletno se zapeljite po Blejskem jezeru, okusite blejsko kremšnito na Blejskem gradu in obiščite Blejski vintgar, po katerem teče bistra reka Radovna.

Prav tako lahko preživite nepozabne počitnice v Sloveniji v okolici Bohinjskega jezera, ki nudi številne aktivnosti za športne navdušence. Najemite kajak ali sup in raziskujte Bohinjsko jezero, z gondolo se povzpnite na razgledno točko na Voglu, obiščite znameniti slap Savica ali pa se sprehodite vzdolž soteske, po kateri teče smaragdno zelena reka Mostnica.

PREBERITE ŠE: Najboljše dopustniške točke za poležavanje na plaži

<div id="midasWidget__r92"></div>

Written By

Bum Novice