Domov Življenjski Stil Prepoznajte simptome spalne apneje

Prepoznajte simptome spalne apneje

Gre za zdravstveno težavo, ki povzroča kratke prekinitve dihanja med spanjem. Slednje izzove naval adrenalina in stresa, čeprav osebe običajno ne vedo, kaj se z njimi dogaja. Kateri ljudje so najbolj ogroženi?

Do prekinitev dihanja med spanjem pride zaradi delne ali popolne zapore zgornje dihalne poti. Da gre za zelo resno stanje nakazuje 30 prekinitev dihanja na uro spanja. Motnje spanja se kažejo tudi v obliki neprespanosti, osebe, ki jih pesti spalna apneja, so čez dan pogosto močno zaspane in utrujene, težko se zberejo, pestijo jih bolečine v vratu in ramenih, pojavijo se lahko tudi glavoboli in razdražljivost. Spalno apnejo nemalokrat spremlja smrčanje.

Motnje dihanja med spanjem
A kaj natanko se zgodi, da pride do prekinitve dihanja? Kot pojasnjujejo strokovnjaki, se mišice zgornjih dihalnih poti sprostijo do te mere, da nastopi kratka delna ali popolna zapora poti. Ob pomanjkanju kisika naraste srčni utrip in krvni tlak, izloči se adrenalin, oseba pa se prebudi iz spanca, ob čemer se odprejo dihalne poti. Reakcije zbujanja in lovljenja zraka povzročajo, da so osebe, ki trpijo za spalno apnejo v velikem stresu. Njihovo telo je namreč zaradi pomanjkanja kisika nenehno v alarmantnem stanju, kar vpliva na izločanje adrenalina in stresnega hormona kortizola.

Kdo ima največ težav?
Pojav je še izrazitejši pri ljudeh s prekomerno telesno težo, saj dodaten pritisk povzroča maščevje. Poleg oseb s prekomerno telesno težo spadajo med bolj ogrožene ljudi tudi ženske v menopavzi, srčni bolniki, osebe z motnjami v delovanju ščitnice, ljudje, ki imajo povečano žrelnico in večje mandlje, težave pa lahko povzročajo tudi nosni polipi.

Do prekinitev dihanja med spanjem pride zaradi delne ali popolne zapore zgornje dihalne poti.

Posledice spalne apneje
Spalno apnejo je potrebno jemati resno, saj lahko povečano izločanje stresnih hormonov in nezadostna preskrba s kisikom povzroči pojav številnih zdravstvenih težav, ki so lahko tudi usodne. Pojavijo se lahko denimo motnje srčnega utripa, povišan krvni tlak, možganska kap in srčni infarkt.

Obvestite zdravnika
Se tudi sami soočate s takšnimi težavami, pa doslej niste vedeli, kaj bi lahko povzročalo čudne občutke med spanjem? V kolikor ocenjujete, da opis ustreza vašemu stanju, se o tem pogovorite z vašim osebnim zdravnikom. Diagnoza se lahko postavi s posebno aparaturo, ki tekom noči meri vrednost kisika v krvi ter beleži, kako pogosto ostane oseba brez zraka.

Foto: Shutterstock