Domov Zanimivosti Kantavtor in igralec Iztok Mlakar danes praznuje okrogli jubilej

Kantavtor in igralec Iztok Mlakar danes praznuje okrogli jubilej

Danes, na prvi poletni dan je slovenski kantavtor, dramatik in igralec Iztok Mlakar dopolnil 60 let.

Kantavtor, igralec, dramatik danes praznuje okrogli jubilej. Kdo ne pozna Vandime, kdo ne pozna njegovih edinstvenih songov En glaž vina mi dej, Štefana in bartolin, Marjo Špinel, Puntarska, Republika Palma de Cocco. Splošni slovenski javnosti je znan predvsem kot avtor domiselnih in včasih hudomušnih šansonov, v njih poje o večnih temah, kot so ljubezen, minevanje in smrt, pa tudi o življenjskih radostih in boju malega človeka za pravičnost. Večina pesmi je zapeta v primorskem, natančneje goriškem narečju.

Narečna besedila dajejo njegovim pesmim poseben domač čar. Kljub petju v primorskem narečju se v Iztokovih pesmih zrcali splošen slovenski narodni značaj. Iztok poje o preprostem slovenskem človeku, ki kljubuje svetovnim vojnam, težnjam velikih narodov in drugim nesrečam. V gostilni ob vinu se mu odpre duša in na dan privrejo najgloblje misli in življenjske resnice.

Je tudi avtor številnih songov za gledališke igre, predvsem pa je poznan kot avtor in pevec svojih pesmi šansonskega stila. Leta 1993 je prejel Ježkovo nagrado. Iztok Mlakar sodi med najbolj prepoznavne slovenske kantavtorje. Večkrat nagrajen za svoja dela, je trenutno zaposlen v Slovenskem narodnem gledališču v Novi Gorici, kjer navdušuje v različnih vlogah, za mnoga gledališka dela in vloge je bit tudi nagrajen.

Vse najboljše Iztok Mlakar in na zdravje.

foto: Iztok Mlakar Press