Domov Življenjski Stil Možgani in sladkor

Možgani in sladkor

Možgani porabijo več energije kot kateri koli drug organ v človeškem telesu, glukoza pa je glavni vir goriva. Toda kaj se zgodi, ko so možgani izpostavljeni preveliki količini sladkorja?

Odvečni sladkor v možganih vpliva tako na naše kognitivne sposobnosti, kot na našo samokontrolo. Pri mnogih ljudeh že majhna količina sladkorja spodbudi željo po več. Sladkor ima drogam podobne učinke v centru za nagrajevanje možganov. Znanstveniki domnevajo, da lahko sladka hrana – skupaj s slano in maščobno hrano, povzroči v človeških možganih, odvisnosti podobne učinke, ki spodbujajo izgubo samokontrole, prenajedanje in poznejše povečanje telesne teže.

Ugotovljeno je bilo, da živila z visoko glikemijo aktivirajo možganske regije, povezane z odzivom na nagrado, in povzročajo večjo lakoto v primerjavi z živili z nizko glikemijo. Hrana, ki povzroči večji dvig krvnega sladkorja, povzroči višjo stopnjo zasvojenosti v možganih.

Raziskave, objavljene v American Journal of Clinical Nutrition, so za preizkus tega procesa prehranjevanja, nagrajevanja in hrepenenja uporabile Glikemični indeks (GI) – merilo, kako se določena živila v telesu pretvorijo v sladkor.

Dodatne študije možganske aktivnosti so podkrepile idejo, da prenajedanje spremeni naš sistem nagrajevanje možganov, kar nato vodi v prenajedanje. Verjamemo, da je enak postopek s toleranco, ki je povezan z odvisnostjo.

Sčasoma so potrebne večje količine snovi za dosego enake stopnje nagrajevanja. Študije kažejo, da prenajedanje vodi do zmanjšanega odziva na nagrado in čedalje večje odvisnosti od hrane z nizko vsebnostjo hranil, ki vsebuje veliko sladkorja, soli in maščob.

Študija, objavljena v PLoS One, je pokazala, da vas sladka hrana lahko bolj zasvoji kot kokain. Čeprav so raziskave opravili na živalih, so raziskovalci ugotovili, da lahko intenzivna sladkoba presega nagrado za kokain, tudi pri posameznikih, ki so občutljivi na droge in odvisnike.

Odvečni sladkor je škodljiv po celem telesu. Celo manjše povišanje glukoze v krvnem obtoku je lahko škodljivo za možgane, kar ima za posledico upočasnjeno kognitivno delovanje ter pomanjkanje spomina in pozornosti.

Nekatere raziskave kažejo, da velika poraba sladkorja povzroči vnetje v možganih, kar vodi do težav s spominom. Študija, objavljena v 2016 Behavioral Brain Research, je pokazala, da so v hipokampusu podgane na dieti z visoko vsebnostjo sladkorja prisotni znaki vnetja, pri običajni prehrani podgane, pa ne.

Raziskava, objavljena leta 2015 v reviji Nutrients, je tudi ugotovila, da zmanjšanje uživanja sladkorja in dopolnjevanje z omega-3 maščobnimi kislinami in kurkumo izboljšuje delovni spomin.