SESTAVINE
Vlečeno testo:
- 500 g pirine moke
- 1 jajce
- 1 žlica olja
- ščepec soli
- 1 dl mlačne vode
- čajna žlica kisa
Skutin nadev:
- 500 g nepasirane skute
- 1 dl kisle smetane
- 50 g masla
- 2-3 jajca
- ščepec soli
POSTOPEK
- Za vlečeno testo moko presejemo v skledo. Sredi moke naredimo jamico, v katero dodamo olje in ščepec soli. Sestavine na sredi gladko razmešamo, potem pa postopoma prilivamo mlačno vodo s kisom. Testo mesimo z roba proti sredini, tako, da je testo na sredini vedno gladko, uporabimo pa toliko vode, da dobimo ustrezno gostoto (prb. 1 dl). Nazadnje vse skupaj pregnetemo v gladko in prožno testo.
- Testo oblikujemo v 3 hlebčke. Premažemo jih z oljem, pokrijemo s skledo ali damo v vrečko in pri sobni temperaturi pustimo počivati 30 do 60 minut.
- Za nadev v skledi gladko razmešamo sestavine za nadev. Skuto spasiramo ali jo razmešamo s paličnim mešalnikom, dodamo jajca, maslo, sol. V večji posodi pristavimo vodo in jo solimo.
- Testo razvaljamo na krpi, ki jo prej pomokamo.
- Nadev namažemo po testu in zvijemo skupaj. Štrukelj zavit v krpo damo v vrelo vodo za 20 minut. Ko se štrukelj skuha, ga pustimo, da se ohladi. Potem ga serviramo z marmelado ali medom in mletimi lešniki namesto drobtin.
Dober tek!