Kulinarika
Recept za slastno ocvirkovo pogačo

SESTAVINE
Testo:
- ½ kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa
- ½ vrečke kislega testa
- 500 g moke
- 180 g mleka
- 60 g kisle smetane
- 60 g svinjske masti (lahko jo nadomestimo z maslom)
- 20 g sladkorja
- 2 jajci
- 1,5 male žličke soli
Nadev:
- 150 g – 200 g ocvirkov
- 1 čebula
- ščep soli
POSTOPEK
- Kvas raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k presejani moki, dodamo ostale sestavine in zamesimo kvašeno testo. Le mast dodajamo postopoma med mešanjem. Ko postane testo gladko, ga prekrijemo s folijo in pustimo na toplem vzhajati.
- Medtem na masti od ocvirkov prepražimo na drobno nasekljano čebulo in jo zmešamo z ocvirki.
- Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na štiri dele in pustimo par minut, da se spočije.
- Nato vsak kos testa razvaljamo v krog. Prvega položimo na peki papir in premažemo z ocvirki in čebulo. Čez premazano testo položimo drugo plast testa, ponovno premažemo, prekrijemo s tretjo plastjo, tudi to premažemo s preostalimi ocvirki in jo prekrijemo z zadnjo plastjo testa. Zloženo, nadevano testo v obliki kroga razrežemo na osem delov, najprej naredimo križ, nato pa vsakega še razpolovimo, tako da zunanjega roba testa ne prerežemo in notranje trikotnike drži skupaj.
- Na sredini primemo prvo konico trikotnika z vsemi plastmi vred, ga obrnemo proti zunanjemu robu, to pa naredimo tako, da vse plasti malo privzdignemo, nato pa konice obrnemo navzdol, saj jih bomo obrnili s spodnje strani ko privzdignemo zunanji rob, da lahko trikotnik povlečemo pod zunanji rob s spodnje strani, trikotnike pa nato obrnemo spet proti sredini in lepo položimo nazaj na prvotno mesto.
- Nadaljujemo z oblikovanjem pogače z obračanjem vseh preostalih listov.
- Pogačo damo na toplo vzhajati. Ko je pogača vzhajala, z ročajem majhne kuhalnice odtisnemo črto od zunanje strani proti sredini pogače na sredini vsakega lista, da se zunanje plasti razprejo in ustvarijo lep vzorec.
- Vzhajano pogačo premažemo s stepenim jajcem in jo prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo približno 40 minut na 175 stopinjah celzija. Ko je pogača pečena, jo lahko po vrhu še premažemo s koščkom masla, da se bo lepše zasvetila.
Želimo vam dober tek!
Kulinarika
Trik: Tako boste najhitreje odtajali meso

Se tudi vam kdaj zgodi, da pozabite iz zamrzovalnika vzeti meso? Kako ga pravilno in hitro odtajati, če pa vemo, da ni primerna uporaba mikrovalovne pečice ali vroče vode?
Najboljša rešitev, da hitro odtalite še zamrznjeno meso je, da ga potopite v mrzlo vodo.
Strokovnjaki odsvetujejo, da ga čez noč puščate na pultu, saj se na ta način lahko razvijejo škodljive bakterije. Prav tako ni priporočljivo, da ga odtalite v mikrovalovni pečici, saj se na tak način meso na nekaterih delih lahko skuha. Tudi vroča voda ni najboljša rešitev, saj boste tako uničili kvaliteto mesu.
Zato je najboljši način, da meso odtalite hitro, uporaba hladne vode. Nalijete jo v večjo posodo, potopite vanjo kos mesa in počakate, svetuje Jeff Porter, znani kuharski mojster.

Foto: Shutterstock
Kulinarika
Poznate kvinojo? Preberite, zakaj mora biti na vašem jedilniku!

Kvinoja spada med najbolj zdrava živila. Poznali so jo že pred našim štetjem, skoraj je utonila v pozabo, sedaj pa se zaradi svojega odličnega okusa in zdravilnih lastnosti spet vrača. Jejte jo!
Kvinoja spada med najbolj zdrava živila vseh časov, a je kljub temu še vedno ne pozna in ne uporablja mnogo ljudi. Inki so jo nekoč imenovali »mati vseh žit«. A četudi se pripravlja in servira podobno kot žitarice, to ni. Kvinoja je sorodnica špinače, blitve in rdeče pese. Užiten del kvinoje so njena semena, ki spominjajo na semena sezama ali prosa. Običajno so bledo rumene barve, pri nekaterih vrstah (poznamo jih okrog 1800) pa so semena bela, roza, oranžna, rdeča ali celo vijolična ali črna. So brez glutena in se jih kuha podobno kot riž. Zelo primerna so za prehrano vegetarijancev, saj so odličen vir beljakovin.
Ker je kvinoja zelo bogata s proteini, spada med ene najbolj zdravih živil na svetu. Vsebuje vse potrebne esencialne aminokisline in je zato popoln vir beljakovin. Poleg tega je bogata z vlakninami in železom. Spodbuja delovanje jeter in preprečuje osteoporozo.

Foto: Shutterstock
Kulinarika
Triki, brez katerih v kuhinji ne boste več mogli

Zbrali smo nekaj zares odličnih trikov, s katerimi si boste olajšali kuhanje. Preberite jih!
Kako preprečiti, da se testenine ne zlepijo?
Najbolj pomembno je, da je lonec, v katerem se kuhajo testenine, dovolj velik in da je v njem dovolj slane vode. Ta mora testenine prekriti. ko voda zavre in ko vanjo stresete testenine, dodajte še žličko olja in premešajte. Med kuhanjem jih še večkrat premešate. Kuhane odcedite, ne spirajte jih pod vodo.
Kako narezati čebulo, da vas ne bo spravila v jok?
Bolj ko je nož tanek in oster, manj boste jokali. Bolj, ko je nož top, več čebulnega soka se sprošča v ozračje, ta pa draži vaše oči. Ali, če razložimo nekoliko bolj strokovno: čebulne celice se pri rezanju poškodujejo in encimi se pomešajo s sulfidi. Med njimi pride do kemijske reakcije, te se razkrajajo v hitro hlapljiv plin. Ta se širi skozi zrak in pride tudi do oči.
Kuharji svetujejo tudi, da čebulo, preden se je lotite rezati, za nekaj minut postavite v zamrzovalnik in ohladite. Pomagajo tudi sončna očala. Nekateri prisegajo, da se jim oči ne solzijo, če imajo med rezanjem v ustih grižljaj kruha.
Če pa vam vseeno ne uspe in se vam oči zasolzijo, jih sperite pod tekočo vodo.

Kako ohraniti zelišča čim dlje časa sveža?
Popolnoma enostavno – negujte jih tako, kot rezano cvetje! Peteršilj, drobnjak, meto, baziliko, kar koli pač uporabljate pri kuhi, postavite v lonček z vodo. Čeznje poveznite plastično vrečko in njih postavite v hladilnik. Na tak način bodo zelišča dlje časa sveža.
Kako ugotoviti, če so jajca sveža?
Jajca v hladilniku zdržijo kar nekaj dni. Prav zato pa včasih lahko pozabimo, kdaj smo jih kupili ali dobili. Če na škatli ni datuma, ga lahko ob nakupu napišemo sami. Če pa pozabimo zapisati datum, lahko naredimo drugačen preizkus: V posodo natočimo vodo. Sveža jajca so težja, zato bodo potonila na dno posode, manj sveža bodo potonila, toda, postavila se bodo pokonci. Tista, ki pa niso več uporabna, bodo plavala na površju.
Foto: Shutterstock
- Zabava27.05.2023
Se spomnite Karin iz šova Kmetija? Samo poglejte jo danes!
- Zanimivosti27.05.2023
Razkrito: To je srčni izbranec Saše Lendero! Poglejte fotografije
- Zanimivosti27.05.2023
Filmski svet žaluje: Umrla še ena velika legenda, brez katerega vseh teh filmskih uspešnic ne bi bilo
- Zabava27.05.2023
Kaj?! Rok (Poroka na prvi pogled) z drugo žensko?
- Zanimivosti27.05.2023
Bine Volčič sedaj razkril to, kar so se mnogi spraševali: Kaj se dogaja z njegovo domačijo?
- Zabava27.05.2023
Vesela novica za vse ljubitelje resničnostnih šovov: Vrača se najbolj priljubljeni šov
- Zanimivosti30.05.2023
Filmski svet žaluje: Umrl še en legendarni igralec, ki smo ga po tej vlogi poznali vsi
- Zanimivosti29.05.2023
Prepoznate dečke na fotografiji? Verjemite, danes jih zelo dobro poznate