Domov Življenjski Stil Kako ravnati z ljudmi, ki vam nenehno solijo pamet?

Kako ravnati z ljudmi, ki vam nenehno solijo pamet?

Drži, lahko so zelo naporni, a pogosto želijo le dobro. Prepričani so namreč, da vas lahko s svojimi izkušnjami in modrimi nasveti preusmerijo od napačnih odločitev.

Imate v svojem krogu ljudi kakšnega ‘pametovalca’? Saj veste, tistega napornega kolega ali člana družine, ki ima boljši predlog za čisto vsako vašo odločitev. Slednje je kakopak dobrodošlo, če sami prosimo za nasvet ali mnenje, ko pa želimo s sogovornikom zgolj deliti svoje odločitve, je lahko še kako nadležno, če nam vsakokrat postreže s paleto razlogov proti in sijajnih nasvetov, kako bi se po njegovem mnenju morali odločiti. Ker on tako misli. Ker on ve, kako je prav.

Zamenjali boste denimo avto, a vaša odločitev ni racionalna, on natanko ve, kaj potrebujete. Menjali boste kritino, ah, tudi o tem v resnici nimate pojma. Enako je lahko ob številnih drugih temah, v katerih se počuti močnega in podkrepljenega z znanjem in izkušnjami, pa najsi govorimo o vzgoji otrok, gospodinjenju, vrtnih opravilih, gradnji, športu, zdravju, potovanjih, razvedrilni dejavnostih in še čem.

Takšna oseba se običajno niti ne zaveda, da v vas vzbuja neprijetne občutke ter da vam daje vtis, da prav nič ne naredite prav. Običajno tako ravna zgolj v želji, da bi vam prihranil slabe izkušnje,in vas preusmeril k boljšim rešitvam. Nemalokrat gre za ljudi, ki opravljajo službe na položajih, kjer so odgovorni za delo in usmerjanje podrejenih. Če jim je vloga vodje prirojena, jo zlahka prenesejo iz službenega okolja in jo podzavestno prelijejo tudi v pore družinskih in prijateljskih odnosov, ki pa se zaradi omenjenega z leti pogosto skrhajo.

Je tudi v vaši bližini oseba, ki vedno vse ve?

Če torej želite poskrbeti za boljše odnose, je čas, da se iskreno pogovorite in ‘pametovalcu’ poveste, kaj vas moti in kako se ob njem počutite. Najpomembnejše je, da jasno postavite meje, med katerimi naj bo v prvi vrsti sporočilo, da boste že sami poprosili za mnenje, če in ko ga boste potrebovali.

Foto: Shutterstock