Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Možgani in sladkor

Objavljeno

V redu

Možgani porabijo več energije kot kateri koli drug organ v človeškem telesu, glukoza pa je glavni vir goriva. Toda kaj se zgodi, ko so možgani izpostavljeni preveliki količini sladkorja?

Odvečni sladkor v možganih vpliva tako na naše kognitivne sposobnosti, kot na našo samokontrolo. Pri mnogih ljudeh že majhna količina sladkorja spodbudi željo po več. Sladkor ima drogam podobne učinke v centru za nagrajevanje možganov. Znanstveniki domnevajo, da lahko sladka hrana – skupaj s slano in maščobno hrano, povzroči v človeških možganih, odvisnosti podobne učinke, ki spodbujajo izgubo samokontrole, prenajedanje in poznejše povečanje telesne teže.

Ugotovljeno je bilo, da živila z visoko glikemijo aktivirajo možganske regije, povezane z odzivom na nagrado, in povzročajo večjo lakoto v primerjavi z živili z nizko glikemijo. Hrana, ki povzroči večji dvig krvnega sladkorja, povzroči višjo stopnjo zasvojenosti v možganih.

Raziskave, objavljene v American Journal of Clinical Nutrition, so za preizkus tega procesa prehranjevanja, nagrajevanja in hrepenenja uporabile Glikemični indeks (GI) – merilo, kako se določena živila v telesu pretvorijo v sladkor.

Dodatne študije možganske aktivnosti so podkrepile idejo, da prenajedanje spremeni naš sistem nagrajevanje možganov, kar nato vodi v prenajedanje. Verjamemo, da je enak postopek s toleranco, ki je povezan z odvisnostjo.

Sčasoma so potrebne večje količine snovi za dosego enake stopnje nagrajevanja. Študije kažejo, da prenajedanje vodi do zmanjšanega odziva na nagrado in čedalje večje odvisnosti od hrane z nizko vsebnostjo hranil, ki vsebuje veliko sladkorja, soli in maščob.

Študija, objavljena v PLoS One, je pokazala, da vas sladka hrana lahko bolj zasvoji kot kokain. Čeprav so raziskave opravili na živalih, so raziskovalci ugotovili, da lahko intenzivna sladkoba presega nagrado za kokain, tudi pri posameznikih, ki so občutljivi na droge in odvisnike.

Odvečni sladkor je škodljiv po celem telesu. Celo manjše povišanje glukoze v krvnem obtoku je lahko škodljivo za možgane, kar ima za posledico upočasnjeno kognitivno delovanje ter pomanjkanje spomina in pozornosti.

Nekatere raziskave kažejo, da velika poraba sladkorja povzroči vnetje v možganih, kar vodi do težav s spominom. Študija, objavljena v 2016 Behavioral Brain Research, je pokazala, da so v hipokampusu podgane na dieti z visoko vsebnostjo sladkorja prisotni znaki vnetja, pri običajni prehrani podgane, pa ne.

Raziskava, objavljena leta 2015 v reviji Nutrients, je tudi ugotovila, da zmanjšanje uživanja sladkorja in dopolnjevanje z omega-3 maščobnimi kislinami in kurkumo izboljšuje delovni spomin.

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Življenjski Stil

To je najbolj privlačen astrološki znak

Objavljeno

V redu

Avtor

Ali veste, za kateri astrološki znak je značilno, da ima največ seksualne privlačnosti?

Raziskavo so naredili na tuji spletni strani, kjer potekajo zmenkarije in ugotovili, kateri astrološki znak je znan po tem, da je najbolj privlačen in pritegne največ zanimanja pri osebah nasprotnega spola.

Raziskava je pokazala, da so to ljudje, ki so rojeni v nebesnem znamenju ribi. Ti naj bi bili od vseh najbolj privlačni in šarmantni.

Na zadnjem mestu so se znašli ljudje, ki so rojeni v astrološkem znaku rak.

Celotni seznam astroloških znamenj pa gre po sledečem vrstne redu: ribi, oven, vodnar, kozorog, škorpijon, devica, tehtnica, dvojčka, bik, strelec in rak.

Najbolj privlačne so osebe, rojene v astrološkem znamenju ribi. (foto: Shutterstock)

Foto: freepik.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Svetovno znana vplivnica razkrila, kako ji je uspelo shujšati

Objavljeno

V redu

Avtor

Njen način hujšanja, ki hitro prinese zadovoljive rezultate, se je razširil po družbenem omrežju.

Ste že slišali za 12-3-30 in njene čarobne učinke?
Vplivnica Lauren Giraldo, ki je zasnovala tak način treninga, ni marala telovadnic ali teka, je pa to vajo vztrajno izvajala petkrat na teden, kar ji je prineslo odlične in trajne rezultate. Zdaj je z vajo razveselila tudi ljudi po vsem svetu.  

Številni navdih za vadbo iščejo na družabnih omrežjih, kjer pridni in vplivni trenerji delijo nasvete in trike ter motivirajo sledilce, da ne odnehajo. Tako so mnogi med njimi začeli omenjati vajo, imenovano “12-3-30”, kot idealno vadbo.  
Vajo je zasnovala influencerka Lauren Giraldo in čeprav jo je pred enim letom predstavila na YouTubu, je svetovno znana postala šele pred kratkim, ko jo je objavila na TikToku.  

Vadba 12-3-30 se v celoti izvaja na tekalni stezi, številke pa označujejo nastavitve, na katere ste jo nastavili. Naklon 12 odstotkov, hitrost je tri milje na uro (približno pet kilometrov na uro) in hoja 30 minut. Priljubljenost te vaje se vidi tudi zato, ker jo je Lauren izpostavila kot glavni razlog za njeno hujšanje. Trdi, da je prav zaradi te vaje shujšala 14 kilogramov in že dve leti uspešno vzdržuje svojo težo. Lauren je razkrila tudi, kako je oblikovala vajo.  “Nisem tekačica in tek na tekalni stezi mi ni ustrezal. Igrala sem se z nastavitvami na napravi in spontano prišla do nastavitev. Zdelo se mi je v redu, saj  je moja babica vedno govorila, da potrebuješ le 30 minut gibanja na dan” je razložila kako je prišla do formule.

Zaradi svoje enostavnosti je vadba postala hit in je lahko tudi odličen začetek vsake vadbene rutine. Vaja je odlična tudi zato, ker jo lahko, če nimate tekalne površine seveda izvajate na prostem. 5 kilometrov v pol ure petkrat na teden, če poenostavimo.  V to lahko vključite tudi kakšen hrib in se povzpnete navkreber, pa še na svežem zraku boste. Odlična rutina za korona čas, saj boste ohranili kondicijo in zbistrili um. 

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Dame, to je TOP frizura leta 2021

Objavljeno

V redu

Avtor

Vas zanima, kakšna frizura bo v letošnjem letu najbolj modna? Preberite v prispevku.

Tudi na področju modnih frizur bo letos vse skupaj bolj enostavno in lahkotno. Spet bo prevladovala tako imenovana frizura bob, ki je zelo praktična, enostavna, prilega se k vsakemu obrazu in – kar je najboljše – pomlajuje.

Letos bo bob frizura povsem enostavna, klasična, dokaj kratka in androgenega videza. Frizura je dobila tudi naziv »boyfriend bob«, a to ne pomeni, da spominja na moško frizuro, le poudarek daje na ležernost in preprostost.

Nam je zelo všeč. Pa vam?

View this post on Instagram

A post shared by Kaia (@kaiagerber)

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO