Kontaktirajte nas

Kulinarika

Recept za slastno ocvirkovo pogačo

Objavljeno

V redu

SESTAVINE

Testo:

  • ½ kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa
  • ½ vrečke kislega testa
  • 500 g moke
  • 180 g mleka
  • 60 g kisle smetane
  • 60 g svinjske masti (lahko jo nadomestimo z maslom)
  • 20 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 1,5 male žličke soli

Nadev:

  • 150 g – 200 g ocvirkov
  • 1 čebula
  • ščep soli

POSTOPEK

  1. Kvas raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k presejani moki, dodamo ostale sestavine in zamesimo kvašeno testo. Le mast dodajamo postopoma med mešanjem. Ko postane testo gladko, ga prekrijemo s folijo in pustimo na toplem vzhajati.
  2. Medtem na masti od ocvirkov prepražimo na drobno nasekljano čebulo in jo zmešamo z ocvirki.
  3. Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na štiri dele in pustimo par minut, da se spočije. 
  4. Nato vsak kos testa razvaljamo v krog. Prvega položimo na peki papir in premažemo z ocvirki in čebulo. Čez premazano testo položimo drugo plast testa, ponovno premažemo, prekrijemo s tretjo plastjo, tudi to premažemo s preostalimi ocvirki in jo prekrijemo z zadnjo plastjo testa. Zloženo, nadevano testo v obliki kroga razrežemo na osem delov, najprej naredimo križ, nato pa vsakega še razpolovimo, tako da zunanjega roba testa ne prerežemo in notranje trikotnike drži skupaj.
  5. Na sredini primemo prvo konico trikotnika z vsemi plastmi vred, ga obrnemo proti zunanjemu robu, to pa naredimo tako, da vse plasti malo privzdignemo, nato pa konice obrnemo navzdol, saj jih bomo obrnili s spodnje strani ko privzdignemo zunanji rob, da lahko trikotnik povlečemo pod zunanji rob s spodnje strani, trikotnike pa nato obrnemo spet proti sredini in lepo položimo nazaj na prvotno mesto.
  6. Nadaljujemo z oblikovanjem pogače z obračanjem vseh preostalih listov. 
  7. Pogačo damo na toplo vzhajati. Ko je pogača vzhajala, z ročajem majhne kuhalnice odtisnemo črto od zunanje strani proti sredini pogače na sredini vsakega lista, da se zunanje plasti razprejo in ustvarijo lep vzorec. 
  8. Vzhajano pogačo premažemo s stepenim jajcem in jo prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo približno 40 minut na 175 stopinjah celzija. Ko je pogača pečena, jo lahko po vrhu še premažemo s koščkom masla, da se bo lepše zasvetila.

Želimo vam dober tek!

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kulinarika

Triki, brez katerih v kuhinji ne boste več mogli

Objavljeno

V redu

Avtor

Zbrali smo nekaj zares odličnih trikov, s katerimi si boste olajšali kuhanje. Preberite jih!

Kako preprečiti, da se testenine ne zlepijo?

Najbolj pomembno je, da je lonec, v katerem se kuhajo testenine, dovolj velik in da je v njem dovolj slane vode. Ta mora testenine prekriti. ko voda zavre in ko vanjo stresete testenine, dodajte še žličko olja in premešajte. Med kuhanjem jih še večkrat premešate. Kuhane odcedite, ne spirajte jih pod vodo.

Kako narezati čebulo, da vas ne bo spravila v jok?

Bolj ko je nož tanek in oster, manj boste jokali. Bolj, ko je nož top, več čebulnega soka se sprošča v ozračje, ta pa draži vaše oči. Ali, če razložimo nekoliko bolj strokovno:  čebulne celice se pri rezanju poškodujejo in encimi se pomešajo s sulfidi. Med njimi pride do kemijske reakcije, te se razkrajajo v hitro hlapljiv plin. Ta se širi skozi zrak in pride tudi do oči.

Kuharji svetujejo tudi, da čebulo, preden se je lotite rezati, za nekaj minut postavite v zamrzovalnik in ohladite. Pomagajo tudi sončna očala. Nekateri prisegajo, da se jim oči ne solzijo, če imajo med rezanjem v ustih grižljaj kruha.

Če pa vam vseeno ne uspe in se vam oči zasolzijo, jih sperite pod tekočo vodo.

Če boste čebulo za nekaj časa postavili v zamrzovalnik, jo boste narezali brez solz. (foto: pexels.com)

Kako ohraniti zelišča čim dlje časa sveža?

Popolnoma enostavno – negujte jih tako, kot rezano cvetje! Peteršilj, drobnjak, meto, baziliko, kar koli pač uporabljate pri kuhi, postavite v lonček z vodo. Čeznje poveznite plastično vrečko in njih postavite v hladilnik. Na tak način bodo zelišča dlje časa sveža.

Kako ugotoviti, če so jajca sveža?

Jajca v hladilniku zdržijo kar nekaj dni. Prav zato pa včasih lahko pozabimo, kdaj smo jih kupili ali dobili. Če na škatli ni datuma, ga lahko ob nakupu napišemo sami. Če pa pozabimo zapisati datum, lahko naredimo drugačen preizkus: V posodo natočimo vodo. Sveža jajca so težja, zato bodo potonila na dno posode, manj sveža bodo potonila, toda, postavila se bodo pokonci. Tista, ki pa niso več uporabna, bodo plavala na površju.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Odličen trik za vse, ki imate radi avokado

Objavljeno

V redu

Avtor

Preberite, kaj storiti, da prerezani avokado ne bo počrnel …

Avokado je zdrav sadež, vsebuje zdrave maščobe in je primeren tudi za vse tiste, ki so na dieti, ki uživajo le vegansko ali vegetarijansko hrano, za tiste, ki živijo zdravo.

Kadar uporabljamo avokado, največkrat uporabimo polovico, ostalo polovico pa shranimo in sredice te počrni. Seveda je avokado še vedno užiten, le pogled nanj ni najlepši.

Kaj lahko storimo, da sredica prerezanega avokada ne bo počrnela?

Avokado je zdrav in okusen. (foto: Shutterstock)

Uporabimo preprost trik. Takoj ko prerežemo avokado, po sredici kanemo nekaj kapljic oljčnega olja in ga vtremo v meso. Tako preprečimo oksidacijo in avokado ne bo spremenil barve. Hranimo ga v hladilniku in čim prej porabimo.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Trik, ki bo rešili motno in preslano juho

Objavljeno

V redu

Avtor

Na pomoč, juha je motna in preveč slana. Kako si lahko pomagam?

Kako že pravijo? ‘Kdor dela, ta greši’, kajne? No, je pa fino, če si znamo pomagati, ko si zakuhamo kakšno nevšečnost. Če se torej tudi vam rado primeri, da preveč solite govejo juho ali da postane slednja tekom kuhanja motna, potem si le zapomnite, kako je potrebno ravnati …

Vaše težave bo rešil  krompir

Obe nevšečnosti boste zlahka rešili, če boste juhi dodali srednje velik krompir. Slednjega olupite in operite, nato pa prerezanega na polovico ali narezanega na rezine dodajte juhi. Kot boste videli, bo juha že po nekaj minutah bistra, krompir pa bo vase potegnil tudi vso odvečno sol. Kose krompirja lahko seveda še pred koncem priprave jedi odstranite.

Krompir je rešitev za preslano juho. (foto: pexels.com)

Da pa bi se v prihodnje izognili preslani juhi, naj vas zgolj opomnimo, da na začetku priprave juhe ni modro uporabiti preveč soli. Uporabite jo zgolj za blagi okus, dosolite pa proti koncu kuhanja, saj se lahko sicer med pripravo zaradi ostalih začimb in zelenjave razvije preveč slan okus.

Foto: Pexels

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO