Connect with us

Življenjski Stil

Pogovori: Razlika med prošnjo in hvaležnostjo

Published

on

Kako pride do šuma v komunikaciji z Bogom?

Ko poslušamo, kaj drugi ljudje mislijo o nekom ali nečem, nam pravzaprav ni treba misliti niti prevzemati odgovornosti za lastno mnenje, ki bi ga sicer ustvarili v interpretaciji neposredne izkušnje. Prevzeti odgovornost za lastno mnenje pomeni tudi tvegati, da je to isto mnenje napačno. Če bi imeli vedno prav, bi bil ta svet mnogo lepši, kot je. Edini način, da se premaknemo naprej, je, da dovolimo možnost, da je vse, za kar smo do sedaj mislili, da je napačno, pravzaprav pravilno. Velja tudi obratno. To je zelo znanstven pristop k iskanju resnice, ki prihaja od Boga. Ko znanstvenik ugotovi, da tisto, kar počne, ne deluje, opusti vse domneve in začne znova. Vsa velika odkritja so nastala iz pripravljenosti in sposobnosti, da nimamo prav. In prav to potrebujemo, da bi spoznali Boga.

Boga ne moremo spoznati, dokler si ne nehamo dopovedovati, da ga že poznamo. Boga ne moremo slišati, dokler ne nehamo misliti, da smo ga že slišali. Resnice ne bomo slišali, dokler ne bomo nehali govoriti. Besede so najmanj zanesljive prenašalke resnice. Kadar zaprosimo za razodetje, se nam ne bo nič razodelo. Prošnja za razodetje je izjava, da tisto, za kar prosimo, ne obstaja. Če bi Bog bil, ga ne bi prosili, naj bo. Misel in beseda skupaj ustvarjata osebno realnost. Če prosimo za razodetje, bomo imeli izkušnjo, da Bog še ni razodet.

Kakšna je razlika med prošnjo in hvaležnostjo?

Božanskosti ne bomo razkrili z zunanjim opazovanjem, temveč z notranjo izkušnjo. In ko notranja izkušnja razkrije božanskost, zunanje opazovanje ni več nujno. Če vztrajamo pri spoznavanju božanskega z zunanjim opazovanjem, potem notranja izkušnja ni mogoča. Tistega, za kar prosimo, ne bomo dobili, kot tudi ne moremo imeti tega, kar hočemo. To je zaradi tega, ker je prošnja v osnovi trditev o primanjkljaju.

Pravilna molitev ne izhaja iz prošnje, ampak iz hvaležnosti. S hvaležnostjo izražamo vnaprej zahvalo za to, za kar smo se že odločili, da bomo izkusili v svoji realnosti. S tem dejansko priznavamo obstoj tega, kar želimo izkusiti. Hvaležnost je potrditev, na katero nam Bog odgovori, še preden vprašamo. Zato ne prosimo, ampak smo hvaležni oz. se urimo v hvaležnosti. S hvaležnostjo se ne da manipulirati Boga ali preslepiti vesolja. Tako kot ne moremo lagati samemu sebi. Bog in vesolje vesta tisto, kar vemo tudi mi, in to je realnost, v kateri živimo.

Kako biti hvaležen za nekaj, kar ne obstaja?

Hvaležnost dosežemo s pomočjo vere. Če nam uspe kultivirati majčkeno seme vere, lahko premikamo gore. Nobena molitev ni neuslišana. Vsaka molitev v misli, trditvi ali občutku je ustvarjalna. Skrivnost je v misli, ki pride za mislijo. To je podporna misel ali nadzorna misel, ki postane naša realnost, v kateri se krepijo čustva večnega pomanjkanja, krivičnosti in osebne nerealiziranosti na splošno. Zato imamo z moledovanjem mnogo manj možnosti, da izkusimo to, kar si želimo. Edina misel, ki lahko prekliče to misel, ki pelje v čustveno zanko, iz katere se je težko izviti, je misel, da bo Bog izpolnil vse, za kar ga prosimo, v vsakem primeru. Proces molitve postane mnogo lažji, če molitev postane zahvalna molitev.

Alkimija izkušnje se zgodi, ko preobrazimo molitev iz prošnje v hvaležnost.
S hvaležnostjo izražamo svojo vero v obstoj nove realnosti, ki jo želimo doživeti.
 

Več o knjigi Pogovori z Bogom na povezavi: https://www.gnostica.si/zbirke/pogovori-z-bogom-1.

Druge knjige N. D. Walscha, ki so na voljo v slovenskem jeziku na povezavah:

Neale Donald Walsch
Pogovori z Bogom, 1. del  – Druga prenovljena izdaja svetovne in slovenske knjižne uspešnice!
Nenavadni dialog
Založba Gnostica

Pripravila: Mirela Smajić, PRavljična Agencija – Srčna komunikacija in odnosi z javnostmi

Foto: Shutterstock, pixabay.com

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals